2007-01-31

Mest besökta bloggarna

Skugge jättepoppis.

De mest besökta bloggarna:
Blogg på Aftonbladet 59 respondenter (16 procent)
Blogg på Expressen 15 (4)
Blogg på Lunarstorm 15 (4)
Linda Skugges blogg 12 (3)
Tjuvlyssnat 9 (2)
Frederik Virtanens Blogg 7 (2)
Robert Lauls blogg 7 (2)
Carl Bildts blogg 6 (2)
Familjeliv 6 (2)
Manolo.se 6 (2)
Helle Kleins blogg 5 (1)
Ebba von Sydows blogg 5 (1)

Jag läser inte särskilt många bloggar, mer än dem som rör sig i den politiska sfären. Och det ska helst vara bloggar som tillhör privatpersoner utan koppling till organisationer eller företag. Vill jag läsa "strukturerat tyckande" läser jag ledare. Kanske missar jag bra bloggar på det sättet.

Vilka bloggar på Aftonbladet är intressanta t ex?

2007-01-29

Förbjuda ord - favorit i repris

Ännu en galning i farten. Om hon nu är seriös?

Det är ju aldrig så att hennes motion och politiska utspel inte gynnar spridandet av de fula orden. Nää...aldrig! I stället är det en handfull kids i en håla som pajar tantens "nollvision".

2007-01-28

Studenter - eviga villha:are

Bland det bästa som finns är att snubbla över "repliker" och reaktioner av det här slaget. Rubriken är underbar: "Krönikör hade fel om studentkårer".

"I gårdagens Stockholm City skrev Sakine Madon en krönika med studentkårer i fokus. En krönika är en intressant företeelse eftersom den ger författaren utrymme att utan belägg eller djupare förståelse för ämnet delge sina egna åsikter. Krönikor är ofta kul och spännande läsning när skribenten är kunnig och insatt i ämnet de kommenterar. Tyvärr var detta inte fallet i gårdagens krönika."

Nämen så trist då, att ni har råkat ut för en text ni inte blev överlyckliga över (d v s snyftreportage om stackars fattiga studenter eller annat vänstertugg). Wuääh!!

"I Sverige måste samtliga högskolestudenter enligt lag vara medlemmar av den studentkår som finns vid högskolan, det är detta som kallas kårobligatoriet. Detta innebär i praktiken, som Sakine påpekar, att man som student måste vara med i en studentkår för att kunna genomföra din utbildning. Det finns många genomtänkta argument både för och emot ett kårobligatorium. Meningarna är delade även inom studentkårerna."

Ja, just det. Och ni känner ett behov av att berätta detta, på detta bebisspråk, för era medlemmar? Så att de verkligen verkligen fattar att det finns en diskussion om kårobligatoriet, och att man kan ha en annan åsikt än en elak krönikör?

"Sakine hävdar att kåren inte har några krav på sig. Detta är helt felaktigt. Studentkårer är demokratiska organisationer vars medlemmar (om de vill och orkar engagera sig) demokratiskt röstar fram stadgar (dvs. vad kåren ska syssla med), verksamhetsplan, budget, företrädare etc."

Studenter med annat att göra i livet än att sitta på era vänstermöten slösar hellre sin fria tid på extrajobb, vettiga vänner och saker som fyller en mening.

"De flesta av de valda företrädarna lägger istället ner många, långa timmar på att skydda studenternas rättigheter."

Åh jösses. Snälla låt bli. Eller låt mig som student själv få bestämma om jag vill betala medlemsavgift till er, eller om jag helst vill slippa. Vågar ni ens tänka tanken på att ni är så bra att folk frivilligt vill att ni finns och betalar medlemsavgift till er?

"Som ni ser så finns det en sida till studentkårer som gått Sakine förbi."

Eller så här: Sakine vill helt enkelt inte ha er "hjälp". Den är onödig. Kostsam OCH irriterande, även om den skulle vara gratis. Se, alla studenter delar inte era bidragsfrämjande värderingar. Tänka sig. Svårt att begripa? Uppenbarligen.

Uppdatering: Och denna fantastiska från självaste Lärarhögskolans studentkår HÄR.


(Min krönika finns inte på nätet. Den handlade mest om Lärarhögskolans kår som drömmer om så mycket flum det bara går, och dessutom tror att alla rapporter om deras utbildning är propaganda i syfte att "nedvärdera läraryrket".)

2007-01-26

Özz årets kurd

I går, kurdgala. Det var väldigt trevligt måste jag säga. Så många människor man kände igen!

Priser delades ut. Förlåt, jag är så dålig på namn. Men en judisk kvinna som har startat en skola (barnhem?) i Kurdistan fick pris som årets kurdvän och en gammal man fick hederspris som jag trodde skulle gå till Gösta Ekman. Ett pris jag dock har koll på är Özz som blev årets kurd. Darin som har varit det i ett år nu, intervjuades. Hjälp. Låt killen sjunga. Låt honom vara när musiken har tystnat. Han förvandlas ju till en liten liten liten pojke! Andra priser delades också ut, b la för intressanta uppsatser.

Måste säga också att Özz och Nishti Stêrk var strålande. Jag fick syn på Bengt Westerberg också. Han och hans vackra fru nafsade åt sig käk.

- Hej! Jag har också varit folkartist.
- Jaha! Hej du. Varit, säger du?
- Jaa.... jag lutar åt det nyliberala.
- Ja tycker du som jag att folkpartiet har blivit nyliberalt? (Han verkar höra dåligt).
- Ehrm...inte direkt.

Nåja. Tobias Billström smög omkring med folklig "rygga" och välklädd politisk sekreterare från
Muf. I övrigt som sagt många kurder. Dilsa som vanligt råsnygg och alla sydkurder med bländande glitterklänningar.

2007-01-23

Generösa människor

Nu får man ju rapporter och blanketter från banker och från arbetsgivare inför deklarationen.

Jag fick nyss lite papper från Nordea. Och jag...skäms lite. Förra våren skrev jag nämligen en text där jag snyftade ut över min bostadssituation (24 kvm i mångmiljonhöghus i Flemingsberg) och bad jagvillhabostad.nu att sätta in pengar till mig direkt i stället för att fåna sig. Jag lämnade ut ena bankomatnumret. Gissa vad! Människor har satt in pengar. Jag fick hela 887,87 ink ränta!

En man skriver "Ät något gott" i meddelandefältet och sätter in 300 spänn! Helt galet ju. Om någon av de bidragande läser här: Jättetack. Hoppas jag kan få bjuda er på en middag, glass eller något. Snart.

Om inte annat för att döva mitt samvete.

2007-01-22

"Lär er svenska för fan"

Jag har svårt att tro på förbud. Vad är egentligen problemet i Landskrona/hela Skåne? Jag hör Zanyar Adami, Jan Björklund och en skåning i morgonsoffan diskutera frågan.

Är skåningar "mer främlingsfientliga" än exempelvis stockholmare? Jag tror inte det.

Däremot är skåningar lite mer som invandrare.

Yttrandefriheten i Turkiet

Journalisten Hrant Dink mördades häromdagen.

För minoriteterna var det klart bättre för hundra år sedan än vad det någonsin har varit i Turkiet från 20-talet och framåt. Den här gången tog dock regeringen avstånd från mordet, vilket väl kan ses som en "framgång".

Uppdatering: Så här är det naturligtvis:

"I Turkiet har kolumnisterna tävlat med varandra om att lovorda Dink och vem som kan fördöma mordet mest. Det är sällan (jag kan inte komma på något tillfälle i modern turkiska historia) då de statsvänliga kolumnisterna i så skarpa ordalag fördömt ett mord på en regimkritiker. Så vad har hänt i Turkiet? Är dessa reaktioner som nu kommer fram i Turkiet ett tecken på att landet har utvecklats och idag tar avstånd från våld mot människor som på ett fredlig sätt uttrycker sin åsikt? Svaret på den här frågan är både ja och nej. Det har skett mycket begränsade förändringar i Turkiet, men dessa förändringar är inte de som ligger bakom dessa reaktioner. Svaret på dessa reaktioner finner vi i vad Dink själv pekade på i en intervju med Bitte Hammergren för SvD i slutet av November. Intervjuen publicerades igen efter mordet.

SvD: Men vore det inte en rikedom för Turkiet att erkänna att under det turkiska medborgarskapet ryms en mångfald av identiteter?

– Jovisst. Man ska se det som en rikedom. Men om man fruktar detta och tror att erkännandet av denna mångfald av identiteter ska leda till separatism då blir det ingen rikedom utan en hotbild. Kurder betraktas som ett hot, men inte armenierna i dag för vi är så få. Så då kan vi sitta i skyltfönstret."

Blogginlägget är intressant i sin helhet, för alla som är nyfikna på situationen för kurder - läs det!

Uppdatering 2: Esref Okumus skriver något mycket intressant i dagens Expressen. Dessvärre är texter som Esrefs allt för sällsynta i svenska medier. I den här frågan gör man bäst i att söka sig till utländska källor om man vill ha lite substans. Vad vet jag, kanske gäller det även i övrig nyhetsrapportering? Nåja. Jag läste Expressen för sent, annars hade jag sväng in på Pen-klubbens möte i centrala Stockholm ikväll.

2007-01-18

Hurra! Det blir Sahlin

Så man slipper förmodligen Nuder. Skönt. Och jag gratulerar givetvis alla socialdemokrater som blir av med Göran Persson. Hur väl Sahlin kommer att göra ifrån sig beror delvis på hur motståndaren ser ut. Hade jag varit Pr-strateg hos moderaterna hade jag genast bytt ut Fredrik mot Filippa. Eller ännu bättre: mot Kristina Axén Ohlin.

sidan 4 svamlar PekGul om att "Jag förväntade mig aldrig att en borgerlig allians skulle bryta mot traditionen och välja en kvinna till statsminister."

Öh, syftar människan på moderaterna eller tror hon på allvar att alliansen hade en ordförandekandidat? Hade fler röstat på Centern hade Maud tagit täten. Hur som: som feminist kan jag bara glädjas över kandidatvalet hos socialdemokraterna.* Det finns oerhört många kvinnor inom politiken, från höger till vänster, som sitter på lägre poster än de borde.

*Visserligen trodde jag på Linda Roosing, som valde "Fadde och jag är ihop - nej!!! Vi gör slut...Nej!! ihop!, så mina politiska analyser ska kanske tas med en nypa natriumklorid.

2007-01-12

Jagvillha.nu

Jag har en artikel om jagvillhabostad.nu, planka.nu och SFS i nya Neo, pappersutgåvan. Nog för att blaskan är snygg som satan har jag fått en ljuvlig bild till texten. Killen som finns på jagvillhabostad.nu:s hemsida (exakt var vet jag ej, det är bilden med badkaret).

En liten detalj har blivit fel efter redigering dock, och det är påståendet att bostads-villha:arna är Hyresgästsföreningens ungdomsförbund. De kallas det, av jag mig bl a, men är inte det formellt. Nu var det en liten pyttedetalj i en tidning som villhamänniskor förmodligen inte ens tar i med tång - men rätt ska vara rätt. Om nu någon undrade.

I övrigt känns det som ett bra tema, med tanke på alla gaphalsar som tjattrat om gratis kollektivtrafik i alla Stockholmstidningar nu i veckan.

Kanske är vänstervågen bland ungdomar fortfarande ganska stark? Eller är det kanske bara smulorna som syns? Jag kan i vilket fall som helst inte begripa mig på hur och varför fullt friska myndiga människor får för sig att det är en "mänsklig rättighet" att inte bara vilja, utan även kräva, resurser från medmänniskor.

2007-01-09

Ibland dyker vettiga statsvetare upp

...i samhällsdebatten. Jag gillar Bo Rothsteins förslag skarpt; att som medborgare få rösta friare ger minskad makt till partier och är ett steg närmre personval.

Den där grundlagsutredningen som är på g skulle jag vilja sätta tänderna i. Kan komma mycket sjukt också, b l a att kommuner kan fixa nyval så fort väljarna inte har valt fram en "genomförbar politik" (dvs som de stora partierna vill). Någon som vet hur pass stabil Per Unckel är i de här frågorna?

Rothstein avslutar presentationen av sin idé för förändring med en tysklång mening, men med ett bra innehåll: "Därmed skulle vi få ett valsystem som förde väljaren i närmare kontakt med dem som representerar honom eller henne, som respekterar att vi idag har olika typer av väljare med olika idéer om på vilket sätt de är bäst representerade i vår representativa demokrati och som framför allt just på valdagen satte medborgarens suveränitet och inte partiorganisationerna egenintresse i centrum."

Bents bloggtävlig är avgjord!

Jonas Morian vann mycket välförtjänt. Trots en rejäl släng av politisk korrekthet har han, till skillnad mot många politiska bloggare, politisk hederlighet. Det vill säga att han inte beter sig som fåntrattar åt såväl höger som vänster som 1) inte tänker själva och 2) lever för att få motståndaren att förlora, snarare än att få de egna idéerna att vinna. Och han fortsätter att argumentera sakligt oavsett olika slags påhopp, te x från högerskribenter som rycker till sig lösa citat. Det beteendet är dessvärre inte begränsat till Kalle Larsson (v) och hans rabiata polare. Ja. Så är Morian förstås mycket läsvärd i frågor som rör yttrandefrihet. Sånt gillar jag! God bloggfortsättning -07.

Hög placering fick också min favoritbloggare (eh, när ska jag sluta hylla henne? Det undrar jag också) Louise P. Jag hamnade själv på plats 12! Är faktiskt lite förvånad. Och glad. Tack, tack. Här top-20:

PromeMorian - Jonas Morian 405
Gudmundsson - Per Gudmundsson 402
Sagor från livbåten - Marcus Fridholm 402
Dick Erixon 399
Kulturrevolution - Carl-Robert Lindgren, Johan Eriksson,Joakim Henriksson, Sebastian Weil 395
Johan Norberg 385
Frihetspropaganda - Louise Persson 356
Skattepolitik och samhällsfilosofi - Danne Nordling 349
Joel Malmqvist 333
Erik Laakso 327
Östra Ölands fria horisont - Kurt Lundgren 320
Sakine Madon 317
The Baconpire - Thomas Bayard 317
Berghs Betraktelser 314
Marta Axner 314
Sänd mina rötter regn - Dennis Josefsson 304
Attila Toth 302
Martin Borgs 299
Ge oss ett val - Marcus Nilsson 295
The Libertarian in Room 101 - Wille Faler 294

2007-01-08

Göken tillbaks

...i bloggosfären (hurra!), med ris och rosutdelning för -06. Nog för att alla på Gringo är hypertrevliga och kjamiga, men jag måste smått elakt instämma i detta:

"Årets mest oförtjänta uppmärksamhet - Carlos Rojas

Kanske Sveriges sämsta och lataste tyckare. Dyker upp till debatter med absolut noll att säga. I en debatt på axess-tv lyckades han med konsttycket att slå knut på sig själv trots att han egentligen inte fick något sagt. Ena sekunden hade han inget förtroende för Reinfeldt, i nästa talar han om att Reinfeldt är trovärdig."


Spana även in Jimmy Nordin (sjungande, kulstötande och stickande guldklimp med länkar till sexleksaksförsäljare) och, förstås, "årets hetaste bloggdebattör". "Sveriges kränkare nummer ett" - har jag fått en bättre komplimang någonsin? Tveksamt.

2007-01-05

Nyval i kommuner..?

Mats Odell positiv till extraval i kommuner (grundlagsändring) där småpartier har fått en vågmästarroll efter valet. Min spontana reaktion:
Stig-Björn Ljunggren har rätt; det är kostsamt, och jag skulle vilja lägga till en ännu viktigare sak. Det är odemokratiskt.

Man kan inte i efterhand komma och ändra ett val/införa ett extraval för att väljarna har valt på annat sätt än vad de traditionella blockpartierna drömmer om. Man kan däremot lära sig en läxa för framtida val. Kanske borde man sänka andelen mandat som behövs för att få igenom beslut för att undvika dödläge, kanske borde man göra annat. Men att i efterhand "rätta till" ett val?

Kostnadsfrågan är det sista jag oroar mig för.

2007-01-03

Wishes for 2007

Ja inte blir det Nintendo Wii. Ännu en liten bloggutmaning (hade det inte varit för en tuff PR-blogg hade jag struntat i utmaningen): Jag ska alltså lista fem saker jag önskar eller vet kommer att hända 2007. Men inte kan man veta något for sure? Aja, jag önskar ändå:

1. Att det ordnar sig för syskonen. Syrran borde flytta tillbaks hit till Sverige så ungarna lär sig prata begripligt och min lillebror fattar jag inte vad han är eller gör (i Norge nu med trasig dator, sa någon). De är de enda i hela världen som får mig att känna mig som ett kritvitt får. Det är ingen bra känsla alls.

2. Att jag inte trasslar till relationer med människor utan blir en mogen och sansad person på 27 och inte 7 (söv ner mig en vecka i månaden? Snälla?).

3. Karriär. Fick ett långt telefonsamtal från Dallas igår kväll där det klagas på att jag skriver för mycket crap (blogg) och för lite serious stuff (bok). Skärpning på väg. Och vanliga åtta-till-fem-PR-jobbet rullar på fortare än jag hinner reflektera över alla projekt jag jobbar med. I sommar vickar jag förhoppningsvis som ledarskribent. I höst kanske jag känner för att löka runt eller resa. Eller bara jobba. Jag ska skärpa mig vad jag än gör.

4. Jag älskar att göra två saker. Båda handlar om att prata: hålla föreläsningar/seminarier och att få debattera. Hör av er! Tyckare är roligare än politiker och/eller folk som ändå inte fattar sig på det som de ska prata om.

5. Resa. Bara för att det är så roligt att vara förvirrad och vilsen.

2007-01-02

SR Sthlm, pladder och 2007

Jag ska vara med i någon panel på fredag kväll. Det är jag, Den där Hooman från "Husby Unite" (typ kommunist?) och en HBT-intresserad person.

- Eh, ni vet att jag är rätt höger va?
- Jo då!

Det kan ju vara roligt. Alltid lättare och mindre tidskrävande att pladdra på lite än att skriva, om inte annat. Ibland skriver jag som jag klär mig på morgonen: byter om/byter ämne hundra gånger (jag håller dock tider) och även om jag till slut är ganska nöjd har jag flummat längre än tänkt. Ska man bara prata spontant är det ju bara att prata. Ingen återvändo, inget nytt dokument. Lite som när man bloggar. Snabbt kladd och publish.

Just det ja, det är ju 2007 och eftersom 7 är min siffra får jag lita på att det blir ett bra år. Jag kommer att fylla 27 år. Shit P. Ligger i släkten att få "vita slingor" relativt tidigt. Annars ser jag fram emot att bli äldre och att se till att njuta ofta. Helst varje dag. Jag ska sommarjobba också. Göra något nytt udda kanske. Jag borde resa. Finns det något speciellt man absolut borde göra 2007?