2007-06-04

Macho gör en Gringo

Gringo-kritiker brukar lyfta att tidningen släpper fram skribenter med lite udda syn på tolerans mot andra, bland annat "tankesultanen" Anas Khalifa som bland annat säger följande om judar:

"- Vår fiendskap mot dem är en ideologisk fiendskap, inte en politisk fiendskap. Vi hatar dem inte bara för att dem ockuperar våra länder. [...] Vi hatar dem också för deras kriminalitet mot Allahs Hus...."

"Om vi ställde alla judar på en kö och spottade på dom, dom skulle svimma"


Man kan ju fråga sig hur killarna på Gringo tänkte. Det är ju inte direkt så att det saknas toleranta muslimer att hålla sig till (en viss poet till exempel, psst).

Deras systerblaska Macho verkar vara inne på samma spår, när det gäller att plocka fram skribenter som har allt annat än kjamiga åsikter i linje med tidningen:

Jonathan har ett kul inlägg om ett stjärnskott som skriver i Gringotidningen Macho. Ett jag-vill-ha-offer på köpet.

Kanske behöver jag inte fråga hur de tänkte, med tanke på redaktörens skärpa.

28 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Jonathan Leman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

"Nu vill hon förbjuda en individ att publicera en debattartikel i Gringo".

Mänsklig logik är alltid lika fascinerande.

sakine sa...

Inga anonyma inlägg här, skriv med nick. Du som skrev felciterade mig på köpet - håll dig till bloggar på din nivå eller fråga om du är osäker.

JM, verkligen! "Anonym" verkar inte riktigt förstå min poäng. Eller vad jag tycker om yttrandefrihet.

Anonym sa...

Sakine!

Tur för denne gode "anonym" att detta inte är den "akademiska" världen, då skulle du antagligen ha blivit nga kronor rikare på dessa sk "fel citeringar".

Tobias Struck sa...

Gringo har gjort sig känd för att presentera förortens invandrarungdomar som en homogen grupp med en egen kultur, som de skall vara stolta över. Men vad vill egentligen Zanyar Adami med detta?

Martin Luther King hade en dröm: ”Jag har en dröm om att mina fyra små barn en dag skall leva i en nation, där de inte bedöms efter färgen på sin hud utan efter måttet på sin karaktär”, som han sa i sitt berömda tal i Washington D.C. 1963.

Varför inte beskriva mångfalden av individer inom kollektivet förortsungdomar? Varför inte beskriva deras kamp för att hitta gemensamma berörinsgpunkter, värderingar och språk inom sina solidariteter? Jag kan tänka mig att många känner sig kluvna. Jag kan tänka mig att många undrar: “Vad är bäst för mig, att göra som pappa vill eller leva mer som svenskar i allmänhet?”

Tusentals grubblande individer, som alla egentligen vill samma sak: De vill lyckas med något och vara så trygga som det går. Jag tycker att Adami sviker dem. Genom att bekräfta dem som en självklar kulturell gemenskap, ett nytt inslag i den svenska kulturen, med ett alldeles eget språk etc. - så föminskar han dem som indivdider och begränsar deras möjligheter att antas som individer med egna karaktärer, motiv och ambitioner - när de söker jobb, partners, studiekamrater etc.

Det är ett glasklart faktum att varken Adami eller någon annan kommer att lyckas med att vända den svenska folkmajoritetens värdering av “förortskulturen” och få den att uppvärdera typisk “förortsstil” i situationer där ett uppvärderande av en människa kan vara nästa steg i hennes utveckling. Varför lura förortens ungdomar att den kultur som de har tagit till i brist på tillfredställande alternativ (pappa och kusinerna känns för konservativa, Stureplan känns för avlägset) - snart skall bli uppvärderad av "svennarna" och att det är bra att hålla fast vid den?

Det skall jag tala om: Adami tjänar samhällets rikaste och EU-agendan. Varför skulle annars storfinansens lydiga små politiker och näringslivets slicka lattelister sponsra Adami? Det finns ingen slump i maffian; en vidgad underklass, en vidgning av EU-marknaden mot Orienten, en cementerad frustration, som skapar jakt på okvalificerade jobb, en multikulti-alienerad-sönderstressad underklass i behov av tröstande konsumtion…. Det är ju precis vad som behövs för att skapa tillväxt utan inflation!

Mer pengar till de som redan har nog: Bankerna som kan ge sig själva 100.000 kronor i kredit för varje lån på 10.000 som någon tar för att betala en spelskuld eller köpa en glasskiosk i Örsköldsvik. Mer aktiedutdelning på tobak, sprit, godis och snabba bilar. Mer lönedumpningar, mer CASH!

Adami är inget annat än storkapitalets duktiga underklassbevarare. Han skrämmer den etniskt svenska medelklassen för förortsungdomarna, så att den inte släpper in dem. Och han förför ungdomarna att fortsätta presentera sig själva som de gör: Oslipade, gåpåiga, vandaliserande… “En dag…”, lurar han dem, “En dag kommer vanliga svennar att förstå hur coola och bra ni är! Då kommer ni att få fett med respekt, yo. Kolla på mig. De ääälskar mig.”

Anonym sa...

Länken till den där bloggen som kallar sig 'adios gringo' var ju faktiskt väldigt underhållande ...speciellt debatterna i efterföljande kommentarer :D

Unknown sa...

RL

Adios Gringo är tamejtusan den roligaste bloggen just nu!

Macho sa...

Hej!

Vad menar du med "Ett jag-vill-ha-offer på köpet."?

MVH
/Micael Warg

sakine sa...

Warg, en snyltig gnällspik, skulle man kunna säga.

Något åt det hållet.

Anonym sa...

Psst psst, "en viss poet" har redan skrivit i Gringo sedan läääänge. Men det vet man ju bara om man faktiskt läser tidningen.

Roligare att sitta här (med medbloggare som är MAX två steg från rena rasistsidor) och hetsa utan grund antar jag...

sakine sa...

Mamadou, ja och det är just honom jag syftar på. En stolt muslim som är tolerant mot andra.

Det där andra förstod jag faktiskt inte?

Anonym sa...

1. Så om Gringo har publicerat en text med en skum muslim, och mängder med texter med toleranta muslimer, vad ska då tidningen dömas efter? Och vad skrev egentligen den "skumme" muslimen?

2. Min poäng är att det hetsas till höger och vänster kring Gringo, men det tas aldrig upp något konkret. Och bland de som brukar kommentera dessa antigringo-bloggar, exempelvis din, är det ofta max två länksteg till rena rasister (testa ett par i denna kommentarstråden t.ex.).

Du är i brunmurrigt sällskap Sakine, tänk på det.

sakine sa...

Mamadou, jag skrev "Det är ju inte direkt så att det saknas toleranta muslimer att hålla sig till (en viss poet till exempel, psst)."

Den sämre sortens bedömning har den muslim jag ju har citerat.

Brunhet har du i den kollektivism och i det fördomsskapande som du och dina vänner delar med diverse rasistpack.

Tänk på det, pajas.

Anonym sa...

...Och bland de som brukar kommentera dessa antigringo-bloggar, exempelvis din,...

Där ser man Saki, din blogg är alltså nu insorterad i gruppen 'anti-gringobloggar'. ...det var ju fanken vad de där gringosarna tillmäter sig själva betydelse :DDD

Tobias Struck sa...

Mamaodu. Jaha, och vilka blogginnehavare i denna tråd skulle det vara som är två länktsteg från rasism, då? Vad gäller mig handlar min nationalism uteslutande om kulturellt understödd värderingsgemenskap. "Ras" är ett ointressant begrepp för mig. Jag har debatterat på nordisk.nu, där även nationalsocialister debatterar, men även där har jag understrykit min antirasism. Jag har även berättat om min judiska bakgrund där och mina fem släktingar, som dog i Auschwitz... Varför bemöter inte du mina argument istället för att snacka skit?

sakine sa...

RL, ja jösses vad somliga inbillar sig att allt kretsar kring dem :oD

Struck, det där är ett vanligt billigt knep som den sortens typer nästan alltid kör med. En slags härskarteknik (om än misslyckad här), skulle man kunna säga.

Ryck på axlarna åt dumheter.

Anonym sa...

Det var tydligen svårt att svara mned ett riktigt svar på frågorna.

Jag konkretiserar dem:

1. Ska Gringo dömas efter en text (som du inte verkar kunna citera) eller efter hundra texter som inte är skrivna av samme författare?

2. Hur känns det att du länkar till och älskas av bloggar som hyllas av rasisterna på Flashback?

Onkel Tom var också godhjärtad...

Och du, pajas är bara förnamnet.

sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
sakine sa...

Mamdou,

Läs om vad kritiken i mitt inlägg går ut på. Hade de bjudit in en nazist som hade skrivit om ett harmlöst ämne hade jag ifrågasatt det också.

Min gringokritik I ÖVRIGT består av mycket annat.

Apropå Onkel Tom, läs Adios Gringos senaste inlägg ;)

Att anklaga alla som kritiserar kollektivism för att vara rasister...ni fascinerar mig. Desperat och patetiskt. Om du inbillar dig att de lyckas har du kommit till fel blogg.

sakine sa...

*det

Tobias Struck sa...

Mamadou. Du vill alltså veta hur det "känns" för Sakine att länka till bloggar, som är "MAX två länksteg" från rasism och hyllas av "rasisterna på Flashback?"

Vilka är dessa bloggar? Vad har du för citat och referenser som stödjer det som du skriver?

Anonym sa...

Men Sakine, att använda ordbajsa fram ord som "kollektivistiskt" spelar ingen roll. Adios Gringo är en av bloggarna som hyllas av rasister på diverse rasseforum. Att använda den som någon slags "källa" är ju som att ha Aftonbladet Klick som sin enda källa för politiska nyheter.

Ställer mig fortfarande frågande till din kritik. Vad skrev den hemske muslimen i Gringo? Bör debattredaktörer åsiktskontrollera sina skribenter? Varför tar du inte upp att Gringo förmodligen mer än något annat medium fört fram det du kallar "toleranta" muslimer?

Onkel Tom, varken mer eller mindre.

Titta omkring dig Sakine, du lever i och hyllas av en vit värld. Alla gör inte det.

sakine sa...

...skönt för Gringo att deras representanter inte är lika patetiska som du.

Det är upp till dem vilka de för fram som "tankesultaner" - och det är fritt fram att ha åsikter om deras val (precis som alla tidningar).

Tips:
Gå till någon som bryr sig om dina försök till "argumentation".

Här gör du bara bort dig - om än bakom ett nick som en korkad fegis.

Tobias Struck sa...

Mamadou. OK, nu vet jag i alla fall vad du menar. Men Adios Gringo har även omskrivits av exempelvis Göteborgs Posten, där den kallas "antirasistisk" (finns länk på bloggen Adio Gringo). Så jag antar att det finns många olika slags omdömen om den bloggen. Och Sakine länkar till den bloggen för att den kritiserar Gringo ur samma individualistiska perspektiv som hon (och jag). Både jag och Sakine inser att det finns strukturella orättvisor, som har med grupptillhörighet att göra. Men vår kritik är ju just att Gringo förstärker fördomarna och vidgar klyftorna! Tror du på allvar att fler arbetsgivare, studiekamrater, tjejer på dansgolvet etc. kommer att uppskatta "förortskultur" - bara för att Gringo skriver om den på ett konventionellt stereotypiserande men "kul" sätt? Fattar inte du att gänget bakom Gringo tjänar pengar i den "vita" världen, för att den "vita" världen drar nytta av klassklyftorna och att människor stannar inom den klass som de har fötts i, så att samhällspyramiden bevaras nepotistisk och de rikastes kapital kan öka utan att inflation skapas? Gringo-gänget är värre än en onkel Tom, de är medvetna klassbevarare i tjänst för korporativet (alliansen mellan staten, storfinansen och storföretagen).

Jonathan Leman sa...

Mamadou

du försöker kleta fast en rasiststämpel på adios gringo därför att någon på flashback uttryckt sig bra om dem. fattar du inte att att snubben på flashback gör det av fiendes fiende-principen. Han ser gringo som en symbol för invandrare (inte så konstigt, gringo har ju utnämnt sig till språkrör för alla nya svenskar) och hyllar vem som helst som kritiserar gringo. Fiendes fiende, alltså. att du tar eventuella rassar på flashback på allvar får stå för dig

Adios gringo är ju tydliga i sin antirasism. De talar om strukturell rasism och kan knappast anklagas för att vara rasister.

På sakine och adioas gringo tillämpas märklig guilt by association men Gringo och Macho själva verkar gå fria trots att man här inte måste vara konspiratorisk för att se de bruna ränderna hos vissa medarbetare.

separatisten och rasisten anas khalifa bjuds in som tankesultan.

"Ska Gringo dömas efter en text (som du inte verkar kunna citera) eller efter hundra texter som inte är skrivna av samme författare?"

om dn låter en från nationalsocialtisk front skriva kolumner tror jag inte de kommer undan med att säga. "hallå, vi har massa trevliga skribenter också"

Anna Svensson hyllar på sin blogg kärleksbudskapet hos en antijudisk konspiratoriker som heter david icke.

http://www.expo.se/2003/48_374.html
antirasisitska quick response har riktat kritik mot gringo.

Med din märkliga logik blir alla som kritiserar gringo rasister. Är även Expo och quick respone rassar?

Anonym sa...

Skit i Gringo och dess b-skribenter, dessa har jag inga problem med, så länge inte skräpet finansieras av det allmänna typ av skatter eller bidrag.

Ps (Saki)
Det är förmodligen denna hotade gratisfinansiering som framkallar dessa hysteriska mothugg från 'allmänheten' :oD

sakine sa...

RL, he he jag något jävla lurigt är det ju. Minst sagt :oD

Jonathan, ja det där är så patetiskt och jag såg samma sak i diskussionerna på AdiosGringo.

Irrationellt och desperat, utan argumentationslogik.

Det kanske fungerar i deras kompisgäng.