2008-08-08

Kina-bashing på sandlådenivå

...skriver en kortis om det i dag. 

Annars: deltog i panelen på tv4, det var trevligt. Vi pratade om "tyskan", bloggande från fängelser och de andra pratade om dildos och apotekets sexleksaker. Jag drog i strumpbyxan strax innan sändning. De fick ställa blommor i vägen så att maskan, det enorma hålet, inte skulle synas i sändning. Så kan det gå. 

Apropå välfärdsstaten som vi diskuterat i tråden nedan, "Klassens ljus". Förlegad arbetarromantik? Hämmande? "Jobbtrafficking" säger nollorna på Byggettan om litauerna som tjänat 45 kronor i timmen. "Slavliknande förhållanden". Yeah, right. Kör en ärlig debatt i stället för att låtsas värna litauer. 

Jag förvånas också över att det inte har blivit mer debatt om vad som håller på att hända med polisutbildningen. Olika krav kan komma att sänkas om ett gäng verklighetsfrånvända utredare får bestämma. Enligt dem "diskriminerar" kraven tydligen "personer från andra kulturer" och kvinnor. Vilka tomtar det finns. Varför dyker alla dessa upp när jag ska bli snut?

Uppdatering: Poliskrönikan

24 kommentarer:

Marcus sa...

Även om kraven "diskriminerade" kvinnor och personer från andra kulturer så ser jag inte det som ett problem. Polisens liksom brandkårens uppgift är inte att vara någon lekplats för jämställdhetsivrare utan att rädda liv och skydda egendom etc.

Anonym sa...

Häftigt!

Victoria sa...

På tal om Kina, OS och Tibet :)http://www.youtube.com/watch?v=gBkO3Xj9g2Y

Grattis till nya yrkesvalet!

Charlotte W sa...

"Kör en ärlig debatt i stället för att låtsas värna litauer." Så du menar att du vet bättre vad som motiverar "nollorna på Byggettan" än vad de vet själva. Det är ju fantastiskt, du kan skåda in i andras själar! Och du bestämmer förstås gudalikt vem som är en "nolla" & saknar värde & vem som är nåt (såna som du själv, kanske?)
Äsch. Jag är helt enkelt oerhört besviken på din nivå.

sakine sa...

Marcus, exakt. Jag skriver en krönika på ämnet till i morgon (och länkar då för den intresserade). Det är ju även uppenbart att utredarna aldrig träffar folk de inbillar sig känner sig diskriminerade.

Blogge, Victoria, tack!

Charlotte, men vi var ju överens om att jag var vulgärhögerlibertarian? ;)
Skämt å sido: alla får tåla hårda ord ibland. För att återgå till själva frågan så ja, jag tycker att det är riktigt osmakligt att de framställer hårt arbetande litauer som traffickingoffer och slavar. Det är ett märkligt sätt att visa att "man bryr sig om dem". Minns du inte "Go home"?

Jag gillar i regel egoism, men den här sortens egoister som utnyttjar svagare för att gapa högre är verkligen nollor.

Anonym sa...

Om man bortser från piket-snutarna som härjar på stockholmsderbyna så tycker jag mig se väldans många kvinnliga poliser på stan. Tycker inte heller dom ser särskilt muskulösa ut heller. Kan inte tänka mig att det skulle vara så svårt att klara kraven som kvinna eller?

Ang. språket vore det intressant att se hur pass avancerat dessa prov är. En stor del av Polisens arbetsuppgift borde väl vara konfliktlösning där ett välutvecklat språk kan komma väl till pass.

Men vad vet jag :)

Anonym sa...

th: effektivt konfliktlösande snutar stavas Gunvald Larsson: "han hade vid ett tillfälle refererat till /polisbyråkraten/ Stig Malm som 'det där högrövade praktarslet'. Malm lhade dock inte uppfattat att orden syftade på honom."

Sakine: Byggettan kanske inte primärt försvarar litauiska knegare men de försvarar vettiga löner och en arbetsmarknad där staten inte går in med en massa dekret om hur lönebilden ska se ut. Arbetsmarknaden i Polen och Litauen är mer korrumperad än du anar, och ett läge där lönerna först körs i botten (eller tvingas kvar på botten) är knappast en vettig startplanka för social mobilitet och vettig förändring i ett land.

Anonym sa...

...men eftersom du uppenbarligen ser LO, från topp till botten, som en ren förlängning av regeringen när (s) regerar så är det ju begripligt att du inte ser någon skillnad mellan statligt initierade lagar om minimilöner etc (som sedan brukar kunna luckras upp i ala fall) och fackliga "diktat" för att hålla uppe lönerna. Same shit, enda skillnaden är att minimilönlagen hamnar lägre enligt Timbro & co.

Anonym sa...

De som arbetar i Sverige för låga löner eller illegalt är nöjda! De kan skicka hem pengar facket är hycklare. Polisutbildningen går mot sin grav!
Roberth Ström

Anonym sa...

Sakine varför jobbar du inte själv på det där bygget för 45 spänn i timmen, 66 timmar i veckan och bor i en sån där barack om det nu inte är så hemskt?

Men du kanske är för fin för det?

Jag antar att det är dom arbetsvillkor du tycker att vi byggarbetare förtjänar?

Anonym sa...

lo blatte:
För att hon inte vill det?

Och varför jobbar balterna för 45 kr i timmen istället för att jobba för mindre i sina hemländer? Jo, för att de vill det.

Rätt enkelt. Men du verkar inte ha fattat grundprincipen för frihet.

För övrigt välkomnar jag ett förslag från din sida som garanterar alla medborgare på planeten svenska löner på 200 kr i timmen, om du kan hosta upp ett sådant.

Anonym sa...

För att dom vill? Tror du att dom skulle tacka nej till schysstare arbetsvillkor och bättre löner? Anledningen att dom jobbar där är att dom inte ges något annat val. Tror du att en lungsjuk gruvarbetare i Bolivia dömd att dö i förtid sliter i gruvan för att han vill det? Nej han gör det för det är det enda sättet att inte låta familjen svälta ihjäl.

Du verkar inte ha fattat grundprincipen för frihet. För att vara fri på riktigt måste man faktiskt ha valmöjligheter. Och i ett nyliberalt samhälle har man inte så jävla många valmöjligheter om man inte har några stålar. Att utnyttja andra människors misär för att pressa ner lönerna för arbetare även på hemmaplan är jävligt cyniskt.

Allting handlar bara om en sak, maximera vinsten för dom redan rika aktieägarna. Proletariatet är till för att utnyttjas. Tillbaka till 1800-talet.

Anonym sa...

Lo blatte kom in i matchen! Du kan ta ditt snack om proletariatet och stoppa upp där solen inte skiner. Du menar att det är sämre att de kommer hit och tjänar 10 gånger mer än hemma? Du är sannerligen dum! Ja de vill arbeta i Sverige annars vore de inte här smartass.
Roberth Ström

sakine sa...

Santiago, jag tillåter inte personangrepp. Skriv gärna om mig, jag finns här för att bemöta. Men inte om andra.

Lo blatte (skön särskrivning, lo på kurdiska = hörru, typ) Jonas hade en bra förklaring. Jag har ifs haft jobb där man tjänar mindre än så.

Det jag vänder mig emot är den retorik som används av fackliga företrädare. De låtsas tala för balter när de i själva verket enbart bryr sig om sig själva. Det är OK - men hymla inte.

"Blattar" för las begriper jag över huvud taget inte.

sakine sa...

Santiago (vars kommentar är borttagen), jag är ganska höger i ekonomiska frågor. Det vill säga libertarian, jag vill se en liten stat. Inte en uppsvälld där arbetares pengar tas till byråkrati och bidragsregn. Dilsa är inte ens i närheten så "höger". Sex timmarsdags för småbarnsföräldrar? Aldrig i livet. Eller jo: om de själva betalar för det. Kulturstöd hit och dit? Äh, folk kan driva bloggar och nättidningar i stället.

När du blandar in Guantanamo blir det lite snurrigt dock, gissar att du inte har en susning om mina åsikter i utrikesfrågor.

Apropå slicka och sparka lyckas din typ nästan alltid slicka byråkrater och politiker för sparka på folk som gör något vettigt med sina liv.

Avundsjuka, I guess.

Byggaren sa...

Det finns inga utländska byggjobbare som får 45 sek/timmen. De flesta tjänar mer än 100 SEK/timmen. Polska entreprenörer betalar dessutom några få procent på de arbeten de gör i utlandet vilket gör att de netto ofta tjänar mer än svenskar. Angående arbetade timmar så beror det inte på arbetsgivarens krav utan på att man vill tjäna så mycket som möjligt under de dagar som man är i Sverige. Samma sak med barackboendet. Man har ingen lust att betala för en lägenhet som står tom en vecka i månaden och iom att man valt att arbeta så mycket som möjligt under den tid man är i Sverige så är det bättre att bosätta sig på byggarbetsplatsen.

Annars håller jag med om Demirbags påstående att rasismen frodas i arbetarklassen generellt och speciellt i byggsvängen.

Marcus sa...

Lästips till "lo blatte" och hans vänner som klagar på förekomsten av låga löner.

Anonym sa...

Bra skrivet i Expressen. Snart har vi inga krav alls på blivande poliser!
Roberth Sröm

Anonym sa...

Bra rutet Saki!

Ja, vad skall man säga? Håller helt med dig om att riktade kampanjer i syfte att locka aspiranter till polisutbildningen är något positivt, precis på samma sätt som när man vill att fler tjejer skall läsa tekniska utbildningar. Men det bästa och viktigaste är att satsa tidigt i livet, genom skola och föreningsliv. Språket och den fysiska hälsan är skolan ytterst ansvarig för, men istället har man under senare år dragit kraftigt ner på idrott och hälsa. Simning lärs vad jag vet inte ut alls längre. Och svenskan står ju inte heller högt i kurs på dagens studieplaner. Ytterst drabbas ju kunderna/brukarna/klienterna när en yrkeskårs kompetens sinar. Titta tex på civilingengörsutbildning eller annan ingengörsutbildning. Kravet på matematikkunskaper har drastiskt sänkts från E till D och ibland även till C nivå. Även engelskan har blivit mindre betydelsefull trots att det mesta är skrivet på engelska såsom manualer odyl. Snart kanske journalister kan vara analfabeter och kirurger huvud och handlösa.

/Johan K

Anonym sa...

Marcus sa...

Lästips till "lo blatte" och hans vänner som klagar på förekomsten av låga löner.

Det där var det pinsammaste jag nånsin läst. Anledningen till högre löner schysstare arbetsvillkor såsom betald semester mm i bl.a Europa beror inte på företagens interna konkurrens utan på att arbetare inom demokratins ramar organiserat sig för politisk kamp. Det var arbetarrörelsen som drev fram 40 timmars arbetsdag och som än idag håller lönerna uppe på anständiga nivåer. Därför är det viktigt att tredje världens arbetare också organiserar sig för att få sin förtjänta del av de enorma vinster som dom multinationella företagen gör på deras arbete. Men det är ingenting högern är intresserad av, tvärtom vill ni ju inget annat än att pressa ner lönerna även på hemmaplan.

Läs lite historia. Högern brukar säga att det inte finns några klass och intressekonflikter, man måste vara jävligt blind för att påstå något sådant.

Utan klasskamp kommer alla arbetare snart att jobba under samma förhållanden som dom gör i exempelvis Malaysia idag.

Anonym sa...

lo blatte:
Industrilönerna är höga även i länder med svagare arbetarrörelse, t ex USA. Länder som haft hög tillväxt har höga löner. Du får jättegärna argumentera för att arbetarrörelsen haft del i att skapa denna tillväxt, men kom inte med mumbojumbo om att vi kan lösa världssvälten genom att kräva minimilöner på 200 kr i Afrika imorgon.

Anonym sa...

Jonas sa...


Industrilönerna är höga även i länder med svagare arbetarrörelse, t ex USA. Länder som haft hög tillväxt har höga löner.

USA har en arbetarrörelse, dock inte lika stark som i Europa, och det är anledningen till att USA rankades sist i en undersökning av 21 industrinationer vad gäller arbetares betalda semester. Var fjärde amerikan har ingen semester alls och det är värst bland dom lågavlönade som i genomsnitt har 10 dagars semester i jämförelse med riksgenomsnittet på 14 dagar. Än värre är att undersökningen visar att 45 procent av dem som har rätt till semester inte utnyttjar sin rättighet fullt ut av rädsla för att förlora jobbet.

http://www.cepr.net/index.php/publications/reports/no-vacation-nation/

Annars är det arbetarrörelsen i USA som har kämpat för att höja den lagstadgade minimilönen till rimliga nivåer och kämpat för att sjukförsäkringar (något som många amerikaner fortfarande saknar) ska ingå i anställningarna.

Så där ser du problemen med en svag arbetarrörelse. Amerikanska nyliberaler vill ju avskaffa minimilönen överhuvudtaget, som om det skulle höja lönerna.

Anonym sa...

lo blatte:
Jag sa inte att det var dåligt med en stark arbetarrörelse, utan att det inte är arbetarrörelsen som skapat välståndet. Och höjda minimilöner är ett exempel på något som inte skapar något välstånde, liksom att stoppa balter från att dubbla sin lön när de jobbar i utlandet.

Byggaren sa...

Det Lo Blatte säger är att han främst värdesätter mer semester, (Sverige), framför högre löner, (USA). Varför inte ta de extrapengar du skulle tjäna på ett amerikanskt system och betala din egen semester?