2009-11-21

Dagens kolumn

Om feminism och konservatism. För att svara på rubriken; liberal feminism är allt annat än nykonservatism.

Lite roligt att jag inleder med "Läget för feminismen är lika ljus som rådande novemberväder."

Det är ju SOL just i dag!

Uppdatering: många intressanta bloggposter på samma tema, exempelvis hos Avva och en F!-blogg jag i övrigt inte verkar dela många åsikter med. Jag ser inte feminismen som särskilt socialliberal eller "mindre liberal" än "ren liberalism".

Per Schlingmann undrade på Twitter vad liberal feminism är. Återkommer till det!

6 kommentarer:

David Munck sa...

Jag älskar när kvinnor bjuder upp och tar liknande initiativ! De får också, om de vill, bete sig slampigt, städa dåligt, äta som en karl, kräva löneförhöjning och dricka sig fulla.

Likhetsfeminismen får däremot problem när det handlar om våld.
Män utövar ofantligt mycket mer våld än kvinnor (både mot kvinnor och mot andra män). Om detta utjämnas i framtiden så hoppas jag det beror på att killar blir fredligare, inte på att tjejer blir våldsammare; tyvärr finns det ev. vissa tecken på att det snarare är den senare utvecklingen som pågår.

Jag menar alltså att kvinnors hållning till våld är kvalitativt bättre än männens i vårt, och de flesta andra, samhällen. Detta brukar provocera konstruktivisterna.

Magnus Källström sa...

Och när man försöker dölja konservatism under liberal flagg urholkar man helt det liberalismen verkligen står för. Individens frihet är lite mer komplex än att familjer ska alla tänkbara lösningar finansierade av farbror Staten. Det är tyvärr mörker för mer än feminismen känns det som.

sakine sa...

David, jag kör inget "könet är ENDAST en social konstruktion" men politiskt har könet inte särskilt stor betydelse och är därmed ganska ointressant. Våld är väl "mänskligt" och graden av våld i ett samhälle beror mest på samhällsutveckling och kultur tror jag. Gör inte du?

sakine sa...

Magnus, instämmer!

David Munck sa...

Sakine, poängen är inte att jag tror att du förnekar all biologi, jag skulle aldrig tro att du är så enkelspårig. Själv tror jag att testosteronen kan finnas med som en bakgrundorsak till mäns våld, men det finns inget som helst skäl att inte männen skulle kunna lära sig att få konstruktiva utlopp för sitt inre tryck.

Min poäng är att det måste finnas något positivt i tjejers socialisation som jag önskar att även killar kunde få del av.

Jag håller inte med om att våld är mänskligt. Det är snarare omänskligt, utom givetvis i självförsvar.

Något enkelt samband mellan samhällets utveckling och dess våldsnivå verkar inte heller finnas. USA, som normalt (och med viss rätt) ses som världens mest avancerade stat, har enormt med våld. Den svenska välfärdsstaten har verkligen sin beskärda del också.

Jag har inga enkla svar, det har ingen, men frågorna måste ställas. Då måste man, för att citera Nina Lekander i hennes kritik av den tidiga Nina Björk, få "uppvärdera förvärvade egenskaper". Dvs man måste få önska högt att de positiva sidorna av tjejers socialisation blir tillgängliga för alla.

Anonym sa...

Tack för vidarelänkningen! :)