2008-11-29

Fråga (till) doktorn

Det senaste året har jag råkat ut för en sak vid tre tillfällen när jag har tränat ganska hårt; dagen efter träning har jag fått svårt att andas och ont i bröstkorgen. Senast det hände var för snart två veckor sedan. Först nu känner jag att faran är över och vågar träna igen.

Nästan alla jag frågat förstår inte vad det handlar om. En sjuksköterska jag känner menar att det inte är någon fara. Men finns det något man kan göra för att förebygga det och vad kan det bero på? Ett ålderstecken kanske?

14 kommentarer:

Anonym sa...

Om det inte finns några fysiska symptom kan det vara psykiskt betingat, någon undermedvetet hypokondriliknande panikångest eller så. Det manifesterar sig i påtaglig fysisk smärta och "andnöd" av det slag du nämner.

Hittar du inget fel hos läkare bör du således trotsa känslan av smärta genom att springa ännu mer vid just det tillfället.

sakine sa...

Blogge, jag är alltid totalt oförberedd på att det ska komma! Och jag blir lika förvånad varje gång. Så det känns verkligen som om det enbart är fysiskt. Ont som fan för det, i synnerhet när man böjer sig ner och upp. Efter lite mer än en vecka går det över.

Det finns ett samband: det kommer när jag har tränat bra ett tag och börjar nå bra resultat. Första gången jag fick det hade jag styrketränat och nu senast var det av att springa en mil på 54 minuter något. Jag har tidigare varit van vid ca 48-50 min på samma sträcka, så jag förstår inte varför det krånglar nu.

Jag misstänker att det enbart är fysiskt, jag har inga problem att pressa mig eller känna smärta.

Nu har jag i a f varit och sprungit, får se om jag ligger i koma i morgon :) Då får jag nog ta och gå till läkare/psykolog....

Anonym sa...

Det kan vara ansträngningsastma... eller kärlkramp...

sakine sa...

Il idrottare, är det farligt?? Kärlkramp låter allvarligt.

Charlotte W sa...

Usch det låter otäckt. Men ålderstecken kan det i alla fall knappast vara i ditt fall :-)

sakine sa...

Charlotte, ok kanske inte riktigt ännu, men jag har faktiskt fått så många gråa hårstrån att jag inte längre kan hålla räkningen :)

Anonym sa...

kärlkramp finns i två varianter, ett är allvarligt, det andra är ganska ofarligt. du bör söka upp en läkare om du misstänker att du har någon form av kärlkramp.

ansträngningsastma innebär att lungorna drar ihop sig när man anstränger sig. man flåsar väldigt mycket och har svårt att få luft när man till exempel springer. det behöver inte vara farligt, men lungorna tar stryk i längden om man tränar hårt. det finns bra mediciner mot detta som vidgar lungorna.
många vårdcentraler har instrument för att avgöra om man lider av ansträningsastma.

om du tränar väldigt hårt samtidigt som du lever ett jäktigt liv kan det vara psykisk stress som sätter sig i bröstet.

sakine sa...

Il idrottare, tack för svar. Jag misstänker ansträngningsastma, det känns som om lungor och/eller muskler krånglar. När jag väl fått ont på det här sättet, dagen efter hård träning, kan jag knappt gå snabbt utan att det gör för ont. Särskilt ont gör det när jag andas in.

Psykisk stress...hmmm, kanske. Ibland åtminstone.

Wille sa...

Kan vara astma. Blev nyligen diagnostiserad med det, efter att ha gått omkring och hostat i 1,5 år.

Rätt vanligt nuförtiden, ca 20% av alla vuxna har astma, och kan utlösas av t ex en virusinfektion eller liknande. Kan komma rätt överraskande, jag var övertygad om att jag inte kunde ha det, fram tills en lungexpert påstod det och jag läste på lite. :(

Hellström sa...

Det förbryllande i det här fallet är väl att smärtan kan komma dagen efter träning. Kärlkramp innebär att de kärl som försörjer hjärtat inte klarar av att förse hjärtat med den mängd blod som krävs och borde i sådana fall dyka upp när du tränar, inte dagen efter.

Om du råkar ut för andningsproblem som håller i sig borde du besöka doktorn för spirometritester. Då finns även möjligheten att testa β2-stimulerare för att se om dina luftvägar vidgas.

Går det att beskriva var smärtan sitter mer?

sakine sa...

Wille, usch...jag fick pollenastma förr förra våren. Jag har aldrig varit allergisk och blir väldigt sällan sjuk, men nu är det tydligen dags...

sakine sa...

Helltröm, tack för tips! Ja, under träning har jag inga problem. Jag kan få svaga känningar på kvällen innan läggdags. När jag vaknar morgonen efter gör det väldigt ont. Smärtan sitter i halsen och bröstkorgen. De första dagarna har man ont oavsett man sitter ner eller står upp, minsta lilla ansträngning (djupandning) gör ont. Att böja sig och och ner är också jobbigt.

Jag tränade i går och har bara lite träningsvärk i dag, får se om det dyker upp igen. Det var ett halvår sedan sist.

Det som är lite lurigt är att

1. värken kommer dagen efter
2. jag har tränat hårdare förr, sprungit maraton, cyklat till Skåne osv. det är märkligt att jag får problem av att springa en mil.

Jag kan ju börja med att ringa den där telefonlinjen (vårdlinjen?) och ta upp alla misstankar :)

Anonym sa...

Jag tror att du kanske tränat för hårt vid de tillfällen. För mycket Fysiskt anstränging.

Lite inspiration från
Arnold när det känns som tuffast:)

Anonym sa...

Hur är det med återhämtningen? Får du i dig bra med näring efter du tränat?

När jag tränade som mest (styrketräning, löpning) förr så kunde jag känna mig riktigt risig dagen efter vid minsta lilla ansträngning om jag inte fyllt på kolhydrater/protein efter jag tränat.