2008-04-21

Störande grannar

Jag har en granne som spelar arabisk musik och en som verkar digga disco. Det är trevligt, men inte om nätterna. Och det är oklart exakt vem det är som skruvar på volymen när man bor i ett gigantiskt höghus - många människor bor under och över, till höger och vänster.

En gång, förra sommaren då jag jobbade, hade en granne party till klockan åtta på morgonen. Jag försökte ringa Securitas som bostadsrättsföreningen (ja, det finns BRF:ar i "utanförskapsområden") hade ett avtal med, men de "brukar inte köra ut så långt". Nähe.

De kom förstås aldrig. Det påminner mig om när jag ringde polisen och 112 när jag jobbade som fritidsledare i Botkyrka, och då en telefonsvarare meddelade att det var många som ringde och att man stod i kö. Då var det bara att fixa situationen själv. Bara jag visste var de där grannarna håller hus.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Sakine:

Ett tips! Skaffa dig en femsträngad elbas och en förstärkare på minst 150W. Sedan börjar du lira exakt klockan tre på morgonen ute i trapphuset. När folk därefter förtvivlat börjar yra ut sina lägenheter iförda i bästa fall pyjamas så förklarar du för dem att det är kollektiv bestraffning. Grannsämjan är mycket viktig. En för alla, alla för en.

Jag bor i ett fyra våningshus och har trots detta en snubbe som lirar arabisk musik tills morgontimmarna. En annan som lirar vikingarock ssamtidigt och en som brukar börja borra med slagborr ca klockan två på morgonen.

Hoppas nästa granne bara spelar kurdisk motståndsmusik. Det kanske du kan ha mer överseende med, även under vargtimmen.

/Johan K

Anonym sa...

jaa du, mina grannar verkar börja festa 7 på morgonen..dem höjer volymen till max så att det börjar dunka i mina väggar

sakine sa...

Inga anonyma inlägg! I övrigt: ja uppenbarligen är tokiga grannar ett vanligt inslag i livet. Mycket störigt kan det vara. Frågan är vad man gör åt det (om man inte vill störa folk själv)?

Jag begriper inte hur en bostadsrättsförening kan ingå i ett avtal med ett företag som inte ens vill åka ut till det område där brf:en finns. Men vem pallar gnälla på min brf, som hellre ordnar "biokvällar för barn", "sykväll" etcetera än att göra något vettigt.

Anonym sa...

Vad man kan göra? Tja, kontakta hyresvärden och hyresgästföreningen.

/Randor

sakine sa...

Randor, det är ju det som är lite tricky. Jag bor i en brf. Jag hade inte råd att bo i hyresrätt när det begav sig, och bor därför kvar i bostadsrätten. Billigt, men störigt som i fallet med grannarna.

Anonym sa...

Testa med något av följande:

1. Försök flytta därifrån.

2. Använd öronproppar när du skall sova.

3. Prata med andra grannar och gå ihop ett gäng för att tala busarna tillrätta. Då måste du ju i och för sig veta något sånär vilka de är men du kan ju gå ut i trapphuset och smyglyssna. Gå mellan lägenheterna och lokalisera ljudet. Om någon frågar vad du sysslar med då du smyger runt kan du säga att du delar ut morgontidningen.

4. Strunta i allting. Härda ut.

/Johan K

Anonym sa...

Men det är ju en fråga för brf. Tala med ordförande eller ågon i styrelsen. Det finns regler även i en brf, och det händer t o m att de som inte sköter sig tvingas flytta, dvs tvångsförsäljning och uteslutning ur föreningen. I värsta fall altså. Det avgör styrelsen.

markus

Anonym sa...

Mitt förslag till dig är att hitta lite vettigare ämnen att skriva om. Störande grannar och glassar är inte kul att läsa om.

Kom igen nu! Bättre kan du!

Anonym sa...

Härligt Dan Banan!:

Kolla in följande:

http://www.nightlife.se/image/789170/3560254?co_id=10007

Riktiga kanonbrudar!! Tjejen till höger är min gamla högstadiekamrat. Hon var olagligt vacker och sensuell redan på den tiden, men nu behöver jag svarta solglasögon för att inte svimma.
Vänninan går inte heller av för hackor. Men det är nog inte lönt att försöka göra dem till housewives. De är nämligen fullfjädrade civilare (inom elektronik) från KTH och KI.

Men man kan ju alltid njuta av det lilla.

Mvh Johan K

sakine sa...

Markus, jo....jag ska försöka ta reda på vem det är. Alla är så anonyma.

Dan Banan, har du ingen egen blogg för de tüüüngaste frågorna?

Det finns inte så mycket här att hämta inom överskådlig framtid...

Anonym sa...

sakine,
alla brf gör en årsredovisning som delas ut inför stämman varje år. Där står vilka som har uppdrag i styrelsen. Du har själv förmodligen varit med och valt dem.

Du kan också själv ställa upp och ta hand om något, t ex störningar (bli trappvärd). Du vet, du är ju medlem i föreningen, precis som de som stör. Det betyder att du kan komma med förslag, t ex om ordningsregler, på stämman.

Med årsredovisningen brukar det följa stadgar, Vanligtvis står det något i stadgarna om att visa hänsyn och inte störa grannar efter 2200. De stadgarna har du och de som stör om nätterna skrivit på när ni blev medlemmar i brf. Stadgarna kan ändras av brfs medlemmar.

Dvs du och de andra.

Men allt det här måste du redan känt till. Du har ju köpt en bostadsrätt?
Eller?

Anonym sa...

Ack. Störiga grannar och stalkers - somliga har det tufft! Det är ju just sånt här som gör att folk flyttar till svenniga bostadsrättskvarter och slutar blogga...

Johan K:
Testa nätdejting istället.

Anonym sa...

Sakine:

POLITIK ska du skriva om för sjutton. Det är skojigare!

Johan K:

Vilka läckerbitar hörrudu! Så fort sidan laddades upp så fick jag känningar i mittenpartiet. Det började rycka i baguetten med andra ord. Ajajaj, men teknologer är inte mycket att hurra för alltså. Fy fan vad tråkiga dom är. Däremot lyssnar dom på bra musik ska du veta. Mer om deras musiksmak nedan.

Nej för fan Sakine nu får det banne mig vara nog! Nu ska jag tipsa dig om ett jävla intressant ämne med stort nyhetsvärde!

Sedan 2003 så har tiotusentals flyktingar från Irak kommit till Sverige. Med dom har iranska agenter slinkit in i vårt kära fosterland. Här i Sverige håller dom nu på att organisera sig och ägnar sig åt diverse tvivelaktiga aktiviteter medan vårt kära Säpo har NADA koll på vad dom sysslar med.

Nere i Malmö har tex libanesiska Hezbollah en filial. Fy fan säger jag bara!

Kolla upp det dära!

Johan:

www.di.fm och sen klickar du på Tribal House. Helvete vilken bra musik. Jag får lust att dansa och brottas med hönor.

Sakine: Får man tipsa Johan K om en bra Tribal House skiva som han illegalt kan ladda ner på Piratebay? Jag är själv emot illegal nedladdning men gör det ändå. Det är så mycket billigare än att köpa skiten.

sakine sa...

Markus, jodå jag vet mycket väl hur brf fungerar. Men jag är l-a-t. Har inte tid eller ork att engagera mig. Det finns för många problem, framför allt med sopberg, smust och kamphundar.

Bättre då att lägga energin på polisyrket. Men först måste jag ta körkort (vilket inte hinns med just nu).

Gustaf, jo jag hade en jobbig kombination en gång: en (för mig relationsmässigt mycket ointressant) granne som klämde ner en ros i brevinkastet....
Och tassade efter mig vid pendeltågsperrongen. Då tar man upp sin telefon, ringer en kompis (eller en pojkvän om sådan finns) och upprepar "puss", "älskling" och sådant som upptagna människor säger.

Anonym sa...

Skriv en lapp och sätt upp i trapphuset. Inspiration till utformning och formulering hittar du här :-)

http://arga-lappen.blogspot.com/

Anonym sa...

Sakine: Lycka till med vad du en företar dig med gällande att få ordning i kåken.

Gustav: Får pröva lite nätdejting. Det verkar vara tryggare med lite avstånd till brudarna. Tips på någon bra sajt?

Dan Banan: Eller hur. "Baguetten" vilket nyspråk du kör med, kul. Grannen brukar kalla tjejer som alltid vill bli bjudna på drinkar för groggluder. Pendeltåget kallas för socialsnöret och t-banan för tuben. Jag vet inte om jag vågar ladda ner musiken nu när det gjorts public. Men tack ändå.

/Johan K

Anonym sa...

Johan K:

Eftersom Sakines bloggar den senaste tiden suger falaffel, så tycker jag att vi får hitta på nya ämnen at diskutera.

Nu undrar jag om man kan vara en klädrasist?

Ponera att du om 10 år åker ner till den arabiserade svenska staden Malmö för ett möte stadens kommunalråd. Du traskar in på hans kontor bara för att upptäcka att han har en turban på huvudet är iklädd i en sådan där vit arabisk dräkt. Hans tjocka skägg drar uppmärksamheten från hans bruna, nästan svarta ögon.

Han heter Abdullah Abrahamsson och har gjort en kometkarriär inom svensk politik för Islamdemokraterna som är en muslisk variant av Kristdemokraterna.

Vad blir din reaktion kära bror?

Kan manvara en klädrasist?

Anonym sa...

Dan Banan:

Vet inte om jag greppar problematiken korrekt, men om jag gör det så skulle jag be att få återkomma till kommunsnubben. Varpå jag skulle klä mig likadant som honom för att se hans reaktion. "islamdemokraterna"? Jo, det finns faktiskt ett sådant parti i vårt östra grannland. Detta trots att muhammedanerna där går att räkna på sina fem fingar eller tio tår. De vill införa vissa sharialagar om jag förstått det hela rätt.

PS. Du får försöka muta Saki så att hon skriver något mer intressant.

/Johan K