2008-12-01

McDonald's reklam i DN

Sidan 3, papper. Först skriver de att de inte anställer invandrare eller folk med utländsk bakgrund, utan de anställer individer. Sedan skriver de att de är jätteintegrerade; majoriteten av deras ledning består nämligen av folk "med annan bakgrund än svensk".

Nu har ju inte en "majoritet" av befolkningen annan bakgrund än svensk. Alltså är folk med annan bakgrund än svensk generellt sett bättre meriterade som individer? Mycket möjligt. Kanske.

Det är i vilket fall intressant när företag gör "annan balgrund än svensk" till något så eftersträvansvärt. Inte varje dag man ser.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tja, beror ju lite på vad man menar med Svensk bakgrund. Det pratas ju ibland om andra och tillochmed tredje generationens invandrare. Följer man bara det spåret några generationer till så har nog en majoritet utländsk bakgrund.

sakine sa...

Nu gäller det att ha två päron födda utomlands eller vara född utomlands själv, för att ha "utländsk bakrund" enligt SCB.

Så det är nog bara första och andra generationen om är aktuell.

Anonym sa...

Det som är mest roligt - och detta gäller all genusdebatt - är att man först tar avstånd från dela upp människor i grupper ("individer") för att sedan raskt dela in dom i grupper igen ("med annan bakgrund" mot "svensk").

Snart får man faktiskt bestämma sig hur man vill ha det...

Anonym sa...

Annan bakgrund än svensk kan ju vara från USA exempelvis.

Anonym sa...

Det är i vilket fall intressant när företag gör "annan balgrund än svensk" till något så eftersträvansvärt. Inte varje dag man ser.

Tja, fast det beror nog mer på att etniska svenskar har annat för sig än att slavjobba på MacDonalds ;)

ake:
Annan bakgrund än svensk kan ju vara från USA exempelvis

...Ja eller från norge, danmark, finland o tyskland :D