2009-01-20

Gaza blottar tröttsamma fördomar

Sandelin skriver om antisemitismen, men också islamofobin gör sig påmind. Hax skriver exempelvis:

"Om jag emellanåt skriver att man inte skall vara taskig mot muslimer, utan att för den sakens skull sänka garden mot militant islamism – då blir jag utskälld i kommentarerna. Av folk som tycks mena att man visst skall vara taskig mot muslimer.
Och om jag skriver att man inte skall vara taskig mot judar, bara för att Israel har gått in i Gaza – då blir det rent schizofrent i kommentarsfältet."

Jag har också efter lördagens text fått många underliga kommentarer av folk som vill förklara för mig att det inte existerar toleranta och demokratiska muslimer. Man kan ju undra hur många som faktiskt tror att det är så. Diverse "muslimska representanter" gör dessvärre ett strålande jobb för att spä på bilden av fanatiska människor som vill inskränka yttrandefriheten för dem som tycker annorlunda.

Ett annat problem är att de som talar om islamofobi sällan erkänner/nämner antisemitismen, och vice versa.

34 kommentarer:

Charlotte W sa...

Men exakt. Det är för jävla deppigt helt enkelt.

sakine sa...

Charlotte, såg att du försökte förklara hos bloggaren "Roya". Trist att det finns sådana låsningar.

Bland somliga inom borgerligheten finns dessvärre motsvarande attityd - "islamofobi är bara ett begrepp för att få tyst på kritik mot islam!" sägs det.

Tja. Visst gapar somliga islamofobi, och andra antisemitism, åt nästan vad som helst. Men fenomenen är inte desto mindre existerande för det.

Anonym sa...

Det ar sant, bra inlagg. Det finns alldeles for manga som inte kan skilja pa Islam och Islamism (tex Hirsi Ali) men ocksa en del bland oss palestinavanner som inte kan skilja pa Israel och judar. Jag hoppas inte antisemitismen ar lika utbredd som det verkar.
Eleni S

sakine sa...

Eleni, det är intressant och samtidigt skrämmande att annars vettiga människor, antirasister, kan ha så svårt att se det här.

Men det är bra att det finns några som reagerar ändå.

Anonym sa...

Precis. Ayaan Hirsi Ali får poäng av många liberaler för att hon är snygg och karismatisk och säger det man är van vid att höra på ett kraftfullt sätt. Jag håller gärna med om att hon är modig som person, men bristen på logik i det hon säger - hon hade inte kunnat komma in i Holland alls om landet drivit den politik hon senare stod för, hon hade blivit kvar i ett utblottat flyktingliv - vill man inte ens se. Och hennes hopblandning av islam och islamism är en olycka, den gör bara att mängder av vanliga muslimer uppofattas som al-Qaida.

Jag håller gärna med om att det finns antisemitiska inslag i en del agitation mot Israel, men många israelvänner överanvänder det där argumentet, man säger "bu! du är antisemit!" så fort man kommer åt.

Ingerös inlägg häromdagen var ett skräckexempel på oförmågan att se skillnad på fientlighet mot judar och kritik mot Israels politik, dessutom en ohyggligt oförstående text (undrar varför de där araberna bråkar och uttrycker sig otåligt när deras släktingars hus sprängs i bitar i tusental och det har varit så i årtionden?) Mycket riktigt blev han sågad i kommentarerna.

sakine sa...

Magnus, Ingerö skriver så många inlägg - har du direktlänk till det inlägg du syftar på? Tack.

Det stämmer att somliga Israelvänner överanvänder begreppet, det är lika dumt som när Islamkritiker lättvindigt anklagas för islamofobi (fördomar mot muslimer). Det är också vanligt.

Och väldigt kontraproduktivt. Överdrifterna gör det svårare att se islamofobin/antisemitismen när den väl finns och behöver synliggöras.

Anonym sa...

Sakine: Tänkte på det här: http://ingero.blogspot.com/2009/01/palestinavnnernas-problem.html
Det handlar förstås lika mycket om svensk politik som om palestinafrågan, men han verkar rätt blind för att det är en stor skilland på att driva sin ståndpunkt med en stat i ryggen, ett (relativt) tryggt hemland, och att vara hänvisad till en diasporaverklighet utan sådant som diplomater, nationell nyhetsbyrå, skolor och tidningar som för din talan etc etc. De svenska judar han tar som exempel riktar ju framförallt sina manifestationer till svenskar, inte till araberna, så det håller inte att säga typ 'men araberna erkänner inte heller israelerna här, så dessa borde känna sig lika utlämnade'.

En av dem som kommenterar inlägget påpekar att om man tar för givet att den som demonstrerar i palestinafrågan här alltid ska uppträda städat, så är det ungefär som att vänta sig att en jude som protesterade mot nazismen 1943 skulle vara snäll och hovsam. Exakt - och det är inte att sätta likhetstecken mellan nazister och judar, det är situationen av maktutövning som jämförs, inte aktörerna som sådana.

roberth sa...

Att förklara för något för denna Roya är omöjligt maken till hat och vidriga texter har jag sällan skådat. Varför säger ingen något om tiden då Egypten ockuperade Gaza?

Anonym sa...

Var det någon mer än ja som såg (om) "Der Untergang" på tvåan igår och tänkte på Gazakriget?

Jag väljer att inte avslöja exakt vilka paraleller jag drog utan är först nyfiken på om någon annan överhuvudtaget tänkte på det och i så fall hur. Så vi slipper ställningskrig redan från punkt 1 liksom... :)

Anonym sa...

Jag har två frågor:

Sakine har du varit på Västbanken och Gaza?

Har du och Dilsa Demirbag-sten gemensam åsikt vad gäller Israels brutals behandlingar nämligen att agera med tystnad och inte bry sig?

Ni båda jobbar på Expressen.

Zanko

sakine sa...

Liz, nä...såg inte.

Zanko, alla som skriver för Expressen tycker förstås inte samma sak.

Ja, jag har varit i Palestina men fick ej åka in i Gaza (pga kraftig raketbeskjutning).

Dilsa får själv redogöra för vad hon tycker, du verkar inte klara den uppgiften.

Själv har jag alltid sympatiserat med båda folken, och jag är pragmatiker. Alltså; prata med Hamas i stället för att fastna i dogmatik, och sikta på tvåstatslösning (gäller båda parter).

Anonym sa...

Om du hade sympatiserad med båda folken så hade du nog reagerat på Fosforbomber som regnade över Gaza folket som har lemlästats samt förstörda sjukhus och FN byggnader.

Tystnad kallas det.
Finns inget bättre ord.


/Zanko

sakine sa...

Zanko, för oss kurder är det tyvärr inget ovanligt med fosfor. Eller mycket annat.

Varje människa - oavsett nationalitet - som dör i förtid = en tragedi.

Tystnad är aldrig bra, men jag är rädd att min bakgrund gjort mig en aning avtrubbad.

Anonym sa...

"min bakgrund /har/ gjort mig en aning avtrubbad" - vilket fantastiskt snyggt sätt att vika undan inför frågor om angrepp med vit fosfor. Särskilt av någon som annars inte tvekar att utnämna den ene och den andre till medlöpare.

Men visst, det hade varit en sensation om någon yngre journalist - en som har något att förlora - på Expressen hade uttalat sig tydligt mot Israels brutalt poänglösa angrepp.

sakine sa...

Magnus, har ni inget bättre för er än att snyfta runt på min blogg?

Läs Expressens ledare om Israel, är ett tips. Märks att du inte gör det.

Och försök klämma in att världen är större än den konflikt just du är besatt av.

Anonym sa...

Eeeh Sakine, vill du att folk ska be om ursäkt för att de är ohyfsade nog att kommentera eller att pröva det du säger litet grann, istället för att bara säga "åååh saki du e så cool"? Att man får ta diskussionen trodde jag var ett med att kliva upp på tvålkartongen och uppträda i offentligheten - men du som länge har varit krönikör och har kunnar stänga av feedback-kanalen är kanske inte van vid den biten? Eftersom nio av tio inlägg här handlar om politik etc så är den här bloggen ne offentlig plats, snarare än en privat dagbok.

Och om man befinner sig i det offentliga rummet, om man är anställd för att formulera sig i heta frågor så utgör även total tystnad ett slags statement. Det är helt enkelt inte trovärdigt att tjuta högt inför varje jobbig erfarenhet som drabbar kurder och samtidigt tiga som muren i palestinafrågan.

sakine sa...

Magnus, vad "prövar" du? Jag har väntat, men du kommenterar inte det jag skriver/tycker. Det kallas spam och publiceras vanligtvis inte.

Livet är lite för kort.

Tips: skaffa en snyftblogg. Det här är inget klotterplank för fjortisar som "brinner för Gaza".

Anonym sa...

//Sakine
Se det som en konstruktiv feedback
Jag är också kurd. Men det ursäktar inte att man inte uttalar sig om det som händer i Gaza.

Som Magnus sa det är en slags statement det med tystnad.

Om vi forsätter att va tysta kommer folkmorden att forsätta.

Tänk på det,

/Zanko

sakine sa...

Zanko, vad går er feedback ut på?
Att alla måste skriva om just Gaza och Israel varje dag?

Jag är relativt ointresserad av att skriva om ett ämne där många andra röster redan finns.

Kräver du av skribenter att de ska skriva om Kurdistan också?

Anonym sa...

Sakine:

"jag har varit i Palestina men fick ej åka in i Gaza (pga kraftig raketbeskjutning)."
-du vet lika bra som alla andra att Israel inte tillåter journalister att komma in i Gazaremsan, särskilt inte när det är öppen konflikt. Man kontrollerar alla infartsställen och använder det för att se till att obekväm rapportering inte kan göras. Under t ex Jugoslavienkrigen på 90-talet fanns inte dylika begränsningar på alla håll, det var ett av skälen till att det kunde bildas strk opinion.

Jag är varken först eller sist med att ha synpunkter på ditt luddiga kannstöpande kring Gaza eller andra frågor. Hur många har det varit den senaste veckan som ställt kritiska frågor här på bloggen? Hyfsat många, men som du så klokt påpekar, jag har inget krav på mig att peka ut var du bara bluddrar (det räcker med at läsa kommentarerna här och se att det är en diskussion, inte ett Lunarsnack)

Om du inte orkar ta en debatt därför att det är typ en svår och tidskrävande uppgift att skriva ledare, så devalverar du det du håller på med. Politiker kan ibland komma undan med at säga "So what?", opinionskrängare kan det inte, inte i längden. Men okay, jag har inga förbäntningar på Expressen och dom som skriver där, så du behöver ingalunda låtsas att det är du som förväntas ta intryck.

sakine sa...

Ps. Att vara emot krig är ungefär som att vara emot gatuvåld eller bröstcancer. Hade ni följt den här bloggen hade ni vetat vad jag tycker om den sortens "ställningstaganden". Ds.

sakine sa...

Magnus, jag var där för tre år sedan inför valet. Zanko ställer frågor - det går att svara på. Men jag förstår inte vad du vill debattera? Är det jobbigt att just jag, en tämligen betydelselös debattör i Sverige, inte skriver om Israel och Gaza?

Fenomenet är ganska intressant. Fler har kommenterat anonymt, då publiceras inte inläggen, och menar att jag är "äcklig" och allt möjligt eftersom jag "inte skriver om Gaza". (Kanske är det en och samma person som skrivit in läggen).

Det är ju heller inte så att jag någonsin utgett mig för att vara en godhjärtad eller "snäll" skribent.

Anonym sa...

/Zanko
Lite sympati med folk som har det svårt och humanitär kris skadar inte Sakine.
Det är ingen som kräver av dig att skriva varje om Gaza men åtminstone nämna att det finns en humanitär kris och folkmord

Hade du varit lika tyst ifall det var din familj som drabbades?

Innerst inne har du säkert ett gott hjärta men det är farligt att blunda för saker som händer..
Du har ett moraliskt ansvar som skribent..

Radera mitt inlägg om du vill.
Jag lämnar dig ifred.

sakine sa...

Zanko, visst känner man som människa sympati med människor som har det förjävligt. Men det är så självklart - och jag skriver inte för att visa upp min godhet. Det finns redan många andra skribenter som gör det.

Kanske är jag inte heller lika mottaglig för bilder på döda barn och liknande, jag har sett sådant så jag länge jag minns. Det chockar inte mig om du förstår vad jag menar.

Det som intresserar mig mer är politiska problem och lösningar, och fenomen som man kan se i till exempel debatten. Alla har sina egna perspektiv.

Är man ute efter att läsa folk som känner medlidande och känslomässig sympati är jag rädd att det här är fel blogg.

Anonym sa...

Sakine, att ta moraliskt ansvar som skribent har inte ett dugg att göra med att vara sentimental eller syssla med feelgood-tyckande. Punkt.

Liza Marklund, för att ta ett aktuellt exempel,. tog inte moraliskt ansvar för sitt skrivande när hon körde fram "Gömda" och dess uppföljare som en i princip helt sann historia, "städade upp" figurerna, skapade ett gravt överdrivet scenario. och drog feta växlar på den storyn. Det är därför många uppfattar henne som en lögnare, därför hon har tappat oerhört i förtroende de senaste veckorna.

sakine sa...

Magnus, kräver du att skribenter ska "ta sitt ansvar" och skriva om Kurdistan, Kongo och alla andra platser på jorden där människor slaktas?

När det gäller moral är jag strikt liberal subjektivist.

Din parallell till Marklundsoppan är fullständigt obegriplig.

Här stör det dig att en skribent INTE skriver mer om ett ämne.

På stora hela: jag är smickrad av era inlägg, uppenbarligen tror ni att jag är viktigare än jag är ;)

Sött.

Anonym sa...

"kräver du att skribenter ska "ta sitt ansvar?"

Svar ja, om man offentligt driver opinion på vissa områden (i ditt fall politik, särskilt utrikes-, utbildnings-, och integrationspolitik) så har man ett ansvar för vad man skriver, på lång sikt också. Visst, en poäng med att jämföra med Marklund är att hennes flådiga lansering av sig själv och sina stories har slagit tillbaka mot henne, och det är på många sätt hennes eget fel. Antagligen tyckte hon att det var bäst att krama allt hon kunde ur storyn i "Gömda" etc utan att ankra den ordentligt.

*När* det är angeläget tat skriva om en fråga, och hur, får man naturligtvis bedöma själv, men man får räkna med att andra har rätt att ha synpunkter på det. Även på ens blogg. Ursäkta men det här är så himla basic att jag är förvånad över att du låtsas inte känna till det.

Och som sagt, att ta ansvar är inte samma sak som att sitta och producera snyftiga inlägg eler att vara konflikträdd. Du tycks knappast vara en konflikträdd person, däremot kanske du vet när du 'bör hålla tyst' och drar nytta av det.

Sen bör du nog sluta låtsas som om du bara råkat ramla in på Expressens ledarredaktion för att tycka litet allmänt. Det klär dig inte.

sakine sa...

Magnus, jag är verkligen inte ledarsidans "utrikespolitiske expert". Det är framför allt frågor som rör Turkiet och Kurdistan som jag behärskar.

Skulle jag VILJA bråka om Israel/Palestina hade jag gjort det - men som jag skrivit ovan är min hållning pragmatisk, mitten och galet ointressant.

Jag tror jag får skriva på Expressen för att jag har många läsare. Simple as that. Och jo, jag får skriva om i princip vad jag vill. Annars blir det som med Stockholm City: jag säger tjingeling och adjöss.

Anonym sa...

Så oväntat att Magnus bara svarade på den allmänna delen av din fråga och undvek exemplen du tog upp...

Jag tycker fortfarande att den skarpaste analysen av den här infekterade "debatten" (ställningskriget) gjordes av Nima Daryamadj i City för ett tag sedan.
http://stockholm.city.se/nyheter/2009/01/19/Ar_svartas_liv_30_ganger_mindre_vart_/

Även han har ju fått utstå helt bizarra inlägg på sin blogg om sin otydlighet, även innan hans ens skrev sin krönika.

Anonym sa...

Liz: Eftersom "konkreta exempel" i den här typen av debatter med bombhögern och dess gelikar brukar se ut så här: 'gillar du att man kastar sten och raketer på judar? Var Khomeiny en hjälte? Håller du med om Sions Vises protookoll som har nytryckts i Arabvärlden?' - så valde jag att föra debatten på en mera principiell och allmän nivå: en skribents ansvar i en aktuell fråga. Det blir så där, särskilt när en del i diskussionen ser demonstationer och politisk strategi som enbart en polisiär fråga, och glatt tänker bort den politiska bakgrunden.

Det är noll poäng med att diskutera sådant här med fem anonyma som stup i kvarten säger "det var inte jag som sa/tänkte/krävde att..." och helt enkelt smiter undan uppenbara fakta eller ljuger. Kolla upp Ingerös, Bloggelitos eller Gudmundsons bloggar så får du se hur det kan se ut. Och den här är inte alltid så mycket bättre...

Anonym sa...

Jovisst, det kastas en massa irrelevant skit åt alla håll och kanter från alla möjliga håll men Sakines krav på exeplifiering i det här fallet tycker jag är korrekt. Om hon - till skillnad från allt för många självutnämnda experter och länstolsforskare - här i Sverige - inte anser sig ha en analys eller en åsikt om Gazakriget som är intressant eller egen nog att vädra här, varför göra det?
Och som sagt, varför ska alla skribenter (eller självutnämnda opinionsbildare i bloggosfären) enbart avkrävas ansvar i palestinafrågan?
På nyheterna nu i dagarna har korta notiser om ett annat krig flimrat förbi, det som pågår på Sri Lanka just nu. Var är opinionen mot det någonstans? När får vi lite body count och anklagelser om brott på mänskligheten där? Precis som angånde Darfur och Kongo så kommer man inte ifrån att vissa konflikter inte anses värda nog att skrika sig hes om när dom inte innehåller stora eller lilla satan som en aktiv part och självklar bad guy...

Anonym sa...

Och ja, just det: Krig är hemskt, speciellt när barn drabbas. Sedär, nu tog jag mitt ansvar! Höll på att glömma där... ;)

Ibrahim sa...

Bra inlägg!

Anonym sa...

???"...så är det ungefär som att vänta sig att en jude som protesterade mot nazismen 1943 skulle vara snäll och hovsam..." (Magnus)

Och detta skulle betyda...? Nazistjämförelse eller något annat? Var bor den hypotetiska juden 1943, i Tyskland? Nog bäst han håller sig mycket, mycket tyst.

A-K Roth