2008-06-12

Irlands folkomröstning

Jag hoppas det blir ett nej. I en morgondebatt mellan Wetterstrand (mp) och Hägglund (kd) säger programledaren (en av tanterna på Svt) med förvånad röst till Maria: "Men om ett nej försenar Turkiets medlemskap, är det inte allvarligt då?!". Det var det dummaste "argumentet" jag hört. Förstå mig rätt: jag gillar EU till mångt och mycket. Men projektet behöver ett djupt andetag.

Här en av anledningarna till att det är dags att dra i nödbromsen.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Jo jag höjde rätt mycket på ögonbrynen när "journalisten" kläckte ur sig den där korkade frågan. Man får väl anta att det var i något slags folkbildningssyfte. Och Wetterstrand fick ju trots allt möjlighet att svara på varför. Men oavsett så var frågan ovanligt dumt formulerad, även med SVT standard mätt.

Och Hägglund är väl Kristdemokrat va?

Anonym sa...

Det är något ruttet i landet Eu om man nu får säga så. Förstår vi folket vad vår riksdag skriver på? Vad är fördelarna för Sverige kontra nackdelarna. Varför har vi inte fått information?
Roberth Ström

sakine sa...

Svensson, tack för uppmärksamheten. Kd ska det stå förstås. Journalistens fråga påminner om den stress ja-sidan ofta drabbas av: skynda skynda skynda! TÄNK om Turkiet inte kommer med i unionen i morgon? Ja, tänk. Världen kanske går under. Eller så lyckas ni skapa ytterligare några fler EU-skeptiker.
DN hade en bra huvudledare innan EMU-omröstningen minns jag. Den var en av väldigt få texter som skrev just att det inte kommer att inträffa någon katastrof hur vi än röstar, antingen fördjupar vi medlemskapet i unionen eller så fortsätter vi som tidigare. I folkomröstningsfrågor är jag helt enig med Olle Schmidt (fp), även om han älskar EU (& troligtvis är mer ute efter att knäppa väljarna på näsan) och jag bara är försiktigt kär.

Roberth, jag tycker nog att väljare har ett eget ansvar att sätta sig in i frågor. Men visst krånglar EU till saker och ting. När Uppdrag granskning skulle checka riksdagsledamöternas kunskaper om fördraget blev det hela en mycket pinsam uppvisning i okunnighet. Samtidigt påstods det att "konstitutionen är för vanligt folk svååååår att förstå, därför måste riksdagen avgöra frågan". Som om ledamöter ens får tänka och rösta självständigt.
EU:s demokratisystem (deliberativ) är drabbad av samma problem som den svenska. Svårt att utkräva ansvar, och så en enorm kärlek till byråkrati förstås. De flesta européer vill "minska EU:s makt", för att man märker att EU sysslar med för mycket. Återgår man till mindre höjd och mer mellanstatlighet kommer man inte bara i takt med folken - man får det lättare att utvidga unionen. Hellre utvidgning och betoning på ekonomiskt samarbete (gära MR då det är möjligt att pressa) än att låta franska herrar utforma skrifter som resten "ska" skriva under.

Anonym sa...

Turkiet ska inte vara med i EU, tillhör ju inte Europa. Dessutom är det en teokrati som länderna i mellanöstern (förutom Israel då).
Vad gör turkiet i fotbolls em?
Konsekvent borde isåfall vara att låta Israel också spela (med tanke på schlagerfestivalen).

Anonym sa...

1:an och 2:an från varje EM-kvalgrupp får spela EM-slutspel i Österrike/Schweiz.
Turkiet kom 2:a i EM-kvalgrupp C och Israel kom 4:a i EM-kvalgrupp E.
Därför är Turkiet med i EM, men inte Isarel.

Anonym sa...

Sakine:

Du är för Turkiets medlemskap i EU va?

Jonathan Leman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
sakine sa...

Lasse, ja jag tycker att en utvidgning - om EU fortsättningsvis kommer att vara en bra union - är bra. När det gäller Turkiet är EU förstås ett bättre alternativ än de unkna krafter som finns i landet.

Var gränserna för Europa går är en annan femma, men jag har aldrig varit särskilt förtjust i gränser.

Vad tycker du?

Anonym sa...

Sakine:

Jag vill se Turkiet i EU den dagen landets uppfyller alla krav. EU skulle vara en garanti för demokrati och mänskliga rättigheter för minoriteterna.

Jag tycker som du! Gränser tycker jag inte om. Dessutom är Cypern medlem i unionen och inte ligger det i Europa.

Det viktigaste är inte gränserna, utan att demokrati. Ett muslimskt land i EU skulle göra susen om du frågar mig. Kanske går vägen till demokrati i mellanöstern genom Turkiet?

Anonym sa...

Så långe Turkiet förföljer kurder och bryter mot de mänskliga rättigheterna har de inte i EU att göra. Lasse är du på riktigt tror du ett muslimskt land ens skulle komma på frågan? Aldrig att de skulle vilja vara med dessutom vilket muslimskt land är en demokrati?
Roberth Ström

Anonym sa...

Roberth Ström:

Jag håller med dig om kurderna som måste få fler rättigheter, men din teori om att muslimer inte kan vara demokrater är trams.

Turkiet är ett fantastiskt land som tyvär styrs av unkna krafter som Sakine säger.

Anonym sa...

Sluta med den här "sluttande planet" retoriken. Det är inte en tidsfråga innan Turkiet kommer med i EU utan ställningstagandet JA eller NEJ (precis som med Sveriges eventuella NATO medlemskap). Det handlar om i vilken riktning vi vill föra Europa.

Anonym sa...

Lasse är Turkiet ett demokratiskt land? Nej inte så länge en grupp människor behandlas som kurderna gör. Du säger de som styr vilka ska annars vara Turkiet? Det är väl ändå de som styr landet som är de facto Turkiet? Muslimeska länder dvs som styrs av muslimska värderingar är inga demokratier.
Roberth Ström

Anonym sa...

Robert Ström:

Men Sakine är muslim och demokratisk? Hon kanske inte bryr sig om religionen så värst mycket, men hon är född av muslimska föräldrar.

Kurderna mördas inte på öppen gata i Turkiet. EU är viktigt för att kurderna ska få fler rättigheter och skydd.

Styrs Turkiet av muslimska värderingar? Bevis tack!

I Turkiet klagar muslimer på att dem diskrimineras av staten.

Läs på Robert Ström och dina kommentarer är präglada av islamofobi.Ena stunden säger du att muslimer inte kan vara demokrater och andra stunden att Turkiet som land styrs av muslimska värderingar.

Ja varför är då Turkiet ett kandidatland till EU? Var så god och svara på det.

Får alla länder bara bli det hur som helst?

Anonym sa...

Jag undrar också varför Turkiet är det!Jag sa inte att det är muslimer som styr Turkiet jag sa att de som styr landet är Turkiet lär dig skilja på saker och ting. Sakine bor i Sverige värderar Sverige och dess lagar och är ett föredöme! Roberth Ström

sakine sa...

Det blev alltså ett nej i folkomröstningen!

När det gäller Turkiet: visst finns det kulturella, religiösa och framför allt politiska skillnader mellan Turkiet och Europa. Skillnaderna kan tillåtas vara större om EU återgår till mer av mellanstatligt samarbete. Men så länge man bygger på höjden försvåras en europeisk integration och därmed en utvidgning.

Anonym sa...

Robert:

Jag förstod inte ett dyft av din kommentar. Utveckla!

Sakine är ett föredöme. Gott att en tjej med föräldrar från ett annat land tar plats i media. Men varför skulle Turkiet inte kunna bli medlemmar i EU?

Sakine:

Kulturella skillnader finns mellan europeiska länder också. Politiska skillnader finns det utan tvekan och för att bli medlem i unionen måste landet framförallt vara en demokrati enligt fastställda kriterier. Uppfyller Turkiet dessa så ser jag inga hinder för landets medlemskap.

Vad menar du med europeisk integration och att det skulle försvåra en utvidgning? Anser du att Turkiet skulle bli svårare att integrera och därmed svårare att få in i gemenskapen?

Anonym sa...

Heja Irland!

Jag var från början EU-vän. Men personligen anser jag att EU skulle dragit stenhårt i nödbromsen redan innan man öppnade 'syndafallet' och tog in länderna öster om Oder/Neisse-linjen.

Anonym sa...

Eu har ballt ur som det så fint heter. Korruptionen börjar närma sig FN nivåer. Flera länder vill ha undantag. Afrika får fortsätta leva på bidrag då Europeiska bönder subventioneras stenhårt. När Turkiet är en demokrati och inte särskiljer sig för mycket från övrriga Eu då får Turkiet gärna ansöka för mig
Roberth Ström