2009-11-29

Europa och religionen

Det finns två tendenser i Europa; krympt yttrandefrihet till förmån för religioner, och krympt religionsfrihet för muslimer "om européerna själva får bestämma".

Dilsa Demirbag-Steen skriver i Journalisten om det första fenomenet. Hon skriver bland annat:

"Nobelmuseet tog in imamen Abdel Haqq Kielan som rådgivare i samband med en utställning om yttrandefrihet i början på året. Efter konsultation klipptes 'känsliga' partier, i filmen Submission, bort."

Och; "Den 23 juli 2009 undertecknade Irlands president Mary McAleese en lag om ärekränkning och förtal, som i förbifarten också kriminaliserade blasfemiska och kränkande uttalanden om religioner.

I Norge försökte Jens Stoltenbergs regering i slutet av 2008 att införa en lag som skulle förbjuda 'kvalificerade angrepp på trossatser och livsåskådning'."

Det är absurt hur lätt yttrandefriheten väger för lagstiftare. Det gäller även svenska politiker. Skrämmande är också den intolerans som växer mot muslimers religionsfrihet. Är det inte vuxna kvinnors klädsel som ska regleras med nya lagar, så är det minareter som ska bort. Ett argument är att "i muslimska länder får ju kristna inte utöva sin religion ju". Men ska europeiska länder bli "lika dåliga" som diktaturer? Vad är nästa mål, att förbjuda Koranen? Införa spöstraff? Skäggförbud? Dessvärre verkar många vilja rucka på just religionsfriheten. Inte för att småtjejer ska kunna följa lektionerna i skolan i lämplig klädsel, eller för att omskärelse är principiellt problematiskt. Utan för att man är så överdrivet rädd för muslimer.

Å ena sidan har vi en drös religiösa "kränkta" - alltför ofta självutnämnda representanter - som kräver inskränkt yttrandefrihet (och som ibland får det!) och ropar islamofobi i tid och otid, på andra sidan fältet en övertygad massa som har en skrämmande snäv bild av "muslimen". Både yttrande- och religionsfriheten är viktiga demokratiska principer. Var tar "gör vad du vill så länge du inte skadar mig direkt" vägen?

Man vill sätta en kudde för ansiktet.

Uppdatering: Skönt att det finns fler som reagerar. Sänd mina rötter regn, Sagor från livbåten, Amanda Brihed, Peter Andersson,

32 kommentarer:

Aron sa...

mycket bra av Schweiz. visa att förnuftigt folk inte godkänner terrrorster och stenåldersfascister!

sakine sa...

Aron, och vilka ytterligare förbud vill ni se i drömsamhället?

Nils sa...

Jag tycker man ska förbjuda import av halalslaktat kött där djuren inte bedövats. Som det är nu är det som att barnporr är ok så länge det inte är producerat i Sverige. Ingen skulle acceptera ett sånt hyckleri men när det gäller djurplågeri i religionens namn går det bra att vara så hycklande.

Anonym sa...

Aron får väl svara för sig naturligtvis. Men som jag bedömer det idag så kommer min väg att vara en tvångsreaptriering av samtliga vilka inte liknar typ "Anna Anka" eller ännu mer nordiska. På så sätt behöver man inte se över den religösa aspekten. Rasen är det viktigaste inte sant kurden?

/Niels Erik Hastrup

Anonym sa...

Sakine! du framstår som väldigt naiv när du på fullaste allvar tycker att det är possitivt med minaretbyggen i europa.
Försök förstå att dessa kravmaskiner aldrig får nog.

Ger man dem lillfingret så tar...

Per sa...

Bra med minaretförbud. Förbjud gärna byggandet av nya kyrktorn också. Religon är en privatsak. I Europa har vi under 1900-talet lyckats minska prästernas makt i samhället. Väldigt viktigt att vi nu inte istället låter mullor och imamer få inflytande.

Jolalus sa...

Man vet snart inte om man ska skratta eller skrika eller gråta när man läser en del PK-inlägg och PK-bloggar. Man jämställer nybyggnation av minareter med att vi minsann har en massa förhatliga kyrktorn som dessutom ringer ibland.

Skulle vi riva vår historiska arkitektur och utplåna vårt kulturarv för att blidka invandrare eller är det bara något slags barnslig rättviseprincip man vill hävda?

Oavsett vilket är det fruktansvärt sorgligt med det självförakt och den okunskap som finns rörande vår egen kuturella identitet i Sverige.

Tack för det – alla sossar, vänsterflummare och batiktanter som fått härja fritt sedan ‘68!

ClaesW sa...

"...en övertygad massa som har en skrämmande snäv bild av "muslimen"

Du tycker inte att man kan kalla dem som har en "skrämmande snäv bild av muslimen" för islamofob? Jag har en känsla av att du inte skulle ha några problem att kalla den som har en "skrämmande snäv bild av juden" för antisemit.

Vad som händer i Scweiz är mycket skrämmande. Främslingsfientligheten har på allvar fått luft under vingarna. Det är nu uppenbarligen okontroversiellt för en majoritet av den Schweiziska befolkningen att se muslimer som ett "problem". Känner vi igen detta någonstans ifrån? Ska vi dalta med rasisterna eller kalla dem för deras rätta namn? Historien är inte snäll mot dem som inte står upp för humana värden när det verkligen gäller.

sakine sa...

Kommentarerna här ovan. Ja, vad säger man.

Claes, om du vill veta vad jag tycker om antisemitism, islamofobi och rasism har jag skrivit om det bl a här: http://www.expressen.se/ledare/1.1529813/sokes-sanna-antirasister

Här daltas inte med någon sorts rasister.

Matte sa...

Sakine: Är du för eller emot religiös expandering i Europa?

sakine sa...

Matte, som liberal och icketroende drömmer jag knappast om att folk ska bli religiösa.

Men folk får tro på vad fan de vill så länge de inte skadar andra människor. Svårare är det inte.

Europa väljer väg oavsett vad jag har för åsikter, så grattis alla intoleranta!

Anonym sa...

"i muslimska länder får ju kristna inte utöva sin religion ju" är ett myt.

Jag det finns länder som Saudiarabien, men kristna får ha sina kyrkor och utöva sin religion i många muslimska länder. Jag förstår inte varför man alltid ska visa värsta möjliga exempeln för att rättfärdiga sin egen intolerans.

MTK

sakine sa...

MTK, det beror på var och när man pratar om. Klart det finns ett osmakligt förtryck mot kristna i Mellanöstern. Inte alltid lagstadgad, men dessvärre märkbar.

Som i Turkiet te x.

Matte sa...

Sakine du skriver: "Men folk får tro på vad fan de vill så länge de inte skadar andra människor. Svårare är det inte."
Jag håller med dig - men att religion skadar människor är ju själva problemet:
Killar får aldrig möjligheten att tacka nej till att få förhuden avskuren och tjejer har i många fall inte någon möjlighet att välja bort slöjan eller att själv välja partner.

sakine sa...

Matte, ja och där ska gränser dras. Jag är te x för förbud av klädsel som hindrar ungar att delta på gymnastiken mm. (Och för förbud av religiösa friskolor).

Men det gäller att skilja på barn och vuxna.

Åter till den aktuella frågan: Minaretförbud. Förklara för mig hur minareter skadar, direkt skadar, människor. Är du ute efter Koranförbud också?

Matte sa...

Jag tycker att det offentliga rummet ska vara en neutral mötesplats där alla kan känna sig lika välkommna - oavsett vilken livstro man tillhör.

Anonym sa...

Citat" Matte, ja och där ska gränser dras. Jag är tex för förbud av klädsel som hindrar ungar att delta på gymnastiken mm. (Och för förbud av religiösa friskolor)"


Jaha! vilka ska dra dessa gränser?
Ska sakine eller någon av etablissemangets batikhäxors debatt artiklar stoppa denna religiösa sektliknande galenskap?

Förnekelsen och förfallet i Sverige...

http://www.youtube.com/watch?v=tfb15mlo7h8&feature=related

Ps. Har för det mesta gillat dina åsikter, men detta är bara naivt och dumt.

sakine sa...

OBS, skriv nick/namn när ni kommenterar. Hädanefter raderas anonyma inlägg i tråden.

Anonym sa...

"MTK, det beror på var och när man pratar om. Klart det finns ett osmakligt förtryck mot kristna i Mellanöstern. Inte alltid lagstadgad, men dessvärre märkbar."

Bygga nya kyrkor är tillåtet i Turkiet och det har också byggts sådana. Det finns ca 300 kyrkor i landet som är i bruk. Konstigt nog så har man inga folkomröstningar om kyrkklockor(vilket också är tillåtet med synlig kors etc. )
Schweiz med sina lagar är faktist bakom 1400 talets Ottomanska rike då det gäller tolerans. Man lät tex inflyttade Armenierna bygga kyrkor tom då.

Många länder i Mellanöstern tillåter kyrkor, Quatar lät inte för länge sen att man byggde en kyrka tex.

Men här i Europa måste man alltid ge Saudi Arabien som exempel av nån konstig anledning...

MTK

sakine sa...

MTK, visst finns det kyrkor i regionen - men du missar min poäng. Förföljelser tar sig i olika uttryck. Turkiet och religiösa minoriteter får bli ett tema att ta upp längre fram.

Anonym sa...

Sakine, inte bara att det finns. Det byggs nya också. Än engång jämför Schweiz 4 moskéer(med minaret) med Turkiets 300 så ser du skillnaden.

Alltför ofta får man i Europa bilden av som om kristna skulle vara nåt förbjudet i dessa länder, vilket bara stärker bilden av islamafobi.

Sen att kristna i dessa länder har problem är lika självklar som att muslimer i Sverige har samma sorts problem. Vilken muslim känner sig INTE förföljd av Sverigedemokraternas debattinlägg i Aftonbladet tex? Då ska man tillägga att Sverige är lite mer tolerant än tex länder som Danmark och Schweiz...

MTK

Anonym sa...

Turkarna rev ju ganska flitigt ned armeniernas kyrkor och folket vandaliserade oräkneliga gånger ortodoxa kyrkor från 1:a världskriget till 80-talet, då alla kristna minoriteter i princip tvingats flytta därifrån eller leva utanför samhället. Samma sak kan sägas om judarnas situation.

Det finns dessutom en anledning till att de flesta invandrare, oavsett tro, hellre flyttar till Schweiz än Turkiet.

Josef Marnell

Anonym sa...

Se där, ClaesW börjar dilla om judar. ClaesW är en känd judehatare i bloggosfären.

Kenny

Anonym sa...

Josef Marnell

Istanbul har ca 50 armeniska kyrkor, de flesta byggdes efter Ottomanernas erövring av Istanbul. Idag finns ca 80.000 armenier samt ytterligare invandrade 80.000 armenier i landet.

Judar som flydde från Tyskland byggde upp det turkiska universitetsväsendet. De är ca 20.000 idag och har egna skolor, synagoggor och dessa är garanterade i grundlagen.

Även Iran som man så gärna spyr galla över har en betydande judisk minoritet...

Viktigt att påpeka i debatten så att islamafoba partier som Sverigedemokraterna inte kan köra sitt, "Kristendomen/Judendomen är förbjudet i Islamiska länder" skitsnack.

MTK

roberth sa...

HEJA Schweiz!!! Islam är en farsot som måste stoppas innan det är försent!

Elise sa...

Jag tror tyvärr att de två tendenserna som du nämner går hand i hand och föder varandra. Resultatet av folkomröstningen i Schweiz beror nog till en del på att folk upplever det som att samhället varit för undfallande mot islam. Men jag förstår inte hur man tänker sig att minaretförbudet ska kunna leda till något gott. Tror man faktiskt att det kan leda till bättre integration av muslimska invandrare, för det är väl det man säger sig vilja ha? Nej, lutar nog åt att det bara en maktdemonstration.

Hur som helst har folket sagt sitt, men till demokratin hör ju också att kunna diskutera och kritisera demokratiska omröstningar.

Elias sa...

Hej Sakine!

Får du aldrig dig en tankeställare av att du och din blogg är så populär bland rasister och sverigedemokrater?

Mvh, Elias

sakine sa...

Elise, jag tror att det är precis som du skriver att hotad yttrandefrihet väcker intolerans och vice versa.

sakine sa...

Elias, är den? Hur märker du det, vore intressant att höra.

roberth sa...

Elias blanda inte ihop kortleken tack!

Anders sa...

Mjaha... om islams företrädare vill resa minareter som en markering av, att de otrogna bör underkasta sig islam - då är det helt OK, enl. Sakine...

JustiPati sa...

Jag försvarar inte Schweiz handling gällande förbud av byggnader, men jämför för sjutton inte Turkiets 300 kyrkor med Schweiz 4 moskéer. Det fanns kyrkor långt innan ens republiken Turkiet var påtänkt. Att det finns 300 kyrkor (de flesta i Istanbul) kvar av de tusentals som fanns i området är inget att vara stolt över. Att det har byggs under modern tid hittills 4 moskéer i ett relativt litet land som Schweiz borde istället jämföras med samma premisser i ett annat muslimskt land med dess storlek och homogena historia.