2008-08-11

Suhonen om nyliberalerna och "klasshatet"

I dagens Aftonbladet Kultur gråter Tvärdrags redaktör Daniel Suhonen ut om "Nyliberalerna och klasshatet". Att svenska nyliberaler på något sätt ska profilera sig hatiskt mot "klasser" har jag ärligt talat lite svårt att se. Man kan påstå att nyliberaler har en något naiv bild av alla människors 'enorma' förmåga, de flesta andra tillhör den mer cyniska skaran. Men hat? Visserligen har delar av över- och medelklassen - oavsett vad de kallar sig - en rubbad syn på arbetare. Bland annat ungdomar i "Osäkrade studenter" och diverse jagvillha-nätverk ger med jämna mellanrum uttryck för förakt mot "skitjobb" (som "skitmänniskor" i stället ska utföra, får man förmoda). Eller kulturkoftor som hackar på den kultur arbetarklassen konsumerar, samtidigt som arbetare av någon anledning ska betala nästan hela Dramatenbiljetten.

Men Suhonen slänger med begreppet nyliberal mest för sakens skull; det låter ju så ondskefullt tycker han. Virrigt blir det också när han försöker framställa Demirbag Steen som nyliberal. I sin artikel, den som Suhonen blivit så sur över, nämner hon över huvud taget inte nyliberala idéer. Varför skulle hon? Hon är ju ingen nyliberal. Så här går det nämligen till när desperation råder. I stället för att fundera över de främlingfientliga och antifeministiska tendenser som finns också inom vänstern, slår man ifrån sig kritiken och skriker "nyliberal!".

14 kommentarer:

Victoria sa...

Hat? Knappast. Cyniska? Absolut!

Btw, är inte Demirbag Steen socialliberal :)?

Anonym sa...

Denna stjärna som skrev idag var har Aftonslasket grävt up den? Inte ett rätt hade han.
Roberth Ström

sakine sa...

Victoria, jo, hon brukar ju inte skriva om ekonomi. Men nyliberal är hon verkligen inte. Jag delar hennes tankar om yttrandefrihet. Detsamma gäller te x för Nima Daryamadj. Ingen av dem är nyliberaler för det.

Robert, han är tydligen redaktör för en SSU-tidning.

Anonym sa...

Jaha Tvärdrag antar jag. Usch de brukar skicka ut den blaskan till mitt arbete gissa var den hamnar....
Roberth Ström

Anonym sa...

Shit, det är verkligen kul att du tar åt dig personligen av kritik mot Dilsa.

Och om hon är nyliberal eller inte är inte så jävla intressant, visst används ordet lite för lättvindligt av vissa på vänsterkanten precis som många högermänniskor har för vana att kalla alla till vänster om Volkspartei för kommunister. Det intressanta med både dig och Dilsa är att ni delar ett klassförakt gentemot dom mindre bemedlade grupperna som ni har gemensamt med nyliberalerna + hela den övriga högern. Det spelar ingen roll att du förnekar det, det skiner igenom pinsamt tydligt ändå. Egentligen borde Dilsa ha cred som vågar uttrycka sig mer rakt på sak. Men det är väl just för att hon använder sig av alibit socialliberal som hon vågar vara lite mer ärlig.

Att det nyliberala idealiserandet av "den starke individen" har fascistoida övertoner är ju ingen henlighet för någon som plågat sig igenom en bok av Ayn Rand. Dom blonda, stiliga och ståtliga övermänniskorna i hennes böcker väcker ju långt mer obehag än nån gammal LO målning hos vilken normalt funtad människa som helst. Speciellt eftersom dom kontrasterar mot dom fula, tärande parasitklasserna.

Dom enda som kan tilltalas av sån litteratur är mobbade asociala högermuppar som i sin ofrivilliga barndomsisolering utvecklat svårartat narcissistiska personlighetsstörningar ala Staël von Holstein och Fredrick Federley.

Det roliga är att dom flesta av dom där timbro/muf mupparna i verkligheten ser ut ungefär som Bill Gates, men jag gissar att en förvriden verklighetsbild går hand i hand med en förvriden självbild.

Nästan otäckt lustigt blir det också när randianen Mattias Svensson försöker försvara sin profet genom att påpeka att en av Rands hjältar av Rand minsann beskrevs "se ut som en lastbilschaufför". Den beskrivningen skulle alltså bevisa att Rand inte alls kände nåt klassförakt.

Man hade garvat betydligt hjärtligare om det inte vore för att alla dom mupparna tyvärr spelar i händerna på jävligt mäktiga intressen och därav fått ett alltför starkt inflytande.

När kommer du att plocka bort den här kommentaren Sakine?

Anonym sa...

Santiago själv är du modellvacker då anar jag? Är det några som har en skev självbild så är det tokvänstern. Se bara vilka fegisar de är när Johan Norberg ville debattera Kleins skitbok. Inte ett knyst från tangentsbordsryttarna på DN! Jag är liberal men av sk låg klass dessutom stödjer jag Sd vad gör det mig? Förvirrad enligt Santiago kanske?
Roberth Ström

Anonym sa...

"Jag är liberal men av sk låg klass dessutom stödjer jag Sd vad gör det mig? Förvirrad enligt Santiago kanske?"

näe, snarare gissar jag på att du är en asocial, mobbad högermupp precis som 95% av dom andra på din kant. Men nu väckte jag kanske ett par obehagliga och förträngda barndomsminnen till liv igen? Ber om ursäkt i såna fall.

Och nog fan är jag vackrare än vad du är, nåt annat har jag svårt att tänka mig med tanke på hur högermuppar med übermenschfantasier brukar se ut i vanliga fall. Kolla på hur den finske eleven som var ansvarig för skolmassakern i Finland såg ut. Det är den bilden man får framför sig när man läser dina inlägg.

Och Johan Norberg och Benulics bok? En snubbe som påstår att det var det chilenska parlamentet som avsatte Allende 1973 och att det inte alls rörde sig om ngn statskupp som han gör i sin bok är den siste människan i världen som ska beskylla någon annan för förvanskningar och förvrängande av fakta. Och fåret Benulic är väl (tillsammans med Johan Norberg och andra högermuppar)den ende människan som fortfarande blankt förnekar CIA:s inblanding i statskupperna i Sydamerika, statskuppen i Iran 1953, Gulf of Tomkin o mängder av andra exempel som idag är helt klara. Fan, tidigare hemligstämplade dokument har ju släppts som visar att det som tidigare avfärdats som "tokiga konspirationsteorier från vänstern" faktiskt råkade vara sanna.

Och nu ska vi inte tro att det låg mäktiga ekonomiska intressen bakom Irakkriget heller? Näe absolut inte, Halliburton, Blackwater och den amerikanska försvarsindustrin har ju inget inflytande överhuvudtaget i Vita Huset och har inte tjänat ett öre på kriget.

Där Norberg är fundamentalistisk tokhöger är den självutnämnde vänstermänniskan Benulic bara pinsam i sin ignorans.

En vanlig $vensson sa...

Shit vad bittert det var här då, "Santiago". Vad är det för fel på att se ut som en långtradarchaffis nu då, som skulle vara så "talande" för klasshat?
Är det någon "klass" Rand skildrar med avsky så är det ju den tjattrande klassen av vänsterintellektuella, politiker och bidragskramande företagare. Ganska övertydligt kan man tycka, och ändå lyckas bittra klasskampsretoriker alltid missa det. Man undrar varför...

Anonym sa...

Men shit, det är den randianske översteprästen himself i egen hög person...

fan du är en rätt fascinerande typ Mattias, läser du och kommenterar ALLA bloggar där ordet Rand förekommer? För du dyker ju alltid upp med dina "rationella" och "objektiva" kommentarer. Att du skulle ha någon form av socialt liv har jag aldrig inbillat mig men din personliga Jihad mot alla som vanhelgar profetens namn är ju fan ändå imponerande i sin omfattning.

Och vi ska klargöra detta om långtradarchaffisarna, att en av hjältarna (nån rik bankir om jag inte minns fel) liknades vid en långtradarchaffis var ju just ditt framhållna exempel på att alla hjältar i Ayn Rands böcker inte var vackra perfekta SS-soldater. Så frågan du ställer mig borde du istället fråga Ayn Rand eller kanske ännu hellre dig själv.

Seså, du kan springa iväg och leka John Galt nu om du vill. Du har fullgjort ditt uppdrag gentemot profeten.

Ska du inte översätta den hysteriskt (men ofrivilligt) komiska boken "The Passion of Ayn Rand's Critics" till svenska förresten? Tomten som skrev boken verkar vara din tvillingsjäl.

Anonym sa...

Santiago eftersom du verkar sakna minsta spår av hjärnverksamhet så ska jag berätta en sak för dig. Som sagt vänsterdårarna vågar aldrig debattera de är fega krukor. Själv är jag Sverigedemokrat ingen liberal högermänniska. Vad du är är frågan du låter som idioten Niklas Eriksson. Dessutom är jag inte mobbad. Den som mobbar mig överbevisar jag sånt du inte kan!
Roberth Ström

En vanlig $vensson sa...

Santiago/

Saki läser jag så klart. Och du verkar läsa mig rätt ingående. Det tackar jag för och tänker inte hålla det emot dig även om det säkert också går ut över ditt sociala liv.

Jag har tröskat den där passionsboken och skrev en lång recension "Mastodontinlägg i snaskig sidodebatt" på s 61-65 i denna pdf: http://www.fmsf.se/fileadmin/files/Svensklinje/SvL_2005_nr3.pdf

Om man nu vill snöa in på utseenden i Rands böcker tycker jag väl också att det blir rätt enahanda i Atlas, men det är ju helt annorlunda i Fountainhead, där Keating är snygg och Roark bara faller vissa i smaken t ex. Men jag tycker det är lite komiskt med folk som går igång så på att Rand skildrar det ideala som motsvarande även sitt skönhetsideal. Fortsätt för all del ;-)

sakine sa...

"Och du verkar läsa mig rätt ingående. Det tackar jag för och tänker inte hålla det emot dig även om det säkert också går ut över ditt sociala liv."

:oDDD

Anonym sa...

fan mattias, pallade inte läsa hela din recension. du är inte lite muppig du, läste du verkligen hela boken? har bara läst ett par utdrag och det var more than enough.

googlade fram lite Ayn Rand citat

"The ideal man is born with a wonderful, free, light consciousness -- [resulting from] the absolute lack of social instinct or herd feeling. He does not understand, because he has no organ for understanding, the necessity, meaning, or importance of other people ... Other people do not exist for him and he does not understand why they should." (Journals, pp. 27, 21-22; emphasis hers.)

Of The Fountainhead's hero, Howard Roark: He "has learned long ago, with his first consciousness, two things which dominate his entire attitude toward life: his own superiority and the utter worthlessness of the world." (Journals, p. 93.)

man behöver inte vara psykolog för att fatta vad som händer när såna idéer kommer i kontakt med en socialt utstött och mobbad femtonårings hjärna.

pallar inte tjafsa med dig någe mer mattias, du är nog tyvärr bortom all hjälp. en ensam mupp som inte fick det stöd han behövde som barn.

men det är faktiskt inte ditt fel. jobbade som fritidsledare på en högstadieskola förut och har träffat flera som du. det är bara att du är så extremfanatisk att du blir lite irriterande, tom värre än min gamla roommate. ledsen att det inte fanns någon där för dig för sisådär 20 år sen.

hejdå

Byggaren sa...

Santiago: Har du några argument att komma med förutom: Shit, fan, mupp och mobbad? Försöker du sätta någon diskbänksrealism i ditt resonemang? Är det så att du tror att arbetarklassen pratar på det sättet och försöker passa in så gott det går? Det är nog vänsterns största problem: Med en indelning av befolkningen i klasser så förhindrar man sin egen utveckling då det skulle innebära ett klassförräderi. Ett följdproblem är att när man spelar dum tillräckligt ofta så blir man det också så småningom. Hjärnan behöver gymnastik.