2008-06-03

Körtkort, körkort, i drömmen där

Jag har kört fyra lektioner och redan märkt några detaljer som jag lärt mig fel (privat). "Bromsar du inte innan kopplingen trycks ner, i hög fart, kommer du kugga". Och "du håller lite fel, din pappa håller förmodligen så men du ska inte hålla så". Jag vågar knappt köra privat längre. Det lär behövas minst 30 lektioner på körskola och så får jag väl våga köra privat när jag är säker på att grunden sitter. Jag är fortfarande inne på dag 2 och vecka 1, så kanske panikar jag i onödan. Men ändå. I dag körde jag på motorväg, jag växlar nog ganska bra. Krypkörningen har också gått bra, likaså start och stopp. Att växla ner, bromsa, blinka och hålla koll på alla speglar och gasa går däremot långt från smidigt. En dröm vore att fixa körkort innan augusti. Körkort = Polishögskolan.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Cool baby!

Det är väldigt vanligt att man "lär sig fel" grepp genom att köra som privatist, "fel" som man senare måste få hjälp med att lära sig av med. Men du Saki,fadern din skulle ju kunnat ha gjort sig en riktig hacka på att ha dig som sin elev. Han skulle kunna ta 200 bagis/h inklusive upp- och avhämtning av dig. Han skulle vara betydligt billigare än sin konkurrenter men ändå stå sig väl i konkurrensen.

Några frågor.

1. Har du fått något "kärringstopp" ännu?

2. Vad kör du för bil/ar?

3. Vad kostar lektionerna?

4. Har läraren varnat/avrått dig från att köra i högklackat?

Spiken i boten och lycka till!

/Johan K

PS. Vore kul om dina lektioner lades ut på Youtube, går det att ordna

Anonym sa...

Tips för hur man inte ska göra: lyssna på MNK på P3, Mangans inre resa. Väldigt roligt! :-)

sakine sa...

Mikael, jag vill ha det knäpptyst så jag hör motorn gnälla efter högre växel....

Men när jag väl tagit körkort kan jag väl testa.

Anonym sa...

Mitt mål var ju att ta körkortet i slutet av maj. Då jag fyllde 18 år den 12:e. men nej nej jag missade mitt teoriprov och var fortfarande på övning 8 efter 40 lektioner(körde inte privat) Så nu ska jag ta teorin om 2 veckor istället och har gått över till automat. Hoppas jag tar körkortet i slutet av juli nu.
Har aldrig varit med om något som är så ångestframkallande men samtidigt kul.
Jag lider med dig.
Hoppas du tar ditt snart. /Sirin

Johan Langworth sa...

Motorväg efter 4 lektioner. Vilken självmordskandidat släppte ut dig dit?

Snurra runt lite på öde parkeringar. Gasa mjukt, gasa hårt, lär dig hur bilen beter sig. När du kan busköra på en parkering är du redo för riktiga vägar där du måste tänka på övriga trafikanter.

Köra bil är skitenkelt, hålla koll på omgivningen är svårt. Eliminera bilkörning ur ekvationen så blir det lättare.

Jag tog teori och uppkörning på första försöket. 18 år 1,5 månader gammal. Siktade på 18-års dagen, men det var fullbokat.

Lycka till!

sakine sa...

Johan, det är bra att du skräms i efterhand, jag var förstås livrädd i tisdags när jag fick köra i 80km/h bland långtradare mm.

Skönt att du tagit körkort! Jag önskar jag hade gjort detsamma vid 18. Men då hade jag fullt upp med att jobba för att kunna flytta direkt efter studenten. Den sommaren hade ju kunnat användas för övningskörning...

Sirin det kommer säkert gå bra! Jag håller tummarna så får du berätta hur det gått (när du tagit körkortet :-)

Johan Hedin sa...

Kör inte alls privat - det bara rör ihop det hela.

sakine sa...

Johan, eeeehm. Men jag gör inget särskilt när jag kör privat, mer än övar på det som jag är säker på att jag kan. Dvs ingen motorväg ännu.

I dag avslutades lektion 12 (dag 4:a) och läraren sa att jag kör som om jag har haft 40 lektioner. Då blev jag så paff att jag tappade koncentrationen lite - och kom därmed ner på jorden igen. Ååh!! Underbart är kort.

I morgon är det nationaldag så ingen körskola på tre dagar. Hoppas jag inte glömmer allt över helgen.

Anonym sa...

"I morgon är det nationaldag så ingen körskola på tre dagar. Hoppas jag inte glömmer allt över helgen."

Men ta då chansen och hugg tag i farsan din och och säg: Nu kör vi!

Tre dagar och du är "The queen on the 08 roads". Instruktören skulle nog bli ytterst imponerad om han/hon fick känndom om att du även tillbringat helgen med att förkovra dig i de färdigheter du vunnit under veckans gång.

Ta ochså chansen och vänj av farsan de grepp som han "felaktigt" lärt did nu när du har facit i fickan.

PS. Nu är det sommar och sol. Och det innebär bad för de flesta.
Så skaffa dig en burkini och bli hetast i Sthlm. RL skulle nog ochså passa i denna badräkt.

http://www.aftonbladet.se/sofismode/article2606728.ab

/Johan K

Anonym sa...

Detta kanske kan lugna dig: När jag läste i Växjö såg jag dagligen hur snutaspiranterna övade krypkörning och fickparkering med polisbilarna. De hade byggt upp en liten konbana som de körde runt i, timme efter timme. Helt otroligt att man kan få högskolepoäng för något man borde lärt sig på trafikskolan!

P W

Björn Brändewall sa...

Jag har också målsättningen att ta körkort innan augusti. Mest för att både körkortstillståndet och riskutbildningen löper ut då...

Anonym sa...

Hej mistik, måste brätta att jag körde till Sala för 2 veckor sedan och framför mig kör en bil med " övningkör" skylt bakom, säger till syrran som sitter bredvid mig "varför e det en jävla idiot som ska övningköra framför mig just nu" och bla bla och svär mer så klart och kör om den bilen så klart o när jag tittat åt sidan för att se vem den " idioten" är, gissa vem?? Där sitter du mistik med både händerna på ratten och fullt koncetrerat, jag vinkade men du såg ej, hihihihi, lycka till med körkortet gumman, kram/ Mistik

Anonym sa...

kör upp i flen eller strängnäs
mycket enklare