2009-01-03

Kvinnor och egoism

Dagens kolumn. Ett ämne jag tog upp häromdagen här på bloggen. Jag gillar inte utropstecken i rubriker, men poängen framgår ju.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Den sortens bitch-egoism du skissar på innebär nästan alltid numera att tjejen tar draghjälp av män - äldre, mäktigare, tätare män som håller henne kvar på plán, hjälper henne upp, står till buds för att gifta upp sig. Att snacka om ta-själv går bra, men programmet körs nästan alltid med hjälp av män som håller upp dörren och hjälper vederbörande ung bitch att kliva på andra, både män och kvinnor. Tidningen du jobbar på är full av exempel på den saken: unga tjejer som värvats som kuttersmycken och som vet om det

Det är där någonstans den blinda fläcken finns: du ser bara ett antal klättrande glada tjejer men inte de strukturer som de erkänner och underordnar sig för att få komma upp. Men visst, t ex Liza Marklund gör ofta exakt samma självmål.

sakine sa...

Femilibuster, visst finns det kvinnor som "tar hjälp av" män på alla arbetsplatser och visst finns det kvinnor som dessvärre är fullt upptagna med att jämföra sig med och trampa på andra kvinnor (som ju ses som konkurrenter). Kanske ett övergångsstadium?

Jag tror inte egoism, eller antialtruism, behöver innebära ständig hjälp från män. Snarare tvärtom.

Och jo, det snackas ofta om att "ta för sig" och liknande. Men samtidigt skuldbeläggs kvinnor när de i praktiken tar för sig på samma sätt som vore naturligt för män - utan pekpinnar i sikte.

Anonym sa...

Jag är så glad att ämnet kvinnor och egoism har tagits upp. för medan majoriteten av kvinnor kämpar för att få ¨kredit¨, så finns det ändå många kvinnor som utnyttjar och missbrukar denna ställning som kvinnor har i samhället av ren egoism. kvinnor som bla jävlas i rättsproccesser om vård av barn för att sätta dit sina ex män och som bokstavligt lever på sina exmäns ekonomi. har själv kännedom om en relation där exfrun tiggde pengar och saker av sin ex man och vägrade betala för barnens utgifter,¨Jag har inte råd¨ var den klassiska kommentaren. (medan råd fanns för en bl.a ny bil, villa och resor.

jag tycker att kvinnor ska vara sakliga och använda förnuft och vara modiga!! men egosim tror jag inte på

sakine sa...

Trötter, egoism går inte nödvändigtvis ut på att kvinnor missbrukar makten som mamma/exfru.

Kalla det antialtruism om egoism får dig att tänka på elakheter?

Ulf Larsson (FP) sa...

Alla andra tänker på sig;
det är bara jag som tänker på mig.

En vanlig $vensson sa...

Klok text. Synd att du inte nämnde den kvinna som formulerat en egoistisk etik, men det får man kanske inte på den socialliberala ledarsidan.