2009-01-20

Två år sedan mordet på Hrant DinkJag var på en minnesstund i går, i centrala Stockholm. Ordförande för Armeniska riksförbundet, Vahagen Avedian, hade en poäng i att ifrågasätta AK-partiets (regeringspartiet) taktik att gå fram med myrsteg för att blidka extrema nationalister. Sedan mordet på Dink har man justerat lite i rubriken för paragraf 301, i praktiken fullständigt verkningslöst, och sänker maxstraff med ett år.

Firat Ceweri från svenska PEN drog en palallell till hotade personer som Rushdie och Saviano. Båda har de fått skydd av England respektive Italien. I fallet med Dink skyddade inte staten honom från hoten, tvärtom åtalades han. Och han hotades också både på grund av sina humanistiska åsikter och för sitt ursprung som armenier.

Inte mycket har hänt i Turkiet sedan mordet, men samtidigt är det hoppfullt att regeringen vågat ta tag i härvan kring Eregekon och att landet - jämfört med nu - var rena helvetet så sent som på 90-talet då extremisterna hade ihjäl tusentals civila. Men när det gäller Turkiet ska man aldrig ropa hej för tidigt. Det är val om några månader. Kurdvänliga partiet DTP:s framtid är fortfarande oklar. Leyla Zana riskerar fängelse igen, det är oklart om det alls finns någon grund för aklagelserna - som i sig förvisso är patetiska, hon sägs ha kallat norra Kurdistan för norra Kurdistan och södra Kurdistan för södra Kurdistan - mot henne. Hon ses fortfarande som ett politiskt hot.

Uttalandet - att turkar och kurder är bröder! - som gav henne tio år på 90-talet säger det mesta och finns på YouTube. Anledningen till att herrarna skriker redan innan hennes kurdiska mening på slutet - först läser hon upp parlamentseden på turkiska - är för att hon har ett hårband i färgerna grönt, gult och rött. På 90-talet föreslogs på allvar, i en provins i östra Turkiet, att trafikljusens gröna färg skulle ersättas med blått. "För rikets säkerhet".

24 kommentarer:

Anonym sa...

Nar man laser sadant har inser man att det ar langt kvar innan Turkiet kan ga med i EU. Vad ska man t ex gora med artikel 301?
Jag horde en gang att i Turkiet lar man turkiska barn att kurder har svans. Vandringsagen eller ligger det nagot i det?
Eleni s

sakine sa...

Tyvärr ligger det någonting i det. Jag fick på en USA-resa i fjol höra att kurder har svansar av en turkisk man, utbildad och i 40års åldern. Han var väldigt nervös (och berusad) när han sa det.

Jag hade klänning vid tillfället och skojade först att jag med klänning gömmer svansen. När han blev likblek i stället för att fatta skämtet visste jag inte riktigt vad jag skulle säga.

Tragiskt.

Anonym sa...

I Iran är de väldigt kända för att vara väldigt dumma också.. ;)
Fråga iranierna

sakine sa...

Kungen, jag umgås inte med fördomsfulla människor. Ge exempel. Och vilka är "de"?

Anonym sa...

Hehehe.. Jag var inte tillräckligt tydlig. Jag har stött på iranier innan. Ofta har de sagt att "turkar" är dumma... (Ren slump att det har kommit på tal.) Som att det skulle vara genetiskt.. Jag gjorde en parallell. Just det här med otroliga fördommar...
Jag har två iranier i min nuvarnde kurs. Ska även fråga dem om de säger samma sak om turkar. och i så fall varför.
Förstår du mig? ;)
Ursäktar du?

Anonym sa...

Svans??? Oh my god, det var nog det bizarraste jag läst på ett tag. Föreställningen om att svansmänniskor existerade, var rätt vanlig på medeltiden och århundradena efteråt då man placerade dom på kartor över okända kontinenter tillsammans med människor med hundhuvuden och andra fantasifulla skapelser. Att dessa idéer levde kvar hade jag dock ingen aning om... Fast å andra sidan såg jag att en turk (varför känns det svennebanan-rassigt att använda det ordet även när det är korrekt...?) hade fabulerat ihop en bästsäljande bok om att evolutionen är en bluff. Kanske finns några förklaringar ang svansmänniskor där med, tillsammas med fräscha idéer om att solen snurrar runt jorden eller så ;)

OK, för att vara lite seriös. Turkiet har onekligen LÅNGT kvar till EU... trist för dom.

Anonym sa...

Kungen, anledningen till iraniernas dumma kommentarer är egentligen deras rasistiska syn på de azerbajdanska befolkningen som är ett turkisktalande folk. Det är ganska idiotisk eftersom 25 procent av befolkningen i Iran är Azerbajdaner.
Jag vet inte varför de har kommit med såna kommentarer men de borde fråga sig i så fall hur ett dumt folk kunde styra och ställa i dåvarande Persien och jag menar inte enbart det Ottomanska riket.

BOZKURT sa...

DTP:s framtid är oklart, sant.

Däremot fick inte Batasuna någon framtid av Eu-landet Spanien helt okej för Sakine Madon,vill väl inte stöta sig med herrefolket.I båda fallen är det politiska partier som har koppling till terrorist organisation.

Seyyid,Mehdi dömdes till 9 års fängelse för anstiftan till mord.

Leyla Zana kommer att åtalas för uppvigling samt uppmaning till terroristhandlingar.Åklagaren yrkar 10 års fängelse

Jag antar att "kuyruklu kurt" (besvansade kurder)är ett uttryck för ovanstående hyckleri som "kurder" använder sig av för att bli endel av herrefolket i det land de snyftat sig till..tack och lov är de ovanstående "kurder" inte riktiga kurder utan converso.

Namnbyte,hets mot Islam ,hets mot ursprunslandet, Nazi-israelvän etc är känneteckenen för dessa..

Anonym sa...

helt förfärligt att paragraf 301 existerar.
helt förfärligt att människor mördas och fängslas för sina åsikters skull.

Anonym sa...

"Nazi-israelvän" och kurder inom citationstecken som anklagas för att inte vara riktiga kurder. Vilket jävla rasistiskt skitsnack!

Låt kurder definiera sig själva. Ingen tar ifrån dig rätten att kalla dig själv för turk även om jag tycker att du rätt och slätt bör definiera dig som idiot och rasist för att undvika missförstånd.

Anonym sa...

Hur mår den här killen BOZKURT?

BOZKURT sa...

Finn
Precis låt kurden difiniera sig själv!!

Det bästa som kan skrivas i Sakines blogg,så jag instämmer.Om kurden fick definiera sig själv så ser det ut så Här

Sirnak är enligt den svenska statspolitiken som indoktrineras hos varje svensk en "kurdisk"stad i "kurdistan som enbart bebos av "kurder".Vad ser du på länken?

Anonym sa...

Bozkurt det ser man vılket faşistisk akupationen finns der!
din provakative inlagg bara avskyvard ınget mer..
Gül

BOZKURT sa...

GUL
Fascism är när enstaka individer tvingar majoriteten genom terrorism att underkasta sig dem.

I Turkiet är alla Turkar 1: klassens medborgare.

Turk är man då man är Republiken Turkiets medborgare.

Turkiet kommer att ge ut pass till samtliga grannländers medborgare.Då lär vi se om det kommer att finnas kvar en enda kurd i Iraks norr eller en enda armenier stannar kvar i Armenien!!

JustiPati sa...

Bozkurt...

Jag är väl medveten om dina kontakter med turkiska ambassaden i Stockholm och direkta kontakter med Ankara. Jag vet också dina avsikter här i Sverige...

Så genomskinligt och patetiskt!

BOZKURT sa...

JustiPati
Du tror dig veta..

LiZ
Du behöver inte gå tillbaka till medeltiden,antar att du är svensk och då räcker det du går 50-60 år tillbaka i tiden..Funkar det inte för dig så fräschar jag mer gärna upp ditt minne med lite svensk nutid historia..

Anonym sa...

Bozkurt
Du er punk och slut skadat i huvet lika som Hrant Dinks mördare om man spottar er ansikte ni torkar filinar och gor har ingen mage. Du er obotligt :(((
Jag kems att vara türk ner jag ser dig her. Gül
gül

Anonym sa...

Bozkurt: Jepp, jag är svensk. Dock inte sosse, så jag tänker inte försvara auktoritära och kollektivistiska påfund i Sverige på 40-50-talen, så som tvångssterliseringar, tvångslobotomeringar, motboken m m, m m... Jag kan min nutidshistoria utmärkt tack. För att hitta något så bizarrt som svansmänniskor måste vi nog gå så långt tillbaka som till 1600-talet och Olof Rudbecks teori om att Atlantis låg i Sverige dock... ;)

BOZKURT sa...

Anonym
Det heter Gule Gule:))

Lutfen... Turkcemiz "turkche"lesmesin".

Avslutar med ett tips:Direkt översätt inte från turksika till svenska!!

Anonym sa...

Efter att ha läst turerna här (och i tidigare trådar) mellan turkar o andra "kulturfolk" så undrar jag en enda sak:

Hur FAN inbillar sig dessa att de ska kunna vara EU-medborgare inom 50 år?

Anonym sa...

Tänk om ni istället försökte förtstå vad han ville säga istället.

Det är tragisk att en människa som älskade sitt land så mycket utnyttjas av Turkietfiender utomlands...

MTK

Sven Holmström sa...

"Inte mycket har hänt i Turkiet sedan mordet, men samtidigt är det hoppfullt att regeringen vågat ta tag i härvan kring Eregekon och att landet - jämfört med nu - var rena helvetet så sent som på 90-talet då extremisterna hade ihjäl tusentals civila."

Ergenekon: Visst, men samtidigt finns det en osäkerhet om hur stort Ergenekon egentligen är.

Ergenekonskandalen är ju på många sätt väldigt tacksam för AKP, den handlar ju just om den gamla sekulära eliten som vill göra upp med AKP och har insett att de inte klarar av att göra det genom fria val.

Det är verkligen ganska ofta man får höra här (jag arbetar på Turkiets dyraste universitet, så vi har en och annan representant från den sekulära eliten) att "Ja, men lilla oskyldiga svensk. Du förstår, här i Turkiet måste vi använda militär makt för att få bukt med de religiösa fanatikerna."

Och samtidigt som du säkert förstår vad jag tycker om det resonemanget är jag väldigt trött på att se AKP glorifieras i europeisk media. Västeuropas nyhetsredaktioner måste verkligen sålla det turkiska nyhetsflödet *rätt* selektivt.

Usch, nu blev jag arg. Bäst jag slutar skriva.

Sven Holmström sa...

Kurder med svansar: Det har jag aldrig hört. Och jag har faktiskt aldrig hört några egentligt rasistiska uttalanden om kurder. En del rasistiska uttalanden om araber hör man i Istanbul, men i princip aldrig om kurder. Däremot blir det problematiskt om man nämner pkk eller - testa inte detta - använder ordet Kurdistan.

Men alla i Istanbul känner ju någon kurd och har inga problem, så länge kurden ifråga inte är en gnutta nationalistisk. Då kan det blir det väldigt problematiskt. (Och ja, jag umgås med en extremt skev fördelning av turkar, så jag säger inte ni har fel, jag rapporterar bara vad jag har hört)

Men jag skall forska i det här med svansarna... Jag har en bra källa för alla data som kan misskreditera den turkiska staten;-)

Sven Holmström sa...

"Fast å andra sidan såg jag att en turk (varför känns det svennebanan-rassigt att använda det ordet även när det är korrekt...?)"

Liz: Det där är bisarrt. Det finns en passage i Ett öga rött där den arabiske huvudpersonen klagar på att turkarna har fått namnge allting som har med invandrare att göra. 'Turk' kan ju i Sverige användas om vem som helst från söder om Tyskland. Italienare? Alban? Grek? Inga problem, vi kallar dem turkar.

Jag minns ett samtal med en svensk tjejkompis som blev klart besvärad när jag kallade min fästmö (då flickvän) turk och sade att "Så kan man ju inte säga om sådana som henne. Det känns ju inte rätt." Jag tror inte jag lyckades komma med nåt bra svar då.