2008-11-26

Peter J Olsson om svenskkontrakt

Föga förvånande säger han det bäst i debatten. Ni som ännu vacklar: läs! Jag fick ett samtal tidigare under dagen, från ett debattprogram på tv (och bad att få fundera) som ville ha en diskussion på temat. Synd att jag inte hade hunnit läsa och därmed inte rekommenderade Olsson. Han skriver:

Det är lite märkligt
med denna kombination av politiskt korrekta åsikter och budskapet att invandrare måste anpassa sig till "svenska åsikter" om de ska vara välkomna.
Den sortens försök att sätta sig på alla stolar brukar sluta med att man sätter sig pladask på golvet.


Helt riktigt. Nu är jag förvisso pk i ett sydsvenskt perspektiv. Men det vore uppfriskande med fler debattörer, som annars ogillar statlig kontroll över värderingar, i den här sortens diskussioner. Det är fortfarande ett undantag.

6 kommentarer:

Sanna Rayman sa...

Jag kan inte för mitt liv begripa varför den här debatten pågår i all evig tid. Eller jo, det kan jag. Det är onekligen Schlingmanns fel. Men hans prat har föga med moderaternas handlingar inför konventet att göra.

Sure. Det är ett svängigt citat ur Peter J:s text. Men det finns ju ingen som helst anledning att tro att det finns någon plan på att Täbyfiera folk. Så om man vacklar inför tanken verkar det inte så smart att läsa Peters text, även om den är bra och så. Den handlar ju inte om förslaget, bara om Schlingmanns rappakalja.
Det som faktiskt står om kontraktsidén i konventspappren är:

"Integrationen ska präglas av begreppet etablering i Sverige. Individen ska ha huvudansvar för sin etablering. Ett kontrakt ska upprättas mellan individen och staten. Detta ska utgå ifrån individens kunskaper varför en validering av dessa, med översättning av betyg och arbetslivserfarenhet, inledningsvis ska göras. En liknande validering görs också på ett antal platser i dag men vi anser att det behövs en nationellt samordnad validering. Kontraktet ska tydliggöra förväntningar och krav på den nyanlände men även de insatser den nyanlände har rätt till för att en snabb etablering på arbetsmarknaden ska vara möjlig. Kontraktet ska vara individuellt och möjligt att omförhandla under kontraktstiden samt kopplas till den etableringsersättning individen får. Att bryta kontraktet ska få reella konsekvenser. Detta gäller båda parter."

Förvisso trams. Men knappast upprörande. Och inte särskilt överlastat vad gäller värderingstvång heller.

Sen finns det en mängd förslag i en stor integrationssatsning och i den ingår att man särskilt ska fokusera på att få kvinnor i arbete i ett antal stadsdelsområden. Men inte via kontrakt. Det är inte samma förslag, inte samma rapport. Det enda vi diskuterar är vad Schlingmann säger. En snubbe. Som gör som alla partisekreterare gör, dvs pratar på och skapar debatt.

sakine sa...

Sanna,
Jag måste iväg men svarar senare, intressant invändning!

sakine sa...

Sanna, det mesta i förslagen är helt okontroversiellt - min egen spontana invändning är att 'kontrakt' är fluffigt och verkningslöst. (Och riskerar därmed att ta fokus från viktiga integrationspolitiska åtgärder såsom att lägga ner friskolor som bryter mot lärarplan, "etniska" vårdcentraler, vårdnadsbidrag, BIDRAG, diverse skräpprojekt, överhyror i förorter och hinder på arbetsmarknaden).

I och med att "bättre information" och "individuella planer" på sin höjd leder till gäspningar är det naturligtvis så att en del av oss reagerar på det intressanta. I det här faller babblet om svenska värderingar.

Det är en märklig definition, i synnerhet då människor (långt fler än vad det finns svenskar i världen) kämpar för just MR, yttrandefrihet och demokrati runt om i världen.

Men det är klart; nog finns det dem som delar Schlingmanns uppfattning/föreställning. Och det är väl det som betyder något.

Anonym sa...

Håller helt med dig Sakine om att det tar bort fokus från betydligt viktigare integrationsfrågor exempelvis examinavalidering, sänkta arbetsgivaravgifter och minskad handläggningstis hos migrationsverket.

roberth sa...

Nej visst invandrare kan leva i sina getton och gå på bidrag skitbra! Nej vad som krävs är assimilering och en förståelse för hru Sverige fungerar eller är det nuvarande läget bra? Pinsamt hur en del är så jävla blinda

sakine sa...

Bassem, exakt. Jag har inget emot förtydliganden av krav på människor. Men det här påminner alltför mycket om fp:s fluffiga försök till att visa att de "gör något mot utanförskapet".

Man får hoppas att de positiva bitarna överväger när m väl får ihop sin integrationspolitik.