2009-01-08

Intressant om egoism och feminism

Hos bloggaren "Kurry".

Hon skriver: "Jag är kluven. Mest för att jag inte kan frigöra mig från just den socialistiska ideologin, den krockar med mina egna ideal som är en salig blandning och jag vet inte på vilket ben jag ska stå."och "Egoism anses dålig. Hur frigöra kvinnor genom att skuldbelägga egoism? Jag håller med där. Det blir en paradox". Samt; "Man pratar om hur kvinnor ska frigöra sig, men man ger henne fortfarande dåligt samvete när hon väl gör det eftersom omhändertagandet är en sån fin egenskap."

Precis! Det är just det jag menar. Accepterar vi inte ekonomisk frigörelse helt - dvs att kvinnor skaffar och söker pengar utan att moralister rynkar på näsan - kommer den heller inte. Då kan vi älta om orättvisorna på arbetsmarknaden i all oändlighet.

Medmänsklighet/solidaritet behöver för övrigt inte innebära att "den snälla kvinnan" förslavas, alltså offrar sig själv, på kuppen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

När vänstern strider för sina löner säger ni nyliberaler: "Fan vad ni i vänstern är egoistiska som inte sänker era löner till förmån för lettiska arbetare!"

Poängen är att socialismen faktiskt är egoistisk. Vänstern kräver att de breda massorna ska ha ett drägligare liv med högre löner, semester och föräldraledighet.

Varför är det altruistiskt att vilja ha ett drägligare liv?

Det är ju faktiskt ni i högern som säger till kvinnorna att stanna hemma med barnen...

sakine sa...

Waldo, du sätter fingret på något utöver egoism; vänsterns (och andra protektionisters) uppdelning av människor enbart på grund av nationsgränser. Trots att människorna vill försörja sig på samma sätt som svenska byggjobbare får åka till EU-länder och göra detsamma. Protektionism, hyckleri och låtassolidaritet får ni tåla att liberaler kritiserar.

Jag vet inte annars vilken sten du dök upp i från men här är lite om vad jag tycker om att kvinnor ska stanna hemma med barn: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=35188&a=1241855&lid=puff_1242937&lpos=extra_0

http://www.expressen.se/ledare/1.1226467/sakine-madon-kd-bidrar-till-utanforskap

sakine sa...

Ps. Frihet är inte till för att begränsa andra människors rätt till frihet. Där går också min "gräns" för egoismen - som för allting annat. Ds.