2008-05-18

Våldtäkt av K. Kielos

Jag läste Katrine Kielos bok om våldtäkt häromveckan. Trots att jag brukar ha åsikter om det jag läser vet jag inte riktigt vad jag tycker om boken. Den börjar starkt och bra, sedan kommer den in på lite SSU-aktigt gnäll ("jämställdhetsministern kallar sig inte för feminist - hon är mot feminismen", typ) och teorin är väl sådär. Ibland bra. Som när liberalfeminismens särartsförakt nämns, då känner jag igen mig. Men ibland blir det bara upprepande och ytligt. Förmodligen riktar sig boken till en annan läsare, för kritikerna verkar ju antingen älska eller hata boken. Alltid ett gott betyg! Likgiltiga läsare som jag är aldrig kul.

12 kommentarer:

gudmundson sa...

Jag tyckte nog att den var läsvärd, men att det för mig ändå blev mest av en jaha-upplevelse.

Hon kommer ju inte med något förslag, och det är det jag saknar. Det landar inte i något annat än att "vi måste prata om våldäkt", och jaha?

Men man ska inte glömma att hon är en av landets absolut bästa stilister, så ung hon är. Och det är väl där läsvärdet kommer in. Plus att det alltid är kul när unga läckra brudar skriver om sex, förstås.

sakine sa...

He he! Ja, jag visste inte att hon var så ung. Jag gillar Katrines kulturartiklar när jag väl läser dem. Men så fort det kommer till feminism orkar jag inte med tjat om att kvinnor utsätts för sexuella trakasserier så fort vi går ut i det offentliga.
Överdrivet och gapigt.

En feministisk bok jag däremot ÄLSKADE är Maria Svelands bok. Hon inser att kvinnor måste vara egoister (normaltillstånd!) men hon gillar det inte. Jag har överseende med att hon inte gillar det, då hon så träffsäkert skriver om hur det är att vara bitterfitta. En gång bitterfitta, alltid bitterfitta. Det gäller bara att väcka bitterfittigheten i sig då och då. Jag tvingar pojkvännen läsa boken nu, det går så där. "Ska läsa ut snart!" lugnar han.

gudmundson sa...

Förresten skriver Dagens Media att du "säger upp" dig som skribent i City. Hoppas allt blir bra hur som helst. Den där Nestius verkar ju helt sakna fingerspitzgefühl när det gäller kontakten med medarbetare.

gudmundson sa...

OCH det är ju du som har rätt - han publicerar en replik från Fokus som påstår att du är en lögnare. Galet.

sakine sa...

Gudmundson, jodå det blir nog bra. Även om jag älskar gratistidningsläsarna över det mesta, och trots att jag hade väntat mig en förklaring och en ursäkt för Citys aktuella och tidigare handlande.

Många har frågat varför jag inte hoppade av redan
hösten 2006 då chefredaktören:

1) bad om ursäkt för min krönika "Pippi kränker kanske Atatürk".
2) utan lov satte mitt namn under ursäkten, trots att jag tydligt sagt att jag vägrar be om ursäkt för texten.
3) plockade bort krönikan från tidningens hemsida.
4) förbjöd mig att blogga om att jag inte gick med på ursäkten, att jag ogillar tidningens censur och eftergifter för en "kränkt grupp".

En anledning: jag ville inte ge efter för påtryckningar av en grupp som anser att jag ska sitta i fängelse för att ha kritiserat Atatürk och nämt folkmordet på kristna. 2007 pausade jag från City och jobbade på Expressen. Men i år verkade City så gärna vilja att jag skriver för dem, så jag föreslog lunch för att gå igenom allt. Men de vägrar, de vill inte kommunicera. Och nu i veckan fick jag veta att Nestius på egen hand, som chefredaktör, gått in och petat in Fokus osakliga replik.

DM-artikeln är slarvigt skriven, det var inte på min blogg som krönikan publicerades utan naturligtvis i City. Och Nestius gav efter för påtryckningar.

Det lär skrivas mer om det här i morgon, så kanske lägger jag upp en längre bloggpost då...

Anonym sa...

Varför spelas låten "Avundsjuk" med Nanne Grönvall i bakgrunden till din bloggpost Sakine?

sakine sa...

Milfo, w00t?

Tobias Struck sa...

Sakine. Jag har hört ryktas att du också skriver på en bok, som har arbetsnamnet "Lagom smart och rätt så subjektiv högerliberalism i mysbyxor och högklackat - nu är jag här, typ". Stämmer det?

Kolla min intervju med Bert Karlsson, förresten. Där har du en folklig höger med röda stänk som jag kan identifiera mig med.

Angående våldtäkter, så krävs det ingen feminism för att vara mot dem och lägga all skuld på förövaren.

sakine sa...

Struck, jag måste erkänna att intervjun var intressant. Till min förvåning :)

Det där andra har du fått om bakfoten. MYSBYXOR?! Aldrig i livet. Det har jag bara på mig i Flempan (där jag, kanske enligt Fokus, är ute och går med getter...).

Tobias Struck sa...

Sakine. Kul att du gillade den. Bert är mycket trevligare än vad man tror. OK, jag medger att jag gick på känslan om mysbyxorna... Jag försökte teckna bilden av dig som en kombination av evig tonåring och slick storstadsintellektuell.

sakine sa...

Tobias, jo jag har haft kontakt med honom.

Hm, jag är varken evig tonåring eller det andra! Trist och ganska vanlig, inte ens särskilt bra i fotboll längre, däremot. Det beror nog på åldern, baksmällan är värre numera.

Tobias Struck sa...

Sakine. Gör som jag och sluta med alkohol. Jag skriver bättre sedan jag blev nykter för ett halvår sedan, har mer energi etc. Men du dricker förmodligen inte lika ofta som gjorde.

Jag kollade på en bild av Christopher Hitchens häromdagen: Han satt med stora svettfläckar på sin skjorta och en halv flska whiskey vid sidan av ordbehandlaren, stirrande maniskt genom glasögon som hade hamnat på sniskan. Sådan hade jag blivit om jag inte hade slutat. Eller som Andy Dick. Eller Filip och Fredrik. Usch.