2008-11-29

Schlingmann låter som Claes Borgström

Vad håller moderaterna på med? Det börjar bli lite väl många våta fingrar i luften nu.

Det är så självklart men behöver uppenbarligen upprepas: Att "ta vara på kvinnors kompetens" är inte att kvotera och därmed förminska betydelsen av kompetens. Är man oroad över att män kvoteras in är det snarare det man måste bekämpa. Moderaterna kan ju börja med att stoppa kvoteringen av män till högre utbildning, som år efter år sållar bort duktiga tjejer som kämpat för sina höga betyg.

Helvete vilket lågt utspel.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Die neuen Populisten.. Alltså, fattar de inte att varje gång Herr Flick syns i medierna tappar partiet. Ungefär på motsvarande sätt som sossarna hade imageproblem med Marita Ulvskog.

Johan Hedin sa...

Jag deltog en gång i en statlig utredning vars styrgrupp var könskvoterad. Det var inget fel på kompetensen på varken män eller kvinnor i gruppen, problemet var att många av de handplockade kvinnorna inte hade vårt ämne som sitt eget område. T.ex. skulle vi ha en som bevakade handikappfrågor. Då hade man plockat en kvinna som var mycket duktig, men främst inom ergonomiska frågor, inte inom IT-frågor (den bästa där var ju en man).

Summan blev att för många av männen i vår grupp var detta viktiga möten, centrala för den organisation de representerade. Medan för kvinnorna var det mer perifert - de hade sina främsta intressen på annat håll.
Resultatet blev förstås ganska mansdominerade möten, och det hade inte ett smack med sexism eller allmän kompetens att göra.

Ett lite resutat av kvotering. Om detta gynnade kvinnorna? Det vet katten. Mötena var fortfarande rätt mansdominerade, och för de deltagande kvinnorna var detta lätt slöseri med deras arbetstid. Dvs raka motsatsen till att "utnyttja kvinnornas kompetens".

Not: Min chef i detta arbete var en kvinna och hon var extremt bra i den rollen. Inte för att hon var kvinna utan helt enkelt för att hon var bäst man (sorry... kvinna!) för jobbet.