2007-12-20

"Unga vuxna" ska inte ha bidrag

Fick ett mejl av en vän, som har sett att nätverket jagvillhabostad.nu fick 400.000 kr från Ungdomsstyrelsen 2006.

Hrm. Jag struntar egentligen i själva summan, men de som är engagerade i nätverket är, såvitt jag vet, 18 +. För att inte säga 25 +. Har för mig att deras "åldersgräns" går vid 35 år. Och då är man...eh, ja: vuxen.

Ska man ta bidrag från Ungdomsstyrelsen då?

7 kommentarer:

Jonas Barkå sa...

Vad jag vet så ger ungdomsstyrelsen bidrag till verksamhet för personer under 25 år. Och då är det inget krav på att man bara ska rikta sig till denna grupp.

Så det där är inget speciellt för just jättebäbisarna på jagvillhabostad.nu.

sakine sa...

Jag är inte förvånad...misstänkte att det skulle vara något sådant.

De har väl förvuxna SSU:are som är aktiva också, kanske hjälper det "kreativiteten" vid fixandet av medlemslistor.

Anonym sa...

Jag skickade nyss nedanstående mejl till jagvillhabostad.nu:s Verksamhetschef Tobias Olsson (tobias@jagvillhabostad.nu) och Verksamhetskoordinator Linn Matic (linn@jagvillhabostad.nu). Det ska bli intressant att se vad de svarar...

Hej!
Jag läste precis att ni i nätverket jagvillhabostad.nu får 400 tkr per år från Ungdomsstyrelsen för ert lobbyingarbete mot de politiska partierna och bostadsbolagen. Ungdomsstyrelsen ger bidrag till föreningar där minst 60 % av medlemmarna är mellan 7 och 25 år medan ni inriktar ert opinionsarbete på bostadssituationen för de som är mellan 18 och 35 år gamla. Enligt er egen vokabulär är alltså den som slipper visa legitimation på systembolaget en ung vuxen (dvs. 25+). Jag tycker att ni på så vis gör 70-talisterna en björntjänst vilket inte gynnar de frågor ni driver. Den som har fyllt 25 år får rösta i allmänna val, teckna bindande avtal, starta företag, framföra alla typer av fordon, bli prövad för att adoptera barn och till och med köpa alkoholhaltiga drycker. Varför inte acceptera att de flesta av era sympatisörer är vuxna människor? Ni skriver själva på er hemsida att ni vill att "alla inblandade parter tar ett gemensamt ansvar för att få fram fler bostäder till rimliga och vettiga priser" och "att det behöver byggas fler bostäder för att lösa inte bara ungas bostadsbrist". Ert arbete är alltså inte bara inriktat på ungdomars situation. Vidare skriver ni att "det är viktigt att ett engagemang i ett nätverk (som agerar i en viss sakpolitisk fråga) inte ska behöva kosta något". Det innebär visst bara att det inte ska kosta sympatisörerna något direkt men för alla skattebetalare gör det inte något om opinionsarbetet medför kostnader. Varför ska allt arbete som görs för att föra fram åsikter finansieras av andra? Är det inte lika viktigt att kunna står oberoende och faktiskt klara sig själv? Det är väl det som gör bostadsproblemet för ungdomar så viktigt. Den som inte har möjlighet att skaffa ett eget boende riskerar att tvingas bo kvar hos sina föräldrar och kommer därmed inte att lyckas bli en oberoende vuxen individ med eget ansvar. Visa att ni i jagvillhabostad.nu är vuxna människor med förmåga och vilja att ta eget ansvar! Sluta ta emot bidrag från Ungdomsstyrelsen! Det skulle ge ert arbete betydligt större trovärdighet.

sakine sa...

Ulf, bra skrivet/frågat!

Hoppas du får ett bra svar. Bloggar du förresten?

Anonym sa...

Tack! Jag hoppas också på ett intressant svar från jagvillhabostad.nu:arna men det dröjer nog till nästa år.

Nå, för ett par år sedan fick jag för mig att starta en blogg (habrovink.blogspot.com), men utöver ett första inlägg så har jag inte hittat något tillräckligt bra att skriva om...

sakine sa...

Okej! Men om du börjar blogga och om du får ett vettigt svar från jagvillhabostad.nu får du gärna återkomma!

Gott nytt.

Anonym sa...

Nä, nätverket avstod från att svara på riktigt:
"Hej!

Tack för dina synpunkter, vi ska ha dem i beaktande när vi utvecklar verksamheten framöver.

Vänliga hälsningar,

Linn Matic"

Det är väl som tack för visat intresse-brev när man får nobben på ett sökt jobb. Lite fegt att de inte törs svara med argument eller åtminstone hänvisa till någon programtext eller så.