2007-06-11

Nuri Kino om kristnas situation i Irak

Alla som känner mig vet att jag känner starkt för kurdernas historia och situation i dagens Mellanöstern. En grupp som har en än mer dyster historia, för att inte tala om situation i dag, är de kristna i regionen.

Nuri Kino skrev om det häromdagen. En flygförbudzon, likt den som kurderna fick efter Gulfkriget, borde ha upprättats för länge sedan. Men hittills har assyrier/syrianer/kaldéer hamnat i skymundan. Som måltavlor i Irak hamnar de däremot i fokus, för fundamentalisterna.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Detta var självfallet hemsk och ytterst tragisk läsning!

Det är naturligtvis positivt att de kristnas situation äntligen lyfts fram i ljuset, vi har väl alla anat att detta (etnisk rensning) sker men inte riktigt vågat tänka och yttra det klart och tydligt.

Det viktigaste är dock som jag ser det att försöka hitta lämpliga strategier för att förhindra ett fortsatt massmord, oberoende av om det rör sig om en viss kategori av muslimer, kristna, homosexuella eller nga övriga. Situationen börjar onekligen likna den i Darfur eller Rwanda, i det sistnämda fallet vet vi alla hur slutade, vi måste se det som ett skrämmande facit.

Anonym sa...

Apropos något helt annat: Väldigt bra ledare i Expressen om statens utnämningspolitik osv! Snyggt.

/JM

sakine sa...

Johan K, ja och då är flygförbudzon och/eller självstyre exempel på åtgärder. Men innan FN ska lyckas lyfta ett finger får vi vänta länge. Det är synd att det som sker ignoreras (tecken på att man inte vill agera).

JM, tack! Det blev en massa kommentarer, har inte ens hunnit läsa allt själv. http://www.expressen.se/ledare/1.717718

Det är alltid roligt.

I själva utnämningsfrågan skrev en bekant en intressant sak igår:

"Vilka är det som är kvalificerade till en stor del av de statliga
chefsjobben på strikt formella grunder. I hög grad de som länge varit inne i systemet och jobbat med samma saker.
Oftast socialdemokrater.

Politikerna blir allt skrajare att ta i tillsättningsfrågorna, utan det håller på at bli departementsrådens revir i
regeringskansliet."

Det kan säkert ligga något i det. Men någon gång måste förändring ske. Jag fick mejl av en folkpartist i riksdagen som länge engagerat sig i frågan (nåja, innan valet åtminstone). Är det så att alliansen menar allvar med regeländring under mandatperioden är det naturligtvis bra. Och då blir det än mer obegripligt varför de har låtit partikompisar "slinka igenom" systemet över huvud taget.

Den som lever får se.

Jag var med tillräckligt länge i politiken för att se hur politiker fungerar. De är förskräckligt lika på hela skalan.