2006-01-19

Fyra år efter Fadime

Chattade med en kompis på MSN den kvällen. Plötsligt försvann han. När han väl skrev, efter ett långt tag, så trodde jag förstås att det var ett skämt. Vadå dödat henne? Ha-ha. Sen var han tvungen att logga ut skrev han. Jag var kvar inloggad. Fattade ingenting. Han hade snabbt bett mig titta på text-teve och länkat till UNT. Jaha...visst.

Eh. Vad fan är det här? Ung kvinna skjuten i Gränby.

Sen föll bit efter bit på plats. Fadimes kusin är en helt normal kille. Hur skön som helst, samma sjuka humor som jag och fin inställning till tjejer och feminism. Vi har chattat sedan jag gick i åttan. Föräldrarna känner varandra och allt. Nu fick han förklara vad det hela gick ut på. Jag bodde vid tillfället med Fadimes syssling. Hon fick också förklara, och min pappa fick försöka förklara, andra fick förklara. Vaddå "hedersmord"? Vad fan är det? Kurder?!

Vet inte om jag är så mycket mer införstådd i dag, men så mycket ser jag, att: Extremfallen, morden, är toppen på ett isberg av jämställdhetsproblem. Allt hänger ihop. Och det är givetvis ingen slump att morden inte är utförda av svenskar. När modernitet drabbar samman med konservatism flippar människor som inte kan hantera det ut. Hedersmord inträffar ej enbart i Sverige och efter exil. Det kan handla om unbanisering, eller kulturkrock genom att moderniteten besöker byn. Jag har blivit mer uppmärksam på sjuka normer och beteenden i isberget, efter mordet för fyra år sedan. Irritationen över fenomenet är lika stark i dag. Och framförallt, irritationen över att folk[föräldrar] inte kan skilja på rätt och på fel. Vadå skitsnack för att en trettonåring vill gå på skoldiscot eller till simhallen? Åt helvete med sånt.

------

I dag skriver någon Rasool Awla på DN-debatt. Poängen med artikeln är att hedersmord är extra intressant för att det kan drabba "..även infödda svenskar - du, din son, din bror eller din bäste vän". Men vad är nu detta för töntig grej? Att hedersmord är extra allvarligt för att det kan drabba även svenskar?

Äh. Jag tycker att vi kan sluta prata strunt. Svenskar, invandrare, kvinnor eller män. Och?
Det kvittar vad det är för kultur eller inte är för kultur, det ÄR ett strukturellt problem eftersom allt hänger ihop med skruttna normer i sociala grupper. Det bör alla se, även Masoud Kamali. Jag tycker också att vi slutar generalisera över nationalla kulturer. Det är inte "okej" med skitbeteende i någon kultur, bortsett från marginaliserade skitkulturer. "Kulturella avarter" som Dilsa brukar kalla det.

Efter fyra år borde de flesta också inse att billiga poänger av att "bry er nu när även svenskar kan dödas!" inte hjälper någon. I den här frågan tycker jag att hårt ska ställas mot hårt.

Hej, välkommen till Sverige. Dessa är lagarna, reglerna och historien. Jasså passar det inte? Då har du verkligen inget här att göra. Hej då.

37 kommentarer:

Anonym sa...

Poängen med artikeln är att hedersmord är extra intressant för att det kan drabba "..även infödda svenskar

Varför det var extra intressant fattar jag inte? Det där har normala svenskar med tillräcklig intelligens sedan länge fattat, och håller sig därför, för säkerhets skull, med få undantag till sin egen eller likasinnade kulturer. Men ok, författaren har väl själv, först nu, kommit till denna självklara insikt.

Hej, välkommen till Sverige. Dessa är lagarna, reglerna och historien. Jasså passar det inte? Då har du verkligen inget här att göra. Hej då.

Helt riktigt. Det skulle sagts och gjorts redan för 30 år sedan. Problemet är att detta får inte en svensk säga för då är denne heeemsk raaasssisst ...men det skiter iofs jag i om jag kallas :o)

sakine sa...

RL, äh så illa är det väl ändå inte. Inom politiken kanske, men jag tycker att det finns många tyckare och tänkare som tänjt på gränserna. Ibland tycker jag att de överdriver, ibland är de bra och visst händer det att de är pk. Men det är inte så krystat som för ca 5 år sedan. Håller du inte med om det?

Håller sig till "likasinnade kulturer", ja föffan. Det är därför jag kämpar med att undvika socialister, konservativa och annat jävla pack.

Fredrik Lindholm sa...

Hantera och flippa ur? Om jag inte är helt felunderrättad så lever och frodas hedersmorden i världens mest överreklamerade efterblivna avkrok -Mellanöstern. Dessutom så vet de inblandade i ett hedersmord precis vad de gör. Ofta låter man någon icke straffmyndig pojke sköta smutsjobbet.

Anonym sa...

Sakine, jag följer med stort intresse din blogg och dina offentliga tanke-utvecklingar. Det är spännande att se hur åt vilket håll du utvecklas (personligen hoppas jag på att du i slutändan ror eller seglar in i liberalismens hamn – annat höger-pack klarar vi oss utan).

Det är alltid svårt att kommentera en persons innersta tankar (jag antar att det är dina innersta politiska tankar som du ger uttryck för).

För det första

”När modernitet drabbar samman med konservatism flippar människor som inte kan hantera det ut. Hedersmord inträffar ej enbart i Sverige och efter exil. Det kan handla om unbanisering, eller kulturkrock genom att moderniteten besöker byn.”

Är du verkligen säker på ovanstående? Antingen så har jag missuppfattat dig eller så har du missuppfattat situationen. Det är alltså INTE ”moderintet” eller en interaktion mellan ”modernitet” och ”konservatism” eller urbanisering och by som skapar hedersmord. Hedersmord är i allra högsta grad en reell kulturell företeelse (oavsett vad sociologer eller annat expert-folk säger). Hedersmord har haft en specifik funktion (i tex det kurdiska klan-samhället). Det alltså, för att upprepa och förtydliga mig, inte klansamhällets interaktion med ”modernitet” som ger upphov till hedersmord. Vill man få bukt på problemet bör man se problemet i vitögat och inte försköna det på något sätt...

Ska du övertala ”hedersmördare” att inte begå hedersmord så får du lov att förklara för ”hedersmördaren” vilka ”funktioner” ”hedersmorden” tycktes fylla och varför de ansågs vara nödvändiga och varför dessa ”funktioner” inte längre är nödvändiga (och om du har lust och är riktigt skicklig också övertala ”hedersmördarna” varför dessa ”åtgärder” i grunden, redan vid uppfinningen, var helt för djävligt felaktiga).


För det andra

”Hej, välkommen till Sverige. Dessa är lagarna, reglerna och historien. Jasså passar det inte? Då har du verkligen inget här att göra. Hej då.”

Va? Vad är detta för strunt-skriverier? Passa dig för populismens tilldragande kraft... En liberal som står för öppenhet och individualism bör vara den sista personen som ger uttryck för ovanstående klant-skriveri. Jag kan förstå att en bitter identitetskrisdrabbad svensk nationalist kan ge uttryck för den åsikten. Men en ung kurdisk LIBERAL politiker?


Sist men inte minst, du blir aldrig av med socialister... utan oss upphör mänskligheten att fungera.

Keep on the good work

sakine sa...

Hej Chiya, tack för kommentar.

Ja, det är mina tankar, åsikter och funderingar. Politiska eller ej är svårt att säga. I just den här frågan har mina åsikter inte ändrats särskilt mycket. Inte sant? Jag är fortfarande feminist.

"Höger" är jag inte särskilt mycket (mer än att jag är kurdisk nationalist ;).

När modernitet möter konservatism uppstår KONFLIKTER. Normkonflikter. Generations/kultur/urbaniseringskonflikter. Jag håller med dig om att det är ett sturktur & normproblem. Man kan kalla det kultur, absolut (folk har så underliga definitioner på kultur, därför har jag försökt undvika tjäbblet).

Jag tror att du har rätt. Samtidigt tror jag att dessa krockar spelar in. Kurder lever sannerligen i krockvärld mellan diverse kulturer, påtvingad urbanisering, isolering & förtryck osv. Jag var i Palestine för inte länge sedan, där finns knappt hedersmord. Inte för att samhället är mindre kvinnoförtryckande. Men det är 'stabilt i sitt förtryck'. Man vet och känner till sina 'roller' s a s.

Jag har inga bättre lösningar på opinionsbildning än de som finns. Det är svårt. Men alla som vet och komme ri kontakt med kvinnoförtryck får se till att säga sin åsikt/kanske även göra ngt som kan vara till nytta.

Det sista: det kom från hjärtat. Inte särskilt genomtänkt, men ärligt.

Populist kan du vara själv.

Politiker kan du också få vara själv.

Vad får dig att bli så förvirrad av det?

Vad är dina egna lösningar? Hur tror du att du avskräcker stenåldersmän (för den delen även unga) och kvinnor till det kvinnoförtryck som faktiskt finns?

Anonym sa...

mer än att jag är kurdisk nationalist

Ok då fattar jag. Dina tidigare inlägg om 'korkade nationalister' var alltså en form av självkritik? :o)

Fredrik Lindholm sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Fredrik Lindholm sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Fredrik Lindholm sa...

Nej, det var inte en fråga om självkritik, utan att göra skillnad på folk och folk.

Mittfåran av den svenska nationalismen är väldigt beskedlig. Vill du stifta bekantskap med en nationalism som är våldsfixerad, dekadent, insnöad, degenererad, xenofob, mixofob och som fullkomligen osar av tånorshormoner så rekommenderar jag forumet på beyan.net. Glöm bort den vattenkammade fasaden med allmänmysiga artiklar om lite av varje. Det är på forumet det händer!

Det är en sagolik blandning av död åt alla araber/perser/turkar, min dialekt är finare än din, atombomba Ankara, vad skall vi göra med oljan och drömmen om en stat som väter fötterna i Svarta Havet, Medelhavet, Kaspiska Havet och Persiska Viken. Riktigt intressanta är de intrikata diskussionerna huruvida halvblod och ickeblod kan arbeta för saken.

Jag måste understryka att alla liknelser med Saddams och Kemals politik, om dom finns, beror på en sagolik slump.

sakine sa...

RL, giiiivetvis ;)

Lindholm, konstgjoda gränser GÖR skillnad på folk och folk. Inte jag.

Om du tror att beyan är nationalistiskt bör du söka dig till turkiska och syrianska sidor, vännen. Men du är besatt av kurder, right?

Fredrik Lindholm sa...

Om du inte gjorde skillnad på folk och folk så skulle du inte tycka att de svenska nationalisterna vore så hemska. Själv tycker jag att de har en i bästa fall insnöad ideologi, men det är sossarna som är det stora problemet.

Turkar, syrianer och vad de nu kan heta har inte fått åka moralisk snällfil i Liberala Ungdomsförbundet. Felet ligger inte hos dig och dina meningsfränder, för ni är ju de ni är, tills ni själva ändrar på er. Felet ligger hos de som tolererar att LUF blivit en lekstuga för nationalister.

Själv ser jag fram mot 10-talet. Då kommer det lilla trevliga oljekompensationsmilletsystemet de har i Irak att kollapsa. Det kommer att få 90-talets Balkan att framstå som en dag i Mulleskolan. Och 20-talet kommer att bli helfestligt när irakier åker till Serbien och Kroatien för att lära sig demokrati ordentligt.

sakine sa...

Att svenska nationalister skulle vara hemska? Jag tycker inte det.

Varför inbillar du dig det?

Luf har inte blivit någon nationalistisk lekstuga för att man bryr sig om internationella frågor och minoriteter som lever under förtryck. En hel kongress har fattat det gång på gång, medan den enda som gaggar i sin egen värld har varit du.

Fredrik Lindholm sa...

Det är väl bara att läsa dina dödfödda pikar. Även om jag inte sympatiserar med SD/SDU så tänker jag varken ha dom som goda fiender eller se dom som något undermänskligt.

Nej, det är fortfarande individer som kan förtryckas i egenskap av minoritet. Och seccession kan bara ske i frihetens namn, som när de nordamerikanska kolonierna bildade USA. Allt annat är tribalism.

Själv anser jag att 1700-talet i många avseenden var bättre än 1900-talet. Jag skäms inte för min mossighet.

Internationella frågor är överreklamerade. Efterssom de inte kräver någon som helst kontakt med diskussionsämnet i fråga så kan man ju slänga sig med vilka fina fraser som helst. Tror du att det är en slump att sossarna ständigt sopar mattan med borgerligheten? Vi kanske skulle ta och lägga 90% av krutet på att göra något åt det förbannade socialförsäkringssystemet istället för att ha minst sju olika hjärtefrågor som alla är lika viktiga.

Och jag antar att du är tillräckligt smart för att fatta att man måste inte vara svensk nationalist eller av folkgruppen X för att gå den X-iska nationalismens ärenden. Det räcker bara med att man ser sig själv som en god person och är fullständigt okunnig i vad som har fått just västvärlden att ticka, trots nationalismen. Därför är LUF en lekstuga för nationalister.

sakine sa...

Here we go again...Lindhom,

Vad gäller svenska nationalister har jag ju redan sagt att de intresserar mig måttligt.

-----

När du skaffat en statsfri värld kan vi fortsätta den andra diskussionen.

Anonym sa...

så rekommenderar jag forumet på beyan.net.

Hehe, det var ju en fin samling, e det sakis 'liberala' kompisar? :o)

Men ok, låt kurderna få ett land, men fyll det först till bredden med afrikaner, latinamerikaner, asiater, mm, så det blir lite mera 'gosigt' mångkulturellt.

Fredrik Lindholm sa...

App-app-app! Jag vill inte ha en statsfri värld. Det vore en tillbakaspolning till stamsamhällena. Om du kan din Aristoteles så vet du att staten är någonting naturligt.

sakine sa...

Äh, dummon. Ni lyssnar ju aldrig.

:o(

Anonym sa...

Äh, dummon. Ni lyssnar ju aldrig.

I så fall har du förmedlat fel saker att lyssna på, så här har jag fattat storyn:

Du tycker att kurdisk nationalism är helt ok, samtidigt som du oftast 'dissar'*) eller hånar svensk nationalism.

Du tycker att mångkulturellt är 'gosigt' så länge det handlar om Sverige och inte drabbar Kurdistan.

Jag är själv inte speiellt liberal (jag är ju extreeem högerextremist :o), men jag kan iofs förstå liberaler som tycker att en del av detta är lite märkligt i kombination med LUF-verksamhet

...eller har jag fel?


*) Detta är första gången jag nedlåter mig till att använda det nysvenska ordet 'dissar' :o)

Fredrik Lindholm sa...

Där träffade du verkligen huvet på spiken, RL! Om jag hade en flaska champagne i kylen så skulle jag öppna den för dig.

sakine sa...

Amen GOOOS GOOS på er då!

Jises!

Så här ligger det till: jag tycker i grund och botten att all nationalism är fjanteri.

När man däremot bor i en värld av nationalstater tycker jag att folkslag som inte passar in i mallen, och som förtrycks av den anledningen, ska få befria sig från situationen. På så sätt tror jag att ett närmande mellan gränser kan gå fortare.

Äh...läs det jag tidigare skrivit om i ämnet.

Och jag tycker inte att all svensk nationalism är bajs. Jag har ju t o m skrivit en krönika om det.

Gå och lägg er, snälla.

Anonym sa...

När man däremot bor i en värld av nationalstater

Gör du det?

tycker jag att folkslag som inte passar in i mallen

Vilka passar inte in i 'mallen'?

...ska få befria sig från situationen. På så sätt tror jag att ett närmande mellan gränser kan gå fortare

Det går nog fortare om detta bfriande sker med massiv berikning från afrika. För du tror väl inte att vi ska stå och applådera ett fritt Kurdistan utan minst 500 000 bidragskrävande negrer eller latinos.

Anonym sa...

Där träffade du verkligen huvet på spiken, RL! Om jag hade en flaska champagne i kylen så skulle jag öppna den för dig.

Det tackar vi för! Problemet är att vi förmodligen kan banka in 50-100 spikar i olika huvudens hjärnbarkar utan att vi märker någon skillnad (Se f ö Sakis svar till mig nedan).

Själv var jag på 70-talet ganska liberal, men för varje år som går med närvaro av dessa ungdomsidioter ...så tar jag ett preussiskt ställningssteg åt höger ;o)

sakine sa...

Nationalist möter nationalist, nämen så mysigt då! Gå och skåla någonstans.

RL, klart jag bor i en sådan värld (med nationalstater). Folk som inte passar in i den mallen = alla folk utan egen stat. Hur jävla svårt är det att fatta på en skala?

Ni är ju grova hycklare båda två. "Svensk nationalism och självständighet är en självklarhet, men inte kurdisk".

Hycklare!

Anonym sa...

Vad tycker du förresten om eXpo:s bok "DEBATTEN OM HEDERSMORD - Feminism eller rasism?"? Den fick ju en hel del kritik i massmedia för att ha en väldigt ensidig syn på debatten.

Fredrik Lindholm sa...

För det första är jag inte nationalist, utan patriot. (Så vart skall du och RL gå och skåla, Madon?) Och för det andra är det Norden, inte Mellanöstern, som är ett optimalt ställe för nationalstater. Och när nationalstatens betydelse är på nedgång, varför spela gamla skivor? Varför inte ta genvägar när man kan?

Ett självständigt Kurdistan behöver inte vara fel i sig. Jag har bara ett villkor på den statsbildningen, och det är att det är i frihetens namn (som USA), inte i stammens namn. Och då svarar du att jag borde ju kunna bortse från denn lilla detaljen. Och då kontrar jag med att om den detaljen är så liten så borde ju du kunna bortse från den. Det är ju ditt förslag.

Sedan så är det ju en jävla soppa i Kirkuk. Istället för att man efter Saddams fall sade att man skulle sälja ut oljan och ge varje irakier en oljebong, så skall man fördela pengarna enligt något tribalistiskt system. Vad har du att säga om det? Misstänker att den politiska huvudfåran i norra Irak handlar om att klösa åt sig mest oljepengar och att rövknulla alla andra som råkar bo där. Att livet inte heller var en dans på rosor för medelmehmet eller medelali talar vi tyst om.

Snart skall det hållas folkomröstning (Buärk!) om Kirkuk, så då är det ju bra att bättra på demografin. Visst hade Saddam en arabiserings och en dekurdifieringspolitik. Men detta är lika absurt som om bayrare, ostfriser, plattyskar, sachsare, rehnländare, österrikare, schweizertyskar och sudettyskar skulle bosätta sig i Ostpreussen/Västra Polen för att hjälpa en ev. folkomröstning på traven. 10-talet kommer att bli kul. Synd bara att jag inte kan göra mig en hacka på att sälja vapen till folk där.

Jag rekommenderar Jakten på total rättvisa av Thomas Sowell. Den innehåller många exempel på hur käpprätt åt helvete det gått när man försökt rätta till historien.

P.S. Preussen var mer liberalt än du tror, RL.

sakine sa...

Martin, jag vet inte vad det är för bok. Om det är Baksi som skrivit den tar jag inte ens i den med tång ;)

Allvarligt. Jag tyckte inte att debatten var rasistiskt. Däremot tycker jag att många invandrare (kurder framförallt) hamnade i en olycklig försvarsställning utan sans.

Det säger dock inte att det Rojas och ni står för är mer rätt. Rojas och Kamali är två sidor av samma mynt.

Ni tycks aldrig fatta att invandrare, även om de kommer från samma region/land/håla, är olika.

Den homogeniseringsprocess som Sverige har genomgått är sällsynt utanför Europa. Även om desperata försök har gjorts så har de misslyckats. Att klumpa ihop leder ingenstans, bättre är då att peka ut förövarna och sluta att generalisera över hela folkgrupper/religioner.

sakine sa...

Lindholm, jasså inte? Så trevligt att du & RL håller med varandra nästan hela tiden.

Varför skulle Norden lämpa sig bättre?

Gärna amerikansk inblandning för min del. Oljan? Äh...dela upp den mellan kurder, syrianer, turkmener och lite araber så är saken biff.

Fredrik Lindholm sa...

Tag dig en titt i historieböckerna. De nordiska länderna, förutom Finland, är bland de äldsta i världen. England, Wales, Skottland och Irland är gamla också. Nyckelordet är hävden.

Och jag tackar för den sista meningen. Nu är det svart på vitt att du är "a lost cause". Eler så är du ironisk. Eller så vill du inte förstå. För du vill inte att oljan skall delast ut till individer i egenskap av irakiska medborgare, utan till olika grupper. Men vad du än gör, ge faen i att marknadsföra din tribalism som liberalism, tack.

sakine sa...

Vad är det för trams. De äldsta civilisationerna då...har vi inget att komma med? :o/

Nä men skämt å sido: du måste begripa problemet med urgamla nationer. Visst kan det vara bekvämt med torra nordbor som bor inrutade utan problem. Ganska ointressant.

Det jag tycker vore bra är att människor inte dödar varandra p g a nationalism. Därav min önskan att det skapas några nya stater. I en övergångsperiod (helst).

Fredrik Lindholm sa...

Och var är de äldsta civilisationerna nu? De var döda och begravna sedan länge innan några hövdigar i Mälardalen grundlade en slags politisk union som de kallade för Svitjod.

Man behöver inga egna stater för att knacka folk i skallen i nationalismens namn. Du läste väl artikeln jag länkade till? Varför bygger de hus på andras mark och är rövhål i största allmänhet? Min teori är att i tribalismen så ingår det att om man tidigare har blivit oskyldigt straffad så har man rätt att begå brottet i efterhand.

Övergångsperiod? Jomen tjenare! Andra berömda övergångsperioder är undantagstillstånd i latinamerikanska stater, proletariatets diktatur, Hitlers nödlagar, Patriot Act (USA vann "kalla" kriget utan den) och så Kejsar Palpatines lilla undantagstillstånd i Stjärnornas Krig III.

Om de fortsätter på den inslagna vägen så kommer ordet "kurd" att bli ett fult ord på riktigt.

Fredrik Lindholm sa...

P.S. Om vi nu är så torra så föreslår jag att du piper iväg till det "eldiga" latinamerika.

sakine sa...

Äh...

Jag har faktiskt svårt att förstå vad du menar ibland.

Nä, läste inte artikeln. Orkar inte :o(

Fredrik Lindholm sa...

Det är ju självklart att du inte förstår vad jag menar när du inte "orkar" läsa en artikel som jag hämtar argument och exempel ifrån. Antar att du inte förstår att det är du, din pompösa akademiker, inte jag, som framstår som dum nu.

sakine sa...

Well...det får jag ta :oD

Fredrik Lindholm sa...

Nej, gör inte det! Du kommer att inse att du faktiskt inte har så mycket gemensamt numera med dina irakiska kusiner.

sakine sa...

Irakiska kusiner kan du själv ha. Jävla arab.

Fredrik Lindholm sa...

Vaddå? Är de inte lika gulliga längre när de ägnar sig åt markstöld och valfusk?

Dessutom så uppfann araberna algebran och höll de gamla grekiska filosoferna vid liv. Man tackar!