2007-06-19

TV på torsdag kväll

Kvällsöppet med Ekdal & Hakelius ska på torsdag ha en diskussion på tema svenskhet och svensk kultur. Bland andra ska jag delta. Det kan bli roligt då jag har mycket åsikter om det här.
Tycker ni att det finns något särskilt perspektiv som inte kommer till tals? Litet, smått, viktigt, mindre viktigt?

Om någon vill sitta med i publiken kan man tydligen mejla yasemin.salik

15 kommentarer:

Anonym sa...

Vad jag skulle vilja veta är varför så många journalister känner sig så obekväma med sin svenskhet. Som om de fått för sig att det är fel och lite pinsamt att vara svensk. För övrigt känns det otroligt pasé att locka till sig tittare genom att provocera / analysera "svenskheten" det känns så:
"Hej vi vet att detta redan debatterats tvåhundra gånger innan och slutsatsen alltid varit den samma nämligen att det är något fel på oss svenskar men vi har idétorka på redaktionen och vi behöver tittare till reklamen."
/svennish

Anonym sa...

Ekdal och hans sidekick Hakelius var verkligen underhållande förra avsnittet då de hetsade Humanisterna och kom ut som "born again christians". Då skrattade jag för mig själv i min lilla sofa.
/allan

Anonym sa...

Sakine!

En bekant till mig från Turkiet sade att det värsta han visste var Rakin, som i varje fall i deras familj var obligatorisk högtidsdryck. Den ville han slippa till varje pris. Fråga panelen om det är ok att dissa nubben, färskpotatisen och sillen på midsommar, men ända vara mer svensk än Jimmie Åkesson?

PS. Jag hissar dock biran!

Anonym sa...

intressant tema. hej föresten Madame Madon, må krafterna vara med eder :)

temat:
i korthet kan man definera svensken som sådan:
mesta dels positiv inställd till staten. föredrar vara fri och oberoende än att vara underordnad en grupp eller social konstruktion som kärnfamiljen. ex.

individualism i sin yttersta form. me myself and i...men med ett statlig reglering...eller form...."statsindividualism" i.e. svenska modellen....individens frihet och oberoende osv osv......

så skulle nog dem flesta definera en medel svensson....sen har man övfer klass svensson men det är en annan femma för nu var temat vanliga betong sosse svensken :-DD

good luck girl.....have a lovely summer.

Anonym sa...

Jag gillar inte det programmet - skrikigt och för mycket folk.

Ämnet är intressant som det behandlas i Lindströms och Englunds utmärkta serie men jag är rädd för att det blir SM i klyschor när Ekdal ska leda programmet. Blir så sabla trött när det ska idisslas midsommar och små grodorna i dom här sammanhangen.

Lindström satte fingret på en viktig punkt - Sverige som världens modernaste land, en försökskanin i händerna på diverse hyperideologiska socialister och liberaler. Det är det Sd och många fler än dom som röstar på dom motsätter sig. Vi vill inte längre va landet som Anser Sig Vara Bättre Än Alla Andra, dom danskarna rättmätigt brukar kritisera oss för, utan vi vill va Ett Land Som Alla Andra - ett land som kastat avarterna av universalistiska upplysningsidéer överbord. Vi vill bli som Danmark eller Tyskland - länder som accepterar att mänskan inte är ett tomt papper på vilket man ska pränta ner diverse höga principer utan istället erkänner att hon är rotad i traditionen och kulturen.

En balanserad artikel i ämnet:

http://sydsvenskan.se/kultur/article187661.ece

Anonym sa...

Svenskhet
För mig
jämställhet
Respekt för Individens integriteds
Ytrande frihet
reformizm
göra rättför sig
sköt om dig
realite
passa på
organisering
planering
läsa på vägen
Jag saknar bara natur och värmen och dörknakning efter 20 år i Sverige. jag känner mig mer svenk än turk men mer internationell än svensk.
gul

Anonym sa...

Många bra kommentarer. Måste dock instämma med första inlägget; vilket sanslöst uttjatat tema!

Om du hittar någon skön infallsvinkel som inte nötts så mycket förut är det en prestation i sig.

Anyway, jag är glad att du syns i debatten, du har alltid mycket att tillföra. Keep up, vi är många som diggar dig skarpt.

Anonym sa...

svenskhet finns inte... det är bara en dröm om att tillhöra något större... en konstruerad likhet... och en konstruerad gemenskap... och sen ska alla sitta i tv-sofforna och gulla om svenskheten därför att det är så fult att vara emot flaggan, sillen och de trevliga stunderna på verandan med nubben... precis som man i amerikansk tv måste "support our troops"... annars blir man mobbad

kultur, karaktärsdrag och så vidare... det är sånt som hela tiden förändras... (dricker zlatan nubbe?)... men det finns konservativa nationalister som gärna vill bevara kulturen... att den ska befinna sig på status quo... att vi ska bära folkdräkt, spela nyckelharpa och inte ens ha telefon... liksom, hajar du vad jag menar... vad är svenskhet i en föränderlig värld?... borde inte även svenskheten förändras?

läs boken "kulturterrorismen" före programmet... det är inte många sidor så passa på nu

Johan Hedin sa...

Det mest intressanta är nog hur vår svenska kultur förändrats under åren. För ca 300 år sedan var vi svenskar världens kanske mest militariserade folk som i stort sätt bara kunde en sak: att gå ut i blodiga krig. Idag är vi en nation av mesiga metrosexuella mjukismän.

Slutsats: kultur förändras och den gör det rejält.

Så även "svenskheten". Det mest intressanta tycker jag nog är de aspekter av svenskheten som förändrats under de senaste decennierna. Jag tycker t.ex. inte längre att svcensken är speciellt petig och noggrann utan snarare lite av en undfallande slarver. Och det här klassiska att "göra rätt för sig" har ju blivit ett allmänt skämt, när det numera är "går det så går det" som gäller.

Listan kan nog göras längre.

Tobias Struck sa...

Hej Sakojne... Jag menar Sakuzine... Öh, eller Tja, kusinen. Mgrffl..

Sakine!

Fråga om det inte är dags att begreppet "nationalism" lämnas öppet i den svenska debatten. Jag är trött på att förknippas med nationalsocialism, rasism och fascism. En nationalist är någon som vill att folket skall samla sig kring vissa grundläggande värderingar och att medborgaren sätter andra medborgare framför resten av världen.

Det kan ske på ett chauvinistiskt sätt och grundas på ras - men det kan också röra sig om en LIBERAL nationalism, där andra länders frid respekteras och där alla medborgare ses som likaberättigade - oavsett ursprung.

Hälsa från Tobias Struck och säg att han har en "intressant" liberalt nationalistisk blogg, så LOVAR jag på heder och samvete att jag skall skriva en hyllningsdikt till dig på bloggen, som framställer dig som den hjälte som du är. Deal?

sakine sa...

Svennish, ja du har rätt i att ämnet är lite uttjatat men jag ska väl försöka säga något mindre oförutsägbart kanske...

Allan, ja jag hörde om det där avsnittet, att de var lite hårda mot Sturmark.

Johan K, Åkesson och hans polare är ju osvenska.

Gul, vad intressant! Känner igen det där från många andra också :)

Korroj, tack för tipsen bruden. Underbar sommar till dig också. Du borde väl också blogga, gör du det?

Grue, tack för länktips!

Jan, tack, kul att du tycker det.

Mikkel räv, vad handlar boken om, kortfattat?

Hedin, ja det där är faktiskt lite märkligt.

Struck, tack för dina intressanta synpunkter men jag kan inte klämma in hur mycket info som helst på de få repliker man får ;)
Ps. dessutom har jag fortfarande lite svårt att se hur du pusslar ihop ismerna. Ska kika in din blogg under dagen och se om jag blir något klokare. Ds.

Tobias Struck sa...

Sakine. Du kan läsa de två artiklarna i högermarginalen: "Den korporativistiska agendan" och "Rättigheter".

1. FRIHET: För att den liberala lagen skall uppskattas och rättsstaten inte skall bli upplöst eller repressiv, så behöver folket dela några minsta gemensamma moraliska nämnare. Kulturen är värderingarnas medium. Berättelser formar moral. Så därför uppmuntrar vi assimilation och liberal kultur, alltså diskurser som accentuerar individens rätt till fysisk frid och ekonomisk såväl som intellektuell frihet, så länge individen ger sådan frid och frihet till andra. Vi anser att nationen kan liknas vid en klubb och att denna klubb skall lämnas fri att bestämma hur många invandrare som den vill ta emot av olika kategorier. Idealet är en sådan sammansättning i invandringsströmmen - att den inte klumpar sig i moraliskt segregerade kollektiv.

2. JÄMLIKHET: Alla medborgare skall ha lika rätt, oberoende av etnisk bakgrund, sexuell läggning, religion, kön etc. Men som liberaler tror vi på negativa rättigheter, alltså rätten att skyddas mot våld, stölder och bedrägerier - inte rätt till bröd. Skyddet mot våld, stölder och bedrägerier bör bli bättre. Vi tror på ökad övervakning och av polisen delegerade civilgarden. Men vi tror också att staten bör minska och att irrationellt moraliserande regleringar av marknaden, skatter och bidrag gradvis måste ersättas med avgifter, försäkringar, kooperativ, föreningar, välgörenhet etc. Dock har vi medborgarens sociala ansvar för sina närmaste utöver familjen och andra medborgare - som ett IDEAL. Och som vårdnadshavare är ansvariga för sina barn, anser vi att företag bör undergå vissa krav på att ta ansvar för sina anställda. Vi anser exempelvis att företag skall tvingas att strukturera om till franchise vid en viss omsättningsgrad.

3. SOLIDARITET: Vi anser inte att det skall vara en plikt att dela med sig till svenska medborgare främst, skydda dem främst och handla med dem främst - men det är vårt ideal. Det är ett bra sätt att förklara hur vi gör liberalismen nationalistisk.

ogeretla sa...

Japp! hyfsat bra punkter där. Men tv4-formatet, är väl lite mer pajkastning och sådär.. Inled istället med att sossarna & sd är samma sak (som icebreaker typ), så det blir lite action!

Anonym sa...

Sakine
Du var strålande lika som för i tv...
Efter programet var jag inte särskilld förvonat..Jag kände mig lagom svensk!
gul

sakine sa...

Ogertla, hehe...ja det hade varit något.

Gul, tack!