2007-06-25

Höger, vänster och rasism

Jag träffade trevligt folk på midsommarafton. Vi diskuterade bland annat huruvida högern (d v s normalhögern, icke att förväxla med nationalsocialister) eller vänstern är mest rasistiska. Rasistiska är egentligen ett för starkt begrepp, men ni hajar. Vi kan byta ut det mot "att se ner på".

Mina erfarenheter är att många, med olika politisk uppfattning, har en tendens att se ner på människor som inte riktigt "är som dem". Pratar man om var man bor rynkas det på näsan, märker de att man inte är "svensk nog" likaså. Andra får säkert liknande reaktioner när de har ett yrke som inte är "fint nog" (eller inget yrke alls). Men allt som allt har jag faktiskt mött fler människor med vänstersympatier som ser ner på folk som inte faller dem i smaken/folk de har fördomar om. Alternativt bjuder de på ett äckligt medlidande i all välmening.

Vad har ni för erfarenheter? Vi kom inte riktigt överens på midsommar.

24 kommentarer:

Anonym sa...

Tjena Saki(ne), bloggvärldens obestridlige Modesty Blaise!

Intressant tråd/tema!

Min erfarenhet är att fördomar/förutfattade meningar snarare beror på personliga preferenser än ideologisk och/eller religös övertygelse. Det är oftast i den egna familjen, kamratkretsen eller på jobbet/plugget som bilden av andra msk eller grupper formas. Oftast är ju inte familjer, arbetsplatser eller "kompisgäng" etc homogena vad gäller diverse övertygelser (men de kan givetvis vara detta).


Jag håller med dig när det gäller vänsterfolk, de vill oftast inte ens lyssna färdigt på den påbörjade meningen då de märker att vi inte ligger på samma våglängd. "Liberaler" är givetvis "tolerantast" generellt sett, även om det finns undntag.

Fördomar kan åtminsone delvis vara en generationsfråga. Tex många pensionärer som lever idag (2007) kan omöjligt greppa/acceptera att det är kebab och pommes som gäller på "hemmet" nuförtiden, vissa av dem tolerarer inte heller mörkhåriga eller mörhyade sköterskor, trots att de använder skyddshandskar. Förmodligen och förhoppningsvis håller detta på att förändras men det är tyvärr djupt rotat hos en del.

Annars då, ingen ny ledare på G?
Börjar snart klättra på väggarna!

PS. Har skomysteriet fått ngn lösning ännu?

Anonym sa...

Äsh detta är ett typiskt Stockholmsproblem! Här är ju alla karriärister samlade och konkuransen om kärleken/jobbet/whatnot skyhög, klart det rynkas på näsan för minsta lilla. Folk som gör detta till ett höger/vänster problem mår nog inte så bra och är mest ute efter att provocera.
/allan

Anonym sa...

terävli tereväli je the dukti sakine !

Anonym sa...

vänsterfolk kan ha fruktansvärt starka fördomar om invandrarmän, men utan att riktigt vara medvetna om detta själva.
vänsterfolk kan också ha väldigt starka åsikter i mellanösternfrågor, men ändå ha otroligt svårt att umgås med människor som kommer därifrån.
vänsterfolk kan också, som du skriver, se ner på invandrares kompetens och tro att de alltid är i behov av hjälp.

högerspökena, å andra sidan, kommer i så många olika schatteringar. de kan vara rasister på så många olika sätt, och många av dem är det också.
det är bara hos högerspökena man finner rasteorierna.
högerspökenas nedlåtenhet är ofta mer aggressiv och uttalad. de tycker verkligen att vissa människor är mindre värda.
då och då exploderar högerspökena, även nyliberaler, i extremt aggressiva utfall mot invandrare som påminner om något från 1939. hos folkpartisterna händer det väldigt ofta.

vänstern talar ibland om diskriminering, men menar inte ett ord. högern förnekar att diskrimineringen existerar (men hoppas innerst inne att den gör det).

Tobias Struck sa...

Sakine. Skiljer vi inte mellan elitism och rasism? Rasism handlar bara om kategoriserandet och nedvärderandet utifrån ras.

Laban. "Höger" är ett förlegat politiskt begrepp. Nationalsocialister och fascister har gemensamma hjältar med kommunister, som Lenin och Stalin. Kommunism har mer gemensamt med fascism och nationalsocialism än exempelvis nyliberalism har gemensamt med fascism och nationalsocialism: Både kommunister, fascister och nationalsocialister är antikapitalister, kollektivister och antisemiter.

I min liberala nationalism finns INGEN rasism, varken nedvärderandet av människor på grund av deras biologiska arv eller det etnopluralistiska idealet, som går ut på att "raser" skall leva åtskilda och oblandade.

Vi uppmuntrar "rasblandning". Men vi är kulturelitister. Vi tycker inte att den västerländska kulturen är perfekt, men vi hyllar ideal om individens frid och frihet och tror att en kultur som traderar dessa ideal, är bättre än en kultur som traderar ideal om mannens överordning över kvinnan, vuxnas rätt att aga barn och individens förpliktelse att bli vid sin klass eller offra sig för ett kollektiv.

ogeretla sa...

Kollektivister - garanterat!
(ideologin ju princip baserad på inskränkthet) För att inte tala om fackmöten.. va är vitsen där, uppdatera medlemmarna på senaste blatte, bög och borgarskämten? och glöm inte att rösta S.. typ. Skalan "vänster" till "Höger" är bättre som cirkel, förresten.

Anonym sa...

När det geller nedvärdera männissor har ingen färg höger eller vänster, men vissa prioriterin av jobbet och sköt om dig sjäv skit andra atatyden alltid finns alla lägen. Ibland tänkte så mycket att varför jag måste jobba tio gånger mer än svensk ändå inte får samma status...lika så andra nationaliteter. Behandlas människor främmande eller kallas den andra likaså. Rasisim finns överallt i världen. En fenomen som säger "jag är mer värde än andra". Frågan är att hur kan man förebyga? det vet jag inte. Till och med vissa kulturer Inom en familje tycks pappan mer värde än mamman och detta manipulationen kommer med traditionet normer heder och religionen. Tyvärr om man inte bryter normer tarditioner och accepterar fryser man diskiriminerin och rarism inom familjen och samhället. Det skulle vi inte behöva göra så...Egentligen alla människor är inte likedana men alla människor är livärdiga tycker jag. gul

Anonym sa...

Härligt Gul!

Tillsammans kan vi skapa oss ett tryggare, humanare och medmänskligare Sverige!

Bara vi ALLA vill det så klarar vi det ABSOLUT!

Tänk globalt men agera i första hand lokalt.

Fina och mkt tänkvärda synpunkterdu hade, tack för dem!

Anonym sa...

"Ibland tänkte så mycket att varför jag måste jobba tio gånger mer än svensk ändå inte får samma status"

Eller så beror det helt enkelt på din genomruttna svenska. Men jag förstår att det är mer bekvämt att skylla på svenskars "rasism".

Gudmundsson länkar till en intressant artikel som säger att det är just så - mänskor litar inte lika mycket på folk med annat ursprung. Värt att tänka på för multikulturalisterna.

http://www.ifn.se/Templates/WorkingPaper1.aspx?PageID=6b751fe8-d970-4d33-9c74-bfd0f8d4ae10

Anonym sa...

Bäste Grue!

"Eller så beror det helt enkelt på din genomruttna svenska. Men jag förstår att det är mer bekvämt att skylla på svenskars "rasism"."

Tilltalar man verkligen sina medmänniskor på detta sätt?

Att säga: "genomrutten" om någons "lingvistiska kapacitet" kan väl knappast fylla den ytterst viktiga funktionen av "prestationshöjare" vilken krävs för att nå den "optimala" nivån?

"Gul" kämpar garanterat på, och bygger varje dag upp vårt fantastiska land, steg för steg, till att en dag bli ännu mer fantastiskt, för oss alla.

JMT sa...

Tror inte fördomar är så kopplad till politisk "läggning" om man inte går till extrema ytterligheter. Tror mer det är en fråga om livserfarenhet, att ha mött många olika typer av människor och helst flera av varje sort.
Har man exempelvis haft att göra med flera rörmokare/golvläggare/målare så vet man precis som i alla andra yrkeskategorier finns här folk man inte ens skulle anlita om man fick betalt för det och det finns folk som är ytterst kompetenta.
Har man mött många invandrare vet man att en del är typiska soc-fall eller kriminellt pack och andra är trevliga mönstermedborgare, bägge kategorier och allt däremellan finns även bland svenskar.
Det du troligtvis har råkat ut för är folk som vill tänka i stora kollektiv. En del sådana människor vill tro att alla människor i en grupp kan beskrivas med en enda ettiket och då blir det förstås fel.
Möjligtvis är sådana människor mer vanliga på vänsterkanten om vi nu ser partipolitiskt, men jag känner rätt många på högerkanten också.

Tobias Struck sa...

Gul. Ditt resonemang är väldigt intressant. Jag skulle vilja besvara det med tre frågor:

1. Angående allas "likvärighet": Är inte dina familjemedlemmar mer värda för dig än andra människor?

2. Anser du inte att kompetens i majoritetens språk, värderingar och kultur gör en människa mer lämpad för arbeten inom ett land, där kontakter med majoritetens representanter är avgörande?

3. Är det inte i så fall det bästa för ett land att invandrare utsätts för press att lära sig majoritetens språk, värderingar och kultur - exempelvis sådan press som det innebär att inte få ett jobb på grund av bristande komptens inom dessa områden?

För om det naturliga för en människa är att hålla sig till sin familj och söka lika att umgås med, så blir ju ett land utan "diskriminering" det mest segregerade. Där skulle ingen känna press på sig att assimilera sig - och då skulle väldigt få assimilera sig. Då skulle vi snabbt få svåra etniska konflikter. "Mångkultur" fungerar inte på det sättet att människor umgås över kulturgränser, det är i alla fall inte det vanligaste. I Bergsjön här i Göteborg är det vanligast att latinamerikaner har sin gemenskap och araber sin gemenskap osv.

desculpeqqc sa...

Det gillade för att veta för att skriva i ditt språk

Anonym sa...

Grue!

"Eller så beror det helt enkelt på din genomruttna svenska. Men jag förstår att det är mer bekvämt att skylla på svenskars "rasism"."
Hahahaha det är mitt aldeles färska språk..
jag kunde vara handikap och dylexi och skriva doligt svenska fast jag är svensk skulle du nedvärdera mitt språk och mitt sätt att ytra mig?
sen ska försöka svara andra
gul

Anonym sa...

En vän (som jag tycker väldigt mkt om) till mig sade när jag skulle rösta borgerligt:

"Men tänk på kvinnorna, invandrarna, de homosexuella, missbrukarna..."

Jag tror att en omhändertagande syn på "offergrupper" är vanligast inom vänstern. Många vänner inom vänstern tycker jag verkar ha en sådan syn mer eller mindre öppet.

Jag tror att en följd av den här omhändertagande inställningen blir att det skapas tabu och nolltolerans mot all form av främlingsfientlighet. Öppen främlingsfientlighet inom vänstern blir omöjlig, men man kan nog skönja inte så lite förakt och fördomar i omhändertagandet.

Högern tror jag delvis är mycket mindre rasistisk eftersom människor ses mer individuellt istället för kollektivt. Å andra sidan finns inte riktigt samma tabumentalitet kring de här frågorna inom högern - och högern har inte lika stark ideologisk antirasism. Därför tror jag vänstern i hög utsträckning får definiera vad som är rasism. Då handlar det inte om att se människor individuellt och behandla dem individuellt utan om att se strukturer och kollektiv och att tycka mest synd om.

Förmodligen ser rasismen olika ut också. Antisemitism är nog vanligare inom vänstern. Islamofobin är nog ovanligt inom den mer intellektuella vänstern, men ganska vanlig inom den inte lika intellektuella vänstern.

Laertes sa...

Just vad gäller antisemitism är den större till höger. Rasismen i övrigt också skulle jag tro.

http://intolerans.levandehistoria.se/article/article_docs/antisemitism_print.pdf

Tobias Struck sa...

Claesw. Det är inte bra att placera individer i stereotyper baserat på deras utseende. Jag undrar vilken arbetsgivare som gör det, exempelvis. Det kan inte vara bra för affärerna. Men ändå...

De “statistiska” skillnader mellan olika etniska grupper, som ingen kan komma ifrån, beror ofta på skillnader i kultur. De kan bero på själva värderingarna i den egna kulturen, men de kan också vara resultatet av fenomen som uppstår i spänningen mellan olika kulturer. I dagens GP läste jag att 89 % av alla fall där en invandrarungdom är utpekad gärningsman och en infödd är offer i en misshandel, reds ut av polisen. Bara 55 % av fallen där både utpekad gärningsman och offer har invandrarbakgrund, reds ut. Undersökningen gällde Göteborg med omnejd. Polisen säger att detta beror på att det helt enkelt är mer tidsödande och svårare att reda ut fall där samtliga inblandade har språksvårigheter, skyddar varandra på ett sätt som polisen är ovan vid etc. Detta är ett problem, men vi löser det knappast genom att bortse från segregationsproblematiken och skillnader i kultur, som många inom vänstern tenderar att vilja.

70-80 % av alla människor, oberoende av vilken kultur som de växer upp med, härmar sin kultur ganska oreflekterat. De 20-30 % som är reflexiva, kommer ofta i skymundan i andras stereotypisering av deras grupp. Kom ihåg: Det är bara 20-30 % i andra grupper som orkar ta in att det finns undantag från stereotypen “en typisk iransk man” etc.

Problemet är ganska statiskt, det förändras inte genom PK-nissars skambelägganden av “vanligt folk”. Vad invandraren själv kan göra och vad politiker och andra kan göra - är att se till att det inte skapas kulturellt homogena invandrargruppsenklaver, där det som individen tar efter är ursprungsländernas kulturer och assimilationen blir svår.

Men då behöver vi ett annat slags invandringspolitik, där vi inte tar in så många anhöriga till flyktingar som vi gör idag för att kunna skapa hetsjakt på okvalificerade jobb, ökad tillväxt och lönedumpning: Det är de rikastes agenda som ligger bakom svensk invandringspolitik. Media är till stor del köpta, liksom den politiska överklassen. Vänstern jamsar med och skriker överklassens begreppskonstruktioner “islamofobi” och “främlingsfientlig” för att tysta agendans kritiker - som papegojor, som vi ju har konstaterat att de flesta människor är.

Jag är liberal nationalist. Jag är alltså inte rasist, jag dömer alltså inte en människa utifrån etniskt, bilogiskt arv. Men jag är kritisk till svensk invandringspolitik, som jag anser missgynnar flyktingarna (bara 7 % av alla invandrare, för övrigt, enligt migrationsverket.se). Är jag ett "högerspöke"?

Kul vore om fler "tyck-synd-om-invandrare-fast-de-inte-är -en-homogen-grupp-vänstermuppar" kunde skaffa sig en arabisk eller latinamerikansk eller asiatisk vän. Jag har vänner från alla tänkbara etniciteter. Så är det verkligen jag som är spöket?

Anonym sa...

Den där typen av enkätundersökningar tror inte jag fångar in antisemitismen särskilt väl. Som jag skrev innan så finns det ett starkt tabu kring uppenbart rasistiska åsikter inom vänstern och därför skulle väldigt få svara nedvärderande om judar på ett direkt sätt.

När det gäller socialistiska och kommunistiska partisympatier i den där undersökningen hamnar de väldigt lågt på antisemitismskalan. Samtidigt är det dessa grupper som ENSIDIGT pekar ut Israel som föremål för bojkott kontinuerligt och det är inte sällan man hör tankar om "judisk lobby" osv.

För ett tag sedan publicerade Aftonbladet en artikel där författaren uttryckte förståelse för bojkott av israeliska akademiker. Från världens alla hörn ska forskare få komma till Storbritannien - även från de värsta av diktaturer - men inte från Israel. Efter en europeisk historia där judar bojkottats och bannlysts från universitet händer detta alltså i Europa.

Den här typen av grumliga ståndpunkter är vanligare inom vänstern än bland exempelvis liberaler.

Jag har inte kollat ingående hur frågorna var ställda, men det är väl ingen nyhet att man kan få ganska olika resultar beroende på hur man frågar.

Tobias Struck sa...

Alla vänstermänniskor till vänster om sossarna som jag har träffat, har talat föraktfullt om judar som "giriga".

Anonym sa...

Till: Gul, Jon samt Struck!

Gul. Ja, dyslektiker och de med andra tal/och eller skrivsvårigheter, tex stammarna sitter i flera avseenden i samma "båt" som nysvenskar. Bra poäng där! Svårt att veta om de utsätts för identisk diskriminering, möjligen vissa av dem. Själv har jag en vännina/bekant från Bolivia som klarade en akademisk examen trots spanska som modersmål och dessutom dyslexi. Kämpa på så löser det sig!

Jon. "När det gäller socialistiska och kommunistiska partisympatier i den där undersökningen hamnar de väldigt lågt på antisemitismskalan. Samtidigt är det dessa grupper som ENSIDIGT pekar ut Israel som föremål för bojkott kontinuerligt och det är inte sällan man hör tankar om "judisk lobby" osv."

Denna "inställning" existerar inom såväl "extremvänsten" som inom deras motsvariget på andra sidan, möjligen med olika slutmotiv men ändå. Och lobby. Jag förstår inte varför många msk ser lobbying som ngt fel eller fult. Ta tex de franska vinodlarna som mer eller "styr" EU enligt vissa bedömare, men i själva verket vill de endast överleva genom att sälja sina produkter, och är i behov av adekvata kanaler för lyckas med detta. Staten Israel är inte i likhet med tex Sydafrika ngn självförsörjande "pingisboll i kosmos". De är i behov av det stort bistånd för att överleva som självständig stat. Själva har de endast lite flygteknologi, frukt och en hygglig vapenindustri, men det räcker inte. Det är ju här lobbyarbetet kommer in, som bla SVT redogjorde för en tid sedan. Det är syende och sist en fråga om överlevnad, alla vill få en del av kakan. Även araber och tutsier har lobbygrupper i USA, tex i Minneapolis och Washington.

Struck. "Alla vänstermänniskor till vänster om sossarna som jag har träffat, har talat föraktfullt om judar som "giriga"."

Hoppas verkligen att du inte träffat många!

Men jag tror även att det är generationsfråga, i varje fall till viss del, själv har främst hört msk över 60 år uttala sig negativt eller kritiskt om judar och homosexuella. Men den tidiga svenska arberarrörlsen var ju i grunden mkt nationalistisk och i vissa avseenden rent av rasistisk, så det har nog hängt kvar en del, i varje fall hos vissa enskilda individer.

magnus sa...

Ja, frågn är om jag somhöger slår min fru mer eller mindre än vänstern. Tack för den fördoman!

magnus sa...

(Frågan och fördomen skulle det stå.)

magnus sa...

Jag tror att det är individuellt, men strukturalism tror jag generellt leder till omänsklighet. Liberaler kanske såsom idealister -- vid sidan av vänstern -- inte lika rakt på, öppet och utan fördomar, ser människan som hon är.

Men detta är bara vad jag tror. Att generalisera att specifika människors politiska tillhörighet skulle innebära rasism är inte bra.

-

Förresten är det bl a många liberalers samt vänsterpersoners ståndpunkt att en reglerad men lite mindre generös invandringspolitik definierar rasism. (Vet det tyvärr av erfarenhet.)

Man kan nog diskutera hur mycket som helst om sådant som att andra demokratiska länder med oftast minst dubbelt så "hård" migrationspolitik har rationella skäl och alltså inte är rasister, men jag nöjer mig med att ställa frågan om inte åsikten att de som företräder en sådan förändring skulle vara rasister utgör både fördom och demokratiföraktande ignorans? Jag har faktiskt svårt att se något annat. De med totalt öppna gränser som överideologi -- ofta liberaler -- tycks närmast ha ett demokratiförakt; idealism misstar man sig då inte på!

Anonym sa...

Här sitter bombhögern på en bombhögerblogg och försöker övertyga sig själva om att de inte är rasister. Bisarrt, men underhållande, att se!