2008-11-06

Halaldebatt

...på SvT ikväll. Hela diskussionen är så. Så. Så som den alltid blir i Sverige: pinsam.

För det första gör SvT bort sig genom att 1) söka tre muslimska integrerade tjejer med en stark tro när den muslimska gruppen är så heterogen, samt 2) byta ut ordet programledare mot "huvudrollsinnehavare".

För det andra hakar folk upp sig på handskakningsprylen. Men kom igen: Det är ingen rättighet att bli tagen på. Visst gör tjejerna bort sig genom att indirekt sexualisera Hamilton, men han har ingen rätt att ta tag i någons hand för att de råkar befinna sig i Sverige. Den som har problem med att röra vissa människor får slippa, men kan inte heller kräva att alla arbetsgivare eller andra i omgivningen ska acceptera det.

För det tredje verkar muslimska ungdomar inte riktigt förstå (?) skillnaden mellan oberoende programledare/reporter/journalist, och TYCKARE. Demirbag-Steen är en tyckare, och passar lika illa som programledare för Halal-TV som Cherin Awad.

Och för övrigt borde Awad, uppenbarligen en smart intressant person, intervjuas för den hon är. Hon har starka åsikter om särlagstiftning, muslimska vårdcentraler och mycket annat. Det vore intressant att höra henne utveckla tankarna i diskussions - eller debattprogram. I stället tramsar hon runt på SvT:s villkor, som "huvudrollsinnehavare" på Halal-tv. Det är synd.

Uppdatering: Jag såg programmet i går och undrar vad i hela världen Halal-tv:s programansvarige sysslade med. Först får tjejerna inte dyka upp i programmet. Sedan reser sig Sandberg, pekar och häver ur sig att Awad ifrågasätts för att hon är "svart" (?!). Också onsdagens Kvällspasset på P3 var intressant; där fnissar Awad att kritiken mot hennes uttalande är som "viskleken". Och undrar vem som började viska?

Det är knappast muslimskt att inte stå för vad man sagt eller vad man står för. Hur "pressad" man än kände sig. När alla dessutom kan ladda ner uttalandet från YouTube är det helt obegripligt att Awad och Halal-gänget låtsas att det regnar.

Uppdatering 2: Nu kan man inte se klippet på YouTube. Ett klipp på mig från SvT Debatt har däremot inte tagits bort. Hur väljer SvT:s censuravdelning vilka klipp som ska blockeras?

Uppdatering 3: Dagens (lördagens) kolumn.

Uppdatering 4: "Leffe45" (nej, jag kallas inte hetsare av någon), en förvirrad bloggare utgår från att jag är iranier (!). Akvileja om public service och Halal-tv.

28 kommentarer:

Anonym sa...

Precis vad som slog mig också: Carl Hamilton har väl ingen rätt till någon av tjejernas händer. Sedan ska det väl också påpekas att deras konversation inte lät alls lika illa i sin helhet på SVT:s hemsida som man hade kunnat tänka sig av tidningsrubrikerna.

roberth sa...

JO! I Sverige skakar vi hand. Fast det är klart det är väl bättre att buga eller kyssa på kind? Hela detta vidriga program bör läggas ner liksom hela SVT! Eurabia snart i ett Europa nära dig.

Anonym sa...

Om en person av religiösa skäl eller andra väljer att inte ta i hand, har denne sin fulla rätt att göra så. Men eftersom att ta i hand är det accepterade och förväntade sättet att hälsa här i väst och i många andra delar av världen får den som vägrar acceptera att beteendet uppfattas som respektlöst och abnormt.

Anonym sa...

Sakine: med "särlagstiftning" menar du i verkligheten sharialagar?
För övrigt borde någon oscarsnominera redigeraren av programet. Mitt förtroende för SVT har verkligen fått sig en ordentlig törn.

Mvh
Godkänn_Mig

Vasserman sa...

... gör SvT bort sig genom att 1) söka tre muslimska integrerade tjejer med en stark tro när den muslimska gruppen är så heterogen

Att man valde just beslöjade tjejer är ingen slump.

Det finns starka politiska intressen bakom detta. Om man lyckas att definiera "muslimer" som en grupp med egen gemensam agenda så kan man köra denna agenda som valfläsk (ofrivillig ironi). Socialistiska partier har detta som en del av deras valstrategi. Så snar man påvisar att det inte finns någon egennamn agendan så väcker det enorm irritation (du minns väl "husneger"-debatten).

Politiska intressen att homogenisera finns även från muslimska religiösa samfund som gärna vill positionera sig som företrädare för alla muslimer.

Därför just troende beslöjade kvinnor är den bild som socialister och moské-gubbar kan lättast enas om i gemensamma ansträngningar att homogenisera muslimer.

sakine sa...

Matte, ja jag upplever att hon (Awad) syftade på Sharialagar i ett inlägg på SvD:s Ramadanblogg tidigare i år. Hon var arg på City och på kritiker till Mahmud Aldebe.

Dimitri, jag är inte så säker på att socialister är särskilt förtjusta i programmet eller att socialistiska partier styr SvT på det sättet. Homogeniseringen av muslimer har varken SvT eller socialister monopol på.

Men jag håller med dig om att "husnegerfenomenet"kommer från vänster.

Jag undrar om inte holländska "Halal girls", där ju tre beslöjade kvinnor är programledare, har styrt urvalet för den svenska varianten av programmet.

Anonym sa...

Ödsla inte tid och kraft på detta infantila program på Bolibompa nivå! Om ni slutar titta på det så läggs det ner ...

Anonym sa...

Ups, Robert säger att
"i Sverige skakar vi hand".
Vi - vilka vi Robert? I Sverige skakar inte alls alla hand. Kanske du och dina sverige demokatkompisar skakar hand med varandra, men mig har du aldrig skakat hand med i alla fall.
I det Sverige som jag bor i skakar en del hand, en del nickar, en del pussar varandra på kinden osv. Roberth och jag tycks inte bo i samma land.
Hälsningar Elin

roberth sa...

Elin du kanske bor i ett annat land inte vet jag!

Anonym sa...

Jag har aldrig sett ett enda invandringsprogram eller läst en "kulturatickel" som INTE bara handlar om de "stackars" muslimerna som ALLTID klagar. - Dessa personer har helt ovetandes enbart flytt från sin egen misslyckade skitkultur och inget annat. Detta i kombination av närmast nonextensiell självkritik.
Enligt UNCDPs rapport vill 70% av alla araber lämna sina egna länder eftersom de inte ser någon framtid där. - Är det då Europas problem?

Jag säger som de danska och brittiska "piss off" och holländska politikerna "om ni inte gillar läget här kan ni dra dit pepparn växer"

Kafir

Anonym sa...

Kafir:

...Är det då Europas problem?...

[b]Nej![/b]

Anonym sa...

Det här är absolut det bästa inlägget i Halal debatten, sakligt, professionellt och mycket intressant.
Helt riktigt kan man se både Halal TV n brister och C. Hamiltons märkliga reaktion.
Om syftet med Halal TV var att få en etablerad perosn som Hamilton att flippar ut totalt så var det kanske ganska bra att programmet gjordes!
Mycket bra som sagt, Dest xosh! Varma hälsningar!
Delér

Anonym sa...

Sorry för alla märkliga stavningsfel, ska skärpa mig i framtiden. Skyller på att inte hunnit få i mig lunch än och väntar på en rapport....

Anonym sa...

Att inte hälsa på en utsträkt hand är oförskämt och respektlöst. Om väljer att vägra får man vackert finna sig att betraktas som avvikande.

Sen brukar ju muslimer vara vääääldigt petiga när det gäller respekt, men för de aktuella kvinnorna gäller visst respekt (åh, detta så missbrukade ord!) bara åt ett håll... Vilket direkt ger ytterligare några tusen röster åt SD, vilket åtminstone undertecknad inte är så glad över.

Magnus sa...

Givetvis var Hamiltons reaktion bara fånig. Samhället bryter knappast samman för att vissa inte vill ta personer av motsatt kön i hand, och i vilket fall borde det ha varit uppenbart för honom att vägran att göra det inte hade något med honom som person att göra.

För övrigt tycker jag fler grupper borde få ge sina perspektiv på världen i egna tv-program. Inklusive sverigedemokrater.

Anonym sa...

Jag undrar varför de kallar sig huvudrollsinnehavare istället för programmledare? Är det fråga om skådisar? Jag har inte träffat så många i deras kategorin, faktiskt är de flesta av mina bekanta med härstammning i den muslimska världen uttalat antireligiösa, men det är faktiskt lite svårt att tro att de är på riktigt.

Anonym sa...

Det var ett ganska infantilt program. Tyvärr överskuggade Hamiltons utbrott, programmakarnas verkliga syfte - Att hammra in att Sverige är ett hårdkokt klass-samhälle. Där "vänstern" är de "goda" och högern de "onda".

Som jag ser det är "Halal-tv", förmodligen det mest politiskt vinklade programmet som någonsin sänds i SVT.

Men man får ju sina fördomar bekräftade med råge...

/Paraflex

Anonym sa...

Faktum är det som Carl Hamilton säger. Han var bjuden till en intervju som skulle behandla klassfrågor. När han kommer till platsen får han möta tre unga tjejer i slöja, Carl Hamilton sträcker ut sin hand, och ingen av tjejerna vill hälsa honom.

Så han tycker hela situationen är bara respektlöst och går därifrån.
Om tjejerna inte vill skaka hand med honom vilket de har all rätt till så har Carl Hamilton all rätt att gå därifrån.

Då springer producenten, efter honom och övertalar honom att komma tillbaka så de kan prata ut.

Vid det laget kände han sig rätt så besviken på hela interjuvn den började inte direkt på bästa sätt.

Det är som Carl Hamilton säger, han hade ingen aning om att han skulle bli interjuvad av tre djupt religiösa och bokstavstroende.

Hade han vetat att programmet han skulle medverka i skulle heta Halal-tv och det skulle vara tre djupt religiösa tjejer hade han nog förmodligen varit beredd på det ena och andra dvs uteblivna handskakningar eller eventuella damer i burkor eller vad nu kan vara.

Nu var han inte det, och därför gick han därifrån. För han har ingen rätt sitta där om han känner sig förnärmad.

Hade han vetat om saken från början hade han varit mer förbredd.


Jag är själv född i en muslimisk familj men har fullt förståelse att Carl Hamilton kände sig arg och väldig besviken i den stunden.


"Vi har ett integrationsproblem i landet, där vissa gruper av etniska svenskar sluter sig mot det nya multikulturella samhället och röstar på sverigedemokrater,

och där vissa grupper av Invandrare sluter sig än mer från den svenska samhället.

Jag har respekt för svenskar som säger att man tar seden ditt man kommer men även för dem som vill
leva enighet med sina trosföreställningar.

Som tur är de flesta svenskar och invandrare ganska så toleranta mot och med varandra och lär sig av varandra och försöker helt enkelt umgås som folk.

Men när SVT gör Halal tv som riktar sig till en liten minoritet av landets muslimer, så är det lätthänt att majoriteten av svenskar helt enkelt blir förskräckta.

Och sluter sig än mer till sin midsommarstång (ingen fel på den för övrigt) men ni förstår vad jag menar.

Det Carl Hamilton menar är helt enkelt att vi måste öppna oss för varandra.

Annars kommer vi ha problem med segregerade områden med hög arbetslöshet och där majoriteten känner sig totalt marginaliserade av samhället i övrigt.


Sakine Tack för bra blogg föresten
sötnos :D

Anonym sa...

Hur kan du skriva att de "indirekt" sexualiserar Hamilton? Jag tycker att det var väldigt mycket en direkt anklagelse mot att han - liksom alla andra män inom den islamiska trosinriktning dessa tjejer uppenbarligen följer - är likamed - obehärskade våldtäktsmonster!

För hur ska vi annars tolka dessa direktiv att man inte ska visa håret, inte får ta i ngn annan man än sin bror, man, far (som om incest aldrig skulle förekomma i Saudi Arabien?) än ett tecken på att synen på kvinnan som den skyldiga, vilka omständigheter det än är! (våldtäkt = kvinnans eget fel) - är allenarådande?

Det är kvinnans fel - punkt.

Denna onaturliga hållning med apartheid mellan könen LedeR ju till att väldigt många kvinnor och män inte går omkring och tänker på ngt annat än sex när de väl möts!

Jag har pratat med lärare i svenska skolor som berättat för mig att minsta lilla kommentar eller skämt ofta tolkas sexuellt av de här tjejerna/killarna.

Nej - jag kan tyvärr inte vara positiv till en så strikt religiös riktning som kräver att alla lever likt i kloster -fast ute i samhället. Det fungerar helt enkelt inte. Handskakningar är bara toppen på ett isberg av värderingar som är totalt diskriminerande och kvinnofientliga!

Och du Sakine - du som är för frihet - hur kan du stödja det?

Anonym sa...

Robert med H på slutet - vad är det för namn - i Sverige stavas väl för fan Robert precis som det låter?? Nej just det Robban och jag bor ju inte i samma land. Han bor i nåt Sverige och när han ser nån pussas på kind, kramas, eller ryggdunkas så håller han nog för ögonen för att slippa se det. Robban verkar rädd. Men Roberth - det är rädslan du sprider som gör människor rädda.
/Elin

Anonym sa...

Sakine - i samma blogg kan du läsa ett citat från Lars åberg som också beskriver Saudi Arabiens politik som apartheid. Tänker du fega ur eller svara på min kommentar?

Anonym sa...

citat.
"Såg i en S-politikers blogg från Skåne att han kallade Dilsa Demirbag Sten för “hetsare”.

Synd att jag inte sparade hans url.

Men allas vårt smavete Jinge har också skrivit "Enligt min uppfattning har Dilsa Demirbag-Sten hetsat mot muslimer och Islam vid upprepade tillfällen"
Var lugn du, du kommer snart in i samma fålla. Kritik mot kulturella förteelser har alltid framställts som fördomsfull, rasitisk eller okunnig.

Anonym sa...

Totalitära ideologier ska man "genera"..

Anonym sa...

Elin,

I Sverige hälsar majoriteten på varandra och framförallt på nya människor man inte träffat tidigare genom att ta i hand. Så gjorde också de flesta människor i Iran innan landet blev en islamsk diktatur.

Bulten i Bo sa...

Demirbag-Steen är en tyckare, och passar lika illa som programledare för Halal-TV som Cherin Awad.

Såg personligen ett program på SVT där Demirbag-Steen förde ett samtal med Theodor Kalifatides. Detta gjordes i full frihet utan att någon programledare blandade sig i samtalet.

Ungefär på samma sätt som tjejerna i Halal-TV pratar i bussen. Inget kontroversiellt med något av programmen, tycker åtminstone jag!

Rörande särlagstiftning inom civilrätten är inte detta något nytt i västerlandet:

Jewish Beth Din courts operate under the same provision in the Arbitration Act and resolve civil cases, ranging from divorce to business disputes. They have existed in Britain for more than 100 years, and previously operated under a precursor to the act.

Anonym sa...

http://www.aftonbladet.se/debatt/article3722344.ab

Anonym sa...

I Sverige käkar vi också en hel del fläskkött!

Därför måste alla muslimer och gärna judar äta det också!

Anonym sa...

Tänkte dig att hjälpa att förstå vad som Svart avser i sammanhanget:

Förutsatt att man inte uppfattar att bli kallad “svart” som en förolämpning, som att vara mörk skulle vara mindre värd, förstår jag svt:S Halal-tv:s avsikt med beteckningen som att vara “svart” i det sammanhang handlar om att tillhöra minoriteten. Det handlar alltså inte om att ha en viss mörk hy, utan att vara icke-vit, att ingå i den grupp som har mindre makt pga att man inte är vit blond majoritetsbefolkning - som jag förstår att halal-programledarna också tillhör. Halalprogramledarna betecknar sig inte som invandrare, men menar ändå att de diskrimineras pga sitt utseende och den ickevithet som det kan innebära att vara muslimi ett i övrigt ickemuslimskt land. Detta resonemang, om att inte vara invandrare men att behandlas som sådan, som ickearisk, är inte Halalprogramledarna ensamma om.

Det svt mannen gör är alltså att tydligöra diskrimineringen som programledarna helt klar och tydligt är utsatta för genom den överdrivna fokus och granskning som finns på dem som privatpersoner, men inte andra vita etniskt svenska kristna programledare. De vill inte kallas Invandrare, men behandlas ändå inte som vanliga svenskar, dvs en beteckning krävs för att beskriva utanförskapet och det blir i det här fallet “svart”.