2007-12-26

Olustigt tyst när kurder attackeras

Ingen nyhet direkt, att Turkiet tänkt sabba autonomin i södra Kurdistan. Ove Bring skrev för några veckor sedan en debattartikel på temat.

Frågan är bara var reaktionerna mot de senaste dagarnas upptrappade attacker håller hus.

Hallå, ni som framhöll Halabja och Saddams grymheter mot kurder som en anledning att befria Irak? Tjo ho, ni som de senaste åren har tjatat er hesa om att Iraks "suveränitet" kränks? Plötsligt är det inte så intressant längre, när USA inte är direkt inblandat?

Uppdatering: när jag ändå skriver om kurder måste jag rekommendera en suverän artikel av Laila Naraghi.

89 kommentarer:

Anonym sa...

Ska vi ta tid tills turkpatrioterna hittar hit ochså?

BOZKURT sa...

1 h 30 min.

Förövrigt är det ointressent att kommentera vad mytomanen Sakine skriver.....

Anonym sa...

Intressant Bozkurt!

Om det verkligen är helt ointressant att höra vad Sakine har att säga i dessa frågor varför engagerar sig då så många, framförallt turkar här?

Läs antalet kommentarer på andra trådar och jämför med de kurd/turk anknutna?

Ha en god fortsättning kompis!

sakine sa...

Bozkurt, att du fått för dig att kritik mot Turkiet "är lögn", är ganska ointressant. För mig åtminstone.

Kom med bättre argument om du nu tycker att Turkiets agerande är befogat. Det är uppenbart att måltavlan är autonomin i södra Kurdistan.

Du kanske känner som Erdogan: "även om det fanns en så kallad kurdisk stat i Argentina skulle jag bekämpa den!".

Osman sa...

Sakine:

Turkpatriot? Du är ju för fan liberal när det kommer till allt annat än Turkiet. Då tar du parti för marxist-leninistiska terrorgruppen PKK? Eller? Dubbelspel?

Erdogan åkte redan 2004 till den kurdiska staden Diyarbakir och träffade kurdiska politiker, journalister och intellektuella där han sa att han erkände kurdfrågan. Därmed kom Erdogan att bli den första turkiska statsministern som erkände denna fråga.

Mellan 2002-2007 har AKP och Erdogan givit kurderna följande rättigheter:

- Det är fritt fram att öppna vinstdrivande privatskolor där turkiska medborgare kan lära ut det kurdiska språket.

- Kurdiska program sänds på turkisk statlig TV och man får sjunga på språket på turkisk rikstv.

- Kurdisk litteratur finns att tillgå i bokaffärer och bokmässor.


Mellan 2002-2007 har 2/3 av landets budget för infrastruktur satsats på östra/sydöstra Turkiet.

Tiotusentals kurdiska byar har fått el och vatten.

Erdogan regeringen har utfärdat en lag som innebär att företag som etablerar sig i östra Turkiet inte behöver betala skatt.

30.000 bostäder har byggts färdigt som sedan har delats ut till fattiga kurdiska familjer. 10.000 är på gång.

Erdogans fru lanserade ett projekt där staten gav bidrag till kurdiska mödrar för att dom skulle skicka sina döttrar till skolan. Detta projekt har blivit en enorm succe.

Sjukhus byggs på löpande band där personalen framförallt kommer från det mer utvecklade väst. Moroten som man lockar med är en mycket mycket högre lön an snittlönen.

Detta och mycket mycket mer har Erdogans AK P regering mäktat med mellan 2002-2007. Det kurdiska folket har idag ett erkännande av staten och samma stat satsar enorma summor pengar på det försummade och diskriminerade östra/sydöstra Turkiet.

Detta betalade sig även i det senaste valet:

TURKIETS STÖRSTA TURKISKA OCH KURDISKA PARTI ÄR:

AK P:

54% av rösterna i sydöstra Turkiet gick till AK P.

DTP, dvs PKK:s politiska parti fick endast 25% medan resterande röster gick till övriga turkiska partier.

Hela 1 miljon röster "stal" AK P från DTP i det senaste valet och då ska vi komma ihåg att majoriteten av kurderna bor i västra Turkiet. Där vågade PKK inte ens ställa upp!

Efter valet stod det klart att DTP skulle få ha 20 ledamöter i den turkiska riksdagen. Dessa ledamöter välkomnades av samtliga parier, även av Bozkurts parti MHP. Deras partiledare skakade hand med DTPs partiledare men sade samtidigt att han hoppades att DTP inte skulle skjuta på dom med den andra handen. Då blev jag förbannad.

Men han hade rätt. Här hade vi alltså ett pro-kurdiskt parti i riksdagen och ingen motsatte sig detta och då , bara 2 månader efter nederlaget för PKK/DTP i valet, drog PKK igång stora attacker i östra Turkiet som tog livet av över 100 turkiska soldater och tiotals civila.

DTP vägrade att ta avstånd från PKK. Tvärtom så hyllade man terroristerna i norra Irak öppet.

EU har uppmanat DTP att ta avstånd från den marxist-leninistiska terrorgruppen PKK som är terrorstämplat av Turkiet, EU och USA. Rysslands Putin har dock ännu inte terrorstämplat PKK.

Vad gjorde man?

Då hyllade man terrororganisationen ännu mer.

Under tiden fortsatte attackerna i östra Turkiet och till slut fick det vara nog.

Nu har Turkiet EU, USA:s och irakiska Kurdistans stöd, men inte ditt.

Skrattretande!

Jag ser på PKKs terror som ett stort hinder för demokratiseringen av Turkiet och för fortsatta kulturella rättigheter för kurderna. Vidare frågar jag mig hur staten ska fortsätta att satsa på inrasktrukturen i östra Turkiet när PKK sprider terror.

Nu har man börjat sprida sin terror i turkiska storstäder. Läs mer på min blogg!

sakine sa...

Osman, jag måste be dig att sluta spamma så fort en tråd berör Turkiet.

En "liberal" sätter inte olika värde på individer p g a etnicitet. Men även det har du missat.

PKK-are kan du för övrigt vara själv.

Skriv kort och upprepa inte samma grundlösa gnäll. Jag raderar spam.

sakine sa...

Och om du är så fullkomligt okunnig att du på allvar tror att irakiska Kurdistan "stödjer" Turkiets politik vet man ju inte om man ska skratta eller gråta.

Mitt tips är att du utvecklar dina tankar på din blogg.

Osman sa...

Osman:

Vad menar du med spam? Jag bemöter dig med argument. Kristallklara fakta som det sedan är upp till dig att kolla upp om de stämmer!

Vem har satt olika värde på individer p g a etnicitet? Vad är det för snack? Syftar du på mig personligen eller på Turkiets premiärminister?

Erdogan har inte bara erkänt det kurdiska folket, utan 35 andra etniciteter i Turkiet. Däremot är han mån om att understryka att det som förenar dessa människor är det turkiska medborgarskapet i republiken Turkiet. Han är emot etnisk nationalism, regional nationalism och religiös fundamentalism. Detta är AK P:s politik. Läs på!

Mina åsikter verkar göra dig obekväm och är det inte upp till mig som besökare på din blogg att välja de inlägg som jag vill kommentera?

Du menar alltså att Turkiets bombningar av PKK:s baser i själva verket syftar till att hindra det kurdiska självstyret i norra Irak. Skrattretande!

USA bestämmer i den frågan och det är helt och hållet upp till USA vad som ska ske eller inte ske i Kurdistan.

Jag tycker som Talabani, PUKs ledare Han säger att Turkiet har rätt att försvara sin suveränitet men att både Turkiet och PKK bara är ett problem för norra Iraks kurder.

sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
sakine sa...

Osman, håller du med Talabani så borde ditt bekymmer i dag vara att Turkiet siktar in sig på det kurdiska självstyret.

Du spammar när du skriver inlägg efter inlägg med samma innehåll, som du dessutom "kryddar" med falska påståenden om vad jag tycker.

Fortsätter du att spamma ryker inläggen. Enklast är att du utvecklar dina tankar på din egen blogg i stället för att förstöra inlägg som jag skriver om Turkiet.

Jag tycker, som du förstår, att vad som händer med Kurdistan är viktigt.

Så där ja. Nu har du fått dig mer än en varning.

Anonym sa...

Turkiet har pressat Irak under 3 års tid nu för att få bort PKK därifrån. Man har förhandlat, förhandlat och åter förhandlat för att sedan se att Barzani inte gör något överhuvudtaget för att få bort PKK från sitt territorium. När Hisbollah i Libanon kidnappade en Israelisk soldat, jämnade Israel hela Libanon med marken, inte hörde jag svenska liberaler protestera då...

PKK har endast det senaste året dödat cirka 400 turkiska medborgere, det är det turkiska statens skyldighet att försvara sina medborgare. De borde ha gått in i Norra Irak för länge sen. Jag kan inte komma på ett annat stat i världen som skulle tolerera såna här förluster utan att göra nåt.

Barzani ljuger som vanligt när han säger att han inte accepterar PKK, han försöker utnyttja PKK mot Turkiet på samma sätt som Arafat utnyttjade Hamas etc. mot Israel. PKK har under hela den här tiden fått sitt logistik i området utan att Barzani har reagerat.

Om inte Irak klarar av att rensa sitt territorium från terrorister så har Turkiet all rätt att gå in och göra det själv.

MTK

sakine sa...

MTK, ditt försök att få det här till en fråga om "självförsvar" är bara löjligt.

Målet är tydligt: så fort kurder får lite självstyre ser Turkiet på det som ett hot som måste förstöras.

Att DTP:s ordförande sätts i fängelse är också ett bra exempel på hur er "demokrati" fungerar.

Landet spårar ur och det enda ni bekymrar er om är att skriva defensiva inlägg här på min blogg. Patetiskt är vad det är.

Osman sa...

"Osman, håller du med Talabani så borde ditt bekymmer i dag vara att Turkiet siktar in sig på det kurdiska självstyret."

Jo, men samtidigt är ju även Talabani medveten om att Turkiet inte skulle få för sig att bomba om inte PKK hade sina baser i norra Irak.

Sen är du väl medveten om att USA samarbetar med Turkiet i kampen mot PKK. Amerikanska spaningsplan och sateliter lokaliserar mål och sedan kommer turkiska stridplan och bombar. Tror du att USA hjälper Turkiet att "rikta in sig på det kurdiska självstyret" när det är så att kurderna i norra Irak är USA:s närmaste allierade?

Är det logisk? Påstår du att USA också har "riktat in sig på" det kurdiska styret?

I såfall bör du framförallt kritisera USA som förser Turkiet med exakta kordinater för olika PKK-mål i norra Irak.

När du ändå är på G, så uppmanar jag dig till att dela ut en känga till EU. EU har gjort klart för kandidatlandet Turkiet att man står bakom landets kamp mot PKK i norra Irak. Detta så länge man inte slår till mot norra iraks kurder.

Sist men inte minst, så har Erdogan sagt klart och tydligt att målet inte är den kurdiska regeringen, utan endast PKK.

Hoppas att det här inlägget inte ryker för att du stämplar det som spam.

Varför har PKK baser i norra Irak? Anser du att detta är rätt?

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...

Den som lever får se!

Anonyma inlägg & spam tas bort.

Anonym sa...

Kurden Sakine!

Stick till Kurdistan och lämna SAverioge till Svenskar, för helvete, ta med dig din finska kompis Johan K. också! Nog med invandrare och särskilt kurder!

Ni har ju ett LAND

sakine sa...

Anki, tack för erbjudandet. Jag skulle inte tacka nej till en biljett!

Osman sa...

"Olustigt tyst när kurder attackeras"

Olustigt när liberala skribenter likställer Turkiets 15-20 miljoner kurder som PKK- terrorister.

Anki: Sakine har reda ett eget land och det är Sverige. Kanske är det så att hon är dubbelmedborgare. Om det är fallet så har hon två länder. Det ena är om redan nämnts Sverige och det andra Turkiet.

sakine sa...

Ser ingen anledning till att jag skulle ha ett turkiskt medborgarskap.

Håll er till ämnet, tack.

Anonym sa...

Intressant Anki!

"Kurden Sakine!

Stick till Kurdistan och lämna SAverioge till Svenskar, för helvete, ta med dig din finska kompis Johan K. också! Nog med invandrare och särskilt kurder!

Ni har ju ett LAND"

Kurdistan? Nja, jag vet faktiskt inte riktigt. Lär du mig språket först då? Och till Finland har jag ingen anknytning till sedan ngn gång på 1600-talet. Men du är ju EU medborgare. Varför flyttar inte du till exempelvis Finland? Då slipper du ju en hel del invandrare, kurder och framförallt Sakine och mig?

Pröjsar du resan så skall jag överväga saken, det är ju ändå rätt pyrt med jobb för en "smartis" som mig här.

Ha det gott och lev väl!

sakine sa...

Inget spammande har jag skrivit. Jag har inte all tid i världen på att leka dagisfröken.

Håll er till ämnet.

Anonym sa...

Målet är tydligt: så fort kurder får lite självstyre ser Turkiet på det som ett hot som måste förstöras.

Det var inte länge sedan självaste Talabani och Barzani, med pass utfärdade av den Turkiska staten och med Ankara som sin bas reste jorden runt och emot tog folk... under Saddam s tid.

Utan Turkiet`s bistånd hade inte en "No fly zone" kunnat upprättas i Norra Irak under Saddam`s tid.

Om Kurdisk självstyre nu innebär att skicka in väpnade grupper med målet att döda och förstöra så kommer Turkiet att ge motsvarande svar mot de som utför dessa dåden.

Att DTP:s ordförande sätts i fängelse är också ett bra exempel på hur er "demokrati" fungerar.

Alla turkiska medborgare år ålagda med allmän värnplikt. Man kan tycka vad man vill om detta lag, men den gäller och kan endast komma till en ändring genom en demokratiskt process.
Det har uppdagats att DTP:s ordförande har fiflat till ett sjukintyg för att slippa värnplikten. Det finns ingen anledning till varför jag och fattiga killen från Semdinli skall få göra denna- enligt mig tidsförlust till plikt- men DTP:s orförande skall få slippa. Allmänvärnplikt gäller. Fiffel betraktas som ett brott- är det odemokratiskt ?

Bulten i Bo sa...

Kul att ngon mer än jag tänkt i dessa baner! Vet du något om Fredrik Malm planerar ett uttalande, eller?

Sen ska du också ha beröm för att du talar om Iraks "suveränitet" inom, just det, citationstecken. Turkiet gick till landets verkliga herrar för att be om tillstånd att få bomba kurderna, dvs till USA.

Anonym sa...

OrhanOsman!

Läs vad jag tidigare skrivit i ämnet, dvs under de två-tre senaste trådarna. Självklart får ni uttrycka er bäst ni vill för min del men var då även beredda på motargument och frågor.

Jag tror att du misstolkade citatet, kanske var jag rentav otydlig?

Det var hursomhelst direkt relaterat till den andra kommenterarens inlägg. Läs igen och begrunda:

"Förövrigt är det ointressent att kommentera vad mytomanen Sakine skriver....."

Alltså, det gällde främst denne individ, men fler har uttryckt sig på detta sätt så även dessa kan känna sig träffade. Om det är helt ointressant varför då engagera sig och nöta på sitt tangentbord och sina hjärnceller? Räkna antalet kommentarer inom olika trådar och jämför.

Nu skall jag läsa vad du mer skrivit. Men direkt kan jag säga att Israelbombningarna var mer komplexa än att det enbart handlade om en tillfångtagen värnpliktig. Svd skrev tidigare om detta, kan kolla upp det. Hizbollah har väl gjort mer hyss än detta milt sagt!

Ha det!

Anonym sa...

Johan K:

Den turkiska staten bombade inte kurdiska städer sönder och samman för att PKK (Hezbullah)opererar från norra irak. Turkiet bombade PKK baser för att man opererade från dessa och infiltererade Turkiet där man genomförde terrordåd.

Turkiet ägnade sig alltså inte åt kollektiv bestraffning som Israel gjorde.
Turkiet har all rätt i världen att försvara sig! Den svenska regeringen, EU och USA står bakom Turkiets rätt till självförsvar.

Blir en aning irriterad när PKK framställs som det kurdisk folkets representant. Stalinister till 50% och extremnationalister till 50%. Bra beskrivning på denna minoritet vänsterextremister. Smoke them out säger Osman! Detta för demokrati och ökad välfärd för östra Turkiets kurdiska befolkning.

Anonym sa...

Jag läste det men kan tyvärr inte spara någonstans, eller minnas allt i huvudet. Har inte heller ngn egen blogg.

Kanske att du upprepade vad du tidigare sagt? MTK brukar ofta göra detta. Det är det som egetligen är sk spamming. Sakine har tidigare påpekat just detta. Dvs att klistra in samma och ofta långa kommenntar om och om igen. I syfte att kräva ett svar, irritera eller manipulera osv.

sakine sa...

Bulten i Bo, ingen aning om Malm. Ditt inlägg är väl otippat. Gissar att du ogillar Turkiet & USA mer än du gillar kurder.

Johan K, självklart ska du få bemöta. Jag borde ha raderat "Ankis" inlägg direkt.

Det känns lite som när jag var fritidsledare en gång i tiden. Man var tvungen att sätta gränser HELA tiden.

Ni som gnäller på att ert spam raderas: Det här är MIN blogg med MINA regler.

Jag älskar högt i tak och även ni som skriver i Turkiettrådarna har mycket intressant att tillföra. Men när det går över i spam som förstör
trådarna fungerar det inte.

Likaså är det inte okej att skriva nedlåtande om mina anhöriga, vänner eller andra privatpersoner som inte har med saken att göra.

Vanligtvis fungerar bloggen utan att man måste "kontrollera" inlägg. Så ska det fortsätta.

Anonym sa...

Johan K,

Jag antar att ditt svar är adresserad till mig.

Nej, jag sparar inte heller mina medelanden och jag brukar inte upprepa mig eller spamma som MTK eller någon annan.

Jag kan försöka upprepa mig men om Sakine har en soptunna att plocka ,det jag skrev ifrån, vore ju bra ...

Varför inte lämna Sakine som tydligen inte tål att alla ändå får yttra sig...

Kom till : http://euphrat.blogspot.com/

Sakine, får jag skriva i ditt blogg ?

Anonym sa...

Sakine,

Mitt inlägg var inte spam och kränkte ingen.

Johan K är min vittne.

BOZKURT sa...

Claes Nordmark, Sakine, Fredrik Malm ni är alla PKK:s språkrör tillika terrorister.

Som alla kan bevittna har ni ingen aning om vad ni skriver eller uttalar er om NÄR NÅGON IFRÅGASÄTTER det ni har skrivit eller uttalat.

Det enda ni bör göra är att endast uttala er om väder och vind ......

Anonym sa...

OrhamOsman!

Jag känner inte att jag har möjlighet och lust att gå i ngn diskussion rörande yttrandefrihet och Sakines sk "censur". Jag jämförde inte heller dig med Anki. Läs igen. Anki berörde mig som person i ett sammanhang där det var totalt irrelevant och du ställde en fråga. Men både var ändå värda ett uppriktigt svar från min sida.

Läs: "Ni som gnäller på att ert spam raderas: Det här är MIN blogg med MINA regler."

Så enkelt är det! Jag kan inte hjälpa detta. Skaffa en egen blogg eller besök andras med andra regler. Jag försöker respektera den jag besöker här på internet precis som jag skulle respektera dina regler om jag var gäst i ditt fysiska hem. Oavett vad jag egentligen själv anser.

Vad gäller Hizbollah så skulle jag återkomma, kolla Svd. Men det räcker väl nästan med att deras ledare har sagt att samtliga judar måste utrotas. Hitler ville ha ett judefritt Europa. Hizbollah går minst ett steg längre.

Anonym sa...

OrhamOsman!

Ja, det var adresserat till dig. Nej, det verkar inte som att du spammat. Lite klurigt med flera "Osmän". Skall kolla in bloggen.

BOZKURT sa...

Johan K

Juden/Sionisten Herzl ville ha Judefritt Europa.

Hitler ville deportera judarna till bla Madagaskar.Converso judiska ministrar världen över stoppa detta med hänvisning till Palestina.

Varför fick Sakine madons familj asyl på humanitära skäl medan varje Jude som sökt asyl VÄGRADES tillträde till Sverige eller resterande EU?

Osman sa...

Johan K:

"Vad gäller Hizbollah så skulle jag återkomma, kolla Svd. Men det räcker väl nästan med att deras ledare har sagt att samtliga judar måste utrotas. Hitler ville ha ett judefritt Europa. Hizbollah går minst ett steg längre."

Är du liberal?

Var ligger problemet i att regeringen i Turkiet beordrar militären att bomba baser som tillhör en organisation som är terrorstämplat av såväl EU, USA och Turkiet?

Hade det varit okej att bomba sönder Dohok, Suleymanie och alla andra kurdiska städer om PKK hade sagt att man har som mål att utrota det turkiska folket?

Vad är det som du försöker legitimera?

Hezbullah: Terrorstämplat!

PKK: Terrorstämplat!

Hezbullah gick över gränsen och mördade israeliska soldater och Israel svarade med att jämna Libanon med marken.

Turkiet bombar inte kurdiska städer utan isolerade PKK baser.

Och detta har du problem med.

Är du Putin anhängare? Han och hans "demokratiska" Ryssland har inte stämplat PKK som en terrororganisation.

Lägg ner hyckleriet!

Smoke them out!

Anonym sa...

"Vad gäller Hizbollah så skulle jag återkomma, kolla Svd. Men det räcker väl nästan med att deras ledare har sagt att samtliga judar måste utrotas. Hitler ville ha ett judefritt Europa. Hizbollah går minst ett steg längre"

En terrorist organisation är en terroristorganisation... Om vi inte kan grunda i detta är ju det hela meningslöst.

Anledningarna till varför PKK och Hizbullah finns och hur de när sig kan diskuteras naturkigtvis... men att dessa organisationer nyttjar terror för att uppnå sina mål- råder det tvekan om det ?

(Jag bröt inte några artighets regler här på Sakine`s blogg). Det var rena rama censuren. Det fanns inte ens kritik mot henne eller något som kunde på något sätt uppfattas som en kränkning).

Ha lite mera civilkurrage än att vara en hejarklack. Det är tydligt vad Sakine gör... Som du ser, verkar inte yttrandefrihet gälla alla och vissa är långt ifrån objektivitet...

Visst kan man sjunga "It`s my party, I`ll cry if I want to" och inbila sig att hon är dagisfröken... Synd om turkiska barnen bara ...

Anonym sa...

Bozkurt!

Detta är en annan diskussion, tråden har förvisso redan spårat ur men det skulle ändå bli en för lång diskussion: Men det har skrivits om detta här tidigare. I Augusti om jag inte misstar mig.

"Varför fick Sakine madons familj asyl på humanitära skäl medan varje Jude som sökt asyl VÄGRADES tillträde till Sverige eller resterande EU?"

Detta vet jag inget om (Madons alltså). Och det senare förstår jag inte vad du menar med, precisera gärna om möjligt? Judarna reser väl lika fritt som övriga EU medborgare. En del har vad jag förstått tom dubbla medborgarskap. Oftast franskt eller tyskt och israeliskt.
Och vad har detta med Hizbollah att göra?

OrhamOsman.

Jag kollade in bloggen, fin. Men jag har inget konto så jag kan inte kommentera. Får väl fixa ett.

BOZKURT sa...

Du skrev att Hitler ville ha judefritt Europa .

Jag svarade med att det var Herzl som ville ha judefritt europa.

Ha koll på vad du skriver...

Anonym sa...

Ok, vi lägger ner det och återgår till ämnet om vi får... Jag måste dock ha det klart för mig om jag får fortsätta skriva såsom jag har hittils gjort här på Sakine`s forum- och det utan att censureras så länge jag inte kränker någon eller ter mig rasistisk ?

PS. Det går nog att skriva på Eufrat utan konto ?

Bulten i Bo sa...

Sakine, det finns kurder/amerikaner/turkar som jag tycker bra om, det finns sådan som jag tycker mindre bra om. Mitt ställningstagande mot bombningar har inget som helst med hat respektive kärlek mot vissa folkgrupper att göra, lågt argument från din sida.

På den gamla goda tiden hade det i ett motsvarande läge varit naturligt att ett brett politiskt spektra stått upp och, med folkrätten och de internationella lagarna som grund, fördömt Turkiets tilltag mot den "suveräna" staten Irak.

Högerfalangen inom folkpartiet , som i euforin av att få känna sig som en del av de amerikanska bombingarna av Afganistan och Irak, slängde 2003 folkrättsargumenten på soptippen. Det är i detta faktum som du ska söka Fredriks Malms tystnad.

Anonym sa...

Suck!

Ja, en terroristorganisation är alltid en terroristorganisation oavsett om den består av Svenskar, kurder, judar, tutsier, turkar eller marsianer. Och jag har aldrig uttryckt någon sympati för PKK, inte ens har jag berört om det var rätt eller fel att angripa deras baser. Vilket det naturligtvis måste vara om de utgör ett hot mot en suverän stat och dess medborgare. Vad jag hela tiden diskuterat är kurdernas och de kristnas situation i dagens Turkiet. Och om folkmordet på armenierna och assyrierna för nära hundra år sedan. På denna tråd och tema är jag relativt färsk.

Kommentarsreglerna är redan avhandlade. Dessa är inte min huvudvärk.

Anonym sa...

Vilket det naturligtvis måste vara om de utgör ett hot mot en suverän stat och dess medborgare.

Men vad bra Johan K för PKK utgör ett hot mot turkiska medborgares säkerhet och den suveräna republiken Turkiet. Vi har nog avklarat just detta. Sucka inte för det. Vi har hållit oss till rubriken.

Vad jag hela tiden diskuterat är kurdernas och de kristnas situation i dagens Turkiet. Och om folkmordet på armenierna och assyrierna för nära hundra år sedan.

Jag förstår att du har mycket mera som du faktiskt vill diskutera med oss turkar= också människor, som kan ha en annan åsikt om den ena och det andra... Men då finns det risk att vi kommer att censureras av Sakine`s "håll er till temat regler" som du mycket väl kan förstå.

Så istället för att spåra ur själva rubriken, såsom du föreslår, ber jag dig att komma till eufrat med högst kritiska inlägg naturligtvis med tillhörande artighetsregler- ingen kränkning, ingen rasism.

(PS. Var det inte Sakine som försvarade rätten till att kränka några månader sedan ? )

Anonym sa...

Även Hitler ville ha ett judefritt Europa. I början samarbetade NSDAP med ledande sionistiska organisationer i Europa (främst i Tyskland) och Palestina. Men de senare omständigheterna under kriget gjorde att planerna gick i stöpet, och den slutgiltiga lösningen blev en annan. Är du revisionist?

Osman sa...

Johan K:

Då är jag skyldig dig en ursäkt!

Känner du till folkmordet på algerierna på 50-talet? Fransmännen hade ihjäl 2 miljoner algerier.

Kurdfrågan håller på att nå sin lösning i Turkiet. Men en fullkomlig lösning blir svår att uppnå när PKK sprider terror i Turkiet.

Först ska dom bort! Sen ska kurdernas rättigheter stärkas ytterligare. PKKs mål är att försvaga den turkiska demokratin.

Tror du att PKK kan fortsätta att existera om staten slutar upp att vara förtryckande?
NEJ! Eftersom man är ett smutsigt vänsterextremt parti så hoppas man nu på att staten ska slå till hårt mot den kurdiska befolkningen. Detta i sin tur kommer att leda till en radikalisering av folket är det tänkt. Sen ska man segla vidare på detta hat i 10 år till och terrorisera Turkiet.

Det blir inte fallet den här gången så Sakine och andra politiker som "profilerar" sig genom kurdfrågan i Turkiet får hitta något annat att kvida över.
Men fortfarande ska dom kvida! Kurdfrågan är ännu inte helt löst!

Se på Sakines titel på blogginlägget:

"Olustigt tyst när kurder attackeras"

Sakine: Liberal som som framställer 15-20 miljoner kurdiska medborgare som extrema vänsterterrorister.

Illa är vad det är!

Anonym sa...

Har du några källor på att 2 miljoner algerier mördades avsiktligt, dvs genom ett folkmord enligt gällande konvention/er?

Vad jag förstått så var det ett inbördeskrig eller ett frihetskrig från algeriernas sida mot kollonialmakten Frankrike?

Dessutom så har Frankrike idag stora problem med sin algeriska minioritetsbefolkning som föraktar allt franskt och anklagar dagens generation för de hemskheter som begicks för över 50 år sedan. Sarkozy har ju själv erkänt att de inte klarar mer kravaller och mord.

Anonym sa...

"MTK, ditt försök att få det här till en fråga om "självförsvar" är bara löjligt. "

Har PKK baser i Kandil som ligger i Norra Irak? Har PKK från dessa baser infiltrerat turkisk territorium och dödat ca 400 turkiska medborgare det senaste året? Uttnyttjas dessa baser för "utbildning" i syfte att spränga människor i luften i Turkiet? Har Turkiet det senaste 3 åren varnat Irak gång på gång att göra sig av med PKK från området?

Det var inte länge sen Barzani gick ut och sa att han alldrig skulle ge sig på andra kurder, underförstått inte lyfta ett finger för att avlägsna PKK från sin territorium.

Turkiet har all rätt att beskydda sina medborgare. Om inte Irak gör det så kommer Turkarna att göra det.

"Målet är tydligt: så fort kurder får lite självstyre ser Turkiet på det som ett hot som måste förstöras."

Turkiet har bara bombat PKK baserna, har du uppgifter på att Barzani eller Talabani-stammen har varit måltavlor?

"Att DTP:s ordförande sätts i fängelse är också ett bra exempel på hur er "demokrati" fungerar."

"Vi" har lagar som alla måste åtlyda oavsett om du är kurd eller inte. DTP:s ordförande har förfalskat hälsorapporter för att slippa militärtjänstgöring. Han åkte dit med 45 andra förfalskare...

"Landet spårar ur och det enda ni bekymrar er om är att skriva defensiva inlägg här på min blogg. Patetiskt är vad det är."

Domedagsprofetior har vi hört i evigheter från såna som du. Oroa dig inte, Turkiet är en stat som har överlevt i ca 1000 år. :-P

MTK

BOZKURT sa...

Osman

På vilket sätt förtrycker staten "kurder"?

Hur agerar staten och hur borde staten agera mot det som Du tycker är förtryckande?

Anonym sa...

Om Israel igen, ett förtydligande.

Israel bombade främst södra Libanon, dvs där de starkaste Hizbollahfästena ligger. Härifrån har terroristerna beskjutit framförallt hamnstaden Haifa under lång tid. Hizhbollas raketer är dessutom betydligt mer kraftfulla, moderna och träffsäkra än de uråldriga (Qassam 1) som palestinierna förfogar över. Haifa och minst en mindre hamnstad till fick ju mer eller mindre (tillfälligt) evakueras under krigets mest kritiska ögonblick. Och det var endast södra Libanon som attackerades med fosfor- samt JDAM-bomber (Joint Direct Attack Munitions). JDAM-tekniken är uppbyggd kring billiga tillsatser, tillverkade av Boeing. Tekniken omvandlar vanliga fritt fallande bomber till delvis satellitstyrda, så kallade ”smarta bomber”. Bomberna uppges vara mycket träffsäkra med en felmarginal på inte mer än tio meter, och de kan dessutom användas i dåligt väder.

Anledningen till att man även bombade vissa övriga områden/städer, tex delar av Beirut berodde på flera orsaker. Dels så ville man stänga av potentiella vägar (främst hamnen och luftrummet) för fortsatt vapenimport från främst Syrien men även Iran, varifrån Hizbollah huvudsakligen erhåller sina högteknologiska vapen. Dels så besköts israeliskt stridsflyg av libanesiskt luftvärn varför man var tvungen slå ut dessa ramper runt om för att få bättre överblick var Hizbollahfästena låg, inte bara de i södra delen av landet, vilka redan var väl lokaliserade utan även övriga växande sådana. Hizbollah tog ju dessutom civila som gisslan och använde dem som mänskliga sköldar i syfte att få israeliterna att upphöra med att bomba bostadshus medan de själva fortsatte att duscha de desamma med raketer.

Självfallet önskade inte E Olmert fler libanesiska likkistor "än vad som var nödvändigt" för åter stabilisera situationen i området/regionen. Kriget hade således föga att göra med den tillfångatagne värnpliktige soldaten.

Amer sa...

Det är olustigt att turkar tycks ha mer tid över att kritisera Sakine än att rannsaka sig själva som medskyldiga till grova kräkningar av mänskliga rättigheter i deras republik.

Det är just sådana medelklass turkar som vi genomskådar att vara rasister och kurdhatare och uppviglare till hat och blodtörst på "terrorister" trots att de befinner sig långt ifrån Kemal Ataturks facsistiska anda som styr greppet om turkar i Turkiet, det är sådana som gör att man berättigat kan faktiskt hata ett folkslag.

Den nya generations kurder kommer aldrig nöja sig mindre än ett eget självständigt Kurdistan. Det spelar ingen roll hur många år det tar, det kommer alltid finnas kurder som kämpar för ett självständighet.

Anonym sa...

Bozkurt, inte alls "humanitära skäl" för vår del. Får man fråga varför du kom hit? Du verkar ju minst sagt trivas med extrem turkisk nationalism.

Bulten i Bo, jag "gissade" på länder. Inte folkslag.

Amer, ja skulle de lägga lite mer tid på rannsakning vore det bra. Det är synd att så vågar se det uppenbara. Men sådan är den extrema nationalismen!

Anonym sa...

"Kriget hade således föga att göra med den tillfångatagne värnpliktige soldaten."

Hade dessa raketattacker dödat runt 400 israeliska medborgare senaste året? Lägg märke till att Israel mer eller mindre jämnade marken med Södra Libanon vilket inte egentligen kan jämföras med Turkiets bombningar av PKK lägret i Kandil.

Amer, Sakine etc. så snabbt eran argument tar slut så kör ni med samma floskler som vanligt, "extremnationalist", chuvenist, fascist etc. etc. Rannsaka er själva istället och fråga varför ni är så stor behov av att demonisera turkarna så snabbt de inte håller med er.

Inte ens ni kan förneka att PKK har funnits i Kandil i flera år och att de har riktat attacker mot Turkisk territorium där många människor. Turkiet har pressat Irak i 3-4 års tid nu för att få bort PKK men de lokala stammarna Barzani&Talabani har inte gjort något.

Som sagt hade ni haft med Israel att göra så hade de typ bombat sönder hela norra Irak direkt istället för att sitta och vänta såsom Turkiska staten gjorde...

MTK

P.S. Det är enkelt att hindra turkisk intervention egentligen, få bara bort PKK från Kandil så slipper Barzani&Talabani problemet...

Osman sa...

Sakine:

Tycker du att PKK ska lämna Kandil och Norra Irak?

Tycker du att PKK ska lägga ner sina terror aktiviteter?

Anonym sa...

Vi ser att Amer berättigar sitt hat mot en folkgrupp med sina rader...

"Det är just sådana medelklass turkar som vi genomskådar att vara rasister och kurdhatare och uppviglare till hat och blodtörst på "terrorister" trots att de befinner sig långt ifrån Kemal Ataturks facsistiska anda som styr greppet om turkar i Turkiet, det är sådana som gör att man berättigat kan faktiskt hata ett folkslag".

Ja sådana är etno- fascisters tankebanor, deras retorik biter alltid sig själv i svansen.

Anonym sa...

Nu förstår jag inte vad Du menar Sakine.

Att ingen invänder mot de turkiska flygangreppen beror helt enkelt på att det inte finns så mycket att invända. Den folkrättsliga ställningen är solklar och inte heller intuitivt kan operationerna väcka anstöt.

Tvärt om. Av det offentliggjorda att dömma har turkarna denna gång visat beundransvärd återhållsamhet. Jag tänker inte försöka gissa om det beror på den besvärliga vinterterrängen, bristen på försörjningsvägar eller amerikanska påtryckninger. Det kanske till och med är av humanitära skäl.

Inte heller har man anledning att vara allt för olycklig över detta i den kurdiska provinsregeringen. Turkiets kurdpolitik har varit oförnuftig och orättfärdig men man kan inte kräva att Turkiet skall förhålla sig passiv i ett så här uppenbart fall. Den som är road därav kan jämföra med kapitel 7 artikel 51 i FN-stadgan.

sakine sa...

Så kallade "Arthur", vad är det du inte begriper?

Är du läskunnig kan du läsa inlägg & tråden.

MTK, ni skriver defensivt och är paranoida. Jag behöver inte kalla er något. Ni gör liksom jobbet.

Anonym sa...

Jag är inte "Så kallade Arthur" utan den äkta och oförfalskade Arthur. Jag är läskunnig och försöker inte att vara ohövlig men vad menar Du att Turkiet skall göra? De kanske *önskar* utplåna den kurdiska autonomin men Du tycker väl inte att det vi ser just nu?

Anonym sa...

Sakine.

Vad ohövlig du är mot dina besökare. Jag vill ju inte fråga det "klassiska" när/då en kvinna är upprörd och irriterad men man undrar ju. Kanske att de övriga kommentarerna förvirrat en del andra besökare.

Gott nytt år på dig, hur firar ni kurder!?

sakine sa...

Arthur, du borde läsa andra medier.

Ja, jag tycker att Turkiet ska demokratiseras i stället för att förflytta sitt eget problem (konflikten med PKK) till södra Kurdistan.

Randor, jag har aldrig varit en snäll typ. I synnerhet inte i debatter. Förstår inte vad du har fått det ifrån.

Det kurdiska nyåret är egentligen i mars. Jag är ingen expert på högtider, så fråga någon Newroz-expert.

Osman sa...

Sakine/Kung Arthur:

Turkiet har demokratiserats. Därför har landet numera status som kandidatland till EU. Men mycket mycket finns kvar att göra. Men att måla fan på väggen är fel. Det är fel bild av landet och den demokratiska utvecklingen i landet de senaste åren.

PKK å andra sidan är en vänsterextremistk terrororganisation som gör allt i sin makt för att kasta in landet i kaos och anarki.

Vad är målet? Nu vill jag inte skriva det här eftersom Sakine har hotat med att ta bort inlägg som hon uppfattar som spam.

Du är välkommen till Osmans blogg!

http://www.euphrat.blogspot.com/

sakine sa...

Osman,
PKK är en förvirrad och knappast en betydelsefull aktör, men utnyttjas förstås av Turkiet i kampen mot södra Kurdistan.

Föredömligt att flytta er diskussion till din blogg! Lycka till med den.

sakine sa...

Nog med spam: gå till Osmans blogg.

Amer sa...

Lycklig är den som har förmågan att blunda för sanningen och svälja behagliga lögner och som har mage att predika för dess välstånd.

Jag kan inte undgå se rädslan hos dem Sakine, se på dem. Se hur de fladdrar omkring som ett naivt barn som vars fader precis blivit avslöjad för att vara tjuv och lögnare. Så bekvämligt att vara anonym och förgylla fascism och fodra lögner.

Det går inte att besvara fascisternas och dess förlängda svenska arm(se även TUF)s lögner. De kommer aldrig se kejsaren naken.

Jag väntar på det turkiska undantaget, underbarnet som vågar säga att han står på sanningens sida .

sakine sa...

Amer, eller "hon" :)

Visst finns de, men med tanke på den utbredda extremnationalismen bland landsmän är det inte så enkelt att ifrågasätta "nationen" (de ser ju all kritik mot regimen i Turkiet som hat mot turkar).

Så fungerar alla kollektivistiska och extrema ideologier: ingen och inget får hota/ifrågasätta målet. I det här fallet är målet ett enat Turkiet, bestående av enbart "turkar".

Sanningen går alltid att dribbla bort.

Ganska intressant beteende bland människor. En försvarsmekanism så klart. När nästan hela ens identitet bygger på lögn måste lögnen bevaras.

Anonym sa...

Är det verkligen helt korrekt att turkarna enbart vill att det skall bo etniska turkar där? Är det inte snarare lite som med Israel, som förvisso accepterar en viss invandring och minioriteter men ändå vill att den judiska kulturen och tron skall gälla. Kort sagt, majoriteten bestämmer men respekterar ändå minioriteterna till en viss grad. Är inte så insatt i just Turkiets politik så detta var bara en tanke!

Anonym sa...

Sakine och Amer:

Vad skulle turkar i Sverige vara rädda för? Vad ska Turkiet vara rädd för?

Är alla turkar fascister i Sverige?

TUF? Va fan! Logga in på deras politiska forum och se vad man får eller inte får skriva.

Du får skriva vad du vill! Sakine däremot raderar osmans kommentarer. Jag blir besviken!

Anonym sa...

"Ja, jag tycker att Turkiet ska demokratiseras i stället för att förflytta sitt eget problem (konflikten med PKK) till södra Kurdistan."

Inte visste jag att Turkiet hade "flyttat" PKK till Norra Irak. Om Talabani och Barzani vill slippa turkiska attacker mot PKK så kan de ju enkelt avlägsna PKK från sina egna territorier.

Tråkigt att ni inte klarar av debattera och börjar be folk åka hit och dit(vad hände med yttrandefriheten förresten? ;-) ) samt börjar med det där gamla fascist, chuvenist, turk-nationalist, extremist etc. snacket...Sorgligt för någon som kallar sig för "liberal"


MTK

Anonym sa...

"I det här fallet är målet ett enat Turkiet, bestående av enbart "turkar". "

Det finns många olika etniciteter i Turkiet. Ingen har förnekat det någonsin. ca 10-12 miljoner kurder, 4 miljoner Bosnjaker, 2 Miljoner Albaner, en halv miljon araber, 10 miljoner från Kaukasus etc. Det är bara du som fått för dig att folk i Turkiet förnekar detta.

"En försvarsmekanism så klart. När nästan hela ens identitet bygger på lögn måste lögnen bevaras."

Varför ska folk behöva "försvara" sin identitet mot dig? Varifrån har du fått detta? Området som dagens Turkiet ligger i kallades för Turchia så tidigt som i 1100-talet. Titta på tex Italienska källor. Man har i Europa under hela medeltiden kallat Osmanska riket för "turkar". Sultanen kallades tex för "The Grand Turk". Är du verkligen som okunnig i ämnet? Man börjar nästan bli rädd för din okunnighet...

MTK

Anonym sa...

Randor,

Se filmen "Crossing the bridge" av Fatih Akin. Musik film förvisso men ger en bra "insight" i allt vad Turkiet är.

Turkiet och turkar är inte vad de presenteras vara helt enkelt.

Anonym sa...

OrhamOsman

Tack för tipset! Skall kolla in den. Självklart vill man ha en så nyanserad bild som möjligt. Har flera ggr varit i Turkiet. Tycker om arkitekturen, musiken, maten och människorna, även om jag inte behärskar språket. Engelska funkar ju, i varje i Istanbulls turisthak.

Tänkte kolla in din blogg, kanske ställer någon fråga ochså.

Förresten, en "hel del" turkar jag träffat i Turkiet kunde faktiskt tyska vilket jag fann mycket intressant. Inte ens i England och Frankrike har jag fått sådan respons/feedback. Själv har jag som namnet kanske skvallrar om tyskt påbrå.

Anonym sa...

Sakine!

Jag ville givetvis även vara öppen för turkpatrioternas version av problematiken.

Men nedanstående inlägg/citat säger mer än väl för att ge dig rätt i din turk kritik.

"Osman

Turkiet i Sverige vilar på dina axlar.

Själv tar jag hand om Turkiet och dess folk.

Åker iväg till Fosterlandet för att göra lumpen.

Du har väl märkt att Turk-fobiisterna tystnat...

..och tystare skall det bli.

Sköt om Dig"

Ovanstående kommer alltså från Osmans sk "liberala" blogg. Tom svenska ND var "svårare" att infiltrera. Här behövdes inte ens dold kamera. De blottar sina avsikter mer eller mindre offentligt!

Fortsatt kamp!!

Sakine, Malm och Peter ni behövs mer än någonsin!

sakine sa...

MTK, det är bara att inte ta åt sig om man inte är det jag kritiserar.

Du bryr dig uppenbarligen.

Era förnekelseinlägg är lustiga. Man undrar ju varför folk ens flyr från paradiset? Och varför paradiset måste ha lagar som hindrar människor att kritisera fascismen.

Randnor, jag märker att du inte vet mycket. Jag vet inte riktigt var man ska börja.

En början kan vara att du läser Amnestys rapport från i somras om hur människor behandlas i Turkiet.

Anonym sa...

70 kommentarer - wow. Är det ett rekord?

Du rekommenderade mig att läsa andra medier. Jag brukar ha en ganska diversifierad bunt. Ingen av dem är emellertid kurdisk. Om Du menar att jag är felinformerad så frågar jag:

1. Har det inte förekommit gränsöverskridande våld från irakiska kurdistan projicerat på den turkiska sidan av gränsen?

2. Har det Turkiska flygvapnets insatser tydligt riktats mot andra mål än baseringsområdena.

Demokratiska reformer i all ära men de avvärjer inte pågående militära angrepp. Akuta militära problem blir oftast mindre knöliga av flyganfall och varaktiga terroristkampanjer behöver baseringsområden. Riktade angrepp löser inte problemet men det brukar bli lugnare under en övergångstid. Har man inte nått en politisk lösning efter den perioden kan man upprepa operationen.

Så länge Irak är den suveräna entiteten är de skyldiga att garantera att deras territorium inte används för angrepp på grannarna. Är de ovilliga eller inkapabla kommer hamnar ett motangrepp inom ramen för själförsvarsrätten.

Jag har svårt att se varför du inte anser att detta är en legitim åtgärd. Det verkar med bred marginal ligga inom ramen för självförsvarsrätten så som den tillämpas.

Dessutom fins det väl ingenting i PKK:s hitoria som antyder att de skulle vilja spela en konstruktiv roll inom ramen för ett demokratiskt styrelseskick.

Anonym sa...

"Era förnekelseinlägg är lustiga. Man undrar ju varför folk ens flyr från paradiset? Och varför paradiset måste ha lagar som hindrar människor att kritisera fascismen."

Konstigt att så många etniciteter jag nämnt för dig i min föregående inlägg har flytt till "Fascismen". Vad gör tex ca 4 mijoner Bosjnaker i Turkiet? Eller ca 2 miljoner Albaner? Eller ca 10 miljoner människor med rötter i Kaukasus?

Varför har kurderna flyttat från östra Turkiet till västra Turkiet och vald således det "Fascistiska" Turkiet i stället för att fly till tex grannländerna? Varför flydde hundratusentals irakiska kurder till den "Fascistiska" turkiska gränsen i början av 90-talet? Varför har ca 80.000 illegala Armenier från Armenien valt att just leva i "Fascistiska" Turkiet av alla ställen på jorden?

Kan det vara så att de som "flytt" Turkiet har gjort det av ekonomiska orsaker? Vad är sannolikheten att bli insläppt i Sverige idag om säger att man vill komma hit för att tjäna pengar? Både du och jag vet att ca 95% av kurderna som "flytt" till Sverige har gjort det av ekonomiska orsaker, så sluta låtsas. Ingen förnekar heller att det förekommer brott mot mänskliga rättigheter i Turkiet, så länge det finns terrororganisationer så kommer det tyvärr inte att kunna stoppas helt och hållet, titta bara på USAs och Storbrittaniens beteenden de senaste åren efter 2001. Att Turkiet är kandidatland till EU idag är det yttersta beviset på att landet håller en viss standard...

MTK

PS. För övrigt vill jag gärna höra lite mer om dina teorier om "en identitet byggd på lögn", utveckla gärna vad du menar...

Anonym sa...

"Randnor, jag märker att du inte vet mycket. Jag vet inte riktigt var man ska börja.

En början kan vara att du läser Amnestys rapport från i somras om hur människor behandlas i Turkiet."

Yes, jag var ärlig men vill veta mera. Däremot så tror jag inte att det förekommer något generellt förtryck som drabbar urskilljningslöst. Det är väl vissa grupper som till följd av sin tro ellet etnicitet har det tuffare än andra. Även i Saddams Irak eller Hitlers Tyskland så hade vissa det bättre än i himlen medan andra fick det varmrae om huvudet några våningar ner under jorden. Har du rapporten eller? Hemsidan?

sakine sa...

MTK, varför har du/din familj kommit till Sverige? Utveckla gärna.

Det borde väl inte vara något problem när du gömmer dig bakom ett nick.

Randor: amnesty.se

Och läser du tråden ser du att ingen påstår att alla kurder i Turkiet förföljs eller stoppas i ugnar. De som kallar sig för stolta turkar har sällan problem p g a sin etnicitet.

Fråga gärna andra kurder hur de upplever Turkiet.

Anonym sa...

"MTK, varför har du/din familj kommit till Sverige? Utveckla gärna."

Ekonomiska som de flesta. Numera är det mer vanesak, dvs man kommer inte att kunna anpassa sig till livet i Turkiet.

"Fråga gärna andra kurder hur de upplever Turkiet."

Jag känner tillräckligt många. Samtliga jag träffat brukar snacka om hur mycket de saknar landet. Deras skäl är också ekonomiska. Men för att kunna komma hit så måste de ju säga att "kurderna kastas i ugnar i Turkiet" för att stanna, så de gör det också.

Fast någon turkisk kurd sa för nåt år sen om att svenskarna; "nu vet de själva hur det är i Turkiet så det är inte lika lätt att komma till Sverige längre" :-D

Lägg märke till att det jag skriver baseras på MINA erfarenheter, dvs de kurder jag känner i Sverige.

MTK

PS. Jag vill fortfarande att du utvecklar dina teorier om "en identitet byggd på lögn".

sakine sa...

MTK, självklart skriver alla utifrån personliga erfarenheter. Vi har mycket olika erfarenheter, en kurd från Mardin eller Diyarbakir förstås helt andra och unika livsöden. Vore det inte för mina vänner från områden långt in åt öster hade jag förmodligen varit ungefär lika naiv som somliga som skriver här.

Det här med identitet: nationalism bygger till sin natur på föreställningen att "vi inom denna nation har en gemenskap". Den gemenskapen bygger till stor del på bluff. All nationalism strävar efter "ett folk, en stat".

När grupper inbillar sig att deras syfte i livet - mer eller mindre - är att nationalstaten går före allt accepteras förtryck och förföljelse av den avvikande.

Den turkiska nationalismen bygger, som så många andra, på lögner och omskrivningar av historien. Allt för att det ska passa "herrefolket som lärt omvärlden demokrati och mänskliga rättigheter".

Anonym sa...

"När grupper inbillar sig att deras syfte i livet - mer eller mindre - är att nationalstaten går före allt accepteras förtryck och förföljelse av den avvikande."

Nja, varför inte en nationalstat där det inte finns förtryck och förföljelse?

Du förstår, ungäfer en tredjedel av Turkiets befolkning kommer ursprungligen från Kaukasus, Krimea och Balkan. Låt oss tex ta Balkanflyktingarna som exempel, det finns historier där familjer först har blivit tvingad ut från Serbien under deras självständighet som i sin tur flydde till Makedonien(under Ottomansk styre) och sedan under Balkankriget flydde till västra Anatolien för att en engång fly mot centrala delarna under självständighetskriget då Grekland försökte "fixa" till området så att greker skulle bli majoritetsfolk innan en folkomröstning. En sådan familj från den tiden kan betraktas ha tur, för många andra dukade under dessa etniska rensingar. Alla dessa människor från Kaukasus, Balkan och Crimea har liknande historier. Det är klart att de är måna om den turkiska staten för den uppfattas som den sista bastionen...

Vad såna flyktingar vet är att dagens Turkiet är sista tillflyktsorten, därifrån finns det ingen annan alternativ. Vad som händer under ockupation fick de erfara under 1919-1922 då både armeniska rebeller och grekiska armen gjorde ett och annat. Klart att för de är turkiska staten livsviktig, utan en stark stat så blir man som Irak som i bästa fall, dvs bombad eller "liberated" var tionde år eller som palestina i värsta fall...

"Den turkiska nationalismen bygger, som så många andra, på lögner och omskrivningar av historien."

Nja igen. Klart att Balkan, Kaukasus och Mellanöstern nationalismen har "uppfunnit" sina egna nationella myter för att motivera nuvarande statens existens. Men när du kritiserar dessa stater kommer du inte med alternativ? Vad är alternativet till nationalstaterna i området? Europeisk "protektorat"? Ännu fler nationalstater? Att återuppsätta Ottmanska Riket?

"Allt för att det ska passa "herrefolket som lärt omvärlden demokrati och mänskliga rättigheter"."

Jag har gått i turkisk grundskola, inte nånstans har jag läst dessa rader. Ofta skryter man om den turkiska armen och att man har bildat x antal stater men sällan i termer om att man skulle vara någon "herrefolk" eller ha uppfunnit demokratin. Det första påståndet passar mer tyskar det sista greker som påstår eller ha påstått dessa.

MTK

Anonym sa...

"Vad är alternativet till nationalstaterna i området? Europeisk "protektorat"? Ännu fler nationalstater? Att återuppsätta Ottmanska Riket?"

Vad sägs om att återupprätta Romar- eller Tredje riket?

Anonym sa...

"Vad sägs om att återupprätta Romar- eller Tredje riket?"

Att överhuvudtaget nämna Tredje riket tillsammans med Romarriket eller Ottomanska Riket är en stor förolämpning mot de sista som var otroligt kosmopolitiska och relativt toleranta. Men visst en återuppståndet Romarrike tackar jag inte nej till, men med villkoren att den har historiska gränserna och samt sina två riksdelar i öst och väst... ;-)

"Deos fortioribus adesse."

MTK

Anonym sa...

"Att överhuvudtaget nämna Tredje riket tillsammans med Romarriket eller Ottomanska Riket är en stor förolämpning mot de sista som var otroligt kosmopolitiska och relativt toleranta."

Tja, såväl romarna som muhammedanerna hade väl siktet inställt på ett totalt världsherravälde (på sikt), medan Hitler nöjde sig med det moderna Europa. Att han skickade trupper till delar av Afrika och även angrep USA berodde på helt andra orsaker och var aldrig tilltänkta från början. I början skulle ju endast Tyskland "rehabiliteras" men mycket vill ju som bekant ofta ha ännu mer.

Men den mest expansiva och intolleranta aktören genom hela historien torde väl ändå vara det forna sovjet. Även om dagens Ryssland inte heller är helt pålitligt. Dessutom är det nog Kina och eller Indien som nga decennier totalt ritar om världskartan.

sakine sa...

MTK, tack för din slip.

Ingen nämnde skolan, men du själv vet och gjorde det därefter.

Mycket festligt.

Osman sa...

Olustigt tyst när PKK spränger civila i Diyarbakir.

Anonym sa...

Osman det borde heta, "Olustigt tyst av "Turkiet-kritiker" när PKK dödar civila kurder i Diyarbakir"

Hur långt hade det tagit innan Sakine, Fredrik Malm etc. hade sprungit ut om tex Turkiet hade dödat 10% av vad Israel gjorde i Libanon för några månader sen?

MTK

Anonym sa...

Gång på gång påpekar Osman a.k.a pro-turken Lars att PKK terroriststämplats av såväl EU som USA. Pratar du om samma USA som sådde militarismens och nationalismens frö i Turkiet? Samma USA som skapade och sedan stödde contra gerillan i Turkiet?

Vad vill du legitimera eller rättfärdiga med att USA och EU terroriststämplat PKK?

* Dessa makters söndrande politik i U-länder? Dessa makters tydliga "förtroende politik" (är ironisk ha, nationalister är lite dumma av sig, så jag vill vara på den säkra sidan att du förstår det jag vill ha sagt)

* Att USA är den största statsterroristen av alla?

* Usas strukturella "söndrande statspolitik"?

* Du kanske vill legitimera Irakkriget, eller varför inte Afganistankriget?

Är du ens medveten om vilken sorts statsmakt det är som du försöker få beskyddande legitimitet av? Turkiets statsterrorism får beskydd av största statsterrorister av alla.(jag blir nästan tårögd av garvattacken)

En terrorist är alltid produkten av en annan människas handlande.

Du är värdelös liten nationalistisk islamistisk turk som klagar på Israels och USA statsterrorism i Palestina, men som å andra sidan blundar för statsterrorismen i det egna landet. Statsterrorismen som har USA imperialismen som dess kärna och skydd.

Med reformen intar bara den kurdiska frihetskampen en ny form. Reformer är inte den enda lösningen till den kurdiska frågan. Med reformer sås bara frön för en framtida intellektuell kurdisk generation som annars hade representerat en del av statistiken över analfebeter och offer för den feodala strukturen. Med utbildning medföljer nya och minst sagt effektiva medel att bekämpa statsterrorismen på. Tack för att AKP sår frön för en framtida kurdisk federation i Turkiet.

PKK är terroriststämplat enbart pga ekonomiska intressen. Buda senin ve senin gibilerin kulagina köpe olsun:)

Osman sa...

Kurdo:

Förstår att PKKurderna är en aning paranoida nu när USA har genomfört en rejäl blåsning, men varför ta ut denna paranoia på mig? Vem är LARS?

Bemöt mina argument istället för att anklaga mig för det ena och det andra. Min blogg är ett utmärkt forum där du kan kalla mig för "icke-kurd" och "mongolturk". Jag lovar att inte radera dina rasistiska kommentarer.

Jo, EU och USA har terrorstämplat PKK. Men du glömmer att nämna att även FN har gjort det. Det demokratiska landet Ryssland har däremot inte gjort det.

Ja USA stöttade contra gerillan i flera länder som italien och Grekland. Contra gerillan inom den turkiska militären stöttade tex PKK i slutet av 70-talet samtidigt som man rensade ut kommunisterna. Sant!

Afghanistan kriget är inte så mycket att orda om. Rätt att gå in! Irak kriget var däremot ett brott mot folkrätten. Fattar inte hur USA resonerade innan man gick in. Man har ju bara stärkt Iran i regionen genom att ge makten till shiiterna. Däremot har kurderna i norr uppnått mer självständighet, vilket jag tycker är bra.

"Terrorstaten" Turkiet är idag ett kandidatland till EU. Antingen är det du som är ute och cyklar eller så är det EU som inte vet vad demokrati innebär.

Du får klaga hos EU.

"Med reformen intar bara den kurdiska frihetskampen en ny form. "

Jättebra tycker jag! Jag har tom bloggat om det. Du är välkommen att läsa och skriva kommentarer.

"Buda senin ve senin gibilerin kulagina köpe olsun:)"

Skriv på svenska! Du skriver bättre på turkiska än vad jag, "fascist turken" gör.

Anonym sa...

Nu har du en selektiv minnesbild av Turkiets förhållande till EU. Turkiet har varit ett kandidatland så länge jag kan minnas men av förklarliga själv har Turkiet fått stå utanför. Turkiet är fortfarande ljusår från ett medlemskap, även om de närmar sig med snigelfart. Om allt var frid och fröjd skulle Turkiet blivit medlem för länge sen.

Det där med terrorstämpel är högst godtyckligt och det vet folk med lite vett i skallen. EU följde bara order från USA som i sin tur bara vill blidka turkarna. Att FN har gjort likadant har jag inte läst något om. Finns det några bevis? Frågan är ju varför den där terrorstämpeln kom först på senare dar, förmodligen på grund av all terrorist hysteri. Den terror som förs av stater är och kommer förbli den mest brutala av dem alla, då den har mer resuser.

Anonym sa...

Lars Osman:

Jag antar att det är samma paranoian som drivit fram PKK i dess frihetskamp mot en av NATOs största militärmakter? Efter åtskilliga diskussioner så lär man sig ett och annat om varandras argumentationsteknik, så du behöver inte spela dum, jag vet vem du är, och du vet vem jag är. Nationalist islamistiska turken Lars brukade spamma på diverse kurdiska forum därbland Kurd.se forum, tills han blev bannad från samtliga av dessa. Hans agenada var uppenbar, det var att provocera forummedlemmar och skapa polemik.

Jag har alltid bemött dina argument, så vem är det som har paranoia egentligen? FN har inte terroriststämlat PKK. Skaffa dig kunskap innan du med ohållbara antaganden uppmanar folk till att bemöta dina argument.

Du Larsan, du borde skriva en bok med titeln "konspirationsteorier dagarna i ända". Var det inte du som hade en hypotes baserad på "PKK är en del av contra gerillan för att dess krigsmetoder indikerar på det"? Denna hypotes försökte du även förstärka med argumentet "PKK anfaller inte militära mål, vilket är tydligt indikerande på att PKK är en del av djupa staten" Du ville i själva verket inte poängtera att PKK är en förlängning av contra gerillan, du ville bara få en svepskäl till att kunna börja gapa och skrika om att PKK dödar civila. Så pass dubbelmoralisk är du.

När militära mål är byggda på så sätt som turkiska militärbaser är byggda på, då finns det alltid en risk att civila offer skördas under en eventuell attack. Att turkiska militärbaser är byggda mitt i städer, mitt bland folket, försvårar möjligheten att få 100 procentig precision med attacker riktade mot dessa. Är det inte här, som när PKK anfaller självaste hjärtat av contra gerillan, som din tes borde ha fallit?

Att vara ett kandidatland innebär inte att landet är demokratiserat. Det innebär att det landet "krävs" på demokrati. Tydligen är demokratin i Turkiet inte i den grad att den uppfyller kriterierna. Turkiet får hård kritik för mänskliga rättigheter, inte minst av organisationen Human Rights.

Det är aldrig fel på att kunna hantera så många språk som möjligt. Vi kurder har inte problem med att utöva andra språk, det är dessvärre andra som har problem med vårt språk.

Anonym sa...

Kurdo:

Jag har blivit kallad för fascist turk, mongolturk, jash kurd,smyrasist men inte hört att jag är en någon Lars som surfar runt på PKK sidor.

Skrämmande hur ni tar till förtal när era argument tryter.

PKK stöddes liksom Hizbullah av contra gerillan till en början.

PKK är terrorstämplat av FN men inte av tex Ryssland.

Du försvarar terrorism och mord och paranoian som du uppvisar är skrämmande.

Föklara varför DTP endast fick 1 miljon röster i Turkiet där ni påstår att det finns minst 30 miljoner kurder?

Är endast 1 miljon av dessa kurder "bra" och " kurder sanna" medan resten är "mongolturkar" eller jash kurder.

Patetiskt att läsa dina kommenatare. Höj nivån och höj den markant!

Anonym sa...

Jag ser att mitt senaste inlägg inte publicerats d.v.s kommit upp. Nåja.

Jag har inte tid med att upprepa diskussioner som vi redan haft. Jag har inte tid med att tala stenhuvuden som dig till rätta. Tiden kan användas till nåt mer dyrbar.

Ps

Glöm inte att påbörja skrivandet av boken med titeln "konspirationsteorierna dagarna i ända", för att spara oss vår tid.