2008-11-24

"Svenskkontrakt"?

Idén är knappast ny. På DN Debatt skriver också två moderater en sömnig text, inget i förslagen är några nyheter.

Vidare är Expressens tidigare politiska redaktör PM Nilsson "allt mindre kluven" till idén om svenskkontrakt, något som går i linje med hans numera något mjukare hållning till sd. Också bland liberaler och övriga borgerliga är det naturligt att folkhemspragmatiker och objektivister - som ju gärna pekar ut 'goda' värderingar - intar en ställa-krav-på-invandrare-hållning. Det finns även en nypa konservatism inom den här gruppen. Den väl omkramade Ayan Hirsi Ali säger sig exempelvis vara klassiskt liberal, men tycker i yttrandefrihetens namn inte att 'de' (muslimer) ska ha rätt att bränna 'våra' flaggor.

Att liberaler inte ens reagerar på hennes inkonsekvens säger en del om hur stark pragmatismen/folkhemismen/objektivismen/konservatismen ändå är också bland liberaler. Själv tycker jag spontant som Federley i kontraktsfrågan. Apropå moderaterna och alliansen har även Gudrun Schyman en poäng när hon i ett pressmeddelande skriver:

Om Moderaterna vill se mer jämställdhet i samhället måste de sluta att underblåsa bilden av ett "vi" och ett "dom" och sluta komma med särlösningar för utpekade grupper. Kunskapen om att vårdnadsbidraget kommer att hindra många invandrade kvinnor att yrkesarbeta borde vara tillräckligt för att avskaffa det. Att tillåta religiösa förskolor och etablering av religiösa vårdcentraler är ett andra uttryck för en konserverande särbehandling.

Precis som socialdemokraterna fastnar borgerligheten i fluffig symbolpolitik så fort det kommer till integrationspolitik, samtidigt som den praktiska politiken segregerar.

7 kommentarer:

Marcus sa...

Föga förvånande så tycker Dick Erixon att det är en bra idé med svenskkontrakt..

roberth sa...

Dick har helt rätt!

sakine sa...

Marcus, jo precis. Och han är ju långt från ensam...

Anonym sa...

Tror mest att det är ett spel för dumskallarna, läs för de flesta alltså. Mycket likt då FP inför förra valet gick ut med bla språktest. Har det genomfört detta nu när de haft chansen? NEJ!

SD kommer nog in ändå men frågan är om ens de har mod och kraft att göra något åt problemen. Själv letar jag ännu tyngre alternativ för att kunna vara säker.

/Conan förgöraren

Anonym sa...

"Det finns även en nypa konservatism inom den här gruppen. Den väl omkramade Ayan Hirsi Ali säger sig exempelvis vara klassiskt liberal, men tycker i yttrandefrihetens namn inte att 'de' (muslimer) ska ha rätt att bränna 'våra' flaggor."

Hade uttalandet varit ett allmänt "sluta bränna flaggor" uttalande, så hade det varit ok. Men jätte bra att du observerar "vi" och "dem" indelningen. Det är alltid början till något värre ..

Emre

sakine sa...

Emre, ja jag stör mig på inkonsekvensen. Den som tycker att muhammedkarikatyrer ska vara tillåtna att rita och publicera (vilket te x jag tycker), borde i rimlighetens namn tycka att meningsmotståndare som vill bränna flaggor ska ha _rätten_ att göra det.

Det är varken konsekvent eller särskilt liberalt alls.

Anonym sa...

Jag är skeptisk till dena idé av ett helt annat skäl. Skall man verkligen behöva skriva under ett kontrakt för att behöva följa svensk lag? Vi som inte är invandrare, flyktingar etc. skriver inte på ett sådant kontrakt och om vi bryter mot svensk lag så har rättsväsendet en påföljd. Skall invandrare vara speciella i det avseendet och varför? - och om de inte skriver på, slipper de att följa lagen då?

Kanske en högtidlig erinran är bättre? När regeringsformen vittrat bort så ändrades eden tro och loven till "krigsmans erinran" som bara explicit tydliggör vilka pliker lagen lägger på våra soldater.

Snarare håller jag idén för skum: Skurkar till finkan - frihet för oss andra - utan kontrakt.

En medborgarskapsed som den amerikanska vore däremot inte fel.