2006-01-18

Livet kan skada din hälsa allvarligt


Nu är Kalmar igång. Landstinget förbjuder snus, och då snackar vi ändå om ett borgerligt landsting.

I Finland föreslår deras motsvarighet till Folkhälsoinstitutet att balkongrökning ska förbjudas.

Men alltså...nio av tio diggar tydligen rökförbud på krogen. När det inte fanns, då gick rökfria krogar i konkurs.

Kanske är svenskar (medflera) helt enkelt inte gjorda för frihet.

Uppdatering 2006-01-18 kl 16.30:

Tobaksfritt är målet för Landstinget i Kalmar län
Landstinget i Kalmar län tar första steget mot ett tobaksfritt landsting. Denna inriktning ställde sig politikerna i landstingsstyrelsens beredning bakom vid sitt sammanträde idag.
– Vår inriktning är att försöka hjälpa och stötta dem som vill sluta snusa. Genomförandet ska vara mjukt utan en massa detaljregler och förbud. Det handlar i stället om att sprida kunskap och påverka attityder – helt i linje med vår vision om att bli ett hälsolän, säger landstingsstyrelsens ordförande Anders Andersson (kd)
– Införandet måste ske med sunt förnuft. Vi vill inte ha några "snuspoliser" och sjukvården måste självklart ta speciell hänsyn till vissa patientgrupper, till exempel inom psykiatrin, säger landstingsstyrelsens vice ordförande Anders Henriksson (s) och fortsätter:
– Men våra patienter ska inte behöva mötas av personal som luktar snus och rök. Det är en viktig bemötandefråga - på samma sätt som det finns regler kring vårdhygien.
När det gäller rökning är inriktningen att rökning inte ska vara tillåten under betald arbetstid eller i arbetskläder. Bakgrunden till beslutet är att Landstinget i Kalmar län som ett av Sveriges första landsting i februari 1993 tog beslut om rökfritt landsting. Motivet till detta var främst en arbetsmiljöfråga och genomfördes för att alla anställda skulle få en bättre arbetsmiljö. Nyligen antog landstingets politiker visionen H-län Hälsolänet – för ett friskare, tryggare och rikare liv. Inriktningen mot ett tobaksfritt landsting är ett led i förverkligandet av denna vision. I november 2004 överlämnade Folkhälso- och miljöutskottet ett initiativ till landstingsfullmäktige om tobaksfritt landsting. Detta ärende är nu på väg tillbaks till landstingsfullmäktiges bord. Landstingsstyrelsens beredning beslöt att tillstyrka utskottets initiativ och som följd av detta och visionen om hälsolänet ge stöd för att successivt nå målet ett tobaksfritt landsting.
Om också landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige säger ja till inriktningen om ett tobaksfritt landsting blir nästa steg i processen att landstingsdirektör Alf Jönsson, i samråd med de fackliga organisationerna, utarbetar riktlinjer och rekommendationer kring ett tobaksfritt landsting.

27 kommentarer:

Anonym sa...

Frihet är också att slippa andra människors cigarettrök.

sakine sa...

Kapten, ingen TVINGAR dig att gå till en krog, frivilligt och som myndig (om du nu är det). Det är ingen "mänsklig rättighet" att gå på 'rökfri privatägd krog'.

Stoppa balkongrökning genom överenskommelse i bostadsrättsföreningen eller liknande kan däremot vara en fiffig grej.

sakine sa...

C-R,

Ja, det är konstigt. Det visar ju att folk inte agerar rationellt utifrån vad de faktiskt står för och vill.

Konservativa...mjoa...kanske det också.

Framförallt hälsohjärntvättade, skulle jag gissa.

Jag tycker själv att det är kul att springa/äta kaninmat och så ibland, men skillnaden är väl att jag inte tycker mig behöva Morgan Johansson & likar för att göra det.

Folk har så svårt att se sitt ansvar för hur de lever.

Anonym sa...

Sakine
Hälsohjärntvättade, mycket koncis förklaring! och kan kanske förklara det obseverade fenomenet.

Många tror att det på nägot vis är bevisat att passiv rökning är farligt, det är fel, det är bara obehagligt (åtminståne för en tråkig ickerökare som mig). Ungefär som för hög ljudnivå på vissa shapp, det kan fortfarande välja bort om man VILL.

Men varför skulle det vara fiffigt att förbjuda balkongrökning? Pss grillning på balkong?

sakine sa...

Sia din tönt (vet att det är du).

"Men varför skulle det vara fiffigt att förbjuda balkongrökning? Pss grillning på balkong?"

Man borde inte få störa grannar om de inte tycker att det är okej. Inte heller ljudmässigt.

Och för barn är rök extra störigt (det var det iaf för mig, mådde jätteilla).

Anonym sa...

Vah? seriöst, det var inte jag...

Puckot som skrev det där påstår ju att det är fel att passiv rökning är hälsovådligt. Han verkar inte så smart med andra ord...eller åtminstone beläst.

sakine sa...

Hrmm...jag som var så säker. Då är det en annan tonåring da.

Anonym sa...

– Men våra patienter ska inte behöva mötas av personal som luktar snus och rök

Vilket nys, snus luktar bara när man lägger in 'prillan' dvs innan asken är stängd, o detta problem är lätt fixat.

Det hade varit bättre att förbjuda röklukt, svettlukt samt vitlöksstank ...det finns inget värre än en arbetskamrat som stinker vitlök när man inte själv gör det :o)

Hursomhelst ska det bli skoj att se hur detta kommer att efterlevas, jag gissar att det blir i stil med när skolfröken försöker komma på en elev som käkar godis på lektionen ...och jobbar man på landstinget får man skylla sig själv :oD

sakine sa...

RL, njaää..det luktar ju om man nosar på någon. Men det kanske man inte ska göra med personal på landsting, direkt.

Svettlukt, jaaa....urk. Eller fjärt/gas.

Vitlök funkar inte heller om någon andas äckligt nära och länge.

Äh, klart det kommer funka. Svenskar är så himla lydiga.

Anonym sa...

RL, njaää..det luktar ju om man nosar på någon. Men det kanske man inte ska göra med personal på landsting, direkt.

Varför ska man springa runt och snusa på varandra på landstinget när det inte görs på andra jobb?

Vitlök funkar inte heller om någon andas äckligt nära och länge.

Nära!? Testa och käka något med 7-8 stora pressade klyftor i och kolla vem som vill vistas inom 5 meter ifrån dig på jobbet.

Äh, klart det kommer funka.

Det kommer delvis att funka med dom fast anställda iom att det är landsting och kommuner som suger till sig sådana lydiga dumskallar.

Det intressanta är istället och se hurvida det är lika lätt att dressera de slavar som tvångskommenderats till landstingen genom anställningsgarantier, AMS och andra lekstugeinrättningar :oD

sakine sa...

RL...jag har världens huvudvärk (måste jobba kväll..uuhrk) och då skriver jag ju som jag skriver. Klart som fan att vitlöksstank är förjävligt. Menade det.

"landsting och kommuner som suger till sig sådana lydiga dumskallar."

Kommuner? Trackas lagom. Fast...okej då, jag kan erkänna att kommunalt anställt folk inte tillhör världseliten direkt.

"Det intressanta är istället och se hurvida det är lika lätt att dressera de slavar som tvångskommenderats till landstingen genom anställningsgarantier, AMS och andra lekstugeinrättningar"

Hi hi hi hi hi!! :P

Anonym sa...

Här kommer Puckot:
Jodå, visst finns det hur många studier som helst som påvisar farligheten hos passivrökning, visst, men ingen som är statistiskt signifikant, vad jag vet.

Vad gäller AKTIV rökning är ökningen av risken att få cancer 20-30 ggr, de studer som undersöker PASSIV rökning brukar komma fram till en ökning av risk på <0.5ggr (<50%riskökning) det brukar man inte betrakta som signifikant resultat. Det går att ta nästan vilket livsmedel/kemikalie (tomat, krom, bly, basilika, kaffe, tenn, koppar te, surf, soda, etcetc) som helst och få fram liknande riskökningar som för PASSIV rökning. Skulle vi få spader och förbjuda alla dessa ämnen (vilket EPA kemikalieinspektionen o natuvårdföreningen o andra verkar vara inne på) så skulle snart det vara förbjudet att andas utan gasmask.

Grillning på balkong kan ju, slarvigt skött, bli ganska bolmigt, men hör verkligen ett bloss på balkongen dit?
Jag (tonåring?, hehe de va länge sen) som aldrig har rökt trodde aldrig att jag skulle behöva försvara rätten att bolma. Som sagt kan bli obehagligt rökigt ibland när man sitter o ölar på krogen men jag behöver ju inte gå dit.
Föressten har jag för mig att alkohol däremot är statistiskt signifikant cancerogent, men det skiter jag i, man blir ju glad.

Har nog läst o sett en del om hysterin om passiv rökning, den roligaste var nog ett avsnitt av Penn&Teller, "Passive smoking causes bad health?: BULLSHIT" försök ladda ner, den fanns som torrent för ett tag sen iaf Piratebay.

Sia skjuter från höften, det kan funka (ibland =:-).

Anonym sa...

Nja, för att jag ska skjuta från höften får du förklara hur man är PASSIV användare av tomater, gurkor med mera.

För om vi kommer fram till samma signifikanta siffror när vi undersöker tomater som folk äter så är det betydligt närmare att jämföra det med cigaretter som folk röker ;-)

Anonym sa...

RL...jag har världens huvudvärk (måste jobba kväll..uuhrk) och då skriver jag ju som jag skriver. Klart som fan att vitlöksstank är förjävligt. Menade det.


Hurså skriver du för Gringo ikväll, eller vad menade du med 'skriver som jag skriver'? ;o)

Det där med vitlöken gav mig en idé, som kunde användas av snusare i Kalmar läns landsting:

Dagen för införandet käkar alla snusare 6-7 vitlöksklyftor var innan de går in på jobbet. Om någon beskäftig chef klagar (brukar vara typ en gnat-kärring :o) borde alla som drabbats uppge att 'vi försöker sluta snusa', och börjar det skällas över valet av vitlök är det bara och kontra med att 'vitlök är nyttigt'

Anonym sa...

"Kapten, ingen TVINGAR dig att gå till en krog, frivilligt och som myndig (om du nu är det). Det är ingen "mänsklig rättighet" att gå på 'rökfri privatägd krog'."
skrev Sakine

Jag missunnar ingen att röka, bara folk röker själva, och inte tvingar andra att röka. Det är ingen "mänsklig rättighet" att tvinga andra att röka på en krog. Rökrum är OK. Visserligen luktar rökare illa men det finns värre stanker än så i samhället.

Anonym sa...

Sia är det här någonslags utnötnings tävling där den som orkar replikera mest vinner hehe, äh de får bli den sista.

Jag vill främst av allt tillägga att mitt favoritämne, alkohol, (alltså inte att diskutera), visserligen är cancerogent men troligen inte mer än det är att bo i bohuslän där berggrunden är lite mer radioaktiv än normalt.

Jo, sedan Sia: skojar du med mig eller?

Kolla på Penn and Teller det är både roliga prickar och Libertarianer, du behöver junte kollapå just DET programmet om Passiv rökning FÖRST, det finns flera, bla om tanten som gjorde en stekt ostmacka som råkade se ut som jungfru Maria me Jesus barnet, hon sålde den för 34000$ Bra grejer! ~150Mbyte lite för stor för att maila va? Tantens recept var dock användbart det blev goda mackor, men har inte försökt sälja dom, (hann inte).

sakine sa...

Ååh...äntligen hemma igen efter kommunalt gosigt möte med ca 25 folkpartister.

Okej. RL! Jag skriver inte för Gringo. Stick o brinn len.

"Dagen för införandet käkar alla snusare 6-7 vitlöksklyftor var innan de går in på jobbet."

"'vitlök är nyttigt'"

hehe...jag kan nog tipsa lufarna (som verkar ha grym koll på ärendet, de har skrivit anti-text tillsammans med cuf och muf i Kalmar). Great.

Om gnällisarna fortsätter är det bara att dra upp en stackars blatte vars huvudföda faktiskt är vitlök och lyfta ett varningens finger....disk...rimineeering!!!

sakine sa...

K. Krok, vem tvingar andra att röka?

Haft en jobbig skolgång?

Någonsin tänkt tanken att du kan sitta hemma och ruttna alternativt fixa en rökfri fest i valfri lokal eller starta egen rökfri krog?

Nääää...ALLA måste leva som DU vill!

Anonym sa...

hehe...jag kan nog tipsa lufarna (som verkar ha grym koll på ärendet, de har skrivit anti-text tillsammans med cuf och muf i Kalmar). Great.

Ja gör det, om tillräckligt många snusare spelar sina kort väl kommer förhoppningsvis patienterna att böna landstinget att det är bättre om dom snusar.

Det viktigast är: Vitlöken, som är ett nyttigt naturmedel, ätes för att kunna sluta snusa (ingen vill väl käka nicorett, psykofarmaka eller gå i hjärnskrynklarterapi? :o)

-----

Okej. RL! Jag skriver inte för Gringo. Stick o brinn len.

Jag vet, men efterson du och Lindholm tidvis hamnar i polemik där just denna skrift ofta nämns, tyckte jag det verkade enklast ;o)

Anonym sa...

Sakine, om man vill sitta på en krog med rökare utan att röka själv så är man tvungen att hålla andan (alternativt bära dykarutrustning med syrgasmask och syrgastub). De flesta rökare tycker dock att det är bättre på krogarna nu, rökarna som verkligen absolut vill röka på krogen är i minoritet. Men, du tycker tydligen att alla måste leva som DU vill.

Ang. vitlök, det finns vitlökskapslar.

sakine sa...

RL,
"Jag vet, men efterson du och Lindholm tidvis hamnar i polemik där just denna skrift ofta nämns, tyckte jag det verkade enklast ;o)"

Bara för att Lindholm hör hemma där. De hade ju faktiskt en intervju med Lasermannen. Så varför inte? Lindholm..?

sakine sa...

Krok, kapslar är kanske inte lika nyttigt.

Om man vill sitta rökfritt är man fri att undvika privat område där rökning tillåts. VAD ÄR PROBLEMET?

Det är inte ditt "rätt" att flumma omkring hemma i min lägenhet eller på min krog (om jag nu hade en) och kräva att slippa rök.

Folk är så dumma att de faktiskt VILL leva precis så som du vill.

Ingen fri vilja. Bara invänta pappa statens förslag och sedan rätta sig.

Patetiskt!

sakine sa...

Jonas, Folk är hjärntvättade. Politiker vet ju att ju mer de tvingar människor att leva 'folkhälsosamt', ju fler röster får dem. "De[politiker] bryr sig om oss!!!"

Jag har fårtt så många sjuka läsarreaktioner från folkhälsomänniskor. Exempel: "JAG HOPPAS INGEN LÄSER DIN NONCHALANTA TEXT MOT SAMHÄLLSFETMAN! BARN DÖR FAKTISKT! DU IGNORERAR HÄLSOFARORNA!" osv... :o)

Ibland kommer det också fram att dessa människor samtidigt lider av ätstörningar mm. Jävla hälsofreaks. DET är en samhällsfara om något. Och när deras underliga idéer måste gälla alla är det extra störigt.

Anonym sa...

Sakine, jag skulle aldrig kräva rökfritt i din lägenhet, men jag antar då att din lägenhet inte är öppen för allmänheten (annars skulle man kunna kräva rökfritt).

Men jag håller med dej, om man vill röka är man fri att undvika ställen där rökniing är förbjuden. Vad är det för fel på rökrum?

Folk är så dumma att de faktiskt VILL leva precis så som du vill. skrev Sakine. Det stämmer inte riktigt, se http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,765187,00.html
(cigarettens makt är stor, nikotinslav brukar det kallas när beroendet är starkare än den egna viljan. Jag har i hela mitt liv aldrig mött en enda rökande männska som inte skulle vilja sluta, gällande mig själv innan jag slutade röka för 8 år sen).

Jag har som sagt ingenting emot rökning, bara rökarna inte stör andra människor med sin rökning.

sakine sa...

Krok, precis som Jonas skrivit: skon klämmer vid äganderätten.

Öppet för allmänheten eller inte, det tycker jag inte är viktigt.

Rökrum? Ja, jag tror att det skulle kunna funka - men det är krogägarens uppgift att snappa upp kunderas önskemål på bästa sätt. Det borde inte lagstiftas. Dock bättre förslag än att ha totalförbud som nu.

Jag tror inte ett skvatt på det där med att folk inte "kan" sluta röka. Folk vill inte. De tycker att de är så löjligt coola och dö kan man ju av allt.

Anonym sa...

Bra sak att du tar upp, Sakine. Den här typen av regleringar av levernet får mig att känna mer obehag än mycket annat.

Det är liksom helt irrelevant ifall det är bättre om krogarna har rökrum. Det är inte min krog, och alltså är det inte upp till mig.

Och jag känner ett flertal rökare som inte vill sluta, vad nu det skulle ha med något att göra.

sakine sa...

Johan, just så. Att det ska vara så svårt att förstå.