2006-01-12

Provocerande demokrati

Man ska visa respekt för minoriteter och självfallet inte förfölja dem. Det kvittar om det gäller judar, muslimer, svarta, icke-hetrosexuella etcetera.

Nu är ju jag inte troende muslim. Men jag vågar gissa att reaktionerna på Jyllands-Postens satir-bilder om Muhammed och muslimer egentligen bara visar på en sak: Det finns en överkänslighet mot kritik. Den hade kunnat framkallas på fler grupper. Judar klagar på komedi, kristna mailar, skriver och ringer så fort man nämner Jesus eller Lucia (!) i ett skämtsamt sammanhang. Denna överkänslighet som blommar upp i debatten då och då, gör mig förundrad. När människor på allvar tror att "I Sverige får man faktiskt inte kränka" (Det stod på flygbladen efter Runar-stormen i somras), så är något allvarligt fel i hur folk uppfattar demorkati. I en demokrati ska man få kränka. Det är liksom poängen med demorkati.

Tidigare lyssnade jag på en debatt mellan Dilsa Demirbag-Steen och Abd al Haqq Kielan. Den senare menade att det var klassisk antisemitism, men nu mot muslimer, och Dilsa menade att satiren må vara osmaklig - men den måste ändå tillåtas.

Allt är kontextbundet, ja. Men mycket av konflikten bygger också på missförstånd. Det största missförståndet är att folk inte förstår vikten av yttrandefrihet. Och vikten av att inte ta sig själv på så stort allvar.

Över trehundra personer har dött i Mecka. Känns viktigare än att Dansk media retas lite. Varför blir ni så provocerade? Är man så provocerad av demorkati kan det sannerligen inte vara en lätt grej att bo i ett demokratiskt samhälle. En gåta för mig hur folk står ut.

Jag klarar ju knappt av socialdemokratiskt styre.

62 kommentarer:

Fredrik Lindholm sa...

Judarna kommer i alla fall inte med dödshot...

sakine sa...

'Fatwa' och liknande är så...ocivilicerat, men muslimer i allmänhet ligger ju inte på den nivån. Jag har diskuterat olika känslighet hos grupper (läsarreaktioner) och i Sverige är muslimerna ofta tysta. Andra grupper är mer välorganiserade medan kristna är så många att det hela naturligt dyker upp en och annan virrpanna mellan varven.

Ju mer 'hotade' muslimer eller andra minoriteter känner sig, desto kraftigare och bredare kommer känsligheten att sprida sig.

Sen bör man påminna sig om att det är en religion utspridd i hela världen, självklart finns det stora skillnader. Min erfarenhet är att troende muslimer är väldigt lugna och snälla.

Som i Botkyrka när jag jobbade som fritidsledare: de muslimska killarna var mycket mer artiga och lugna, än både kristna (syrianer) och killar från icketroende familjer.

Poängen är att man inte ska vara så snabb med att dra kopplingen 'ju mer muslim - desto mer utflippad'. Så är det verkligen inte.

Anonym sa...

Fatwa' och liknande är så...ocivilicerat

Japp, det och konverteringsförbudet (även det behäftat med dödshot) är skillnaden mellan islam och alla andra religioner (oavsett spridning i världen).

Det var faktiskt 400 år sedan påven utlyste de sista bannbullorna.

---

Judarna kommer i alla fall inte med dödshot...

Det stämmer, men i Österrike, Frankrike, Tyskland mm kan tvivlare istället drabbas av långvariga fängelsestraff.

sakine sa...

RL...tvivlare av förintelsen?

Det sk. "konverteringsförbudet" skiter ju många föredetta muslimer i. Jag känner några som konverterat, men då har de förvisso inte varit supertroende muslimer innan.

Jonathan Leman sa...

Det är ju ett problem att helt vanliga muslimer aldrig kommer till tals. Antingen är det religiösa företrädare eller islamister som kommer till tals. Detta ger ju en skev bild av den vanliga muslimen som brukar vara sansad och anhängare av yttrandefihet. Vi har en situation där den vanlige muslimen inte syns. Det vore lite som om Livets ord förde etniska svenskars talan

Paraleller går att göra till konstbråket på historiska museet för ett par år sedan, ni vet en bild på en självmordsbombare som flöt runt i en röd bassäng. Här la sig israels ledare Ariel Sharon sig i och hade synpunkter på vilka verk (hur plumpa och fula de än är) som ska ställas ut i sverige. En skillnaden var ju att EU och FN inte blandades in. Den andra, och viktigare skillnaden var att det rörde sig om en debatt, inte en bred mobilisering mot demokratin som Jyllands-posten-bråket lett till. Här har vi en situation där danmark är hotat av terrordåd, EUs och FNs moraliska stöd har uteblivit. Istället har man, antagligen utifrån rädsla att själva drabbas av mordhot och terror, valt att mer eller mindre ställa sig på antidemokraternas sida.

Anonym sa...

Kommer ihåg en gammal historia om kungafamiljen. Under ett jul tvprogram om kunga idyllen får man se o höra att kungafamiljen har en svart labourador vovve som tycks heta.....ALI, wow ve o fasa upprördehet hos kränkta muslimska organisationer, "ALI, en hund? vi kräver att hunden avlivas wawawawa...". Nåja jag tror att knuget fick göra avbön och det räckte med att döpa om jycken (till paulus?).

Jonathan Leman sa...

HAHA! kungens hund ali, garvade så jag ramlade av den ganska lill palla jag satt på. det är ju helt hysteriskt!

Frågan är ju igen hur många muslimer som verkligen retar upp sig. Jag tror inte det var så många i det fallet.

Judar och kristna kan bitvis vara rabiata de också. Men nästan ingen jude skulle bli upprörd över att någon kallar en hund för Moses och nästan ingen kristen skulle reta upp sig om man kallade en jycke för jesus, tvärt om, de skulle tycka det var mysigt tror jag.

Fredrik Lindholm sa...

"Man ska visa respekt för minoriteter och självfallet inte förfölja dem."

Varför det? Det är ju inget roligt.

Dessutom är det ju så att den muslimska världen uppenbarligen ligger efter västvärlden vad gäller skämtteckningar.

Fredrik Lindholm sa...

P.S. Kungens vovve heter numera "Ari".

Anonym sa...

RL...tvivlare av förintelsen?

Inte alls, jag tvivlar inte på att en förintelse ägt rum, däremot finns det en hel del tveksamheter vad gäller den 'korrekta' uppfattningen om siffror och vad som verkligen hände.

Att komma fram till (eller ens diskutera) 'fel' uppfattning är i många EU-länder numera straffbart med långa påföljder.

-----

Istället har man, antagligen utifrån rädsla att själva drabbas av mordhot och terror, valt att mer eller mindre ställa sig på antidemokraternas sida.

Japp, det är nog enklare och riskfriare för våra chefredaktörer (med feta löner) att
klaga på kungens privatekonomi istället.

btw, hur kan vettigt folk slösa pengar på en svensk dagstidning, för mig är det fullständigt obegripligt?

sakine sa...

Hehehe...Jonathan & anonymous, ni vet väl att Göran Perssons katt heter Maud?

Hund= skällsord i mellanöstern. Man har liksom inte husdjur som i Sverige. Minns när jag kom till Sverige och tyckte att det helt sjukt att en kille i klassen hette Björn. Så: inga djur bör döpas till muslimska namn ;)

sakine sa...

RL, okej, jag kom att tänka på Tysklands ganska hårda lagstiftning på området. Jag kan dock förstå lockelsen att ta till de enkla lösningarna. Att folk som tycker något annat om inskränkningar i yttrandefriheten anklagas för att vara anarkister, dogmatiska nyliberaler, antisemitister, homofober mm leder ju inte heller någonstans direkt.

"btw, hur kan vettigt folk slösa pengar på en svensk dagstidning, för mig är det fullständigt obegripligt?"

Eller hur. Det finns ju gratisblaskor för i helvete! :o)

Anonym sa...

Eller hur. Det finns ju gratisblaskor för i helvete! :o)

Ja Metro finns ju, men på måndagar vägrar jag ta den, för då är det, iaf i skåne-metro, en Gringo-bilaga :o( ...då läser jag Jyllandsposten på nätet istället :o)

...och dom gånger jag redan innan förvarnas om att Pascalido eller den där zanyar-adyani (eller vad han nu heter) skriver, så besvärar jag mig inte heller att ta den i butiken, man vill ju inte sabba middagen med sådan läsning :o)

sakine sa...

RL, hehe...mina favoriter. Efter Nabila! :o)))

Närå. Men var glad att ni åtminstone har Metro. Deras krönikörer har lite högre i tak (även om de sällan hoppar).

Kan tänka mig att du diggar Ulf på Expressen. Jag tyckte att han var ganska okej förr, men när han skrev om hur "hemskt & förfääärligt" det var att en muslimsk kvinna inte kunde ta honom i hand skönk han. Mesgubbe.

Anonym sa...

Kan tänka mig att du diggar Ulf på Expressen

Ja, han har sina ljusa stunder i det politiskt korrekta mörkret.

Marie Söderqvist kan också vara bra ibland, men även Hakelius och Anna Ekelund på Aftonpravda kan också glimta till.

Resten är kärringar :o)

men när han skrev om hur "hemskt & förfääärligt" det var att en muslimsk kvinna inte kunde ta honom i hand skönk han

Varför sjönk han? Det är ju så vi gör här i Sverige.

sakine sa...

Anna Ekis är bra ja (fick övrigt höra att det är ömsesidigt...hehe :o)

Men Marie...äh, Popova & Abrahamsson finns redan.

Han sjönk (eh...ursäkta dyslexin ;) för att han så löjligt kände sig sååå sårad. Fjantigt. Varför tog han åt sig som en liten barnrumpa?! Det är ju ungefär som att jag ska slösa en hel text på att gråta ut för att neo inte bjöd Sveriges roligaste liberaler på kalas! :oD

Nån måtta får det väl ändå vara?

Anonym sa...

Det är ju ungefär som att jag ska slösa en hel text på att gråta ut för att neo inte bjöd Sveriges roligaste liberaler på kalas!

Men ehh, det gjorde du ju till ett huvudinlägg ;oD

sakine sa...

RL, jaja men bloggen är ju en helt annan grej. Här tar jag ju upp små töntproblem. Hur man fixar falafelbollar, stör sig på syskon, enskilda politiker eller på att man är grinig över att behöva göra klart en massa framför datorn när andra är på kalas.

:o(

Men att skämma ut mig offentligt i Expressen? Njä. Då skulle jag kolla datumet på pillerburken.

Fredrik Lindholm sa...

Morfar går på vattnet

Sen befallde han sina lärjungar att sätta sä i biln å köra i förväg till Boliden mens han själv me hugg å slag drev bort slöddret. När han hade skilts från dom gick han upp på berget för å gråta. På kvällen hade lärjungarna i dom två bilarna, svårt druckna som dom va, lyckats desorientera sä så pass att dom kört ut på dom vidsträckta översvämmade lägderna längs Kågeälven. När morfar kom puttrande på sin sjuhundrafemtikubikscrossmotorcykel så han hur dom långsamt tog sä fram längs dom vattendränkta åkrarna. Strax före gryningen kom han till dom, tuggande kokablad, vattnet nådde han bara till knäna å han va på väg förbi bilarna, vilkas motorer rusades men som ändå knappt kom ur fläcken. När dom fick se han gå på vattnet trodde dom att han va en vålnad, å dom skrek till, var å en på sitt säreget äckliga vis, för alla såg dom han å blev livrädda. Men han tala genast till dom å sa: "Lugn, era tok, de ä ja. Va int rädda för minsta skithändelse." Å när han förstod att dårarna trodde sä vara mitt ute på en djup sjö, å att dom frukta för sina värdelösa liv därför att ingen av dom kunde simma, fick han dom att följa i hans fotspår i rikting mot Jörnsvägen, å han inbilla dom mjuggleende att de va han som mirakulöst fick dom å bottna. Dom va utom sä av häpnad å fatta ingenting, för dom va förstockade å strålskadade av TV:s vidriga lekprogram för vuxna.

-Nikanor Teratologen, Hebbershålsapokryferna, Morfarsevangeliet 6:e kap.

Vem blir den förste att skriva "Muhammed super ner sig"?

Peter sa...

No fö att Nikanor ä rätt schön då han ä en av dom få som schkriver precis som vi alla borde prata.

Men: vars var den röda tråden? Jag förstår vad du mena med ditt långa citat, men det kändes som en fotboll i vattne.

Fredrik Lindholm sa...

Satir som Teratologens Hebbershålsapokryferna är "old hat". Medans inte ens Madon tror på vad hon först säger: "Ju mer 'hotade' muslimer eller andra minoriteter känner sig, desto kraftigare och bredare kommer känsligheten att sprida sig."

Rent skitsnack. Du vet vilka som är väldigt bra på att spela på stackars oss-strängarna. Jag tänker inte vara lugn föränn det har gått in i alla muslimer att Satansverserna är en bok som använder sig av islam som modell för att diskutera gott och ont. Läste en intervju för en tio år sedan om något muslimskt par i Tensta eller Rinkeby. De hade kommit hit på synd om oss-biljetten (flyktingar.) De hade lite allmänfisliberala tankar om det mesta i stort sett. Mysigt och hemtrevligt. Men så var slutknorren, om t.ex. Rushdie, att om man förolämpar folk, då skall man döden dö.

Efterssom de hade kolsvart hår, mörkare hy, stora näsor och skojiga efternamn så blev det ingen skandal av det. Det är ren och skär rasism att inte ta sådant på fullaste allvar. Tills dess att någon presenterar vattentäta bevis på att muslimer är som en slags orcher så tänker jag fortsätta att behandla dom som människor.

Anonym sa...

desto kraftigare och bredare kommer känsligheten att sprida sig.

Känslighet!? ...vilket asgarv.

Tills dess att någon presenterar vattentäta bevis på att muslimer är som en slags orcher så tänker jag fortsätta att behandla dom som människor.

:o))) Fast för mig är dom lite speciellare människor, eftersom dom har rätt till gratis 1200-kronor-i timmen-advokat

sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...

menärniblindaeller?

Det är klart att motreaktionen kommer kraftigt. Mycket beror på att man länge strypt debatten. I en övergångsperiod lär det bli som i Danmark. Men värre. Svenskar gnäller ju fortfarande om hur jobbigt det är att misstänkas för att vara "rasist". Buhuu! (Känsligheten är ömsesidig).

Jag har inte sagt att det är vare sig rätt eller fel, bara att det måste till en förändring i inställning/'känslighet'.

Varför så oerhört trög?

pantskalle.

Anonym sa...

Do´nt mention the war!

“A German businessman who trained his dog to perform a Nazi salute was today sentenced to 13 months' probation for violating laws banning neo-Nazi activities.”….

http://www.timesonline.co.uk/article/0,,1-990445,00.html

…Gaskammarfarsen tycks aldrig ta slut…

Vi skall nog tala tyst om mussarnas känslighet gällande satir.

Hur var det nu med gasen, 6.000.000 och Hitlers berömda order?

Nå!

Fredrik Lindholm sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Fredrik Lindholm sa...

Jag skulle hålla inne med invektiven om jag var du. Det är inte din kolumn i Stockholm City nu. (Även om du alltid kan radera inläggen.)

Efter att den där förbannade djävla Fredrik Malm, ordförande för det förbannade djävla Liberala Ungdomsförbundet hade skrivit en debattartikel i den förbannade djävla DN om att det i utländska, men inte svenska, tidningar varnades för de predikiningar som hölls i stockholmsmoskén: Då fick LUF Storstockholm sisådär en tusen samtal av "känsliga" personer. Naturligtvis blev det ingen skandal. Det blir aldrig skandal när blattar har problem med t.ex. judar. Istället förväntas alla visa sin antinazism genom bli helt hysteriska över att något vit-maktband skall ha en spelning i någon gisten lada mitt ute i ingenstans.

Allt ditt babbel om att man måste vara känslig och försiktig spelar bara islamfascisterna i händerna. ("Det är vi araber som är utsatta för den riktiga antisemitismen", typ.) Nej, det är inte så att man skall hålla husförhör på fläcken med varenda muslim man stöter på. Fortfarande inte. Det är bara en fråga om konsekvens och tydlighet.

Anonym sa...

Svenskar gnäller ju fortfarande om hur jobbigt det är att misstänkas för att vara "rasist".

Inte jag, och ingen jag känner ...det är inte lönt att bry sig om en pk-typ kallar mig för rasist, isf får jag väl vara det.

Varför så oerhört trög?

Varför inte? ...idag är jag bakis ;o)

sakine sa...

Trögfattade Lindholm.

Ingen har sagt att man ska vara försiktig.

Varför skulle jag (av alla tänkbara mesar i Sverige) tycka det? Jag har redan svarat att du har fel, trögo.

Kan du inte hitta på något annat än att ständigt röra ihop allt? Gå och skräm några muslimer?

sakine sa...

Hincha, du tycker alltså att förintelsen är överdriven?

RL, jajaja men ni är en pytteliten klick. Av er är dessutom 99% knäppa.

BRA, att folk lider av baksmälla. Rätt åt er! Själv lider jag av träningsvärk, vilket är nästan lika illa :o(

Anonym sa...

Hincha, du tycker alltså att förintelsen är överdriven?

Själv anser jag att den nuvarande förintelseindustrin är minst sagt överdriven.

RL, jajaja men ni är en pytteliten klick. Av er är dessutom 99% knäppa.

I så fall känner jag hela klicken, för jag känner ingen i min omgivning som inte skulle platsat som 'rasist'. Men det kanske är annorlunda i Stockholm ...i jet-set-kretsar ;o)

BRA, att folk lider av baksmälla. Rätt åt er! Själv lider jag av träningsvärk, vilket är nästan lika illa :o(

Försök inte! jag har både baksmälla och träningsvärk (jobbade igår) :o(

Anonym sa...

Sakine: "Hincha, du tycker alltså att förintelsen är överdriven?"

Nu var det ju frågan om satir, nazisthund och känsliga grupper.

Kommer du ihåg berättelserna (nyheterna i TV, radio och press) om ’bebisar som slets ur sina kuvöser av Saddams soldater’ eller nyheterna om hans
’massförstörelsevapen’….eller 250.000 dödade kosovoalbaner liggandes i massgravar? Bueno….detta har ju onekligen fått sina tråkiga konsekvenser, eller hur?


WW ll var en liten europeisk skärmytsling, en bagatell i världshistorien… om man jämför med ’Mänsklighetens Värsta Brott’. Detta står skrivet i judarnas och de allierades heliga Bok ’Förintelsen’ .

Några exempel på brott som mitt folk (de grymma germanerna) gjort sig skyldiga till, enl berättelser ur denna Bok…som ju också grundat staten Israel.

· Mass graves expelling geysers of blood;[1]
· Acid or boiling-water baths to produce human skeletons;[2]
· Injections into the eyes of inmates to change their eye color;[3]
· Production of shrunken heads from bodies of inmates;[4]
· Skimming off boiling human fat from open-air cremation fires;[5]
· Out of pity for complete strangers - a Jewish mother and her child - an SS-man leaps into the gas chamber voluntarily at the last second in order to die with them;[6]
· Soap production from human fat, solemn burial of soap;[7]
· Underground mass extermination in enormous rooms, by means of high voltage electricity;[8]
· Killing in vacuum chamber or with steam or chlorine gas;[9]
· Mass graves with hundreds of thousands of bodies, removed without a trace within a few weeks; a true miracle of improvisation on the part of the Germans;[10]
· Gas chambers on wheels in Treblinka, which dumped their victims directly into burning pits; delayed-action poison gas that allowed the victims to leave the gas chambers and walk to the mass graves by themselves;[11]
· Electrical conveyor-belt executions;[12]
· Cremation of bodies in blast furnaces;[13]
· SS bicycle races in the gas chamber of Birkenau;[14]
· Removal of corpses by means of blasting, i.e., blowing them up;[15]
· Blue haze after gassing with hydrocyanic acid (which is colorless);[16]
· Singing of national anthems and the Internationales by the victims in the gas chamber; evidence for atrocity propaganda of Communist origin;[17]
· Rapid-construction portable gas chamber sheds;[18]
· Killing by drinking a glass of liquid hydrocyanic acid;[19]
· Muscles cut from the legs of executed inmates contract so strongly that it makes the buckets jump about;[20]
· Introduction of Zyklon gas into the gas chambers of Auschwitz through shower heads or from steel bottles.[21]
· The SS made sausage in the crematoria out of human flesh.[22]
· Mummified human thumbs were used as light switches in the house of Ilse Koch, wife of KZ commander Koch (Buchenwald).[23]
· Breathed through a keyhole in a gas chamber door at Flossburg to stay alive, cursed the SS when they opened the door, then ran away. [24]

Överdrivet?
Det får du själv bilda dig en uppfattning om.

sakine sa...

RL, äääh. Jet-set rules.

Träningsvärk av att jobba? Soft.

Själv sitter jag bara på jobbet så när man får chansen så gäller det att ta i. Aoo...jag kan knappt röra mig :(

Förr drömde jag om att bli gymnastiklärare. Kanske ska köra på det trots allt. Så här funkar det ju inte.

...och det där med "industin" bla bla...alltså, det är väl inte fel att det uppmärksammas? Snarare fel att övriga hemskheter inte uppmärksammas mer. Tycker jag.

sakine sa...

Hincha, nä inte överdrivet. (off topic: Trodde faktiskt att du var serb.)

Men, men. Klart jag minns "’bebisar som slets ur sina kuvöser av Saddams soldater’ eller nyheterna om hans
’massförstörelsevapen’….eller 250.000 dödade kosovoalbaner liggandes i massgravar".

Så din poäng är att det begåtts himla massa annat också? Jo.

Anonym sa...

Träningsvärk av att jobba? Soft.

Nä igår var det ett riktigt jobb, en massa bärande :o( ...fast chefen bjöd på 3 starköl o en whisky vid 3-tiden när det var klart :-)

Snarare fel att övriga hemskheter inte uppmärksammas mer. Tycker jag.

Och VAD (eller vilka) kan det bero på?

Anonym sa...

Sakine->"Så din poäng är att det begåtts himla massa annat också? Jo."

Jo!

sakine sa...

Hincha: okeeej. Överens.

RL, chef som bjussar på sprit?? Jobbar du på migrationsverket eller?

"Och VAD (eller vilka) kan det bero på?"

Öh...folk är så oorganiserade?

Anonym sa...

RL, chef som bjussar på sprit?? Jobbar du på migrationsverket eller?

Nej, på ett 'kvoteringsfritt' privatföretag, vad annars?

Starköl varje fredageftermiddag är regel, igår fick vi lite extra. Men det är även gratis mat varje dag (god mat typ landgångar danska korvar mm), så jag klagar inte :-)

sakine sa...

RL, just fan. Om ni nu skulle bli tvungna att kvotera - då vet ni vem som väntar! ;)

Men korven klarar jag mig utan. Blä.

Anonym sa...

Om ni nu skulle bli tvungna att kvotera - då vet ni vem som väntar!

Om du hade jobbat på det stället hade det varit för stor risk att du skulle bli 'kränkt' ;o)

Men dom anställer aldrig offentligt genom någon förmedling eller annons, just på grund av kvoterings- eller diskrimineringsrisk.

Själv tillfrågades jag när jag var på samma fest som chefen, förmodligen för att han märkte att jag var tillräckligt 'icke-PK' för att platsa i gänget :o)

sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...

...äh, det ska till en hel del innan jag blir "kränkt" ;o)

Om det inte hade varit så att ni höll till i Sveriges konstigaste delar (där folk pratar grötigt och så) hade jag kanske kämpat för en liten svart anställning. Jobba fredagar skulle räcka gott och väl ;)

louisep sa...

Det var Ulf Nilssons fru som någon muslim vägrade ta i hand. Och det var rätt löjligt att gnöla så förbaskat åt, men det är en sådan konsekvens som kommer sig av att man trots allt förväntar sig ett hyggligt beteende från folk oavsett om de har konstiga hattar eller inte.

(nit picking)

sakine sa...

Jaha, Ulf Nilssons fru.

Oj då. Men var det första gången Ulf fick erfara att vissa muslimer (många under bönetid) inte hälsar på händer tillhörande det motsatta könet av tradition och ibland faktiskt av REN ARTIGHET?

Ulf borde väl ta och vidga sitt perspektiv en aning, och antingen föreslå assimilation eller acceptera att folk är hyggliga -även om deras traditioner ter sig udda.

Allt som skadar - förbjud hårt. Men som sagt, att "känna sig kränkt" ska man få göra. I en demokrati där staten inte tvångsstöper folk i en homogen klump i Uffes smak.

louisep sa...

Precis, och det är ju det som är problemet och ett olösligt sådant. Ulf Nilsson i sin enorma självpåtagna vidsynthet kunde inte greppa att hygglighet A kan innebära hygglighet B.

Vem skulle inte ta illa vid sig när någon inte hälsar på ett sätt vi är fostrade till att se som hyggligt beteende?

Konsekvensen är kulturkrockar. Inte för att vi försöker tänka att människor med konstiga hattar kanske är 'ohyggliga', utan för att vi förväntar oss att de är på alla vis samma. En slags snällism, gone hay wire.

louisep sa...

Men, en annan och sammanhängande tanke. Det kan vara lättare för en minoritet att fundera på normer för 'hygglighet' i ett större sammanhang, än för en majoritet som har normen innanför skinnet. Ungefär det man kallar för etnocentrism. Det gör att kravet på att undvika kulturkrocken antagligen alltid kommer ligga på den som tar med sig en relativt okänd sed.

Sedan kan man fråga sig varför inte Nilsson och fru är så konflikträdda, varför inte helt enkelt bara fråga.

louisep sa...

Errata: Kom ett litet 'inte' fel, men det förstås hoppas jag.

sakine sa...

Louise, jaa...det gäller ju att ta det lite lugnt och slappna av när någon uppför sig udda. Varför skulle den muslimska mannen hata hans fru?, borde han frågat sig. Tar han illa vid sig av att folk har andra traditioner är det fan hans personliga problem.

Visst bör minoriteter tänka på normer och värderingar dit de kommer, men så länge de inte skadar någon bör det vara okej. Och som du skrev, annars är det ju bara att fråga om man tycker att något är så hemskt.

Jag lägger inte ansvaret någonstans, egentligen. Muslimen borde kanske ha förklarat det hela. Men jag tycker att det är skittöntigt att utgå från att folk vill såra/kränka en genom att inte hälsa på en kvinna. Grow up, typ.

sakine sa...

Jonas, var du tvungen att påminna mig? :o//

Usch...DÄR går gränsen.

Jag får väl hitta på något annat.

Fredrik Lindholm sa...

"Minns när jag kom till Sverige och tyckte att det helt sjukt att en kille i klassen hette Björn. Så: inga djur bör döpas till muslimska namn ;)"

Är namnen religiösa? Mental antecking: Om jag någonsin börjar med djuravel så skall jag döpa en serie anmödrar till Khadijah, Sawada, Aisha, Hafsa, Zaynab, Umm S, Juwariya, Umm H, Safiyya, Maymuna och Maria.

louisep sa...

Tar han illa vid sig av att folk har andra traditioner är det fan hans personliga problem.

Nej, det är just inte hans personliga problem. Det är 'personliga' problem på båda sidorna. Det är själva kulturkrocken. Möten är sällan ensidiga, det finns alltid en sändare och en mottagare. Hur människor uppträder i ett sammanhang har alltid en konsekvens. Sedan finns det olika finkänslighet och grad av hänsynstagande, och grad av information givna förstås, så vi vet hur vi rör oss och kan ana hur vi kommer uppfattas.

Det går t ex inte att praktisera livstilsliberalism på en badstrand i Indonesien. Det kan vi ju förstås tycka är töntigt, och de kanske borde växa upp, osv. Men bara en så fånig sak som att inte ha rätt klädsel kan leda till rätt obehagliga konsekvenser. I ett helt annat sammanhang än en Fru Nilsson som råkade ut för en obegriplighet.

Därför ligger bördan vanligen mest på den som 'utmanar' normen, när det gäller hur man vill bli bemött. Därför tar vi av oss skorna när vi går in i en moské. Därför idkar vi inte livstilsliberalism hur vi vill. Därför att vi fattar att det vore respektlöst, hur dumma vi än tycker att de är.
Å ena sidan, det är bättre att fråga när man blir konstigt bemött och inte förstår. Å den andra, måste man också förstå att visa respekt i retur. Eller kan man verkligen utgå från att denna muslim var helt ovetande om att det inte ses som hyggligt beteende för icke-muslimer att ta kvinnor i hand?

sakine sa...

Louise, det jag skrev var om Ulf "tar illa vid sig av att folk har andra traditioner" är det hans personliga problem.

I de enskilda fallet borde muslimen förmodligen ha förklarat läget när han inte tog Uffes fru i hand. Det normala är ju att man hälsar på folk oavsett kön, i Sverige. Men att gå omkring att klaga på att muslimer har konstiga och jättehemska traditioner genom att hänvisa till att någon inte hälsat på hans fru, är det löjligt. Det kan ju vara så att Ulf inte fattar bättre. Men nu misstänker jag att han är gubben som tar varje tillfälle i akt för att skriva kryddiga gnälltexter om muslimer.

sakine sa...

Lindholm, vissa namn är religiösa.

Arabiska namn är ju ofta det.

Som Sakine, tex.

Anonym sa...

Det normala är ju att man hälsar på folk oavsett kön, i Sverige.

Just det!

Men att gå omkring att klaga på att muslimer har konstiga och jättehemska traditioner genom att hänvisa till att någon inte hälsat på hans fru, är det löjligt.

Jepp, det är bättre att inte umgås med (eller att ha något att göra med) dem som håller fast vid sina knäppaste traditioner.

-----

"kalendrar med eventuellt kränkande innehåll". Så du är redan struken från deras lista för all framtid :)

Nej det går ju inte att släppa in 'lose cannons' som riskerar att sabba harmonin på jobbet med att blanda in en massa jämställdhetsmyndigheter :oD

Anonym sa...

Ja usch så överdriven förintelseindustrin är, visst är det hemskt att människor som min farmor under den tiden hon levde fick en liten ekonomisk kompensation för det hon upplevt. Hon tvingades ju bara se på när hennes mamma och syster gick in i gaskammaren, det är väl inget att gnälla över. Att de där judarna alltid ska hålla på.

sakine sa...

Benji :o(

Ledsen att du ens behöver läsa/höra sånt.

sakine sa...

RL, meh. Passa er så jag inte ber någon politiker att motionera om att tvångsanalysera alla slags företag genom en heltidsanställd genuspedagog ;)

Det skulle faktiskt gå igenom riksdagen lätt som en plätt.

Fredrik Lindholm sa...

"Ledsen att du ens behöver läsa/höra sånt."

Ääh, det är gott gry i grabben. Det är bra att han får öva sig i att ge snärtiga repliker.

Och ett namn i sig kan inte vara religiöst. Däremot kan ett namn vara speciellt förknippat med någon gudom eller profet. Konceptet "hybris" kände man även till i norden, det var därför man uppfann diminutivformer av asarnas namn. Torbjörn är ett exempel.

Vad gäller genuspedagogerna så behöver du inte anstränga dig Madon. Det förslaget kommer nog att gå igenom tack vare våra vänner "liberalerna". Om det vore stake i företagen så skulle de skicka tillbaka de utsända genuspedagogerna i fyra-fem paket.

Anonym sa...

Ja usch så överdriven förintelseindustrin är, visst är det hemskt att människor som min farmor under den tiden hon levde fick en liten ekonomisk kompensation för det hon upplevt.

Du verkar ha missat skillnaden mellan förintelsen och den nuvarande förintelseindustrin. Den senare är den som ser till att största delen av skadeståndspengarna hamnar i staten Israels budget eller i lobbygrupper (typ JDL o ADL) och advokaters fickor istället för att fördelas bland drabbade individer.

-----

Passa er så jag inte ber någon politiker att motionera om att tvångsanalysera alla slags företag genom en heltidsanställd genuspedagog ;)

Du ser ju själv att mina misstankar om dig bekräftades :o)

Det skulle faktiskt gå igenom riksdagen lätt som en plätt.

Det skulle inte förvåna mig ...och därefter har Sverige bara enmansföretag o AMS kvar i landet :o(

sakine sa...

Lindholm, jaaa liberalerna kan man alltid lita på. :P Fast håll med om att genuspedagogeriet inte är lika älskat som folkhälsofascismen ändå? Trots att den senare är mer skadlig.

sakine sa...

RL, hrm. Om det nu är som du säger - varför protesterar inte judar? Kanske vill de att pengarna ska gå till staten (I)?

..."enmansföretag o AMS"

Hehe...Ams kan ju trolla fram sysselsättning vet du väl. Det kommer att gå bra för Sverige, serru.

Fredrik Lindholm sa...

Jenusgoxet är definitivt farligare.