2009-01-25

"Mediekurder"

Ett fenomen som diskuterades i Godmorgon, världen!, ca 30 minuter in i första timmen. Det sägs en del intressant, jag känner igen mycket av det Dilsa Demirbag-Steen säger. Det finns en berättartradition, många kurder kommer från hem där det diskuteras mycket politik och samhällsfrågor, och kurdiska kvinnor har skinn på näsan.

Men risken med "etniska förklaringar", som präglar SR:s inslag, är alltid att de får en överdriven betydelse. Kurder är trots allt en väldigt stor invandrargrupp i Sverige, många har bott här sedan 80-talet eller tidigare. Det är inte så konstigt att några av dem är framgångsrika. Ibland får jag höra att folk tror att nästan alla som syns i medierna med rötter i Mellanöstern är kurder, och så är det förstås inte. Det finns syrianer, iranier, greker och folk med alla möjliga bakgrunder.

Alltså: Visst kan nationalitet och kultur spela roll. Jag tycker mig också se mönstret av ambitiösa svensk-kurder. Men framför allt är dessa människor - med olika bakgrunder och med olika åsikter - som av vitt skilda anledningar syns i samhället. Självklarheter? Ja, men ibland möter jag till och med framträdande journalistkollegor som verkar tro att det finns en kurdisk mediegen av något slag. Om det vore så enkelt...

7 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant titel!

Här är ett förslag på nästa inlägg du kan göra om överrepresentation av kurder i det svenska samhället:

Fängelsekurder.

I svenska fängelser sitter hundratals om inte tusentals män av kurdiskt ursprung dömda för våldtäkt, mord, rån och misshandel.

Hur det kommer sig är ju naturligtvis en mycket mer intressant fråga än att ta upp de 3-4 kurderna som får komma till tals i svensk media. Intressant?

/Eric

Anonym sa...

Jag vill minnas att den utmärkta tidskriften Axess för något år sedan hade en artikel om framgångsrika kurder i Sverige.

Anonym sa...

Eric:

Din mening var lite konstig.
Vad är det som är överrepresenterat? Menar du att av alla invandrargrupper, så sitter det mest kurder i svenska fängelser? BÖRJA LETA EFTER EN SERIÖS RAPPORT OCH HÄNVISA.Jag vill läsa den. Om det nu är så att många kurder sitter i fängelset så betyder väl inte det att man inte får skriva om possitiva saker?

För övrigt sakine... BRA SKRIVET! ;)

sakine sa...

Eric, det körs ju ingen etnisk registrering i Sverige, så hur har du fått informationen?

Om nu kurder bland brottslingar står för särskilda brott vore det intressant att få veta mer om varför.

Jag kommer spontant inte på vad det skulle vara, de brott du tar upp ses förstås inte som "ok" bland kurder eller några andra folk generellt.

sakine sa...

Magnus J, ok...den enda gången jag vet att de nämnt mig var i ett sammanhang där jag felaktigt påstods jobba för Timbro.

Annars är det en intressant tidskrift ja!

sakine sa...

Kungen, tack!

Laertes sa...

Eric har väl hört Mauricio Rojas dilla om "kriminella kulturer" och "fuskgener" antar jag. Tråkigt att han inte lyckas se igenom idiotin.