2007-12-30

Mauds "satsningar" på kvinnors företagande

Peter på Neo har redan skrivit om något som jag har tänkt på en hel del. När jag har letat information på Nutek finns det också "satsningar" på att främja "kvinnors företagande" genom "förebilder" och liknande. Sådant får mig att svära högt.

Okej, här kommer en gratis beskrivning av verkligheten till regeringen: Problemet är regelkrångel, och då särskilt i kombination med att kvinnor - generellt sätt - är oerhört detaljinriktade och noggranna.

Så hur svårt kan det vara att kapa i byråkratin? En början kunde vara att tvinga alla riksdagsledamöter att starta firma. Jag slår vad om att inte ens en handfull skulle klara sig. Men folk går det givetvis att peka på och med sin hurtiga dialekt hojta: "Du där! Driv företag! Bli entreprenööör!"

10 kommentarer:

Anonym sa...

Allt det där handlar i första hand om vilken företagsbransch man tänker starta bolag i.

Själv har jag aldrig haft några problem varken med att starta firma eller med pappershanterandet.

Jag jobbar max 30 timmar i veckan (oftast bara 25), och det klarar jag mig utmärkt på.

Sålänge man håller sig borta från resturang- och andra servicenäringar ffa såna med stor varuhantering samt ger fan i att anställa någon så funkar det rätt bra nu.

Den största irritationen är den hutlösa skatten :(

Wille sa...

Äh, 1040 sidor moms-lagstiftning (och inget annat) är väl ingenting?

Dessutom är det väl självklart att det behövs 1040 sidor för att definiera hur något som moms ska fungera. Eller inte.

Personligen skulle jag hellre lobotomera mig själv än någonsin ge mig på att driva företag i Sverige igen.

sakine sa...

RL, du kanske tycker att det är enkelt men många gör det uppenbarligen inte.

Inte jag, te x. Jag begriper inte hur folk med knagglig svenska klarar sig.

sakine sa...

Wille, det låter ju uppmuntrande...

Jag funderar på allvar att söka till polishögskolan i stället.

Anonym sa...

"Inte jag, te x. Jag begriper inte hur folk med knagglig svenska klarar sig."

Du har väl knappast "knagglig" svenska? Men anledningen till att många med sådan svenska ändå klarar sig bra beror väl antagligen på att de har vänner, anställda eller antlitar experter inom området för få hjälp med att bena ut ev frågetecken. En bekant till min familj från Gambia klarade sig bra då hon fick det mesta vad gäller lagar och regler översatt till engelska, hon driver än idag en frisörsalong.

Men det är väl det juridiska som är det knepigaste oavsett om man infödd eller inte, man eller kvinna. Först gäller det ju att förstå orden och därefter deras innebörd, och slutligen sätta dem i sitt korrekta sammanhang. Alla som läst nga poäng juridik vet väl om detta.

Men om du tycker det är krångligt så satsa på att bli polis istället!

Gott nytt!

Anonym sa...

RL, du kanske tycker att det är enkelt men många gör det uppenbarligen inte.

Inte jag, te x.


Som jag skrev, det beror på vilken bransch du ska ha företaget i.

En konsultfirma (som min) utan anställda, varuhantering eller lager är piece of cake. 25% ingående/utgående moms, det är bara att lägga ihop o dra ifrån :o)

Jag begriper inte hur folk med knagglig svenska klarar sig.

Det hör väl isf till saken att lära sig språket i det land man tänker ha företag i, eller anlita någon som kan språket. Detta är knappast statens uppgift att lösa.

sakine sa...

RL, självklart - frågan är bara varför staten måste krångla till.

JK, ja och juridiken ogillade jag av liknande anledning.
Ingen har för övrigt skrivit att jag har knagglig svenska...

Douglas sa...

Vem bryr sig om en man eller kvinna driver företaget? Vad man däremot kan göra är att radikalt språkkorrigera hela lagboken och ta bort alla han/honom osv.; på så sätt blir lagtexten åtminstone så objektiv och neutral som den bör vara.

Lennart Nilsson sa...

Sakine,
det är egentligen inte särskilt krångligt att driva företag i t.ex. konsultbranschen i Sverige. Det är givetvis lättare att vara anställd eftersom företaget då tar hand om det lilla krångel som finns. Jag tror att problemet är att många tror att det är svårare än det är och därför läser in en massa svårigheter i regler och blanketter. Egentligen är det inte svårare än att åka pendeltåg, man behöver inte kunna järnvägslagen eller veta hur en likströmsriktare fungerar för det.
Så kör hårt!

Fast annars håller jag fullständigt med dg om att denna typ av satsningar på kvinnligt företagande tenderar att tangera det fåniga.

sakine sa...

Bitter libertarian, så sant.

Lennart Nilsson, det låter ju bra det du skriver. Men man är ju rädd för att göra fel.

Häromdagen var jag tvungen att ringa upp Skatteverket (deras telefonkö dödar) och fråga om momsen på frilansuppdrag (tex skriva en text) och frilansuppdrag (skriva en text, men göra det inom PR-verksamhet). Jag begriper inte varför man helt enkelt inte kan sänka momsen på tjänster till 6 procent. Rakt av. Nu kommer jag undan med 6 procent på det mesta, men det är ändå ett onödigt krångel.