2009-01-17

Humor

Turkiet vill att Israel utesluts ur FN.

Ja, Turkiet som respekterar sina medborgare så oerhört oerhört oerhört mycket.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Turkisk humor.
tack sakine du fick mig o le med de inlägget

/debokri

Sancak Beyi Emre sa...

Sakine:

Antalet döda är över 1000 efter några veckor, vilket defineras som "Major conflict".. Vad ser du som orätt i det?

Sen till din Turkiet kommentar, man sitter i säkerhetsrådet nu.. Hade man kunnat göra det om man är så "förfärliga" som du och resten av "anti-turk" klubben vill måla ut de till ?

Emre

sakine sa...

Emre,
FN är ingen garant för mänskliga rättigheter, Kina är exempelvis en permanent medlem i säkerhetsrådet.

När Israel håller kvar tonåringar i häkte riktas skarp kritik (vilket är bra), men när turkiska åklagare yrkar på decennierlånga fängelsestraff för 12-åringar och uppåt är det tyst. Nog slipper Turkiet undan förhållandevis lätt.

I Israel tillåts åtminstone människorättsorganisationer arbeta i fred utan att trakasseras och hotas av staten.

Johan K sa...

Det kan givetvis vara en komplex problematik att jämföra dessa två länders kränknngar av mänskliga rättigheter respektive folkrätten då Turkiets främst drabbar de egna medborgarna, framförallt kurder, kristna och regeringskritiker medan Israel behandlar sina egna mycket väl. Man har exempelvis starka kvinnorörelser, HBT parader och det är även fullt legitimt att kritisera makthavare och staten som helhet. Däremot använder de emellanåt ett kraftigt övervåld mot grannarna och palestinierna.

Och du (Saki) har helt rätt i att FN definitivt inte är någon garant för ovanstående. Ryssland är permanent medlem exempelvis. Och för några år sedan stoppade Kina en resolution vilken innebar en militär insats i Darfur (Sudan). Anledningen var att Kina "var i behov" av oljan som Sudan tillhandahåller dem. Ett annat exempel är Rwanda 1994 då USA och Frankrike gemensat framgångsrikt motverkade en insats som hade kunnat stoppa eller i varje begränsa antalet offer i folkmordet. Frankrike var nämligen en nära llierad med huturegimen och använde Rwanda som förkastningslinje i syfte att nå guld och andra fyndigheter i Kongo.
Jag tror att ekonomiska incitament/aspekter till största delen är vad som avgör FN:s kurs.

Anonym sa...

Ett land som inte bryr sig om FN:s resolutioner och bombar FN byggnader, skolor och sjukhus.
Man släpper inte in medicin och medicinsk utrustning från UNRWA.

Israel visar helt enkelt att man skiter fullständigt i FN.
Israel tar inte FN på allvar så vad är meningen med att släppa in dem.

Anonym sa...

Israel leder överlägset när det gäller att skita i FN-resolutioner, och har nyss nackat omkring 1000 obeväpnade människor, till stor del kvinnor och barn. Man kör sitt eget race med ett underförstått "vi kan göra som vi vill så länge vi har USA:s in blanco-stöd bakom oss". Kan inte se vad det finns för poäng med att ha med dem i FN.

Sancak Beyi Emre sa...

Sakine:

HR kan tolkas på många sett, jag föreslår att du tar och läser HR programet som våra högskolor erbjuder, sen kan vi ta den här diskutionen..

roberth sa...

Turkiet är ju ett föredöme....
rent ut sagt pinsamt att de kräver något sådant.

Saladin sa...

Turkiet, sin barbariska minoritetspolitik till trots, har i alla fall mod nog att tycka något i en katastrof..

Magnus sa...

Men kan vi inte alla bara enas om att Israel är själva definitionen av ondska, att Gud är god och att Jultomten visst existerar?

Anonym sa...

"Tja KP! Jag är en ball grabb på 14 jordsnurr och jag vill bara säga det att krig är JÄTTEDUMT! Alla vuxna som krigar borde genast skärpa sig och lägga av med det! Om vi barn styrde världen skulle den vara jättemycket bättre alltså. Det är fel att döda!

PS. Sätt in en bild på Thomas Di Leva."

Ack, jag minns tyckandets mod från min ungdom... ;)

Anonym sa...

Ni som håller reda på nyheter vet nu att FN har tagit tillbaka anklagelsen att Israel attackerade FN-skolan och ett sjukhus. Rapporterna kom från UNRWA som spred osanning. Nu är skadan skedd. Det enda man kan göra är att inte tro första bästa nyhet. Lärde man sig ingenting av "massakern i Jennin"? Vidare har FN rapporterat att det varit nödvändigt att stoppa transporter av hjälpmedel då Hamas har stulit och kapat sändingar. Israel har genomgående skickat stöd. Och Hamas har genomgående stoppat och försnillat stöd. Det finns säkert mycket att kritisera i Israels agerande utan att behöva gå efter falska vittnesmål.

A-K Roth