2007-12-15

Mördade universitetsläraren

Det skulle inte förvåna mig om en turkisk extremnationalist har varit i farten.

Tyvärr.

79 kommentarer:

Anonym sa...

Det verkar troligt att det har politiskt motiv. Jag blir både arg och rädd på samma gång.

Personer som inte fattar att yttrandefrihet inte bara råkar vara Guds gåva till pratkvarnar utan helt tiden är en färskvara vi måste kämpa för är så naiva att jag knappt finner ord...

Anonym sa...

Ja, detta är sannerligen en tragedi av gigantiska mått. Fick för ngn timme sedan ett e-post från en bekant som pluggar på just det drabbade universitet och han säger att en (hel) del studenter och anställda drar sig från att gå till föreläsningar och dyl. Väldigt tråkigt förstås men man förstår dem ju. Det har ju tidigare spekulerats i att det kunde vara en etnisk svensk man som utfört dådet, och då med rasistiska/främlingsfientliga motiv. Vad jag förstått så hade denne lärare även skrivit och publicerat ngt om sk "högerextremism" vilket givetvis kan vara en bidragande orsak till dådet, oavsett etnicitet på denne "högerextremist". Jag tror dock inte att det rör sig om ngn som är organiserad i den svenska vitmakt miljön. Därför att dessa övervakas ju kontinuerligt av Säpo (e-post korrespondans osv). Vidare skulle detta försvaga deras politiska legitimitet avsevärt. Lasermannen hade tex inga partipolitiska kopplingar. Hampus Helleklint (B Söderbergs mördare och numera läkarstudent på KI) hade nga förvisso nga vaga men detta var inte det huvudsakliga skälet till dådet. Att det skulle vara ett "vanligt" sk vansinnesdåd låter ju vid en första anblick inte helt otänkbart mot bakgrund av den senaste händelser med Anna Lindh, Åkeshovmannen, Arvika och Linköping osv. Men vid en närmare eftertanke förefaller även detta närapå orimligt. Han söktes ju för det första upp i sitt arbetsrum, dessa "galningar" brukar ju välja första bästa de hittar. Och nu är ju flera andra hotade så detta spår kan vi nog ochså glömma. Jag tror som dig. Det var nog en poltisk manöver från antingen obunda personer eller sanktionerade av den tex turkiska staten. Eller varför inte "ensam galning" med muslimsk tillhörighet som helt enkelt stört sig på honom och hans forskning. Kanske en student eller doktorand.

Anonym sa...

Det kunde lika gärna vara tvärt om. Lös era problem där det hör hemma…men inte här.

Anonym sa...

Hincha

...Lös era problem där det hör hemma…men inte här.

Just det! :DDD

sakine sa...

Johan K, "muslimer" är inte besatta av att förneka folkmordet. Det är turkiska nationalister.

Ibland utesluter inte det ena det andra.

Maria, ja det är kusligt. Självcensur och rädsla är inget bra klimat i en demokrati.

Anonym sa...

"Folkmordet" förnekas även av andra forskare som inte är turkar. Det är en fråga som man fortfarande har olika åsikter om.

Dåligt stil att du automatisk ascocierar alla som inte ser det som folkmord med ett mord. Jag skulle tex aldrig kalla det för "folkmord", men samtidigt aldrig få för mig att döda syrianska nationalister bara för att de inte tycker samma sak som mig.

Tråkigt att du tar första tillfäller i akt för att demonisera den turkiska gruppen som vanligt.

MTK

sakine sa...

MTK, nej ingen här demonisterar "turkar". Det är din egen paranoida tolkning.

Jag är noggrann med att skriva "extremnationalister" när jag beskriver den här sortens människor.

Att extremister existerar är solklart, såväl här i Sverige som i Turkiet. Det obehagliga är när folk inte reagerar på det sjukliga hatet som finns. Mordet på Dink ledde dessvärre inte till den vändning som är så nödvändig.

Anonym sa...

"Johan K, "muslimer" är inte besatta av att förneka folkmordet. Det är turkiska nationalister. "

Läs det igen, det är inte svårt att tolka....

Åter igen, tråkigt att någon mord där man inte ens fastställt anledningen till blir ett verktyg för att demonisera turkar.

MTK

sakine sa...

MTK, det stämmer ju. Däremot är det inte "nationalister" som jag misstänker har ihjäl lärare eller journalister som nämner folkmordet (utan extremnationalister). Det finns grader i helvetet.

Det finns internationell forskning som ni vägrar att ta till er.

sakine sa...

MTK, jag föreslår att du mejlar David Gaunt och frågar om hans erfarenheter i forskningen: david.gaunt@sh.se.

Oavsett vad du själv har för ansats kan det vara intressant att få höra hur han behandlas av turkiska myndigheter och hur de försöker förhindra forskare att "snoka".

Anonym sa...

Han som tror att turkiska journalister som bevakar hans seminarier är turkiska agenter?

:-D

De turkiska arkiven är öppna idag vilket man inte kan säga om tex Armeniens.. ;-)

Ta kontakt med forskare som Bernard Lewis och Justin McCharty som har mycket större kunskap om ämnet istället.... Båda är "internationella" forksare med stor kunskap om Ottomanska Imperiet.

MTK

Johan Hedin sa...

Justin McCarty är en mycket kontroversiell forskare vars åsikter i frågan om folkmordet går emot alla annan kunskap preseterad av typ "alla andra". Fine - man kan ha olika åsikter inom vetenskapen och denna är baserad på ifrågasättande och debatt, men den samlade bilden är ändå mycket klar: det begicks ett folkmord på armenier under denna tid.
Klart godkända fakta (så gott det går om historia för ett bra tag sedan...).

Bernard Lewis har inte alls förnekat folkmordet (detta erkänner han utan omsvep) utan om folkmordet var centralt beordrat eller ej av Ottomanska Riket. Denna utgångspunkt är ju klart vettigare för en diskussion om folkmordet och dess orsaker, ansvariga och bödlar.

sakine sa...

MTK, jag kanske också är paranoid när jag hör idioter som skriker i telefonluren och påminner om att "blod flyter alltid ur våra fiender"? För att inte tala om hysteriska och hjärntvättade ungdomar. I Sverige.

Eller när gubbar från turkiska ambassaden smyger runt på seminarier som tar upp mänskliga rättigheter i Turkiet?

Om du själv är "stolt patroit" råkar du förstås inte ut för samma sak. OM vi nu INTE inbillar oss - oroar du inte dig det minsta?

sakine sa...

...om man struntar i att människor dödades på grund av etnicitet är det väl naturligt att rycka på axlarna om folk mördas i dag.

Hedin, tack för inlägget! Jag tycker inte heller att begreppen (folkmord eller ej) är något att fixera sig vid.

Anonym sa...

"Eller när gubbar från turkiska ambassaden smyger runt på seminarier som tar upp mänskliga rättigheter i Turkiet?"

Vilket är ganska normalt i och med att man vill veta vad som är ståndpunkterna. Förstår inte vad som skulle vara dåligt med att folk åker till seminarier för att uppdatera sig om vad andra säger.

"Bernard Lewis har inte alls förnekat folkmordet (detta erkänner han utan omsvep) utan om folkmordet var centralt beordrat eller ej av Ottomanska Riket. Denna utgångspunkt är ju klart vettigare för en diskussion om folkmordet och dess orsaker, ansvariga och bödlar."

Han har inte sagt att det är en "Genocide" och har blivit åtalad i Frankrike för det.

"OM vi nu INTE inbillar oss - oroar du inte dig det minsta?"

Oroar du dig för att folk råkar bli åtalade i tex Frankrike för det motsatta? Eller att Armenien kan fängsla folk som åker dit för att undersöka Armeniska arkiven? Inte har jag hört dig publicera för deras skull, du som låtsas bry dig så mycket om yttrandefrihet...

Både du och jag vet om att det finns folk i Turkiet som stödjer det Armeniska ståndpunkten, hur länge tror du att någon forskare skulle överleva(nu menar jag inte att han skulle skjutas eller nåt sånt) i Sverige tex? Har du hört talas om den svenska amatörhistorikern(Jonas Linderholm) som blev av med sitt jobb som lärare bara för att han kom fram till att endast ca 20-30000 dog och att antalet syrianer inte var mer än 200.000 då?

MTK

Johan Hedin sa...

Bernhard Lewis gillar inte ordet "genocide" men har i debatten sagt:
"Yes there were tremendous massacres...".
Du (MTK) och andra kan enkelt kolla detta här:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bernard_Lewis

Om du nu delar denna syn på det hela så har vi ju i varje fall en gemensam grund att stå på när vi diskuterar omständligheterna kring folkmordet. Betydligt mer kontruktivt än att "förneka" detsamma.
Jag tycker själv att "folkmord" är en bra term, men håller givetvis med om att det Ottomanska Riket i grunden inte var en totatlitär mördarregim av samma skoninglösa snitt som Lenins&Stalins Sovjet, Maos Kina eller Hitlers Tyskland.
Trots detta inträffade folkmordet (med eller utan centralt beslut) och det är där vi får försöka ta tag i historien och vår relation till den.

Anonym sa...

"Trots detta inträffade folkmordet (med eller utan centralt beslut) och det är där vi får försöka ta tag i historien och vår relation till den."

Turkiska regeringen har "erkänt" att ca 200.000 armenier har dött. Siffran kan naturligtvis diskuteras, men när kommer man att erkänna att även en stor andel muslimer i området dog varav många i händerna av armeniska band 1914-1922?

Klart att folk reagerar i Turkiet när man endast lyfter fram de kristnas lidande i området utan att överhuvudtaget nämna att 1.3 miljoner muslimer dog i östra Anatolien...

Ni måste sluta se på historien som om det vore nån Hollywood rulle...Good vs. Evil. Även era keldjur dödade en och annan...

MTK

sakine sa...

MTK, om du har missat att jag kritiserar det franska beslutet läser du inte bloggen särskilt ofta. Bara något inlägg ner kritiserar jag ju EU-parlamentet för att sprida ett liknande förbud.

Det här är ju fantastiskt: du utgår från att jag fungerar som du.

Påminner mig om en persisk man som mejlade en hel tidning om att "Sakine splittrar folken genom att smyga in begrepp som "kurdiske" vid debattartiklarna", när det i själva verket var bildredigeraren som skrev det om en text om Adnan Hasanpour.

Släpp det där. Ska du övertyga får du komma med annat.

Johan Hedin sa...

MTK
Fakta i målet är att det begicks ett folkmord på armenier av "Turkiet" (i någon form). Mellan 800 000 och en miljon armenier dog i detta.
Så långt fakta.
Du har angivit två källor varav en i själva verket stödjer dessa fakta (men ogillar ordet "genocide" och en annan är lika kontroversiell som förintelse-revisionisterna.
Nu kommer ytterligare dribblande med siffrorna (helt utan referenser denna gång).

Jag tycker det är ganska uppenbart vem som kör "good-vs-evil" linjen här...

Som liberal har jag inga som helst problem med att erkänna och beklaga alla möjliga massmord, eftersom massmord är fel. Jag önskar att även nationalister (av alla olika typer) kunde göra detsamma och lägga korten på bordet. Nu blir det väldigt barnsligt och låter precis som Kommunisternas slingrande undan kommunismens blytunga skuldbörda om man "först" måste diskutera ett par tusen andra hemskheter i historien.
Fine. Det finns en massa sådana. Det gör inte den Turkiska Historien under denna period ett dugg bättre dock.

sakine sa...

Det är också en styrka att kunna erkänna och att "tåla" kritik som en stark nation.

Att försöka lagstifta bort oliktänkande och att hetsa mot minoriteter kännetecknar snarare en osäker och instabil nation.

Det har sin förklaring: att assimilera så många miljoner människor i en relativt ny nation är ingen lätt uppgift.

Anonym sa...

"Mellan 800 000 och en miljon armenier dog i detta.
Så långt fakta."

Först var det 2.500.000 sen blev det 1.500.000 nu under 1 miljon. Siffran kommer nog att sjunka ytterligare, speciellt med tanke på att antalet armenier inte var fler än ca 1.500.000 i området.

Forskningen i Turkiet kring ämnet fortgår kontinuerlig, du ska inte glömma att anledningen till att antalet döda har sjunkit till ca 800 000 enligt dina siffror är just detta.

Det är bara de senaste 2-3 åren Turkiet har börjat forska kring Syrianerna, du kan nog förvänta dig något liknande där också, överdrivna siffror på 700.000 syriander kommer nog ganska snabbt sjunka till under 50.000 så småningom.

1.300.000 döda muslimer i området kan du läsa dig närmare här; Death and Exile: The Ethnic Cleansing of Ottoman Muslims, 1821-1922 Darwin Press, Incorporated (March 1996), ISBN 0-87850-094-4

Där kan du också få reda på att ungäfer 1.500.000 muslimer dödades i västra Turkiet under samma tid och att ca 600.000 muslimer dödades i Balkan under Balkankriget 1913-1914. När kommer vi se svenska liberaler nämna dessa offer i sina tidningar? ;-)

MTK

sakine sa...

Det är ju bara löjligt att göra frågan till en fråga om kristna vs. muslimer.

I själva verket handlar det om demokrati och diktatur: extremnationalismens fascistiska drag.

Anonym sa...

"I själva verket handlar det om demokrati och diktatur: extremnationalismens fascistiska drag."

Ingår vägran att erknänna de döda muslimerna i området till detta beskrivning?

MTK

sakine sa...

MTK, den som vägrar att erkänna något?

Då letar du på fel ställe.

Anonym sa...

"Asuri-Süryani-Keldani derneği sorumlularından Özcan Kaldoyo; Deniz’in politik düşünce ve çalışmalarından ötürü öldürüldüğü görüşünde. Soykırım konusunda çalışmalar yapanlara yönelik tehditler olduğunu belirten Kaldoyo şunları söyledi: “Bu yılın Ekim ayında İsveç’e gelen bazı Türk yetkililer, Asuri federasyonu yöneticilerine 'eğer soykırım ile ilgili faaliyetleri durdurmazsanız halkınız bundan zarar görecek' demişti. Bunu biz açık bir tehdit olarak algılamıştık...”
MTK
Du vet att inte bara sakine säger eller jag har fått från mail av mina Turkiska vänner...läs på turkiska för att föstå ordentligt

sakine sa...

MTK, så ni menar att det Kaldoyo har skrivit är ett hot?
Kan du översätta citatet, jag förstår inte samtliga ord.

Fredrik Lindholm sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Fredrik Lindholm sa...

Eller varför inte en kurdnationalist? Gissa vilka som hjälpte till under folkmordet på armenierna i utbyte mot att få flytta in i de folkfria områdena?

Annars så verkar alla bortom Finska Viken, Slovenien, Bosporen, Malta och Gibraltar vara som stora barn. Förstår inte varför man orkar bry sig om dom.

Anonym sa...

Det skulle inte förvåna Sakine om det var en turk som genomförde mordet !!!

...Men inget egentligen sagt om, om Sakine skulle bli förvånad om det var någon annan ?

Återigen ett ogrundad anklagelse mot turkar bosatta i Sverige.

Det skulle inte förvåna mig om Sakine`s egna gjorde det här för att dra uppmärksamhet åt sig själva.

Jag hoppas verkligen att den Svenska polisen löser det här fallet... Vad tror ni ?

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=37k8C74INVk

Varnar för hemska bilder... Klippet är sannolikt producerad i Sverige... Jag vill dra er uppmärksamhet till bild/ illustration 17 ser man Armeniska förbandsmän posera tillsammans med Tsar Ryska officierare kring en pyramid av, av bilderna att dömma, pojklik. Någon kan säkert påstå att dessa barn var också kristna !?

Faktum kvarstår att det pågår ett mycket fult propoganda krig över dessa lik. Det som kännetecknar detta krig är turkhatet i samma nivåer som gårdagens anti- semitism.

Vi ser vilka det är som är redo att anklaga juda... förlåt, turkarna utan några belägg som helst.

sakine sa...

Lindholm, du vet mycket väl att ingen förnekar kurders inblandning i folkmordet.

Din besatthet i övrigt är tämligen ointressant.

Herååå!

Osman, hur ser du på mordet på Dink och på att man förföljer människor med hans åsikter?

Anonym sa...

Vad tror du Sakine ? Du har ju tidigare st�mplat mig som en turk extrem- nationalist n�r jag p�pekat dina bristande kunskaper om Turkiet och turkar.

Sakine... kan du vara d�r f�r n�gon utan att beskylla p� n�gon annan- och det helt utan bel�gg ? Kan du s�rja Fuat Deniz, utan att anv�nda mordet p� honom som tillf�lle att spy galla �ver turkar ? ( PS. Att din moder �r turk �r faktiskt inget som lindrar det du h�ller p� med).

Hrant Dink var en mycket hedersv�rd landsman vars mord jag s�rjer innerligt �n idag. Lika mycket s�rjer jag samtliga offer till PKK terrorn.

Jag skall inte "testa" dig med att fr�ga vad du anser om PKK:s offer...

Anonym sa...

Vad är det egentligen som ligger till grund för denna motsatssituation beträffande detta folkmord. Jag menar i tex Tyskland och Rwanda är ju respektive folkmord såväl internationellt som nationellt erkänt. Dessa folk accepterar historien som den är och går vidare så gott det går. Samtidigt råder motsatsen vad beträffar historierevision. Här får man inte förneka det inträffade. Detta är ju givetvis ochså en odemokratisk manöver men den är väl ändå ngt mer lätt att förstå.

Sakine. Nej, det var kanske en dum formulering. Vad jag menade var helt enkelt att det finns "ensamma galningar" bland alla grupper beredda att genomföra ngt i den här stilen. Schizofreni är tex exakt jämnt utspritt bland samtliga av världens länder och etniska grupper. Mannen i gamla stan som körde bil hej villt bland serveringar hade utländskt påbrå medan Åkeshovmannen var blond och blåögd svensk. Men nu verkar det ju vara politik bakom så vi kan nog glömma dessa typer.

sakine sa...

Osman, det blev en del konstiga tecken i ditt senaste inlägg. Men jag ser ungefär vad du menar. Here we go again:

Jag har inget mot turkar, men jag har mycket mot extremnationalism och fascism oavsett vilken nation som 'drabbas' av det. Den turkiska nationalismen är till mångt och mycket extrem. Alla offer är offer, söker du någon som bagatelliserar offer är du verkligen på fel ställe och letar.

Du kan försöka förklara varför det är fel av mig att uppmärksamma turkisk extremnationalism. Pajkastning i övrigt har jag varken tid eller lust med.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...

Skriv inte anonymt, då ryker inläggen.

Anonym sa...

Sakine

Varför kan inte du eller kurdkurden Dilsa Demirbag aldrig utgå ifrån att det kan med kurdnationalister eller PKK att göra!? Ni kör alltid med samma fula propagandamaterial så det börjar bli tjatigt...minst sagt!

Alltid ska ka ni skylla ifrån er när ni kurder till och med kan skjuta era egna döttrar eftersom de går i kortkort eller inte blöder första gången de har sex med sina första kusiner som de har gift sig med!?

Nuri Kino har ju sagt och skrivit gång på gång att det var kurder som folkmördade assyrier även om Kurden Dilsa inte tycker om dessa påståenden...Men gå in på Nuri Kinos blogg och läs om att det faktiskt var KURDER som dödade assyrier.


Så det är mer sannolikt att Assyriska lektorn är mördad av en kurdnationalist som inte tyckte om dessa påståenden. Skjuta, döda, lemlästa är inget främmande för er kurder.

DJD

sakine sa...

Djd, jag har aldrig träffat en kurd som hatar assyrier/syrianer till den grad som extremnationalistiska turkar.

Länka gärna till blogginlägget du syftar på. Jag har haft kontakt med Nuri Kino, han lider knappast av en besatthet mot kurder om det nu är det du fått för dig. Att kurder deltog i folkmordet är det ingen som tvekar om.

Okej: nu har ni kört flera "teorier" i dag. Inget nytt.

Kom gärna med en överraskning.

Unknown sa...

Varför blir ni så sura? varför tar ni åt er?

Hade Sakine anklagat/dissat/sagt något illa om.. ehm, låt oss säga organiserad nazism i Sverige, så hade inte vanliga svenssons kallat henne för lögnare och svenskhatare.

Det är inte Sakine som generaliserar någon folkgrupp här. Det är NI som gör det. Jag menar ni anklagar Sakine för att vara turkhatare, när att hon försvarar yttrandefrihet och dissar diktatur. Går väl bara att tolka på ett sätt..

Anonym sa...

Förlåt Sakine,
Du har rått jag kunde inte översätta på en gång denna citat...ok iaf du ska nöja med en ungefärlig översättning..
"Asuri-Süryani-Keldani derneği sorumlularından Özcan Kaldoyo; Deniz’in politik düşünce ve çalışmalarından ötürü öldürüldüğü görüşünde. Soykırım konusunda çalışmalar yapanlara yönelik tehditler olduğunu belirten Kaldoyo şunları söyledi: “Bu yılın Ekim ayında İsveç’e gelen bazı Türk yetkililer, Asuri federasyonu yöneticilerine 'eğer soykırım ile ilgili faaliyetleri durdurmazsanız halkınız bundan zarar görecek' demişti. Bunu biz açık bir tehdit olarak algılamıştık...”

Asuri-Süryani-Keldani föreningen en av ansvarige Özcan Kaldoya säger att Deniz mördades på grund av hans åsikter och politiska arbete. Han säger också den som jobabar om folkmordet har fått hotelser. Kaldoya säger så här." den här årets oktober i när turkiska ansvariga(mäktiga) befan sig i sverige nogra av dem sa till asuri riksförbundets styrelsen " om ni inte stoppar arbete ock aktiviteter mot folk mordet eran folk ska fo skada av detta. Vi föståd då att det var ett öppet hot"
anoymos är egenligen(gul)

Anonym sa...

Jag tycker att vi slår vad om vem/vilka som kan ligga bakom mordet.

Turkiet -hatarna är säkra på att det är en turk eller en turkisk komplott med den turkiska staten inblandade.

Jag slår vad min högra doja på att det är en släkrfejd eller uppgörelse av annat slag som ligger bakom mordet.

Den turkiska staten har viktigare saker för sig än att ha ihjäl forskare. Sen kan det ju vara en enskild galning som är turk och som har begått mordet. Men det tror jag inte på för fem öre.

Osmans högra sko blir din om det visar sig att mordet har något med hans forskning kring det fiktiva folkmordet att göra.

Är du på?

Sen vill jag skänka en tanke till den mördades familj och vänner. Istället för att producera konspirationsteorier på löpande band borde vi kanske diskutera det allt grövre våldet i Sverige.

sakine sa...

Osman, att "slå vad" är inget sätt att visa respekt för offret eller dess anhöriga.

Det är för övrigt ingen som tror att den turkiska staten är så klantiga att de har ihjäl oliktänkande i exil (åtminstone inte utan att sopa undan alla former av spår eller kopplingar).

Om du är oroad över våld vore det ju på sin plats att du inser hur mycket hat en del landsmän går omkring och bär på.

sakine sa...

Firat, I know...

Försvarsställningen somliga intar är ju bara fånig. Med den logiken går det inte att problematisera något alls utan att folk känner sig "djupt kränkta" av ens "demoniseringar".

sakine sa...

Gul, och då är det ju assyriern som känner sig hotad?

Jag kanske blandade ihop avsändarna för inläggen.

Anonym sa...

Sakine:

Men hur kan du få för dig att skriva att en turkisk extremnationalist har varit i farten? Det är ju lika dumt som att jag skulle skriva att en extremnationalistisk kurd/grek/armenier eller assyr som vill väcka liv i debatten har varit i farten och "offrat" denna forskare i kampen för ett erkännande av en historisk händelse som ett folkmord.

När fräna Turkiet kritiker exploaterar sådana här händelser, utan några som helst kött på bena, så får vi "Turkiet anhängare" sänka oss till samma nivå.

Därför slår jag vad nu! Min högra doja på att det inte är en turk som ligger bakom mordet!

När det kommer till extrema turknationalister så måste jag faktiskt fråga dig vem som i dina ögon utgör en extremistisk nationalist turk?

Jag erkänner inte något folkmord tex. Jag erkänner att hundratusentals muslimer massakerades av armenier och att muslimer slog tillbaka hårt. Men ett folkmord? Nej!

Är jag en extrem turknationalist nu?

Kanske syftar du på MHP anhängarna i Turkiet. Det ultra nationalistiska partiet MHP fick hela 14% av rösterna i det senaste valet.

Flera i toppskiktet av detta parti är kurder. Dom är födda i kurdiska städer och talar kurdiska men är ultranationalister. Över 5 miljoner turkiska medborgare röstade på detta parti i det senaste valet.

Anser du att kemalisterna i Turkiet är tosiga turknatioanlister? Det är dom, men även där har vi också kurder som är inbitna kemalister. Även aleviter finns bland dom som håller Ataturk och kemalismens fana högt.

Men visst håller jag med dig. I Turkiet finns alldeles för många paranoida turknationalister som anar utländska konspirationer mot landet i varje hörn. Dessa mörka krafter har även tagit livet av stora personligheter som Hrant Dink och turkiska kristna missionärer. JAg förstår att du ser på turkiska extremnationalister som farliga element som är kapabla till att utföra mord. Men dom är i minoritet, promille av Turkiets befolkning.

Men att som turkisk medborgare, oavsett om man är etnisk turk eller kurd, förneka att det som skedde under 1:a världskriget var et folkmord är inte att vara en inskränkt och hatisk turk nationalist.

Läs den här artikeln som handlar om hur assyrer och andra kristna börjar återvända till sitt hemland Turkiet:

EU ger Turkiets kristna minoritet ny framtidstro

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_178144.svd

Det tycker jag är superbra.

Men pracka på mina förfäder systematisk massmord är jag inte mottaglig för.

Turkiet har öppnat sina arkiv och bjudit in hela världens forskare för att ta del av det som finns att tillgå där.

Sen kan inbitna Turkiet hatare forstätta att propagera mot Turkiet.

Under tiden forsätter Turkiet sin demokratisering och landets kristna diaspora åtvervänder till sitt HEMLAND Turkiet.

Perfekt!

Amer sa...

Det som jag är mest oroad över men inte förvånad är hur den fria och "moderna" turken i demokratiska Sverige fortfarande tänker som en okunnig fascist turkbonde i Turkiet.

Anonym sa...

Att vissa tar tillfället i akt och anklagar turkar automatisk utan att ha några som helst belägg säger mer om de själva än turkarna...

Adde

Fredrik Lindholm sa...

Sakine: "Jag är noggrann med att skriva "extremnationalister" när jag beskriver den här sortens människor."

Bara det att det är en gradskillnad mellan dig och "extremnationalisterna", inte en artskillnad. För ni båda sätter nämligen etnos före demos.

Osman: "Turkiet -hatarna är säkra på att det är en turk eller en turkisk komplott med den turkiska staten inblandade."

Behövs inte. Det kryllar av massa stora barn som är beredda att mörda för att man säger något fel. Kemal Atatürk m.fl. har gjort ett gott jobb.

Anonym sa...

"Behövs inte. Det kryllar av massa stora barn som är beredda att mörda för att man säger något fel. Kemal Atatürk m.fl. har gjort ett gott jobb."

Fredrik: Om du tror att jag är en av dom som hoppar i taket så fort någon kritiserar Mustafa Kemal, så tror du jäkligt fel. Faktum är att jag inte ens kallar denna stora ledare för Ataturk, eftersom han varken var min farfars far eller min morfars far. Han var en osmansk militär som ledde det turkiska folkets Befrielsekrig och gjorde det riktigt bra. Vidare var han en sann modernist och visonär som lade grunden för en demokratisk republik ur spillrorna av ett efterblivet kalifat med en "efterbliven" befolkning.

Föreställ dig själv att ge det osmanska rikets ättlingar en nationell identitet. En befolkning som bestod av flera olika raser och religiösa inriktningar. Inte ett lätt jobb direkt.

Vidare var han en diktator där enpartisystemet såsmåningom kom att ge sken om att Turkiet var en modern republik. Sen ska vi komma ihåg att han var ett barn av sin tid. När europeerna slog på judar på Europas gator så försökte han ena det osmanska folket under en fana och identitet. I Europa stod fascismen på sin höjd och i öst dinglade kommunisternas fana högt.

Mustafa Kemal och hans vapendragare försökte modernisera Turkiet "Uppifrån" som jag brukar säga. Dom som satte sig emot fick på tasken. Aleviterna, kurderna, religiösa turkar och politiska meningsmotståndare. Alla har haft sina "gubbar" i kemalisternas fängelser.
Men det finns en anledning till att han enligt tidningen The Times har en plats bland 1900-talet topp 100 män.
Han skapade en modern republik ur ett efterblivet kalifat i spillror.
Men om du vill prata om Mustafa Kemals illdåd så är jag gärna på och lyssnar. Klart som tusan att han slog ner hårt på vissa grupper under sin livstid/tid vid makten.
Men det gäller att se på saker och ting ur flera perspektiv.

Ärligt talat så anser jag överlag att Mustafa Kemal är en beundransvärd person. Men hans efterträdare med start från KURD- kemalisten Ismet Inönu och framåt är en annan femma.

Här har vi kemalisterna som hållit Turkiet i ett järngrepp och tvingat kurderna till assimilation och förtryckt landets religiösa sunniter och landets aleviter. Här har vi rövarna som exploaterat landet jch skapat en personkult kring Ataturk som skulle få nazisternas fetischism för Hitler att framstå som ett dåligt skämt.

Nej, slutsatsen får bli att Mustafa Kemal var en stor man som även gjorde en jäkla massa fel. Hans misstag och härjningar som diktator är idag tabu i Turkiet. Men en dag ska Turkiets folk även få ta del av hans illgärningar.

Men det kommer inte ändra min uppfattning om att hans roll som befriare och den som lade grunden till det moderna Turkiet.

Som sagts, jag har slagit vad min högra doja på att det inte är en turk som ligger bakom mordet. Turkar och den turkiska staten har bättre saker för sig.

"Behövs inte. Det kryllar av massa stora barn som är beredda att mörda för att man säger något fel. Kemal Atatürk m.fl. har gjort ett gott jobb."

Nej, det kryllar inte av mördare. Det turkiska folket tuffar vidare på sitt demokratitåg där mänskliga fri och rättigheter stärks, där kurdernas gunst vinns av staten, där kvinnors rättigheter stärks, aleviterna kulturella rättigheter stärks och där kampen mot PKKs marxist leninistiska terror förs på ett effektivt sätt.

Fredrik Lindholm sa...

Har man bredd så får man spets. Det kan vilken vettig idrottsförening eller utbildningsinstitution som helst vittna om.

Alltså: Har man tillräckligt många stora barn som tar till lipen för minsta lilla så kommer några av dom att kunna begå mord. Om kvoten stora barn-mördare är 100:1 eller 1000000:1 spelar ingen roll. Tillräckligt många stora barn och du får dina mördare.

Anonym sa...

Polisens signalament:
30-40 �r, 175-180 cm, sm�rt, smidig med kort mellanbrunt alternativt brunt h�r. Mannen
bar ljus, tunn jacka samt jeans som var kraftigt blodiga framtill. �ven h�nderna var blodiga.

Turk p� burk if you ask Sakine :)

http://www.na.se/artikel.asp?intId=1263443

nazli sa...

Osman,
Var du med och regiserade den här filmen? du verkar veta allt i förväg.

Anonym sa...

"Alltså: Har man tillräckligt många stora barn som tar till lipen för minsta lilla så kommer några av dom att kunna begå mord. Om kvoten stora barn-mördare är 100:1 eller 1000000:1 spelar ingen roll. Tillräckligt många stora barn och du får dina mördare."

Ska man behöva ursäkta sig för att man reagerar när ett gäng självutnämnda doktorer i historia slänger ur sig att det kurdiska och turkiska folket har gjort sig skyldiga till folkmord. Nej du, det kurdiska folket kan falla tillbaka på en flera tusen år gammal historia där massmord eller folkmord inte ingår. Det turkiska folket kan falla tillbaka till det osmanska riket som präglades av TOLERANS för Bokens folk. Jag är ättling till ett stolt rike som räddade tusentals judar undan inkvisationen i Spanien, där olika kristna inriktningar kunde leva sida vid sida med sin muslimska grannar och där armeniska osmanska generaler stred mot fienden när det sk "folkmordet" skulle ha ägt rum.

Ledsen, men jag "lipar" både en och två gånger om någon självutnämnd historiker anklagar mina förfäder för folkmord.

nazli:

Jag har slagit vad min högra doja på att det inte är en turk eller den turkiska staten som ligger bakom mordet.

Nu slår jag vad min vänstra doja på att mordet på Fuat Deniz inom en snat framtid kommer att falla i glömska.

Men jag kommer att påminna er.

Förövrigt så säger den mördades namn att han var syrian från Turkiet. Det gör honom till en landsman i mina ögon, vilket inte direkt hindrar den sorg jag känner.

Om det skulle visa sig att han mördats för sina åsikters och forsknings skull så är jag den första att skriva på ett protestbrev. Om det skulle vara fallet så är det ännu en skammens dag för turkar och Turkiet.

Men som jag skrivit. Det är inte en turk bakom det.

Båda mina dojor står på spel!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Gryggo: Det kommer. Både på onsdag och i helgen blir det rejäla fylleslag. En rekommendation är att dricka "Jägerbombs" eller Jägerbombastics som jag kallar dom för. Du tar en sexa jägermeister och släpper shotglaset i ett glas med Red Bull, sen är det bara att sluka den angenäma drinken så fort det går. Sen är du både tillräckligt kalas och speedad för att jaga hönor hela natten.

Men nu är det faktiskt så att vi jagar en mördare här. Enligt vissa som kan se in i det förflutna, så är det en turk med extremnationalistiska åsikter som ligger bakom mordet. Jag tror inte på det för fem öre och har nu slagit vad om mina skor.

nazli sa...

Osman,
Jag är ledsen att en jävel mördade en fin människa men stolt över mig att jag sa, säger, ska säga, nej till våldet och sover lungt på min mig hur du vill!. Tänk om dig själv!

Anonym sa...

"Polisens signalament:
30-40 �r, 175-180 cm, sm�rt, smidig med kort mellanbrunt alternativt brunt h�r. Mannen
bar ljus, tunn jacka samt jeans som var kraftigt blodiga framtill. �ven h�nderna var blodiga."

Varför anstränger sig polisen så mycket? Det är ju bara att anställa Sakine som kan gå och bura in den närmaste turken hon hittar så hela fallet löst... :-P

MTK

Anonym sa...

Såhär skriver Ordförandet för Assyriska Ungdomsförbundet, alltså de som verkligen sörjer;

"Flera personer, både aktade och välkända har utan eftertanke spridit lösa antaganden och både instrumentaliserat och politiserat Fuats person och forskning. Till sist har dessa spekulationer fått fäste i svenska media och rena gissningar har framställts som sanning. Lösryckta citat och oförsiktigt användande av Fuats publikationer har gett en osann bild av hans forskningsområde.

Konspirationsteorier har fått fäste och skapat något som likar hysteri och panik. Ingen är betjänt av det."

Så här säger turkofober som tar tillfället i akt för att hetsa mot turkar efter mordet utan att egentligen veta nåt;

"Det skulle inte förvåna mig om en turkisk extremnationalist har varit i farten.

Tyvärr."

MTK

sakine sa...

MTK, det finns ett tydligt motiv bland klicken extremnationalister som hotar och skrämmer oliktänkande i frågan. Om du kallar det "hets" är du bara löjlig.

Och menar du det, så visst: sue me.

Anonym sa...

"MTK, det finns ett tydligt motiv bland klicken extremnationalister som hotar och skrämmer oliktänkande i frågan. Om du kallar det "hets" är du bara löjlig."

Jasså fru SÄPO? Och hur många har dessa högerextremister mördat i Sverige? en person? 10? 100? eller kan det vara ingen alls? :-P

MTK

Anonym sa...

Sue you ? Why ?

Anonym sa...

MTK:s hänvisning till den assyriska föreningens hemsida och det som står där är oerhört glädjande för min del.

En känd svensk folkmusiker sjöng en gång i tiden att "somliga går med traskiga skor". Om Sakine hade haft rätt i sina sior om att mördaren var en turk hade jag inte ens fått traska omkring i ett par trasiga skor. Då hade jag fått gå barfota i dessa vintertider. Usch! Men vad skall hållas!

Såhär skriver Ordförandet för Assyriska Ungdomsförbundet, alltså de som verkligen sörjer;

"Flera personer, både aktade och välkända har utan eftertanke spridit lösa antaganden och både instrumentaliserat och politiserat Fuats person och forskning. Till sist har dessa spekulationer fått fäste i svenska media och rena gissningar har framställts som sanning. Lösryckta citat och oförsiktigt användande av Fuats publikationer har gett en osann bild av hans forskningsområde.

Jaha, anser ni att allmänheten skall luska vidare i det här mordet?

Eller kan det fortfarande var en turk som lurat i whassen och utfört ett skickligt komuflerat mord som tom har vilselett hans egna?

Vi lägger ner! Låt den assyr/syrianska communityn sörja i fred. Må han vila i fred!

Anonym sa...

Vilka konkreta krav ställer EU på Turkiet beträffande denna fråga?

Dvs om det är en nödvändighet för medlemsskap att samtliga papper läggs på bordet. I varje fall så borde förföljelsen av minioriter vara ett absolut krav för detta. Aftonbladet skrev tex igår om en italiensk katolsk präst som hade blivit knivhuggen av en 19 åring. Ynglingen sade sig vilja konvertera till K-domen men knivhögg ändå prästen efter gudstjänsten.

Anonym sa...

Vad ska EU ha för krav? Är det tillåtet enligt turkisk lag att döda präster? Har turkiska regeringen uppmanat folk att döda präster eller har man gjort allt för sätta dit de som gjort det?

Ni som gör det här till en fråga om EU och gärna generaliserar ett helt land bör nog ha i åtanke att varken Sverige eller något annat land i EU är förskonade från våld mot minoriteter. Bara i Storbrittanien har tex 112 stycken antisemitisk våld rapporterats från 2006.

Ni bör nog tänka efter lite då och då ni liberaler... Eran motstånd mot Turkiet förmörkar er omdöme ibland....

MTK

sakine sa...

MTK,
Vad har du fått det ifrån, att liberaler drivs av ett "motstånd" mot Turkiet?

Liberaler (som alla andra) har olika hållning i frågan om EU-medlemskap, men visst: de flesta liberaler reagerar på inskränkningar i yttrandefriheten och kränkningar av MR.

Anonym sa...

Bäste MTK!

Ingen har förnekat att minioriteter utsätts för diverse former av diskriminering och ibland direkt fysiskt eller psykiskt våld även i det "gamla" europa, tex i Sverige. Senast läste jag om att EU med krafttag kommer att agera mot Tjeckiens hantering av romer. Dessa tvingas och sätts nämligen per automatik i "särskolor" och måste bo i "egna" bostadsområden. Dessutom talas det om att bygga en mur liknande den israeliska för att stänga ute dem från den infödda befolkningen. Vad gäller Sverige så borde du känna till att brott och diskriminering mot minioriteter alltid högprioriteras. Daniel Wretströms mördare Khaled Odeh dömdes till vård trots att mordet på Daniel i verkligheten var mer eller mindre helt oprovocerat. Det räckte med att ha en amerikansk flygarjacka och vara på fel plats vid fel tillfälle. Detta kan jämföras med nyårsnatten år 2000 då en en svensk man dömdes till nio års fängelse för att ha fredat sin flickvän med kniv varpå en nysvens dukade under. Fadime S fick en i det närmaste statsmannamässig begravning. Göran Persson skickade blommor till Norge efter att en utlänning mördats under liknande omständigheter som Wretstöm. Exemplen är många fler. Men visst, jag tror inte heller att mord oavsett offer är accepterat i Turkiet, men det är den nationella mentaliteten som skiljer länderna åt. En individ som mördar en homosexuell person i Sverige åtnjuter inget stöd från vare sig regering/riksdag eller det övriga samhället, utan endast från nga andra vettvillingar. I många andra länder är det precis tvärtom. Ryssland är ett lysande exempel.

Anonym sa...

Johan K, anser du att den turkiska regeringen eller turkiska lagar stödjer mord mot präster? Visa gärna några länkar till sådana lagar och uttalanden. Snälla inga "ledare" från sådana personer som Sakine. Gärna där regeringsmedlemmar uttalar sig positivt för våld eller lagar som stödjer sådana handlingar. Mainstreem-medier tex har i Turkiet har unisont fördömt handlingar och våld mot minoriteter. Även Premiärministern och Presidenten har gått ut och fördömt sådant ganska snabbt.

Jag förstår inte vad EU skulle kunna göra konkret i det här fallet.

"men det är den nationella mentaliteten som skiljer länderna åt. En individ som mördar en homosexuell person i Sverige åtnjuter inget stöd från vare sig regering/riksdag eller det övriga samhället,"

Aj, aj, kan du länka mig till infor där parlamentet/regeringen i Turkiet har stött mord mot Prästerna? Ett tips, tro inte på allt Sakine säger :-)

MTK

Anonym sa...

MTK.

Ja, jag skall självklart vara ödmjuk inför problematiken då jag inte känner till den tillräckligt väl. Däremot så baserar jag inte allt jag tänker och skriver på uppgifter från Sakine eller andra Expressen och Aftonbladet krönikörer, utan på fakta från diverse MR grupper tex Amnesty eller HRW etc. Varför riktar dessa ofta kritik mot Turkiet? Är dessa styrda och kontrollerade av Sakine eller Nuri Kino?

Att forska handlar ju om att försöka förstå och oftast förbättra saker och ting, bringa klarhet helt enkelt, inte att svartmåla gruppe och nationer. Varför skulle internationella forskare vilja svartmåla Turkiet? Vilka är Bengt Svärds motiv?

När det gäller prästerna så framgick det av artikeln (i AB den 19 dec) att detta inte är nga ovanligheter, men statens reaktion omnämndes dock inte.

Anonym sa...

MTK:

Måste hålla med dig! Det intressanta med liberalerna i Sverige är att dom mer än gärna hoppar i säng med marxist-leninister och extremnationalister om den gemensamma "fienden" visar sig vara Turkiet. Det tycker jag är en aning facinerande och är en stor anledning till att jag inte röstar på dom. Annars är jag en liberal-konservativ, dock mer liberal.

Vad driver er när ni målar upp fan på väggen så fort Turkiet kommer på agendan?

Inte är det er fasta övertygelse att hela världen borde anamma det demokratiska styret? Eller? Är era avsikter ärliga och uppriktiga? Tveksamt!

Eller vill ni bara vara den syrianska och PKKurd diasporan i Sverige till lags?

Ni får kvida vidare! Kurdernas rättigheter stärks och nu ska regeringen ta sig an aleviternas rättigheter. Även religionsfriheten ska stärkas i Turkiet så att det blir lättare för muslimer att få utöva sin tro. De kristna kan redan göra det.

Turkiets folk står enade och har slutit upp bakom den demokratiska processen i Turkiet. Som svensk kurdturk så bidrar jag självklart med mitt. Snart är det Slakthögtid i Turkiet och jag har skickat ner et par laxar som ska gå till inköp av nötkreatur. Dessa nötkratur kommer sedan att offras i sydöstra Turkiet och köttet delas ut till fattiga kurdiska familjer. Detta gör jag iegenskap av TURK. Jag är inte ensam, utan tiotusentals turkar från västra Turkiet ingår i det här projektet som syftar till att visa solidaritet med sina kurdiska bröder i östra Turkiet. Detta är även mitt sätt för att agera mot PKKs vidriga vänsternationalism och smutsiga marxist-leninism.

Under tiden som Turkiet demokratiseras så sitter ni här och kvider över något folkmord och producerar konspirationsteorier.

Lägg ner säger jag! I det senaste valet så röstade 47% av folket på AK partiet. Landets kristna minoritet röstade också på detta parti. Medan turkarna i väst sade nej till kemalismen och den turkiska militärens inblanding i politiken, så sade östra Turkiets kurder NEJ till PKK och deras vänsterfascism.

Sluta tramsa och sluta utge er för att vara doktorer i historia!
Haka på den globala kampen för en demokratisk värld och arbeta för ett turkiskt medlemskap i EU.

Anonym sa...

"utan på fakta från diverse MR grupper tex Amnesty eller HRW etc. Varför riktar dessa ofta kritik mot Turkiet?"

Dessa riktar kritik mot många andra länder, de säger tex att turkarna i Grekland inte får kalla sig för turkar om de startar en förening. Visste du detta? Varför vet du om minoriteters situation i Turkiet medan du inte kan något om minoriteterna i Grekland? Svarar du på min fråga så har du fått svar på dina...

"Varför skulle internationella forskare vilja svartmåla Turkiet? Vilka är Bengt Svärds motiv?"

Diaspora PKKurder, armenier och tex syrianer i Turkiet har dagordningen att svartmåla turkar och Turkiet, ja. Detsamma kan gälla tex nationalistiska greker. De har en inflytande, det kan inte förnekas. Samtidigt finns det många opartiska forskare i väst, samtliga brukar tex börja i sina böcker med att berätta om turkofobin i sina böcker. Gå till biblioteket och titta lite på förorden på någon bok om Turkiet så kommer du ganska snabbt finna att de behandlar fördomarna. Jag ska inte gå in här varför, det har sina historiska orsaker...

"När det gäller prästerna så framgick det av artikeln (i AB den 19 dec) att detta inte är nga ovanligheter, men statens reaktion omnämndes dock inte."

Klart att de inte nämner det, då måste de ju skriva att samtliga som har begått sådana brott har burats in ganska snabbt att rättvisan även har jagat såna som kan ha stått bakom dessa ungdomar och inte bara de som har hållit kniven/skjutvapnet i hand.

Jag har inga höga tankar om svenska journalister om jag ska vara ärligt, jag har haft och göra med några av de, de är just så illa som många turkar tror. Sakine är ett lysande exempel, men det finns flera...

MTK

Anonym sa...

"Aftonbladet skrev tex igår om en italiensk katolsk präst som hade blivit knivhuggen av en 19 åring. Ynglingen sade sig vilja konvertera till K-domen men knivhögg ändå prästen efter gudstjänsten".

1- Italienare är inte en minoritet i Turkiet. Det finns en del "Latinare"- dvs. Katoliker- men inte Italienare.

2- Killen som mördade prästen ville konvertera till kristendomen. Nog kan inte extremnationalisterna anklagas just i detta fall.

3- Det finns flera andra länder- vissa av de tom EU- medlemmar- där präster kan komma att mördas.

Menar Johan K att Turkiet måste garantera att mord inte sker i landet om den skall tillhöra EU ?

Anonym sa...

Yttrandefrihet ?

Turk dömd för folkmordsförnekelse
Publicerad 19 december 2007

Högsta domstolen i Schweiz har avslagit en överklagan från en turkisk aktivist som dömts för att ha förnekat att armenierna utsattes för folkmord i Turkiet under första världskriget.


http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22584&a=1007057

Anonym sa...

Oj! Den enskilda individen får inte yttra sig om vad som helst utan att riskera åtal och fängelse.

Det var det värsta!

I Turkiet får du kalla det folkmord!

Anonym sa...

Läs översta posten!

http://blogdizz.blogspot.com/

Malm är hjälte milt sagt!


Undrar om han även dissat Raki!

Anonym sa...

Det var en kompis till mig som skickade sprit på skoj till "kurdvännen" Fredrik Malm bara och skrev att det var turkiska Ambassaden:)

Fredde tog det på allvar:) Stackars Fredde! Nej då, kurden Fredde, Turkiska Ambassaden har säkerligen viktigare saker för sig än att skicka sprit till några självutnämnda experter som kurden Fredde Malm

Smaka på skämtet:)

Anonym sa...

Johan K

Hur går det med burk och returflaskor!?

Skött ditt istället för att spela intellektuell!

Du hade ju blivit erbjuden jobb som enhetschef??

Ett gott skratt förlänger livet, sägs det..

Finnen Johan K.!!! som fortfarande går och plockar:)

Anonym sa...

Anki!

Det går fint!

Hoppas du gillar våra kommentarer, eller som du själv sade. "Ett skratt förlänger livet".

Gott nytt år på dig din osvenske Sverigedemokrat!

Anonym sa...

Vad fan håller polisen på med ???

Bilderna visade inte den blodige mannen

Kriminaltekniska laboratoriet har behandlat fel del av övervakningsfilmen från Taalers Livs i Örebro.
Därmed visar bilderna inte den blodige man Örebropolisen söker.
Laboratoriet får nu börja om på nytt.

Hur kunde det bli fel vid behandlingen av filmen?
– Det är inte konstigt eftersom den innehåller väldigt mycket och dessutom är av dålig kvalitet. Personalen på laboratoriet har gjort ett mycket bra jobb och förbättrat bilderna men tyvärr på fel del av filmen.


http://www.na.se/artikel.asp?intId=1274968

Vad är det för jäppar som utreder det här mordet ?

Hur patetiskt kan det få bli ??

Anonym sa...

Nu har Fuat Deniz kusin erkännt mordet och polisen avskrivit politiskt motiv till mordet...

Vet inte vad man skall tro ...

Undrar dock om Sakine blev förvånad ?