2007-06-19

Att tystas på grund av islam-kritik

Läser nu på morgonen kompisen Nimas blogg. Det här är INTE okej.

Utan (planerad) koppling till det har jag en text ute senare under dagen om överdrifter i islamofobidebatten och vad det ger för konsekvenser. Den kommer upp under dagen, här. Konsekvenserna är uppenbara. Den som kritiserar blir anklagad för att hata muslimer, och i värsta fall hotad. Självcensuren vinner.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Islamofobi tror jag faktiskt är på gränsen till icke existerande i Sverige. Nej jag tror det handlar om vanlig avsky, ett förakt mot förtrycket som all religion innebär. /in da getto svenne

Anonym sa...

Och hur många hot och attacker tror du inte att Nimas hets och fördomsfulla skriverier mot muslimer skapat? Hot är aldrig rätt, men Nima är MINST lika skyldig till det som de som nu hotat honom.

Att "våga" kritisera muslimer idag är lika tufft som att "våga" kritisera pedofiler eller aids. Något för även dig att tänka på.

Jonathan Leman sa...

Sportig

"Och hur många hot och attacker tror du inte att Nimas hets och fördomsfulla skriverier mot muslimer skapat?"

Jag tror noll.

Jonathan Leman sa...

sportig

dessutom är det inte hets och fördomsfulla skriverier. Gäller din tes andra trossamfund också eller är det bara muslimer? Är DN (och alla andra tidningar) skyldiga till stereoptyiserande av frikyrkliga efter åke green-rabaldret?

Vilka andra dogmatiska tankesystem ska skyddas från kritik? är det bara islam eller gäller det andra religioner också?

Anonym sa...

Ett ljus i slutet av tunneln:
http://www.ex-muslime.com/Sweden/Raport/deklaration.htm

Kan du inte göra något på detta i expressen sakki?

/muf

Anonym sa...

Jonathan

Jag antar att du har gott om nära muslimska vänner som berättat för dig vilket tolerant land Sverige är?

Faktum: Muslimska svenskar utstår fördomar varje dag och hot ofta. Till och från även fysiskt våld.

Jag lovar dig att fler muslimer utsätts för våld och hot från ickemuslimer än vice versa. Fråga dina muslimska vänner om du inte tror mig. Skulle du mot förmodan inte känna några muslimer bra kan du alltid besöka närmaste moské och fråga runt lite.

Jonathan Leman sa...

Sportig

"Jag antar att du har gott om nära muslimska vänner som berättat för dig vilket tolerant land Sverige är?"

jag vill inte förneka att det finns fördomar mot muslimer som drabbar muslimer i Sverige på olika sätt (t.ex diskriminering). Ingen svensk muslim jag talat med (eller europeisk för den delen) känner igen sig i den svartmålning som titt som dominerar debatten. Försök inte få det till att jag inte har rätt att uttala mig om jag inte känner känner muslimer. Men för att göra dig nöjd kan jag meddela att jag känner flera.

"Jag lovar dig att fler muslimer utsätts för våld och hot från ickemuslimer än vice versa."

Ok, när en person med signaturen sportig i ett kommentarsfält "lovar" att något är sant vill jag gärna se någon typ av källa innan jag tror på det. jag säger inte att det inte kan vara sant. men jag är inte övertygad förrän jag ser bevis.

Sportig, får man inte diskutera exempelvis antisemitismen eller förtryck av kvinnor bland vissa av Sveriges muslimer på samma sätt som man talar om intoleransen mot homosexuella bland vissa av Sveriges kristna?

Sättet du reagerade på texten visar att du vill stämpla all kritisk granskning av religionen islam och muslimsk kultur som rasistisk med hänvisning till den påstått monumentala islamofobin. Religionen Islam är del av Sverige och ska kunna diskuteras som vilket annat inslag i Sverige som helst och av vem som helst.

Får man diskutera följande företeelser utan att vara islamofob?

*Aldebes upprop för Sharialagar (som bland annat ska göra det svårare för kvinnor att skilja sig mot mannens vilja.

*Den politiska islamismen med separationsideologi och våldsam kamp mot "otrogna" och rasism mot judar.

Anonym sa...

Till samtliga!

Kolla gärna in följande länk!

http://www.humanisten.se/lasartikel.php?id=37

Det är en intervju med vår kära integrationsminister Nyamko Sabuni.

Den berör inte enbart hur vi i Sverige skall förhålla oss till islam, utan till religion/andlighet i största allmänhet om vi önskar att fortsätta leva i ett fritt och sekulariserat samhälle. Bla avhandlas jämställdhet mellan könen och hbt frågor.

Anonym sa...

Till samtliga!

Som jag bedömer det har publiciteten, såväl den "allmänna" som den "kritiska" kring islam/muslimer totalt sett minskat under de senaste åren. Det blev "naturligtvis" ett kraftigt uppsving efter den 11 september (2001), och efter de sk hedersmorden samma år, tyvärr var analysen (i den mån det fanns ngn), debatten och rapporteringen relativt negativ många ggr, möjligtvis helt ogrundat?

Men under de senaste två till tre åren har debatten till största delen handlat om integration/mångfald i bredaste allmänhet.

Ngn här ovanför nämnde "fenomenet" antisemtism bland muslimer i Sverige. Detta är förmodligen ngt de flesta av oss redan är fullt införsådda med, dvs att antisemitism liksom sexism och homofobi i ngn mening existerar inom flertalet religioner, folkgrupper, åldrar och klasser osv.

Däremot anspelar bla SD på att antisemitism framförallt är ett växande problem och hot bland Sveriges muslimska minioritet. Detta kan på sikt självfallet leda till misstänksamhet och även öppen fientlighet mellan olika grupper, om det inte hanteras på rätt sätt, dvs genom en fortsatt öppen och konstruktiv debatt, samt objektiv nyhetsrapportering.

Vi kan dock aldrig komma ifrån att när allt kommer omkring så handlar det (nästan) alltid ytterst om mellanöstern i allmänhet och Israel-Palestina i synnerhet.

Israelkritiken (läs: många ggr avskyn/hatet) är ett fenomen som förenar den yttersta nationalismen med den den militanta islamismen. De må ha vitt skilda ståndpunkter, utgångsperspektiv och mål etc, men de sitter ändå ytterst i samma båt.

Även den yttersta "högern" och vänstern har mkt gemensamt i denna fråga, trots (även här) olika utgångspunkter, ambitioner och "slutmål".

Den senaste väpnade konflikten bland/mellan palestinierna har bortsett från blodspillan även lett till konspirationstänkande bland somliga av oss.

Magnus Söderman:

http://www.patriot.nu/artikel.asp?artikelID=971

Ali Esbati:

http://esbati.blogspot.com/

Nationalsocialist respektive socialist, olika nyans på hår samt hud, men ändå råder "True band of brothers" när det verkligen "gäller".

Unknown sa...

Haha, gillar att det hänger nazister på din blogg Såkina