2008-05-14

Fokus pinsamheter

...fortsätter i en replik i City. Det märkliga är att Fokus inte argumenterar mot det jag påstår, nämligen att deras slutsatser är banala. Utan de påstår att jag skrivit att deras statistik, siffrorna, är osanna. Vore Martin Ahquist, Fokus chefredaktör, inte så desperat och ohederlig hade han ett ypperligt tillfälle att erkänna tidningens okunnighet om integration (& sikte mot förändring framöver). Men det är förstås frestande att fortsätta att låtsas. Bättre exempel på hur journalister tappar fotfästet så fort förort kommer på tal var det länge sedan jag såg.

Uppdatering: Integrationsbloggen (en blogg som jag upptäcker först nu) instämmer i kritiken mot Fokus.

Min krönika  i City (publicerad i går), och här är min ursprungliga reaktion.

6 kommentarer:

Henrik Emilsson sa...

Hej,

Tack för kommentaren.

Jag skrev ungefär samma sak efter förra årets index: att det inte säger någonting.

http://www.temaasyl.se/Templates/Page.aspx?id=1693

Banalt var ordet.

sakine sa...

Emil, bra skrivet! I år snurrade de till det extra med Botkyrka på andra plats.

Jag är ingen expert på integration, men har jobbat (fritidsledare, utredare, politisk sekreterare) i och för just Botkyrka kommun och hajade därför till. Sämre integrationskommun, med tanke på politiken från kommunledningen där, får man leta efter.

Fokus trixande med statistik är också spännande: dribblas arbetslöshetssiffrorna bort kan vilka gulligulliga slutsatser som helst trollas fram.

Anonym sa...

Då jag tidigare varit halvägs inne i marknadsföring och dess psykologi så sa en föreläsare en gång att det bästa sättet att marknadsföra sin organisation/företag och skapa positiv uppmärksamhet (gratisreklam) är att börja dela ut ett pris.

Fokus chefsred kanske var på samma föreläsning? - Och det var nog inte en tillfällighet att Fokus ägnade sig åt en politisk korrekt lösning i ett politisk korrekt ämne. Många var de ledarsidor och journalister som okritiskt nappade.

Men tack vare sådana som Sakine så kom "kampanjen" av sig, åtminstånde delvis.

blq sa...

Sakine: Tänkte exakt samma tanke när jag såg deras svar idag. Ditt inlägg var helt tydligt baserat på det tveksamma i motiveringen och resonemanget till utmärkelsen, inte fel på siffrorna. (sen kilar de dessutom in typ "man kan ju inte tala om integration i kommuner som inte tar emot flyktingar". suck..) Läsförståelsen är tydligen inte i fokus på Fokus...

Anonym sa...

Tänkte tipsa om följande:

Spelar media roll?
Om hur media handskas med rasism och rasistiskt våld och hur det
påverkar våra värderingar.

Medverkande
Ylva Brune, medieforskare
Emma Janke, radioproducent
Daniel Poohl, chefredaktör Expo
Samtalsledare, Cecilia Garme, politisk journalist

Tid: torsdag 15 maj, kl 18
Plats: Forum för levande historia
Stora Nygatan 10 (Gamla stan) Stockholm
Fri entré

Anonym sa...

Ser jag Daniel Poohls namn vet jag att det blir allt annat än sanningen som kommer fram.
Robherth Ström