2007-06-07

Lika inför lagen? Knappast.

Jag skrev häromdagen ett inlägg om lagen Hets mot folkgrupp.

Tydligen är inte lagen generell, något som jag redan visste. Praxis talar sitt tydliga språk. Så även JK:

Syftet vid tillkomsten av straffstadgandet om hets mot folkgrupp var att tillförsäkra minoritetsgrupper av skilda sammansättningar och bekännare av olika trosuppfattningar ett rättsskydd. Det fallet att någon uttrycker kritik mot svenskar torde inte ha varit avsett att träffas av straffstadgandet.

Källa.

Uppdatering: Och nu hetsar Eklindh mot...heterosexuella! Välkommen att anmäla honom.

40 kommentarer:

Tobias Struck sa...

Saki. Jag upprepar en kommentar, om det är OK för dig, runner:

Maria Bäckman (etnolog) har beforskat unga etniskt svenska flickors minoritetssituation i stora svenska städers förorter. Här är det hegemoniskt med diskurser som gör alla etniskt svenska flickor till "horor", eftersom den svenska allmänna diskursiva hegemonin för sex innan äktenskapet är mer öppen för att tonåringar av båda könen har sex.

Att kalla någon "svennehora" anses inte vara kränkande, utan beskriver bara tillhörighet. Men naturligtvis är det kränkande för den som blir kallad det.

Att tafsa på och våldta "horor" (kvinnor som anses ha haft utomäktenskapligt sex) anses vara mer acceptabelt inom delar av vissa länders kultursfärer.

HMF är meningslös om den inte inbegriper de etniskt svenska minoriteterna i förorterna. Men jag gillar den inte öht. Det finns andra lagar som skyddar mot verbala angrepp. Det är en politisk lag som syftar till att ta udden av spänningar i multikulturen.

Multikulturen är ett storkapitalistiskt EU-projekt - utan hänsyn till fattiga människors sociala liv. Syftet är att göra underklassen större och vidga underklassmarknanden mot Orienten och Östeuropa. Därav likgiltigheten för etniskt svenska förortsminoriteters livssituation. De är inte intressanta för överklassen, som naturligtvis inte heller bor där de utsatta bor...

Anonym sa...

Undrar om lagen täcker in diverse funktionshinder/handikapp, såväl fysiska som mentala?
Ngn som vet?

sakine sa...

Johan K, nej. Många klagar också på att te x handikappade och kvinnor inte "skyddas" (som om det nu vore ett skydd...) med HMF.

Tobias, ja, alla vet att det existerar puckon som skriker svennehora. Eller bara "hora", eller "invandrarhora" till en som jag.

Om alla ska stå lika inför lagen ska det vara så. Nu vet vi att så inte är fallet. Vi vet att du brinner för att ifrågasätta orättvisor som har med mångkultur att göra, men det tenderar ibland att glida ifrån ämnet.

Diskuterade det här med HMF med en svensk som anmält en man för hets mot svenskar, men där fallet inte ens prövades. Trots vittnen.

Ingen förklaring gavs.

Tobias Struck sa...

Sakine. Vi måste inte vidga ämnet till orsakerna bakom lagens orättvisa utformning och tillämpning, om du inte vill. Men vi har ju redan konstaterat att lagen är orättvis flera gånger... Är du inte sugen på att debattera dess politiska natur?

sakine sa...

Tobias, ja visst ska vi det!

Men jag förstod inte riktigt din poäng? Att vi sviker unga flickor som kallas hora/svennehora? Jag tycker att det är EN kategori människor av många som står utanför "lagen hets mot folkgrupp". Jag tycker mig höra mycket dumt om svenskar även från medialt håll, politiskt osv. Visst finns gapiga idioter här i förorten. Det finns samtidigt också en massa invandrare som viftade med svenska flaggor igår och som jublade högt under fotbollsmatchen. Att det finns ett massivt "svennehat" i mångmiljonprogrammen är en töntig myt.

Med detta sagt vill jag inte förringa det problem du målar upp.

Min lösning är dock inte att svenskar ska ingå i lagen, utan att lagen ska skrotas (och att annan lagstiftning - som nästintill ÄR bra - ska kompletteras något). Vad tycker du själv, om själva lagen (ponera att den är generell)?

sakine sa...

Tobias, Sorry glöm min sista fråga! Såg att du redan svarat.

Eklindh sa...

Go go go Sakine.

Ibland önskar jag bara att jag kunde ta och kyssa dig. Du är så underbar ibland.

Och när jag säger kyssa så menar jag på ett bra sätt.

sakine sa...

Eklindh, oh darling!

Detsamma.

Ska du ner till Almedalen btw?

Eklindh sa...

jag vill verkligen till Almedalen men det ser ut att vara lite problem med pengar om man säger så.

Det kostar ju lite.
Men vi får se. Jag hoppas det iallafall.

sakine sa...

Emil, vilket galet inlägg om heterosexuella. Hoppas någon anmäler dig. Jag blev ju anmäld för "hets mot turkar". Tänkte att det blir spännande att följa efter som jag är halvturre. Men JK la ner ärendet snabbt (det är inte hets att kritisera en stat!! tjo hoo!!) och ingen överklagade.

Ang. Almedalen:
Okej. Jag ska skriva därifrån (för en knappt anständig lön, men ändå). Annars håller man nog mest till i Stockholm.

Tobias Struck sa...

Sakine. Jag vet att det finns jättemånga stolta svenskar, som har invandrat till Sverige! Och de är positivt. Jag är inte rasist.

Jag antar att det var denna poäng, som du upptäckte att jag hade:

"Multikulturen är ett storkapitalistiskt EU-projekt - utan hänsyn till fattiga människors sociala liv. Syftet är att göra underklassen större och vidga underklassmarknanden mot Orienten och Östeuropa. Därav likgiltigheten för etniskt svenska förortsminoriteters livssituation. De är inte intressanta för överklassen, som naturligtvis inte heller bor där de utsatta bor..."

Anonym sa...

Det finns värre saker än uttalanden om att "ursvenskhet är det fånigaste som finns", etc. Dessa borde naturligtvis bedömts som hatbrottslingar. Har dock aldrig hört talas om nån sån bedömning av icke-vita heterosexuella män:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=531981

"Invandrare "krigar" mot svenskar med rån
Malmö. Vågen av personrån som drabbat Malmö det senaste året är till en del "ett krig mot svenskarna". Det säger elva unga rånare med invandrarbakgrund som motiv till att de bara ger sig på svenska ungdomar."

Lagen och hela det politisk-juridiska system man byggt upp i dom här frågorna - inte minst genom skapandet av dom oerhört politiserade ombudsmännen: DO, JämO, etc, är avskyvärd och en skam för den svenska demokratin. Borgarna borde ta tag i saken och rensa upp i dessa stinkande träsk.

Anonym sa...

Sakine försöker få oss att tro att det är helt lagligt i Sverige att kalla någon hora.

Det finns ett kapitel i brottsbalken om ärekränkning. Där finns det paragrafer som förbjuder någon att "[...] lämna uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning".

Alltså en fullt fungerande lag som kan leda till åtal. Eller så här: lagen har åtminstone samma verkningsgrad som HMF.

Läs på

sakine sa...

Tobias, självklart är du inte rasist!

(Jag önskar att folk slapp säga det ständigt för att undvika omedvetna eller medvetna missförstånd hos somliga).

Till din poäng då:

Jag tror inte - som du vet - på den enes bröd som den andres död.

Frihandel är bra, det är det som skapar välstånd.

Jag ser det snarare såhär: Europa försöker att kombinera mångkultur och 'homogen välfärdsstat utan friktion' - det är dömt att misslyckas.

Varför du skyller på kapitalismen som sådan förstår jag inte.

Om västerlänningar hade en sundare inställning till "våra" företag, det vill säga andra individers företag och egendom de riskerat för och byggt upp, skulle omställningen ske smidigare.

Europas framtid ser inte särskilt ljus ut, med gapiga stenkastande ungdomar som av någon anledning är mot globalisering. Man undrar vad exakt de reagerar på.

Att den fattiga delen av världen blir rikare?

sakine sa...

"V", varför inbillar du dig det?

"det är EN kategori människor av många som står utanför "lagen hets mot folkgrupp".", skrev jag. Inte som "står utanför lagen".

Om du har problem med språket är det okej. Fråga gärna.

Tobias Struck sa...

Sakine. Frihandel HADE varit bra. Som det nu är, så idgas frihandel inom Europa, men vi har handelshinder mot exempelvis Afrika, som gör att bara de rikaste västerländska företagen har råd att agera där. De kan göra vad de vill med löner och priser i Afrika, eftersom den fattiga världen samtidigt har skulder till exempelvis Världsbanken (för lån som egentligen bara är mutor till de lyxlirande administrationerna för att de inte inte skall nationalisera sina naturesurser) som gör att en stor del av deras skatter går till att betala räntor. De har inget lysande förhandlingsläge för att höja skatten för sina företags handel, direkt, om du förstår...

Skatter och avgifter håller nere vanligt folk i väst, dels för att medelklassen skall ta lån, så att bankerna (som är de enda som kan skapa pengar rakt ur luften) kan ge sig själva kredit på 100.000 för ett lån på 10.000 - och dels så att småföretagen inte skall konkurrera med de stora.

Och de fattiga eller på annat sätt nödställda som flyr hit, är också en del i puzzlet: De jagar lågavlönade jobb här, så att lönerna kan sjunka. Precis som räntor på lån, så används lönedumpningen för att hämma inflationen: De rikaste vill ju inte att deras pengars värde skall sjunka, när de får ut aktieutdelningen på all sprit, tobak, godis och snabba bilar som medelklassen och underklassen tröstar sig med. För tröst behövs i det multikulturalistiska kaoset, där otryggheten, den andliga rotlösheten, konflikterna och stressen ökar.

Jag har inget mot kapitalism i sig, det som jag har beskrivit här är en allians mellan storföretag, stater och banker, som kallas "korporativism". Media sitter i korporativets knä och förmedlar lydigt lögner som den om "klimathotet". Trodde du exempelvis att Sverige avvecklar kärnkraften? Tänk igen: Eon (tidigare Sydkraft) bygger ett kärnkraftverk i Finland och Vattenfall har köpt in sig på en kabel från ett kärnkraftverk i Litauen. Men det talar ingen om. Alla har nämligen fåtts att tala om "Klimathotet" (nämligen att solens aktivitet råkar ha ökat sedan 1600-talet fram till nu - men nu håller på att gå tilbaka, vilket gör att Grönlands isar har slutat att smälta).

Och när de som protesterar mot G8:s imperialism får komma till tals i media, då klipps de så att de framstår som apor. Visst, våldet är fel (och förmodligen ofta infiltrerat för att bli extra illa). Och visst har vänstern luddiga idéer. Men hur kommer det sig att ingen säger de saker som jag har skrivit här - i mainstream media? Allt är sant och det är inte så komplicerat. Någon bör ha tänkt som jag tidigare. Men det är tyst.

sakine sa...

Struck, jag avskyr Europas protektionism.

Men protektionism är motsatsen till kapitalism - jag fattar inte hur du får ihop dina tankar.

Kärnkraft ja, helt i linje med att ta "klimathotet" på allvar enligt många. I synnerhet i europeiska länder.

Om du följer en röd linje i dina argument och skickar in till tidningar publiceras den säkert. Det är ju ett aktuellt ämne!

Tobias Struck sa...

Sakine. Kapitalism är bara kapitalism: Att någon äger, som också säljer, som också köper arbete, som också betalar löner, som också tar hand om intäkterna. Protekionism och skatter är visserligen inskränkningar i kapitalismen - men synar vi hur resultatet blir, så ser vi att det är bankerna (som oftast är privata) och de stora företagen som gynnas bäst av detta slags politik. Det är alltså de som har "beställt" den. Har du aldrig funderat på varför den politiska överklassen i regering och riksdag är så sega med vissa saker - och hur komer det sig exempelvis att bilderbergaren Mona Sahlin BARA lovar att återställa a-kassenivån, om hon kommer till makten? Regeringen har ju genomfört privatiseringar, skattesänkningar, tagit bort förmögenhetsskatten och skall ta bort fastighetsskatten, sänkt sjukersättningen för arbetslösa...

Hon är den "varma" som folket skall fly till när den "kalle" har gjort allt kallt som de ville men tyckte var litet väl kallt. Men gör hon mycket åt det "kalla"? Nej, hon sitter i samma EU-båt, som drivs av de rikaste.

Och media sjunger sångerna, som folket skall sjunga med i. Media har ersatt prästerna, som förr var de som hade till uppgift att bjuda folket att tiga och lida. De som halkade utanför blev förr bidragsmutade omväljare av systemet. Men de behövs inte lika mycket nu, när vi har så många arbetslösa invandrare som jagar okvalificerade jobb. Nu blir de omväljarna.

Jag har inget emot en totalt fri kapitalism, så länge den förenas med folks solidaritet med varandra i utvidgade gemenskaper baserade på liberala värderingar. Nationens "folk" (medborgarna) kan bli en sådan gemenskap, Jag är ett slags "högermarxist".

Jodå, om jag blir litet bättre på det där med röd tråd, så kanske någon vill publicera mig. Jag har ju många läsare på min blogg (200 unika besökare/dag), så om inte annat, så kanske det snart finns ett marknadsvärde i det :)

Unknown sa...

Struck:
Nog överdrivs klimatfrågan sett till hur mycket mediautrymme den får, men att kalla det en bluff är enligt de flesta experter direkt felaktigt. Vore kul att höra vilka källor du har.

Kan också påpeka att kärnkraftverk i Finland och en kabel i Baltikum INTE är kärnkraft i Sverige. Dessutom är E.ON TYSKT. (Vi håller på att avveckla kärnkraften, men det kanske vänder under koldioxidhysterien som nu råder.)

Du verkar helt enkelt ha en förkärlek till konspirationsteorier.

Noterar för övrigt att du i din egen blogg skrivit "Anknyt i största möjliga mån till posten, när du kommenterar".

...

Tobias Struck sa...

Gunnar. För det första var det Sakine som började debattera kapitalism. Och det var helt OK för mig. För det andra, så fortsätter du nu den debatten, så klaga inte, OK?

För det tredje, så vet alla att solens aktivitet har ökat de senaste århundradena och att detta spelar in i växthuseffekten, fråga vilken solforskare som helst. Och HÄR har du källan till att Grönlads isar har slutat att smälta.

För det fjärde, så är min analys av det korporativistiska samhället ingen "konspirationsteori" - bara ett sätt att förena faktapunkter. Det är ett sätt att rita upp maktstrukturens bakomliggande drivkrafter. Mycket handlar om hur människor är, helt enkelt.

Men om fler vaknar, så kan fler få det bättre. Det är där som jag är litet "marxistiskt" utopisk, kanske. Men vi klarar det inom Frihetsguiden, att både ha en individualistisk livskvalitet och en levande solidaritet och etik mellan oss. Kalla det socialekologi.

Menar du förresten att du bara tror på någon som har en vit rock på sig? Det har många gjort och farit mycket illa i onödan. Tro inte att du är så trygg i deras sällskap - bara för att media har sagt att du skall vara det fem miljoner gånger. Samma killar som äger media, har intressen i allt från vapen till olja och neuroleptika. Jag skall upplysa dig på stört: Du är aldrig trygg :)

Unknown sa...

Struck:
Det var en allmän kommentar. Jag vill inte tysta ned dig i den här frågan, bara att du kan tänka på att försöka hålla dig till ämnet.

Artikeln i fråga handlar om att smälttakten på isar inte är jämn år för år och att man räknat fel på den. Jag har hört bättre försök till motargument mot koldioxidinverkan på växthuseffekten. Artikeln innehåller för övrigt inte ens ordet koldioxid.

Och please, försök inte pådyvla mig åsikter jag inte har. Det är bara tröttsamt. Men ja: jag tror mer på forskare än new age:are. Utan att skämmas.

Anonym sa...

Sakine, Sakine. Har jag problem med språket? Kära nån så galet det kan bli. Lugna ner dig nu.
Nu väntar jag på att någon startar en blogg som heter AdiosSakine och avslöjar vilken dubbelmoralistisk, hycklande, icke-språkkunnig sverigdemokrat du är. En sån som dissar invandrare för att själv kunna göra karriär.

sakine sa...

Z, du har rätt...på tvärtomspråket.

Jag är för fri migration. Och jag skulle inte orka bo i ett område utan invandrare.

Att hata invandrare vore att hata sig själv, och sånt har jag svårt för.

Tvärtom är jag stolt över och trygg i mitt ursprung, och kanske är du en av dem som stör sig på det? Spring iväg till dina likasinnade i så fall.

Att göra karriär på "blattefrågan" gör du och tidningen du desperat inbillar dig att du försvarar. Pss! I själva verket skämmer du ut dem.

Anonym sa...

Det funkar så här med HMF: Vi tar ett exempel

Låt säga att Abdul och Tobias Struck hamnar i trubbel vid en korvkiosk, det går till handgripliheter och båda får in ett antal knytnävsträffar (Tobias har dessutom tur eftersom Abduls gängpolare, de med knivarna, inte är närvarande ;). Båda smädar den andre under bataljen. Abdul kallar Tobias för Grisars avföda och impotent svenne. Tobias å sin sida kallar Abdul för svartskalle, blatte m.m.

Vi är ju som sagt 'lika inför lagen', men vad händer i rätten? Jo Abdul åker för misshandel, Tobias däremot kan ha oturen att, enl HMF godtyckligt åtalas för ett s k hatbrott, vilket innebär skärpt straff, för samma brott.

Som sagt Saki, lika inför lagen my ass :(

Tobias Struck sa...

Z. Tänk om inte "invandrare" går att dissa alls... Tänk om de inte är en homogen grupp, nämligen... Tänk om.

Anonym sa...

RL!

Jag undrar on Struck är en riktig Tyson om behovet/situationen kräver detta?

Är du det?

Själv skulle jag dock absolut inte våga bråka med Sakine, därför att jag förmodligen inte skulle lyckas springa ifrån henne om så krävdes!

Tobias Struck sa...

JK. Faktum är att jag har boxats litet och även slagit knock out på ett par stycken - en i ringen och en utanför. Men den utanför hotade att döda mig. Jag slår hårt. Dock har jag aldrig kallat någon "svartskalle", har aldrig velat göra det och har vänner från alla olika slags bakgrunder. Men jag förstår att det bara var ett exempel.

Anonym sa...

Jag undrar on Struck är en riktig Tyson om behovet/situationen kräver detta?

Hur skulle jag veta det? detta var endast en hypotes jag blandade in T S i, det skulle lika gärna kunnat vara du (om du skrivit färre inlägg).

Själv skulle jag dock absolut inte våga bråka med Sakine, därför att jag förmodligen inte skulle lyckas springa ifrån henne om så krävdes!

Varför springa ifrån den du kan konfrontera med lustiga stavningar och andra oegentligheter? :)

Anonym sa...

Tobias

...Men jag förstår att det bara var ett exempel.

Japp, bra du insåg det ...jag valde mellan dig och mig själv, och insåg att Du var ett bättre val ...eftersom jag har semester och festar lite, så jag vet inte hur länge jag e online.

Anonym sa...

RL!

"om du skrivit färre inlägg"?

Räkna igen och jämför sedan med Struck, kalkylera dock med ett tidspann på ca tre månader tillbaka.

"Varför springa ifrån den du kan konfrontera med lustiga stavningaroch andra oegentligheter? :)"

Detta behöver preciseras!

Och du glömde att förtälja om du själv är snabb med nävarna när det "väl gäller"?

/Johan K

Anonym sa...

TS!

Jodå, "boxningen" var nog allt ett teoretisktpractical joke.

jag förstod det nästan direkt, "därför hängde jag på RL".

Men visst, self defence är helt ok!

/Johan K

Tobias Struck sa...

JK. Du förstod det "nästan direkt?" O so slow... ;)

Anonym sa...

Sakine: FYI, kränkning (på Expressenspråk) är inte samma som den hets lagen befattar sig med. Eklindhs text skulle inte kvala in som "hetsande" någonstans, möjligen vore den korkad och sårande om man kunde tänka sig att den uttalats på allvar, men det är alls inte vad hets mot folkgrupp handlar om.

Tobias Struck sa...

Marco. Du har rätt: Pastor Åke Green frikändes ju, trots att han hade kallat homosexualitet en "cancersvulst". Dock fick Anna Sjödin böta 5000 kronor för att sammansvetsade vittnen i krogens personal påstod att hon hade kallat en dörrvakt som misshandlade henne för "svartskalle". Hon och hennes väninnor påpekade att han hade kallat henne "hora" men det undgick straff. Lagen tillämpas alltså väldigt selektivt, vilket tyder på att den är en politisk, demoraliserande skitlag.

Anonym sa...

Tobias: ja, jag menar ju att Åke Green borde ha fällts, särskilt som HD medgav i domen att om lagen om hets mot folkgrupp gäller så skulle det fällts, men sedan gjorde en suddig hänvisning till Europakonventionen (som ingalunda är ett EU-dokument, och inte heller gör någon skarp markering om att stater inte skulle ha rätt att skydda sin befolkning, eller allmän orning, mot grov politisk hets)) och ett EU-direktiv (varför vill sverige alltid spela mönstergosse i EU-sammanhang?? de direktiv som finns ger utmärkt utrymme för att fälla tydligt hate speech, dessutom är de ganska färska; hänvisningen till Europakonventionen var en typisk undanmanöver)

En skillnad på Greenmålet och vad dörrvakten och Anna Sjödin sa eller inte sa til varandra är förstås att hetslagen gäller folkgruper (numera även sexuella minoritetsgrupper), generella uttalanden om *gruppen* där de utmålas som ett dödligt hot mot samhället ("die Juden sind unser Unglück!") medan Sjödinmålet gällde omdömen om individer - ingen har påstått att Anna S angrep muslimer eller araber i allmänhet - men jag förstår att det är en nästan ogiltig synpunkt på en blogg som den här.

sakine sa...

Marco, dina åsikter är guld värda! Även om diskussionerna kan vara hårda är alla åsikter välkomna.

Green friades för att han är religiös.

Han fälldes i tingsrätten.

Tobias, ja jag kan inte uttrycka det bättre själv just nu: "...en väldigt selektivt, vilket tyder på att den är en politisk, demoraliserande skitlag."

Tobias Struck sa...

Marco. Sjödin-målet var inget HMF-mål, det är sant ("svartskalle" kallades "förolämpning", men tillsammans med Green-målet, så visas den politiska selektiviteten i tillämpningen av lagar som skall skydda individer från hets och ärekränkning baserad på deras grupptillhörighet: En berusad kvinna har inte rätt mot en man med utländsk härkomst, men en kristen pastor har rätt mot homosexuella. Om en man med utländsk bakgrund hade kallat dig "bögjävel" och du hade kallat honom "svartskalle", så kanske, kanske hade ni båda fått rätt. Allt beror på vilken grupp som för tillfället är politiskt korrekt att kalla "offer".

Anonym sa...

JK:

"om du skrivit färre inlägg"?

Räkna igen och jämför sedan med Struck, kalkylera dock med ett tidspann på ca tre månader tillbaka.


Varför det?, det räcker väl att se till ett tidsspann på 1 dygn ...när du hade närapå hälften av inläggen i en Saki-tråd

"Varför springa ifrån den du kan konfrontera med lustiga stavningaroch andra oegentligheter? :)"

Detta behöver preciseras!


En gammal skolgrej, som jag tror att saki inte vill ha preciserad ;)

Och du glömde att förtälja om du själv är snabb med nävarna när det "väl gäller"?

Nej jag brukar inte fega ur, fast numera är det säkrast att förse sig med tyngre vapen ...one-on-one funkar inte längre i berikade 'kulturområden' i vårt förr så trygga rike.

Anonym sa...

RL!

Jag kan självfallet inte svara på hur du står strikt ideologiskt och/eller partipolitiskt, men vad jag kan se direkt är att du inte klarade av att precisera dina tidigare inlägg:

Bla sk "oegentligheter"?

Men det roligaste var väl ändå: "Varför det?, det räcker väl att se till ett tidsspann på 1 dygn ...när du hade närapå hälften av inläggen i en Saki-tråd".

Jag undrar ALLVARLIGT hur du överhuvudtaget lyckats ta dig igenom årskurs 1 och framåt i den svenska grundskolan, vad beträffar matematik ämnet. Räkna igen och satsa inte "hela livet och resten" på en på en miljon!

"Nej jag brukar inte fega ur, fast numera är det säkrast att förse sig med tyngre vapen ...one-on-one funkar inte längre i berikade 'kulturområden' i vårt förr så trygga rike".

Nja, det är nog säkrast att lägga korten på den "framtida" vinnande parten!

Tobias Struck sa...

JK och RL. Skaka hand och gå ut i solen nu, pojkar. Själv funderar jag på att låta klippa min kalufs och ta en fika på en uteservering.