2008-04-01

Dagens krönika: Wilders & Co

...Eller egentligen lördagens, då den är skriven. Det tar ju några långa dagar innan den är i tryck. Här.

Läste i går en analys på DN Kultur. Jönsson måste, trots att det var känt redan i söndags, missat att LiveLeak stängt ner filmen på grund av hot. Men det är kanske inte så intressant? I övrigt förstår jag inte varför filmen skulle vara så mycket värre än JyllandsPostens karikartyrer.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Inledningsvis. Jag tycker att det är något mer förståeligt om ett företag eller annan typ organisation själv agerar på detta (dvs stänger ner sidan) sätt än att makthavare eller andra ser till att det blir så, såsom Laila Freivalds. Personalens säkerhet och välmående är ju trots allt ytterst arbetgivarens ansvar. Vad gäller att detta skulle vara värre än Jyllandsposten (eller Lars Vilks) så tror jag att det framförallt beror på att filmen utger sig för att visa sanningen om vad som komma skall, vilket man inte kan säga om några skämtteckningar. Många befarar nog att filmen kan komma att ge upphov till ökad misstänksamhet, stigmatisering och öppen fientlighet gentemot den berörda gruppen. Detta helt oberoende av den egentliga sanningshalten i filmen.

/Johan K

Anonym sa...

Filmen finns tydligen på en av NDs egna servrar: http://www.nd.se/ni/visa/default.asp?dokID=581
Inte bara muslimer ser rött heller, utan även judar: http://www.haaretz.com/hasen/spages/969825.html
Vad som dock mindre känt är, att en muslimsk TV-kanal inte fick visa filmen för Wildner: http://sydsvenskan.se/varlden/article310908.ece

Anonym sa...

viseman:

Även SD har filmen på sin tidnings hemsida. Mycket roligt att se/träffa dig här förresten. Jag såg tidigare att någon hade tipsat om dig här och även på Frykmans liberala blogg.

/Johan K

Anonym sa...

"I värsta fall väntar nu Ragnarök."

Vilken islamofob! Tror han att människor är våldsamma för att de är muslimer?

Anonym sa...

"I övrigt förstår jag inte varför filmen skulle vara så mycket värre än JyllandsPostens karikartyrer."

Jag har iaf läst en kommentar, som är skriven av en muslim, som gick ut på att Fitna var gjord som en jihadistvideo förutom den anstötliga Mohammedkarikatyren och rivandet av sidor som skulle ge associationer till rivandet av Koransidor.

Anonym sa...

Gunnar: Hur naiv får man va? Det här är en film som tar upp de mycket allvarliga problem som vi har med den militanta och inte så lilla grenen av isalm. Har du missat all nyhetsrapportering de sista tio åren. Att fortsätta att avfärda detta blir banalt till slut. Skrika islamofob så fort någon tar upp kritik mot att de skär halsen av folk offentligt och kör in flygplan i skyskrapor.

Om vi inte kan försvara demokratin och de mänskliga rättigheterna för tjänar vi dem inte och kommer också att förlora dem. var så säker.

Anonym sa...

Ja. Människor är våldsamma för att de är muslimer. Därmed inte sagt att alla muslimer är våldsamma.

Anonym sa...

Enligt Vávra Suk, chefredaktör för Nationell Idag, så hade inte en liknande film kunnat göras om kristna: "– Nej, man hittar inga sådana citat i Nya testamentet, där finns bara uppmaningar till förbrödring och ömsesidig respekt. Visst hade man kunnat filma något om korstågen eller inkvisitionen, men dels har de inget stöd i Bibeln, dels så skulle det vara att jämföra islam med medeltiden.
I det Gamla testamentet finns det förstås passager om hela städer och folkslag som förintats, men det beror på att Gamla testamentet består av etnocentriska berättelser om och för det utvalda folket. Huruvida det har någon relevans idag i till exempel Palestina skulle kunna bli föremål för en annan film.
Det som är mera relevant idag är att en film som Fitna hade man gott kunnat göra om Bush och hans ”kring mot terrorismen” med bilder på bombade byar och lemlästade irakiska barn. Förhoppningsvis kommer vi att få se en film om USA:s imperialism så småningom."
http://www.nd.se/ni/visa/default.asp?dokID=581

Anonym sa...

Anonym 9:48 AM:

"Hur naiv får man va?"

Hört talas om ironi?