2009-01-27

Från Stockholm till Holland till Göteborg

Från ett underbart frilansliv med kontoret hemma, gott om tid på gym, tid för vänner och sovmorgnar måste jag ställa om helt snart. I morgon åker jag till Holland en kort sväng, som alltid såhär års när systerdottern fyller år, sedan nästan direkt till GÖTEBORG. För jobb. I två månader.

Det blir säkert också underbart, men så stressigt det är nu innan man är på plats. Adressändring, ännu en hyra och ännu en lägenhet med ännu en adress, ännu ett kort för kollektivtrafiken, ännu en sj-biljett, ytterligare ett gymkort, ständning, planering och...allt möjligt. Arbetsmarknadsministern måste vara nöjd.

Om mindre än en vecka bor jag där. Det hade jag ingen aning om för en vecka sedan. Jag kan ingenting om Göteborg. Ingenting.

Uppdatering: Resumé skriver kort. Det kanske ger sken av att jag tackat ja till ett evighetsjobb på SVT, men det är alltså bara ett vick på två månader det är frågan om.

25 kommentarer:

David sa...

Göteborg är inte så komplicerat! Frågar någon dig någonting svarar du bara "det är gött". Är det en komplicerad fråga kan du svara "det är gött att vara go".

Anonym sa...

Åååå, ha det så bra både i Holland (som jag aldrig varit i) och Göteborg (som jag bott i)! Kul med miljöombyte, ju! Ha det bäst!

Anonym sa...

Sakine slutar du skrşva i expressen? blir ditt nya jobb inom tidningen eller nogot annat?

Gül

Anonym sa...

Ett tips i all välmening vad gäller kollektivtrafiken:

1) Den går ytterst sparsamt på vardagsnätter.

2) Ibland går den inte alls. Connex-minuter finns även här nere och dessutom sker det ett lågintensivt krig om gatuutrymmet mellan spårvagnar och bilar.

3) Vid av- och påstigningar används den lokala tekniken med att ge ett rejält bandyarsle i sidan på medresenärer för att komma genom dörren. Det kallas "att knô sig".

...i övrigt se vastrafik.se

Välkommen!

Anonym sa...

lycka till o grattis!
Eleni S.

Anonym sa...

Ha det så jätte kul i Holland och lycka till med jobbet i GBG. Tack än en gång för lägenheten.

Ulf Larsson (FP) sa...

Och förstår man inte riktigt kan man väl säga "e du helt rönd i hövve?"

Nåja, kul med jobb även om det är Sveriges aschle. =) Men skulle du inte bli polis. Såg häromdagen att det nu tas in fler tjejer än killar på utbildningen.

Anonym sa...

Men vad kul att du ska till Götet! Kom ihåg: stereotyperna om käckhet, lisebergskaniner etc bara stämmer för en mycket liten del av stan. Jag har hittills träffat många fler ordvitsande stockholmare än göteborgare (stockholmarna försöker iofs dölja sin förtjusning under ett lager ironi och säger ofelbart efter vitsandet: nu känner du dig väl hemma?) Undvik Avenyn och utforska Linnéstan, Vasastan, Masthugget, stan är toppen.
En varning bara: se upp för spårvagnarna! Jag skämtar inte, om man inte känner igen och lägger märke till ljudet är det lätt att missa dem, flera kompisar (från typ Stockholm) har nästan blivit påkörda.

Anonym sa...

Trots att jag blivit trevligt bemött och haft kul de få gånger jag varit i Göteborg så är jag instinktivt skeptisk mot stan, samt typ hela västsverige i allmänhet. Mina undermedvetna fördomar att det är fullt av KPML(r):are, hurtiga ordvitsare och 08-hatande IFK:are är extremt svårutrotade...
Men lyssna inte på mig, ha kul och testa repliken "Dô! Dé é lá GAIS va!"
Funkar märkligt nog även på IFK:are :)

Men seriöst, trafiken är hemsk. Bilkörning i Göteborg är nog det som har varit närmast att ge mig en hjärtinfarkt...

sakine sa...

Tackar för alla varningar & lyckönskningar!

Gül: nä, jag hoppar tillfälligt in på ett kortvick. Fortsätter på Expressen alltså.

Jonas, jag är van vid pendeltåg. Då klarar man det mesta! Hehe, jag ska se till att ruffas.

Medya, tack :) Blir bra ju med allt. Hörs snart igen.

Ulf, jo men Polishögskolans antagningsenhet trasslade i höstas, så jag får snällt komplettera ansökan nu i mars. Klart jag ska bli polis. Om jag får. Och får jag inte (vad det nu skulle bero på...för liberala åsikter kanske) är det ju intressant det också.

Karin tack för varningarna, det verkar inte vara staden där man tar en löprunda mitt i stan direkt. Spårvagnar = fiender. Vasastan är där jag ska bo. Jag har så svårt att dölja miner som "är du dum i huvudet eller?" så kommer någon med vitsar....ska jag göra mitt bästa för att se snäll ut. Det blir en utmaning.

Liz, jag är också fördomsfull. Hurtiga hö-hö-hö-människor gör mig rädd. Jag ser Cecilia Malmström framför mig. "Upp och hoppa friskt humöööör! Jag brinner för...EU!". Ungefär.

Är man utomlands är det ok att folk är tramsiga. Men i Sverige: no. Bil låter jag definitivt bli i så fall.

Unknown sa...

För att inte nämna vädret... så här års - och fram till midsommar - är det typiskt 2 grader och regnar från sidan.

Bil är kasst i Gbg, fast spårvagn nästan lika illa. Satsa på ordentliga gore-tex-kläder och cykel. Backarna och vinden är bra träning :)

Johan Ingerö sa...

Men lägg ner polisgrejen. Du vill ju jobba, inte käka donuts och titta på vänsterungar som slår sönder städer.´..

sakine sa...

Regn från sidan?? Uhu.

Ingerö, jo! Det kommer bli bra.

Anonym sa...

...sedan nästan direkt till GÖTEBORG. För jobb.... I två månader.

Oh 'Harrejävlar' ...frivillig flytt till Sveriges rövhål :(

Du kan väl ta det lugnt o jobba i Skåne istället?

Anonym sa...

Det viktigaste är alla trevliga caféer och vattenhål "stan" har att bjuda på. Jag lovar att guida dig rätt. Åtminstone till vattenhålen.

sakine sa...

RL, Skåne känns mer hemma. Skåningar är som invandrare (rassiga, icke pk, mm).
Men jag behöver ju utsätta mig för prövningar.

Krohnman, det låter bra. Tror jag. Det ska bli så kul! Ses om några dagar.

Anonym sa...

RL, Skåne känns mer hemma. Skåningar är som invandrare (rassiga, icke pk, mm).

Tja ok, jag är ju "rassig" o "icke-pk" ...men jag är ju uppväxt på Kungsholmen :)

Men jag behöver ju utsätta mig för prövningar.

Japp, sånt är bra för karaktärsdanandet :)

PS
Men när du tröttnar på den skiten, så slå dig gärna ner i ett lugnt område i Skåne (dock ej i blatte-Malmö eller blatte-Landskrona) :D

Anonym sa...

Synd! Jag som hoppats på att Svt hade rekryterat dig för att få lite spets på Opionionsavdelningen.. Men två månader, vad blir arbetsuppgifterna och vad tror du att du kan bidra med?

sakine sa...

RL, du är ju en välintegrerad skåning! Blatte-Malmö skulle nog kunna passa mig. Jag cyklade ju till Höör -06, är lite rädd för de små byarna. I Hästveda (visst ligger det i Skåne?) blev vi jagade av en häst.

Ny läsare, tack! Men två månader är evigheter. Första vicket jag hade på Expressens debattsida var på en månad. Jag är van vid debatt, debattörer och hårt slit.

Leo Lagercrantz skrev en gång (ungefär) att det är otacksamt att vara debattredaktör - man sliter som en galning i bakgrunden. Det är så sant. Men väldigt kul är det. Allt har sin charm.

Kvällstidning är förstås inte heller detsamma som tv. Jobb jag inte kan lära mig något nytt på (eller får sjukt bra betalt för) är inte intressant.

Sven Holmström sa...

För ganska precis ett år sen tog jag ett tremånaders break i Istanbulboendet och bodde i Göteborg för första gången. Väldigt enkel stad att bo i, om man som jag inte tycker att bil är nåt man skall ha.

Spårvagnar är dock, mycket riktigt, det sämsta när man inte själv använder dem. Galet farligt, jag kan inte begripa att staden överlever.

På torsdag flyttar jag till Schweiz för ett par månader. Mmmm, franska... Sen blir det Istanbul igen.

sakine sa...

Sven, Schweiz låter spännande. Men Istanbul är väl ändå bäst?

Ps. Läste inläggen om Turkiet, vet inte om jag håller med riktigt men konsensus är ju inte meningen. Intressanta synpunkter ändå.
Jag har för övrigt frågat fler om svansarna, och fått det bekräftat från ett dussintal olika personer nu. Min syster, som gick första klass i Ankara och fick höra det av sin lärarinna, bland annat. Ds.

Sven Holmström sa...

"Sven, Schweiz låter spännande. Men Istanbul är väl ändå bäst?"

Jo, det är klart.

"Jag har för övrigt frågat fler om svansarna, och fått det bekräftat från ett dussintal olika personer nu. Min syster, som gick första klass i Ankara och fick höra det av sin lärarinna, bland annat. Ds."

Ok, jag tror på det. Det lät ju lite väl extremt, men det är nog sånt som folk censurerar bort när de pratar med mig.

Jag hade faktiskt en debatt om namnet 'Kurdistan' på jobbet för nån vecka sen. Jag härjade om att namnet faktiskt användes på alla gamla ottomanska kartor, (och samtida europeiska) utan att de för den delen avsåg att det var en enskild stat. (Som Sakine vet har många turkar den märkliga uppfattningen att ordet 'Kurdistan' i sig utgör ett politiskt ståndtagande, dvs säger man 'jag är mot kurdistan' så betyder själva användandet av ordet att man är lite terroranstruken).

På samma kartor kan man dessutom alltid se det idag något mindre använda Lazistan.

sakine sa...

Sven, jag hörde svansgrejen först av mannen i USA. Men de flesta kurder jag frågar känner igen det.

Jag gillar inte den där överdrivna paranoian. Dogmatismen. Den överdrivna symboliken och mystiken.
Påminner för mycket om religion. Men du har en poäng i att det blir lite väl mycket gulligull med AKP.

Sven Holmström sa...

"Jag gillar inte den där överdrivna paranoian. Dogmatismen. Den överdrivna symboliken och mystiken.
Påminner för mycket om religion. Men du har en poäng i att det blir lite väl mycket gulligull med AKP."

Jag håller naturligtvis med. CHP och anhang stödjer sig på en ideologi som i praktiken är en andra religion i Turkiet.

Men jag vet inte om AKP är bättre, ärligt talat.

Sen får du räkna med att jag är lite turkfascistisk, jag skall trots allt gift mig med en turknationalist om några veckor. Man måste tänka på husfriden också;-)

sakine sa...

Sven, haha! Grattis eller vad man kan säga :)