2008-05-08

Integration enligt Fokus

Jag snubblade över en artikel på City om att "Botkyrka är näst bäst på integration" och hittade huvudartikeln hos Fokus. Märklig definition på integration måste man väl ändå säga: "Just den höga andelen utrikesfödda bidrar till Botkyrkas framskjutna placering på årets rankning". Och vi kan bland annat läsa att det i Botkyrka finns många som är med i föreningar. Man får hoppas att artikelförfattaren på allvar inte tror att diverse 'kulturföreningar' - ibland i tät bidragsrelation till s: ni får röster vi får stålar - är lika med integration. Då blir jag orolig. Varför dribblas den egentliga frågan bort, den om arbetslösheten?
Efter att ha jobbat i det mintgröna huset, som så sött beskrivs i artikeln, i över två år mellan 2003 och 2005, är Botkyrka inte bara långt från lagom. Kommunen är så långt från en integrationssuccé man kan komma.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Är inte du totalt emot "integration" Madon?

/Andy

sakine sa...

Andy, ja i den mening Fokus, Botkyrka kommun eller en hel del svenskar i allmänhet definierar integration (gullilullprojekt, dansa på midsommar och annat flum).

Jag är "totalt emot" att staten prackar på sådant på grupper i befolkningen (dessutom med skattemedel), ja.

Jörgen sa...

Sakine... du noterade att ingressen öppnade med ''I det lilla småländska samhället är sysselsättningen högre bland utrikesfödda än svenskfödda''? På vilket sätt anser du att det är en bortdribbling av arbetslöshetsfrågan?

Dessutom syftar artikeln på det senaste årets resultat och inte på det som hände för fem år sedan när du själv satt i det mintgröna huset.

Gulligullprojekten och försvenskningen som du svepande anklagar allt och alla för är något som artikelförfattaren problematiserar och något som Botkyrkas utvecklingschef tar avstånd ifrån.

Läste vi samma artikel?

Anonym sa...

Kafir skrev ovan.

By the way du skrev:
"ibland i tät bidragsrelation till s: ni får röster vi får stålar - är lika med integration. Då blir jag orolig. Varför dribblas den egentliga frågan bort, den om arbetslösheten?"

Kul att du observerat det. Att sossarna köper röster. (s) är ett bidragstagarparti. Vilket politiskt intresse skulle de ha av att folk började jobba?

Sverige är unikt. Med invandringen är det politkerna numera som väljer sina väljare. - Inte tvärtom.

Mats Hult åkte tidigare runt i Stockholms förorter o skrämde folk med "Om borgarna vinner försvinner socialbidragen"

Kafir

sakine sa...

Jörgen,
Det är för det första skillnad på Gnosjö och Botkyrka. "Sysselsättning" säger för det andra inte samma sak som arbetslöshetssiffror (läs det jag skrev). Du får också fråga dig hur den svenskfödda befolkningen ser ut i kommunerna (och invandrargrupperna, inkl. födda i Finland/Norden).

Tjänstemän i Botkyrka kommun klagar på projekt (snälla du, det gör även Mona Sahlin - det är "inne" i integrationsdebatten att göra det) samtidigt som kommen ägnar sig åt Clownnäsans dag, http://www.skratt.nu/, med mera. Jag har skrivit flera artiklar med exempel på projekten, dessvärre finns ingen på nätet. Bland annat Anders Isaksson har grävt i det här (när det växte på 90-talet med Blommansatsningen mm).

Jag har naturligtvis mina kontakter i gröna huset som ständigt rapporterar! De är vana vid kommunledningens, och de insyltade tjänstemännens, fåniga skönmålningar.

Fokus "undersökning" är naiv och säger inget om hur det faktiskt förhåller sig för stora grupper invandrare i Botkyrka. Det är, för att uttrycka det milt, ett naivt utifrånperspektiv som skiner igenom.

Vill du diskutera frågan på allvar: låt oss diskutera arbetslösheten i Botkyrka. Integrationsprojekten spar jag nog hellre till en krönika.

Jörgen sa...

Ursäkta... jag kommenterade inte din privata agenda utan artikeln.

Jag trodde att du också kommenterade artikeln men det var kanske naivt av mig.

sakine sa...

Jörgen, är inte bakgrundsförståelse intressant för dig? Jag tror det är just där vi skiljer oss åt.

Ja, jag kritiserar slafsiga "undersökningar" som i det här fallet.

Naiv är du allt.

Jörgen sa...

Du är snabb på att dömma.

Jag har en känsla av att vi två mycket väl kan ha en gemensam syn på integration men vi talar iallafall inte samma språk. Det konstaterandet räcker mer än väl för mig.

Tack och adjö.

Anonym sa...

lol@jörgen

/fille

Anonym sa...

Hel undersökningen är pinsam. Södertälje på tredje plats?! Kom in i matchen. Gnosjö består av många asiater och de är mer arbetsvilliga än tex araber!
Roberth Ström

Anonym sa...

Asiater söker sig till jobben. - Araber söker sig till släkten o klanen. Det flyger in thailändare varje år för att plocka bär i norrland. I de skånska fälten jobbar tusntals polacker som rest hundratals mil o bor i tält o husvagnar och jobbar i högsäsongerna. Detta kilometrar från Achmed och Achmed som går o hasar på Rosengård. De behöver inte jobba, - de är nämnligen goda socialister.

Kafir

- Appropå ditt foto du debatterade tidigare. Jag tänkte först "är det nåt nytt slags id fotovinkel. men hon visar ju inte örat... :)

Asch Sakine, du har säkert ursnygga ögon som tittar rakt fram. Själv pekar jag med hakan när det skall fotas inbillar mig att det hänger nån dubbelhaka därunder som jag måste trolla bort...

Anonym sa...

Tycka vad man vill om SD, men här skriver Mattias Karlsson ett mycket intressant läsvärt material i ämnet.

http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/karlsson/2008/05/09/ar_gnosjo_det_basta_mangkulturalismen_ha

/ Kafir

Anonym sa...

http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/karlsson/2008/
05/09/ar_gnosjo_det_basta_mangkulturalismen_ha

Upps, här kom hela länken med.

Vh
Kafir

sakine sa...

Kafir, en del var väl intressant. Det bekräftar ju att Fokus parametrar inte träffar rätt på något sätt. Personligen bryr jag mig inte om det inte finns blandäktenskap eller huruvida folk jobbar på Lidl eller i en "finare mataffär".

Anonym sa...

Bra skrivet! Det största problemet är utanförskapet. Fler jobb (och bättre jobb) och bättre integration är nyckeln.

Anonym sa...

Jobb jobb åter jobb. Inse att en invandrare som inte kan språket eller förstår det svenska samhället får inget jobb. Om det är 100 sökande varav 90 sk svenskar så kan invandraren glömma det jobbet. Utbildning Utbildning Utbildning!
Roberth Ström