2008-08-28

Varför är kvinnor vänster?

Jag skriver en text om det och klurar och klurar. Har inget bra svar.

Uppdatering: Hittade följande i en SCB-rapport, Svenskt väljarbeteende, från 2002:

"Den gamla generella sanningen inom väljarforskningen var att kvinnor tenderade att i större utsträckning än män rösta på värdekonservativa och religiösa partier. Fram till omkring 1980 stämde sanningen in på Sverige. Kvinnor stod längre till höger och röstade i större utsträckning än män på borgerliga partier. Men därefter har den generella bilden vänts till sin motsats och kvinnor har i allt större utsträckning röstat på partier som står längre till vänster (Oskarson 1988; Oskarson & Wängnerud 1995)."

Uppdatering 2: Här är krönikan.

Uppdatering 3: Gudmundson klurar på samma fråga på SvD:s ledarblogg. Sarha ser brister hos liberaler och tycker att jag borde ta upp varför alla bögar är höger. (Om jag ändå visste!). Bloggen Politikken undrar samma sak, kaptenen menar att tjejer - förutom jag - är smarta.

42 kommentarer:

Anonym sa...

För att vänstern vill ge sken av att vara de goda. De som alltid står på den svagas sida. Ropen skalla bidrag åt alla. De förstår inte att pengapåsen är begransad. Kvinnor är mer känslomässiga. Inget fel med det men är man vänster då är det nått stort fel. Ett bra exempel är Lo som påstår att jobbskatteavdraget är ett fiasko i verkligheten har de som arbetar fått mer efter skatt. LO medlemmarna ser det ocgh undrar vaffö är det såhär?
Roberth Ström

Anonym sa...

Det finns ett ordspråk som skall härstamma från en tidigare östtysk politiker.

"Är man ung och inte kommunist har man inget hjärta, är man gammal och fortfarande kommunist har man ingen hjärna."

Kvinnor är känslosammare och låter oftare känslorna styra över förnuftet. Missriktad Modersinstinkt kanske? (det är en fördom jag har) Mona Sahlin är ett bra exempel, hon leker ofta o gärna Moder Theresa men bara med ANDRAS resurser. Inom kristendomen är det enbart den egna personliga uppoffringen som räknas, inom socialismen är det andras uppoffringar som gäller.

Socialism är kanske på gott och ont också en inbillad trygghet som tom kan ersätta mannen ekonomiskt och skapa individuell frihet. - 97% av innevånarna på Rosengård röstar rött. Knappast för att de är socialister. Det är nog mest "Money for nothing and chicks for free"

Kafir

Fredrik Westerlund sa...

När du ändå håller på kanske du kan ta reda på varför bögar är höger och flator vänster?

Wille sa...

Jag vet att du inte gillar biologiska förklaringar, men anonym är något på spåren även om jag skulle formulera det annorlunda:

Missriktade moderskänslor - kvinnor är som grupp mer omhändertagande än män (se på könsfördelningen i vården och skolan..) och många ser staten som ett gott medel att "vårda" genom.

Det må vara missriktat och felaktigt, men de flesta människor är inte förmögna att se bi- och knock-on effekter av vissa saker, de tror att det är "systemet" som är fel och måste fixas (kapitalism vs. socialism), snarare än att inse det faktum att människan är imperfekt och självisk som varelse (varför starkt centraliserad statsmakt är livsfarligt).

Anonym sa...

För 60-70 år sedan hade kvinnor inte varit mera vänster än män.

Min gissning är att den "godhetsstatus" av vänstern, som upphaussats av media de senaste 40 åren, spelat stor roll.

Kvinnor tror dessutom oftare gott om folk och påståenden än män som oftare är mer misstänksamma.

Kvinns tenderar helt enkelt att som grupp vara mer naiva än män ;)

Anonym sa...

Hmm, en sak till- Är kvinnor verkligen så mycket mer vänster?
Finns det siffror på det? Hur stor är marginalen?

När jag tänker på en "vänstermänniska" så ser jag framför mig tex som tex studenter, invandrare, förtidspensionärer, gråsossar, Journalister och inte specifikt gruppen kvinnor eller "arbetare" för den delen.

(Andelen journalister som röstar rött är ju över 70% enligt göteborgs universitet) "Liberala" DNs kulturredaktion verkar tex sitta på Cafe röda stjärnan lunchtid.

Bland våra invandrare röstar minst 90% på vänsterblocket. Sverige är ett lustigt land där politikerna väljer sina väljare och inte tvärtom... Alliansen anar ingenting...

Den där Kafir igen

sakine sa...

Kafir, du saknar känsla för proportioner. Nej, 90 procent av alla invandrare röstar inte på vänsterblocket.
Kvinnor röstar vänster, och särskilt unga kvinnor utmärker sig. 70 procent stödjer vänsterblocket!

Freddi, ja den där strikta uppdelningen är jätteskum. Flator utan kids lever ju väldigt höger.

Ni som pratar om biologi; uppenbarligen varkvinnor mer borgerliga innan 80-talet. Frågan är bara om de var mer liberala. Det är mer tveksamt.

Magnus sa...

Undersökningar visar att kvinnor i betydligt högre grad än män håller sig till tradition och konvention, vare sig det handlar om moral eller lösning av matematiska problem. Så 1980 var kanske helt enkelt den brytpunkt där socialdemokratin till sist blivit så etablerade som det maktbärande partiet att de övertog de konservativas roll som bevarare av traditionen? Det är förvisso inte det mest logiska årtalet för en sådan brytpunkt, men många olika faktorer kan tänkas ha spelat in.

Anonym sa...

Jag saknar inga propotioner. Här är en av dem.

För några år sedan i Rinkeby så röstade inte mindre än 65,9% på socialdemokraterna, 16,6% på vänsterpartiet och 4,9% på miljöpartiet. Sammanlagt fick alltså vänsterblocket 87,4%(!) i Rinkeby mot bara 11,0% för M+Fp+Kd+C.

Detta är en ännu mer förkrossande majoritet än 1998, då S+V+Mp "bara" fick 82,5% (S 63,0%, V 15,0%, Mp 4,5%) och de borgerliga fick 12,8%. Rinkeby överträffar till och med de extremt röda områdena i övre Norrland.

http://www.usk.stockholm.se/internet/omrfakta/omrfakta.asp?omrade=sdn02&typ=sdn

Faktum är att räknar man bort röstsiffrorna för Rinkeby samt de 3 andra stadsdelar som skiljer ut sig som extra invandrartäta ( Kista, Spånga-Tensta och Skärholmen) så visar det sig att de 3 borgerliga partierna i Stockholms stadshus ökar från 46,2 % till 48,1 % samtidigt som andelen för S+V+Mp faller från 48,6 % till 46,7%.

Varför tror du sossarna har makten i Malmö (90% röstar rött på Rosnegård)idag och varför styrde de Stockholm innan? Och visst har biståndstagarinvandringen säkerligen avgjort ett o annat riksdagsval.

Ang unga kvinnor så var det nytt för mig. Jag anade inte att de var lika vänstervridna som den adulta journalistkåren.

Kafir

sakine sa...

Kafir, dina tjatiga generaliseringar utifrån Rosengård är tröttsamma.

Magnus, jo det kan säkert ligga något i det.

Vasserman sa...

Den traditionella (och fortfarande i stor utsträckning rådande) tankesättet av många kvinnor att de ska tas omhand. Förut: av sina män (därför familjekonservatismen innan 1980-talet), nu av "samhället". Socialistvridna feminismen gjorde att kvinnorna inte länge vill bli beroende av sina män, men fortfarande inte vill ta hand om sig själva och förväntar att deras materiella (och andra) problem ska lösas av samhället.

Männen traditionellt ser som sin plikt att ta hand om sig själva och röstar därför i större utsträckning på mer individualistiska partier.

sakine sa...

Vasserman, exakt! Men det jag inte begriper är varför flitiga unga kvinnor - som tar mer ansvar än män i sin ålder - är så mycket mer vänster.

För mig är det en paradox. De "beter" sig höger.

Anonym sa...

Saki:

...Men det jag inte begriper är varför flitiga unga kvinnor - som tar mer ansvar än män i sin ålder - är så mycket mer vänster.

Därför att dom tvunget tror sig behöva ta ansvar även för alla andra ...och här spelar vänsterns mediahjärntvättande "godhetsstämpel" in.

Vasserman sa...

>Men det jag inte begriper är varför flitiga unga kvinnor - som tar mer ansvar än män i sin ålder - är så mycket mer vänster.

För mig är det en paradox. De "beter" sig höger.


En ledtråd: om "samhället" tog plats av trygghetsskapande make, låt oss tänka på viket beteende ansågs vara korrekt då maken inte tog sitt ansvar? Ifrågasätta äktenskapets ramar eller ta ansvaret själv?

De flesta unga tjejer ifrågasätter inte dogmen att samhället ska (på sikt, i bättre värld etc.) ta ansvar för dem - på samma sätt som förut väldigt få kvinnor ifrågasatte äktenskapets ordning. Men så länge "samhället inte tar sitt ansvar", ska de bita ihop och ta hand om sig själva.

Fredrik sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Fredrik sa...

Kanske skulle det finnas rum för en kanske något torrare förklaring mitt bland all denna biologism? Vad sägs om att kvinnor i större utsträckning arbetar inom offentlig sektor? Har inte kvinnors uttåg ur hemmen sammanfallit rätt bra med offentlig sektors expansion under 1960-, 1970- och 1980-talen?

En annan förklaring (som ligger mer i linje med det som framförts ovan) är att kvinnor tenderar att vara mer riskaversa än män. Det skulle i och för sig inte förklara varför kvinnor i Sverige skiljer sig från kvinnor i gemen. Men kanske skulle kvinnor genom sin relativa riskaversion vilja upprätthålla status quo - man vet vad man får när det är vänsterstyre: mer av samma.

roberth sa...

Sakine nu börjar du likna han som fäktades mot väderkvarnar. FAKTA är at invandrare röstar på vänstern både i Stlm, Göteborg ocg Malmö. Kan du inte ens erkänna när du har fel? Vänstern är bättre på att få ut sitt budskap. Iofs inte svårt när man har så mycket makt inom media.
Roberth Ström

Anonym sa...

Enligt den här artikeln så röstade 56 procent av invandrarna på S, V och Mp i senaste valet. En minskning med en sisådär 20 procentenheter sedan 2002.

roberth sa...

Ja och Svt är sååååååå trovärdiga
Roberth

Anonym sa...

Kvinnor har sedan emanciperingen röstat mer för vad som är existernade och bevarande maktstrukturer och i mindre utsträckning för vad som ges av ideologiska paradigmskiften - mer konservativt alltså. Idag när förändringen kommer från höger och vänstern är ett trött idisslande av bidragsglorifiering så ger det en partiell attraktion hos kvinnor.

Jag vet inte vad detta kommer av. Stereotypen skulle väl vara att kvinnor röstar för tryghet men i början av västereran var kvinnor oftare högersympatisörer. Högern hade gos nytta av införandet av den kvinnliga rösträtten. Något som sossarna och vägrade beröra ämnet kvinnlig rösträtt innan den graderade röstskalan var borta. Deras motståndrare blev efter hand också underkunniga om den partitaktiska komponenten.


Det var liberalen Ekman som presenterade den proposition om kvinnlig rösträtt som kom att antagas 1919 och fungera i val för första gången 1921.

Anonym sa...

Det är kul att vara höger = flator är sura, bögar är glada.
Förändring idag är höger, förr var det vänster. Kvinnor är mindre förändringsbenägna än män.

Svårare än så är det inte.

Fredrik

Johan Hedin sa...

Saki:
"kvinnor tenderade att i större utsträckning än män rösta på värdekonservativa och religiösa partier"

Om nu detta stämmer, så finns det väl en enkel förklaring. Sedan ca 1980 som har det varit vänstern som har varit mest "värdekonservativ och religiös".

En helt annan sak:
Du såg väl dokumentären på Axess om det Armeniska folkmordet? Mycket bra.

Anonym sa...

det hela är väldigt enkelt. vi vänsterkillar är ju så jävla mycket snyggare än högermupparna

därför är unga tjejer vänster :)

Charlotte W sa...

Hela ditt resonemang är snedvridet i grunden Sakine. De som är "duktiga i livet" ska vara höger, anser du, medan "slarvpellar som försover sig inför tentan" (ständigt dessa förolämpningar mot andra människor i dina texter - är det så jäkla svårt att visa respekt för andra) naturligt bör vara vänster. För att vara vänster är tydligen för dig ett allmänt svaghetstecken, inte en intellektuellt och känslomässigt grundad ståndpunkt. Det har aldrig handlat om "vem som vill vara omhändertagen" utan om en syn på människor som lika mycket värda. Om kvinnor tidigare var höger i större utsträckning kanske det, tvärtom, berodde på att de då i hög utsträckning var just beroende av att bli omhändertagna - många var hemmafruar och beroende av män....You do the figuring out...

Anonym sa...

Santiago du kanske skulle vakna upp ur dina drömmar nu?
Roberth

sakine sa...

Hedin, tack för tips - har ej sett den ännu.

Santiago, nja jag tycker att vänsterKVINNOR däremot är väldigt snygga. I regel. De har personlighet och kan vara lite galna. Det är attraktivt.

Charlotte, men snälla. Kan du inte acceptera att jag har ett annat sätt än du att uttrycka mig på? Det betyder inte att jag "ser ner på människor" eller inte tycker att människor är lika mycket värda.
Fråga dig varför just du ständigt hakar upp dig på något som andra inte kommenterar.

Visst kan det finnas kulturella och geografiska skillnader? Men när jag gång på gång säger att jag inte "föraktar" folk är det här en aning tröttsamt.

Charlotte W sa...

Att andra inte reagerar får stå för dem. Det handlar inte om något så enkelt som att du har ditt sätt att uttrycka dig o jag mitt. Det handlar om att du uttrycker dig nedsättande om andra människor; det handlar om moral, inte om "stil" eller något sådant. Du i din tur borde kanske snarare fråga dig om det inte är det, lika mycket som själva sakfrågorna, som gör att du får reaktioner från folk som är provocerade? Att en person som tycker det är svårt att få studielånet att räcka till kanske känner sig sårad av att beskrivas som en löjlig figur, en gnällplutt & slarvpelle etc?
Ditt sätt att uttrycka dig speglas förstås också i dina åsikter & vice versa. Men du tycker förstås inte att det är att visa förakt att beskriva detta att vara vänster som ett tecken på bristande karaktär, ett slags psykologiskt bristtillstånd eller rakt av parasitär lathet. Jag kan bara säga att du borde tänka lite längre.

Anonym sa...

Om nu detta stämmer, så finns det väl en enkel förklaring. Sedan ca 1980 som har det varit vänstern som har varit mest "värdekonservativ och religiös".

Eh? Vilken planet befinner du dig på om man får fråga? Skulle exempelvis vänsterpartiet och miljöpartiet vara mer värdekonservativa och religiösa än exempelvis moderaterna och kristdemokraterna?

Det mest unket värdekonservativa partiet med chans till riksdagsplats är ju annars tveklöst sverigedemokraterna.

Man får fråga sig varför så få kvinnor röstar på dom?

Och Sakine, du vet mycket väl att vi är snyggare. Såväl vänstertjejer som vänsterkillar. Besök ett objektivistmöte eller nån Ayn Rand fanclub så får du se själv.

Anonym sa...

Var inte så avundssjuk på att Sakine skriver i Expressen, Charlotte :). Jag tror att Schwarzenberger-Claeson-förklaringen stämmer f.ö. Försörjnings-arbetet har alltid varit något primärt manligt, kvinnor har varit reservarbetskraft när det kniper, men mödrar i första hand. Det är väl egentligen en socialistisk idé att tvinga in kvinnorna lika mycket i produktionslinjen som män, men den ekonomistiska nyliberalismen verkar dock ha anammat den idén fullt ut. "Borgerligheten har fastnat i ekonomismens siffertrixande, där människan reduceras till skatteunderlag och arbetskraftsutbud."
Varför skulle några kvinnor gilla det, egentligen?

Anonym sa...

Jag tror att kvinnor generellt sett (även yngre) är betydligt mer trygghetsinriktade än män. Kanske har att göra med att tjejer tidigare börjar fundera på framtiden (barn, relationer) än vad killar gör. Och i dagens Sverige är ju trygghet i stor utsträckning synonymt med "det offentliga", vilket gynnar vänstern.

Sen det här paradoxala med att yngre tjejer "tar ansvar" tidigare än killar (jag förmodar att du avser sånt som att prioritera bra betyg och högre studier) kan ju egentligen också ses som en defensiv trygghetsstrategi, snarare än som en offensiv satsning på karriär. Tror många tjejer ser en högskoleutbildning som en "försäkring" mot arbetslöshet, medan killar är mer benägna att chansa och se vad som händer i yngre år. Att starta företag i garaget kan ju i det sammanhanget vara mer frihetligt (höger) än att "ta ansvar" och satsa på en högskoleutbildning.

Sen tror jag också (och här kanske jag är ute lite mer på hal is) att tjejer är något mer lättpåverkade av mediala budskap än killar. Vet inte riktigt vad det beror på, men jag har en känsla av att killar är mer skeptiska/cyniska även mot avsändare av "godhet". Och mycket av vänsterns retorik bygger ju på ytliga godhetsbudskap.

Johan Hedin sa...

santiago:
Visst är det så.
Fram till ca år 1980 drev socialdemokraterna ett väldigt "rationellt" projekt där man successivt och metodiskt skulle bygga om hela samhället efter en folkhemsk mall. men efter debaclet i löntagarfondsfrågan (m.m.) har man istället varit i huvudsak en förvaltare av det samhälle man har skapat. Dvs konservatism. Det allara heligaste har varit just Den Svenska Modellen och denna har försvarat med ett brett batteri av ffa känslomässiga argument. Så har denna konservatism blivit även värdekonservativ. Måhända inte samma värdekonservatism som "högern" försvara men likväl värdekonservatism. Ibland har ev kritik gentemot folkhemmet blivit så tabu-belagd att man närmast kan betrakta den som religiös (när övrig klassisk religion i samhället är tyst - har detta blivit vår nya religion).

Övriga delar av vänstern tycker kanske inte exakt likadant men har t.ex. bidragit med att göra begreppet "motstånd" till sitt centrala. Dvs all samhällsutveckling är i grunden fel och måste bromsas... Snacka om konservatism!

När det gäller värderingsargumentation, system-bevarande och religiösa undertoner är vänstern definitivt den nya konservatismen.

Anonym sa...

Bögar höger? Här i Malmö finns det "Hot Spots" för homosexuella män o kvinnor men dessa upplever jag inte som särskilt höger i sina palestinasjalar.

Kanske det är lokala trender?

Kafir

Charlotte W sa...

Stefan: jag skulle gärna ta emot de pengar som Expressenskribenter får, det är sant, men forat som sådant känner jag ingen direkt längtan att medverka regelbundet i. :-)

Fredrik Westerlund sa...

Charlotte: Jämfört med många andra tjänstemannajobb i privat sektor är det nog inga större rikedomar att tråna efter.

Fredrik Westerlund sa...

Kafir: Nu har jag inte mycket på fötterna, det ska erkännas, men jag har uppfattningen att det åtminstone i Stockholm är mycket gott om högerbögar.

Anonym sa...

Det många som försöker analysera detta inte tar med i beräkningen är just det du påpekar; att kvinnor förr var mer höger (visste inte att det var så sent som 1980 dock). Det gör att många av dom teorier som presenterats här faller.

Det faktum att kvinnor förr har röstat mer höger inger ju också visst hopp. Det innebär att det inte är nån lag att kvinnor röstar vänster. Snarare är det nåt som måste bero på mer tillfälliga faktorer.

En förklaring tror jag är att kvinnor är mer försiktiga. Noterbart är att just början av 80-talet var en vändpunkt i svensk politik: då började den ekonomiska jämlikheten öka. 1981, närmare bestämt:

http://vansterekonomi.blogspot.com/2008/07/klyftorna-har-kat-sedan-1981.html

Det råder således en nästan kuslig överensstämmelse mellan när kvinnor började rösta vänster och när jämlikheten började minska ("samhället gick åt höger"). Det tycks alltså som att kvinnor har en stark benägenhet att rösta på partier som bevarar det för tillfället rådande systemet, oavsett vilket det är. Man skyr alltså i första hand förändring.

Det beteendet går ju också igenom i kvinnors röstande på småpartier; som regel är det mest män som röstar på dom. Kvinnor är mer försiktiga, vill inte sticka ut och göra fel.

Anonym sa...

Flera har ju varit inne på samma tema, men jag vill ändå fylla på lite.

Sedan i stort sett 50 år är den svenska borgerligheten helt dominerad av liberalismen. Konservativa är därmed politiskt husvilla. Nu ligger det oftast en naturlig eftersläpning i människors världsbild, ofta tänker vi på saker som de var för ca 20 år sedan inte som de är idag. Det betyder att ca 1980 gick det upp för den svenska väljarkåren att borgerligheten inte är konservativ. Närmast konservatismen är vänstern i allmänhet och sossarna i synnerhet, även om det nog snarare handlar om att vara reaktionära. Någon klangbotten i väljarkåren för stora liberala partier finns lika lite i sverige som i de flesta andra europeiska länder.

Notera att KD då de varit som störst: 1) Har drivit en i huvudsak värdekonservativ agenda. 2) Haft fler kvinnliga väljare än manliga.

Anonym sa...

Håller med Freddi om att det är mycket gott om högerbögar, inte bara i Eken utan i Sverige allmänt. Det är, grovt räknat, den grupp som "Fab Five" visade upp och deras yngre kompisar. Orsaken till att vi inte har en lika stor grupp libertarianska eller mjuk-kristet konservativa flator är väl att lesbiska tjejer har foten mot nacken på ett helt annat sätt än gaykillar.

I Sverige idag är det inte mainstream-okej att kalla bögar för pederaster eller försöka göra skandal enbart av att X är homo (det är det fortfarande i en del skikt i England, kolla in The Sun) men relativt accepterat att säga att lesbiska tjejer är dom håriga tjocka bruttorna i ylletröja som aldrig blev knullade i skolan. Att känna att man inte är accepterad av samhället brukar ofta leda till krav på förändring.

Anonym sa...

Tack och lov för intelligenta människor som Mustafa Can.
För er som missat hans brillianta artikel finns den här:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1194&a=822256

Anonym sa...

Värt att notera är att det är GIFTA kvinnor som brukar rösta höger och värdekonservativt. Ogifta kvinnor röstar vänster.

Anledningen till en förskjutning vänsterut bland de kvinnliga röstande sedan 80-talet kan helt bero på att färre kvinnor lever i ett äktenskap.

En teori om varför gifta kvinnor röstar höger och ogifta vänster är att gifta kvinnor har ett skyddnät för sig och sina barn genom sin man. Men ogifta kvinnor saknar denna trygghet och därför röstar på en stor välfärdsstat som en form av make-substitut.

I ett allt mer feministiskt Sverige där även gifta kvinnor och män uppmuntras att leva snarare som individer med målet att förverkliga sig själv än som en familj med gemensamma livsmål blir det också logiskt för gifta kvinnor att rösta som ogifta. De kan helt enkelt inte lita på att maken kommer finnas där om det blir tufft.

Anonym sa...

Kvinnor röstar mer vänster än män då de är mer beroende av den offentliga sektorn för sin försörjning. Frågan analyseras i större detalj här.

Bryt sa...

Hur ska man annars läsa meningen "de [studerande kvinnorna] BETER sig höger", om inte nedsättande gentemot andra, som INTE är höger?

För mig är det sannerligen inte synonymt med NÅGON politisk ståndpunkt att sköta sin kropp, sina studier, sin ekonomi och andra åtaganden.

Det faktum att du resonerar så tycker även jag tyder på rätt obehagliga inställningar. Fast iofs tycks hela diskussionen här vara låst i en enda lång tröttsam upprapning av floskler kring både vänster och höger.