2009-11-08

Integrationsdebatten med mera

Det har skrivits några inlägg efter gårdagens kolumn; bland andra Törnqvist, Ingerö, Kulturforum, Integrationsbloggen. Intressanta rader.

Först: kolumnen är ingen replik på något särskilt utan en sammanfattning av mina åsikter på området. Jag tycker att det är plågsamt att Åkesson så enkelt kan glida fram i debatten. Med opinionsbildare och etablerade politiker som saknar självförtroende i frågor som rör mångkultur och integration är det förvisso ingen konst eller överraskning. Ändå gör det lite ont att se.

Alla pratar om självkritiken, men var finns den? Synen på invandrare som korkade offer - oförmögna till att arbeta, hantera demokrati och så vidare - är inte ett dugg mer "fin" eller "antirasistisk", än den inskränkta SD-väljare bär på. Ändå genomsyrar just den synen delar av samhället, inte minst politiken. Att påpeka det syftar inte till att förringa främlingsfientligheten och islamofobin som finns inom SD. Men jag tror att det går att hålla flera bollar i luften.

Om yttrandefrihet finns inte så mycket att orda om. Den borde vara självklar. Hur i övrigt smarta och tänkande personer tror att främlingsfientliga förlorar på argument om att de inte borde få yttra sig, övergår mitt förstånd. Åkesson behöver inte längre ens säga att han är "debattens martyr". Det är hans motståndare redan upptagna med att bekräfta om och om igen.

En annan sak som Johan Ingerö tar upp är det lunchseminarium somliga av oss var inbjudna till, med Fremskrittspartiets Siv Jensen. Jag har, uppenbarligen, inga problem med att lyssna på oliktänkande. Om någon undrar kan jag även nämna att jag lunchat med en aktiv Sverigedemokrat. Jensen låter ungefär som islamkritikern Ayaan Hirsi Ali som även hon har några poänger men inte alls något sammanhållande "liberalt paket". Jag höjer inte så mycket på ögonbrynen åt det men upplever att de ibland glider över "på fel sida". Kanske mest i retorik. Och det är illa nog.

Integration, invandring och mångkultur skär igenom ett spektra av pragmatik och liberalism, objektivism och subjektivism, elitism och folklighet etc. Vi behöver mer av diskussion och grubbel. Varför lämna över ämnet till Åkesson & Co, eller Centrum mot rasism?

19 kommentarer:

feminix sa...

SD-väljare har en "inskränkt" syn på invandrare? Är du säker på det? Kan det inte vara så att de bara vågar se att massinvandringen har gjort Sverige till ett sämre land att leva i för alla och att det är invandringen och politikerna de är kritiska emot - inte invandrarna. Min erfarenhet är att SD-väljarna vet mer om dagens svenska problem än många andra och att det är just därför de väljer SD.

Ruby sa...

Att Hirsi Ali inte är liberal utan snarare en foträt neo-con stämmer givetvis, det är en poäng som många svenska liberaler har missat i förtjusningen över hennes story. Men varifrån har du fått att alla som inte tänker som du antingen är sverigedemokrater (om inte värre) eller skumma typer som inte vill tillerkänna några andra än nordeuropeér och amerikaner rätten till demokrati? Låter mest som Göran Skytte...

Fredriksson sa...

Sakine.....du vet att det är nåt skumt med Johan Ingerö?

Han lyssnar inte på Thin Lizzy, han har aldrig "förstått sig på dom".

En kille som kallar sig liberal och aldrig förstått att Phil sjöng om FRIHET?

;-)

sakine sa...

Feminix, ja min erfarenhet är att det finns många inskränkta bland SD-sympatisörer. Milt uttryckt. I princip allt skylls på invandrare och på Islam/muslimer i synnerhet.

sakine sa...

Ruby, vad av det jag skrivit får dig att tro det?

sakine sa...

Fredriksson, kan jag inte tänka mig! Bevis? :-)

Fredriksson sa...

Kolla min kommentar på Johans blogg och hans svar.

Jag försökte utbilda honom lite längre ner i kommentarsfältet men han mal bara på om sitt jädra WASP.

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=32274535&postID=1872486273192343193&isPopup=true

sakine sa...

Jag är chockad!

"(förutom Thin Lizzy som jag aldrig riktigt förstått mig på)"

Hade högre tankar om Ingerö! Och Johan Hedin verkar haka på. Mycket allvarligt...

Ruby sa...

Sakine: "Alla pratar om självkritiken, men var finns den? Synen på invandrare som korkade offer - oförmögna till att arbeta, hantera demokrati och så vidare - är inte ett dugg mer "fin" eller "antirasistisk", än den inskränkta SD-väljare bär på. Ändå genomsyrar just den synen delar av samhället, inte minst politiken. Att påpeka det syftar inte till att förringa främlingsfientligheten (---)"

Tydligare kan man knappast vara med att vilja mota in alla som inte tycker som en själv och Mauricio Rojas i daltburen, och deklarera att dessa politiker och kolumnister inte tycker att demokrati, jobb och mäönsklig värdighet är något som u-människor och svartingar egentligen ska kämpa för - det räcker ju så bra med att vi snällisar tycker om dem och gullar med dem. Ett urgammalt halmdockeargument med anor från Bo Södersten och - just det - Bert Karlsson.

sakine sa...

Ruby, du är ute och cyklar. Dessutom har du uppenbarligen missat skillnaden mellan mig och M Rojas (som jag inte sällan kritiserade när han fortfarande deltog i debatten).

Den rubbade synen på invandrare som offer är utbred och behöver ifrågasättas. Är du en anhängare av den, eller var klämmer egentligen skon?

Ruby sa...

Sakine, det är klart att bilden du målar upp - eller antyder grovt mellan raderna, men som vännen Ingerö skrev om just dig häromdan, det viktiga i politiskt messaging numera finns ofta att läsa mellan raderna - din punchline är att alla som angriper SD från vänster med några andra argument än att deras politik inte är lönsam, de är en kletig posse som inte tror på nysvenskarnas initiativkraft, och till på köpet gullar med diktaturer och intar en nykolonialt "proggig" inställning. Ur deras synvinkel, som du avläser den, så skulle asiater och araber inte behöva någon verklig demokrati.

"Alla pratar om självkritik, men var finns den?" - på det där "alla" (so sedan får beteckna alla som bekämpar SD från något slags humanitärt grundat perspektiv) hänger hela din retoriska fint.

sakine sa...

Ruby,

SD:s politik har inte med "lönsamhet" att göra - de har en unken syn på mångfald och invandrare.

Vad gäller exempelvis gnäll om att "muslimer är kränkta" och därför inte klarar av att hantera yttrandefrihet bygger det också på en rutten syn på "muslimen"/"icke-svensken". Den inställningen till invandrare är väldigt vanlig.

"från vänster" är det däremot du som skriver. Inte jag.

Återigen: vad är det du reagerar emot? Att jag tycker synen på invandrare som korkade offer är osmaklig?

Varsågod.

Ruby sa...

Sakine, jag visste att du ibland tittade efter nyckelord att dyka in på - det gör de flesta ledarskribenter och kolumntyckare då och då - men inte att du var så dålig på att läsa innantill.

Läs mitt förra inlägg en gång till - det tar mindre än en minut - och titta efter hur jag skissar upp din positionering av din egen åsikt och av det du ser som två goda kälsupare, SD vs den hållning vissa andra ("mitten-vänster") intar mot SD. De som opponerar är ju ingen enhetlig front utom just i att vi anser att SD ska bekämpas för att de har en halvfascistisk syn på människor, en 30-tsaktig helvit patriotism som utesluter andra, och ett korkat "kan de inte betala för sig så ska de inte ens få komma i närheten av Sverige, låt dem skjuta ihjäl varann i öknen". Det är *DU* som insinuerar at det skulle handla om ett enhetligt gäng där alla tänker som på Arena eller nåt.

Om SD:s hållning, alltså hur de självs definierar sina kärnfrågor, sade jag inte ett ord. De lägger ut den så bra själva. Ibland kan man få veta allt man vill veta om folk på en kvart och jag råkar ha åsikten att SD är Åsa-Nissefascister med rötterna i nynazismen även om inte alla deras väljare är det.

Din sista replik bekräftar ju verkligen min bild av ungefär hur du vill positionera de här sakerna. Gullande med mnulimsk kränkthet gentemot reko svenskar hela dagen. Ingerö brukar skriva att Al Sharpton i USA och diverse sossar i Sverige tronar på ett väljarunderlag uppbyggt av mångmiljardbelopp i socialbidrag och bostadsbidrag - och därför kämpar för at hålla kvar sina väljare i hjälplöshetens träsk - du verkar anse samma sak om typ alla folkpartister som inte delar Jan och Tobias' syn på hur man ska angripa integrationsfrågorna.

Det fanns en tid när ditt eget gamla parti gick i främsta ledet för den här inställningen till lortig högerpopulism. Partiledaren då hette Bengt Westerberg. Numera har de flesta som stod för den hållningen drivits ut ur fp.

sakine sa...

"Mata inte trollen" säger min kompis, men här en sista kommentar:

"Det är *DU* som insinuerar at det skulle handla om ett enhetligt gäng där alla tänker som på Arena eller nåt."

Det har jag varken insinuerat eller skrivit. Jag skriver ju tvärtom att inställningen är UTBREDD.

Resten av svamlet förstår jag, i vanlig ordning, inte. Överdriven ilska har en tendens att leda till vantolkningar. Försök att ta det lugnt och läs inlägget om några dagar igen.

Ruby sa...

Sakine, att du i vanlig ordning inte fattar (eller låtsas fatta nada) är ju begripligt. Du är ägd, tjejen. Och nu väntar vi bara på att SD-Roberth ska hoppa in i tråden.

sakine sa...

"ägd, yooo brüshan"-Ruby, då "får" du en debattör som säkert förstår dig helt och fullt.

Anonym sa...

Ruby är råägd, bloggar han på s-info?

Ruby sa...

Anonyma fylleinlägg bryr man sig ju *verkligen* om, bananen.

roberth sa...

Existens i morgon på burken be there! Den enda muslimen i världen jag hyser respekt för.