2007-12-20

Kan inte jag få några flaskor per text?

Humor.

För övrigt får Malm gärna ta över Bildts jobb.

98 kommentarer:

Anonym sa...

Om det är flaskor du vill ha, så kan du få det Sakine... Du tål nog dessutom riktiga grejer som Raki.

Bayraminiz cumleten kutlu olsun !

By the way... rörande mordet på Fuat Deniz, hör jag att polisen först nu kopplar in specialister !

Örebropolisen bestämde på onsdagen att kontakta och informera expertis på mordutredningar vid Rikskriminalen.

http://www.na.se/artikel.asp?intId=1264604

Är det inte typ lite sent tänkt ? Det har redan gått en vecka... För om polisen inte lyckas lösa detta hemska brott kommer Sakine att fortsätta anklaga sverige- turkar för mordet, är jag rädd.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...

Orhan, ja det låter sent påtänkt. Synd.

Btw: ingen har "anklagats" här.

sakine sa...

Obs, obs: inga anonyma inlägg.

Anonym sa...

Hur menar du sent påtänkt ? Inte visste jag att du ville ha Raki... Tro mig, vill du ha det så får du det. Jag menar det.

Men jag är rädd för att du skulle uppfatta denna gest som ett slags krypto- extremnationalistisk turk hot. Eller gå och demonstrativt hälla ut den värdefulla drycken rent demonstrativt för att för dig bevisa ditt turkhat.

PS. Har inte du tom anklagat TRF för att vara en extremnationalistisk turk organisation ? för att sedan yppa att du inte skulle förvånas om Fuat`s mördare var en extrem- nationalistisk turk ? Är jag långsint nu ?

Anonym sa...

Och vilka spritsorter ser du helst anländer i en liten vacker träkorg?:)

Turkarna måste ha drivit med Malm, de skickade ju Johnny Walker red label. Äh, det är ju rena rama modersmjölken i jämförelse med black och blue.

sakine sa...

Orhan, tack men nej tack (man kan nästan tro att du är Turkiska Ambassadens PR-ansvarige ;).

Hat får du själv stå för, jag hatar inte människor. Men jag hatar tankar som går ut på att hata människor för att de råkar vara kurder, syrianer osv. Svårare än så är det inte. Att det finns typer som du, som inte begriper skillnaden - säger något om hur lång bit det är kvar.

I Trf finns definitivt extremnationalister som hetsar upp sig för ingenting.

sakine sa...

Randor, jag har verkligen dålig koll på sånt. Vitt torrt vin är tillräckligt starkt.

Jag köpte Raki en gång och bjöd några kompisar på det. Den ena spydde och mådde väääldigt dåligt.

Anonym sa...

Man ska alldrig dricka raki med svensk kranvatten. Köp bordsvatten istället och fixa ett bord med "mezes", helst med stark smak som tex rökt lax. Annars rekommenderar jag feta ost och vattenmelon och bordskamrater som är bra på "muhabbet", slå upp det i ordboken, vet inte vad det betyder exakt på svenska. :-P

Angående Turkiska Ambassadens present, klockrent... :-D

MTK

Anonym sa...

Så ska man ta dom!

Jag hoppas att både Fredrik Malm och Sakine får åka ner till Turkiet en dag! För ni är inte up-to date när det gäller Turkiet. Å andra sidan kan man ju ha förståelse för det. Landet utvecklas snabbt som sjutton! Men ibland vägrar ni se det positiva. Antingen är ni inte förmögna till det eller så vill ni helt enkelt inte.

Men en sak ska alla ha klart för sig!

Turkiet är ett land värdigt att förhandla om ett EU medlemskap. Vissa borde tänka på det när dom framställer Turkiet som någon slags diktatur. Själv är jag en mycket frän kritiker av väldigt MYCKET i Turkiet. Men jag vet att det turkiska folket vill ha demokrati och det inger hopp. Men jag måste ju inta försvarsställning när jag läser vissa bloggar om landet. Det är ju skrattretande lögner som vissa kommer med.

Det sitter folk framför datorn och påstår att man inte får prata kurdiska i Turkiet. Bullshit! Åk till vilken turkisk storstad som helst så kan man höra folk babbla på kurdiska på gator och torg.

Klicka på fjärrkontrollen och se på något musikprogram på turkisk TV. Är det en kurd som håller i programmet eller bara är gäst så sjungs det på kurdiska.

I Istanbul finns ett kurdiskt institut.

I Ankara kan du köpa kurdisk "motståndsmusik" där man nämner ordet Kurdistan femtioelva ggr samt förhärligar PKK terrorister.

Om du tror att det finns en efterfrågan för att lära sig kurdiska kan du styra upp din egen skola och lära ut språket.

Ja va fan! Gå till vilken bokhandel som helst så kan du köpa eller beställa böcker om kurdisk historia och kultur.

Många som tror att PKK representerar kurdfrågan i Turkiet ska komma ihåg att kurderna själva har varit dom som bekämpat denna organisation från allra första början.

Nä! Fredrik Malm har fått en present! Han vägrar att ta emot den. Synd! För det var en fin gest och mer av den varan kommer.

Vad är en extremnationalistisk turk Sakine?

Mina farbröder och även min far förkaktade och aktivt motarbetade MHP och dom Gråa vargarna i Turkiet i början av 80-talet.

Idag ser jag hur detta parti har reformerat sig! Man ställde upp i riksdagen så att Turkiet kunde få sin president vald. Vidare har man deklarerat att man vill häva slöjförbudet som har hållit miljontals turkiska kvinnor utanför universiteten. När DTP valdes in i riskdagen oroade sig många för att det skulle leda till öppen konfrontation med MHP, men ack så fel dom hade. Partiets ledare välkomnade DTP ledamöterna och tog dom alla i hand, men varnade samtidigt för DTP.

Fy fan vad rätt dom hade!

Turkiets Gråa Vargar har skärpt till sig, men inte PKKurderna.

Där råder en fascistisk mentalitet fortfarande. Där tror man fortfarande att våld och terror ska lösa problem.

Och är PKK kapabla till att begå mord? Ja absolut! Man har haft ihjäl flera avhoppar ute i Europa. Även i Sverige.

Så kan en extrem nationalistisk kurd ha varit i farten och mördat forskaren?

Varför inte?

Iskallt av ambassaden att skicka ett par flaskor sprit till Malm! hahaha

Carl Bildt är en mycket bra utrikesminister!

sakine sa...

...kompisen som spydde spädde inte ut med vatten, han drack nog rent.

Raki och röst lax...hmm, tipsa en tv-kock. Inför Nyår får de säkert ge några drinktips.

Anonym sa...

"...kompisen som spydde spädde inte ut med vatten, han drack nog rent."

Haha, det var nog inte det smartaste....

"Raki och röst lax...hmm, tipsa en tv-kock. Inför Nyår får de säkert ge några drinktips."

I brist på alternativ i Sverige så... :-P

sakine sa...

Osman, du kanske inte förstår men det är inget smart PR-trick att skicka presenter till folk och sedan få publicitet som är till nackdel för den linje som Turkiska ambassaden har.

Begriper inte heller ditt förskönande av Grå vargar och tillståndet för kurder. Men det får stå för dig: ni vet redan vad jag tycker.

Firar ni inte bayram i dag förresten? Ring några släktingar i stället för att upprepa samma saker om och om igen. Jag vet att ni älskar och försvarar allt som hör till er nationella identitet och land.

sakine sa...

MTK, jo men det finns nog dem som gillar Raki. Rumänerna har ju något liknande som är sjukt starkt.

När jag tog en sommarkurs i USA var det en rumän som bjöd på 80-procentig dricka. Och då var vi nära att skicka två studenter till sjukhus...

Man får akta sig ibland. Jag råkade dricka vodka en gång, som jag trodde var vitt vin. Usch, usch, usch.

Anonym sa...

Ser man där... Vips är jag plötsligt ambassadens PR- ansvarige :)grooov

Tro mig, jag har inte en stat bakom mig för att skriva här på ditt blogg. Och jag antar att du behöver komma in i riksdagen för att få så fina presenter som Malm först... Du avböjer ju dessutom mitt raki erbjudande... mer lär du inte få gratis.

Du hävdar att jag inte kan skilja på det ena och det andra... Finns det några bland dina vänner som hatar turkar för att de är turkar ? Insinuerar du att jag är efter på något sätt ? Har jag missat något i ditt blogg ?

Nu anklagar du TRF rejält dessutom. Peka gärna ut några extremnationalister på TRF så jag förstår. På vilket sätt är de mera extrema i något än dig- förutom det att de möjligen tycker annorlunda och sundare än dig ? De kanske vet bättre vad de talar om, när de nu skall säga något ?

Jag kan ju peka på ett eller annat som jag tycker har varit extremt hos dig tex. Vad tycker du är extremt hos TRF, det skulle jag gärna veta.

PS. Tycker du tex. www.kurd.se är en extremist sida ? För de har jag aldrig hört dig skriva något dåligt om... du som inte gör skillnad mellan folk och folk... Du känner säkert inte till denna sida ?

Anonym sa...

Ja, vad gör vi mitt i bayram på Sakine`s blogg egentligen ? Vore det inte bättre om vi helt enkelt försvann ?

Anledningen till att jag sitter här och utgör en del av umgänget är ju då jag måste gå och lägga mig snart eftersom arbetet väntar arla tidigt imorgon. Mitt i arbetsveckan gör att jag måste försöka varva ner lite via Sakine efter några genomförda nödvändiga släktbesök på kvällen. Så riktig bayram stämning är det ändå inte än... Det blir väll det imorgon... och då kommer det att intas raki- fast med måtta, det är ju ändå en religiös helg.

Apropå raki- det går visst att dricka det rent... man kan vid sidan ha vattnet, och det går alldeles utmärkt. Saken med raki är att den måste vara riktigt förbannad väl kyld... och man skall ha rikligt med is.

Dessutom skall man alltid äta något när man dricker raki... Det är faktiskt inte särskilt kul att dricka raki utan "cerez" (pistage- nötter och leblebi) eller "meze" ( smårätter).

sakine sa...

Orhan, skulle inte tro att någon av mina kompisar går omkring och hatar folk utan vidare.

Tack för länken, jag känner faktiskt inte till särskilt många kurdiska sidor. Får bilda en uppfattning först.

TRF kunde inte hantera min gamla krönika, skriven av "turkofoben". Ring och fråga själv.

Men mest rubbat var nog ändå ambassadens pinsamheter som spreds till turkiska medier.

Gonatt (för min del).

sakine sa...

Orhan, okej.
Ha en trevlig bayram så länge!

Jag firar inte men ringer kanske farmor om det går att komma fram.

Anonym sa...

God natt Sakine,

I morgon är en ny dag, fullt av nya möjligheter.

Ring alla släktingar ! Inte bara farmor men mormor också !

Bayramin gercekten kutlu olsun !

nazli sa...

Orhan
förstagången jag hör en bra grej tack för det påminnelsen. ju man ska inte skilja famor och mormor:-)
iyi bayramlar!

sakine sa...

Hela släkten?? Gulp...då skulle jag behöva ringa hela helgen ;)

Gonatt igen.

Anonym sa...

Cumleten Nazli,

Vilket vackert namn !

God natt allihop

Anonym sa...

"TRF kunde inte hantera min gamla krönika, skriven av "turkofoben". Ring och fråga själv."

Tidningen fick faktist be ursäkt för din turkofobiska krönika. Synd att du inte lärt dig något.

Denim

Anonym sa...

Gällande Turkiet och EU medlemskap.

Vet ni om att detta land har 90% av sin landarea inne på asiatisk mark? Situationen är identisk och fullt jämförbar med Rysslands. Skall även Ryssland bli EU medlem om de så önskar? Borde inte landet rimligtvis ligga på "rätt" plats rent geografiskt snarare än "kulturellt"? Vidare så skiljer sig även turkisk/muslimsk kultur från europeisk i flera avseenden. Ryssland är faktiskt betydligt mer europeiskt. Norge kan i så fall gå med i AU och USA i ngn arabisk eller asiatisk allians.

Anonym sa...

100% av Cypern ligger i Asien...

Kulturen i tex Grekland eller Bulgarien är inte olikt Turkiets, samtidigt bor det miljontals muslimer i Europa som inte har "samma kultur" som infödingarna.

MTK

Anonym sa...

Ja, det stämmer kanske. Men flertalet "gamla" europeiska stater har fortfarande en till majoriteten "kristen befolkning". Vi har väl alla sett hur det krockar i det moderna samhället, ofta till infödingarnas absoluta nackdel. Algeriers och marokaners framfart i tex Frankrike och Holland visar väl tydligt att dessa värdesystem är oförenliga. Med turkiet blir det än värre. Nu är det ju inte enbart islam som är problematisk utan sk "mångkultur" överhuvudtaget. Men muslimerna är så många att blickarna ändå riktas dit.

sakine sa...

Denim, ja det får de själva stå för. Att uppmärksamma folkmord, extrem nationalism och "att håna" Atatürk är inget att be om ursäkt för.

Tvärtom!

sakine sa...

Peter, jo jag pratade om det där med en EU-parlamentariker från Tory häromveckan.

Ett medlemskap vore förstås bra för Turkiet, men frågan är om EU klarar det. Parlamentarikern är EU-kritiker så han tyckte att Turkiets absolut skulle med, för "då förstör de unionen".

Intressant argument...

Anonym sa...

Sakine:

EU behöver Turkiet lika mycket som Turkiet behöver EU. Men det är verkligen intressant att EU ställer krav på Turkiet som man inte ställt på andra kandidatländer tidigare.

Förhärliga Gråa Vargarna gör jag inte. Far min är en gammal kurdisk socialist som sympatiserade med den "Turkiska vänstern". Men idag ser vi hur MHP och Ulku Ocaklari faktiskt har reformerat sig, medan PKKurderna inte har gjort det. Dom är kvar på 70-talet och stalinismen som man anammade på den tiden.

DTP är ett extremistparti som utger sig för att vara socialdemokratiskt, men som i själva verket är stalinistiskt. Fuhrern i partiet är "Serok Apo" och hela deras ideologi är genomsyrad av hat och rasism.

När det gäller kurderna så bör du hålla dig up-to date. Det kurdiska språket är erkännt av den turkiska staten för länge länge sedan. I Den turkiska riksdagen sitter över 100 kurdiska ledamöter och alla vet att dom är KURDER.

Snälla Sakine, du påstår att kurderna är förtryckta i Turkiet. Men hur förklarar du att 54% av östra Turkiets kurder röstade på ett parti (AK P)vars slogan var:

TEK VATAN! EN NATION!
TEK BAYRAK! EN FANA!
TEK MILLET! ETT FOLK!
TEK DEVLET! EN STAT!

DÅ ska vi komma ihåg att majoriteten av kurderna bor i västra Turkiet.

Vad jag inte tål är att PKK/DTP utger sig för att vara kurdfrågans representant i Turkiet. Sen kommer liberaler som du och försöker hålla upp något sken om att det faktiskt är så. Ni är ju inne på samma linje som dom när ni beskriver kurdfrågan i Turkiet.

Skrattretande att liberaler gör gemensam sak med vänsternationalistiska stalinister om den gemensamma fienden är Turkiet.

Ledsen Sakine! Men surfa in på turkiska nättidningar på engelska och läs kritiken som vissa turkiska journalister skriver om kemalismen och staten. Din kritik skulle framstå som en liten fjärt i vädret om du förstod vad dom skrev.

Vidare undrar jag varför TRF som är ett stort turkiskt förbund inte skulle kunna kritisera dig? Du sitter framför tangenbordet och hyllar yttrandefriheten, men när turkar kritiserar dig så är dom fascister, extremnationalister eller i maskopi med den turkiska ambassaden för att konspirera mot Sakine.

Va fan!??

Turkiet är ett kandidatland till EU. Landet uppfyller Köpenhamnskriterierna och har världens 17:e största ekonomi. Landet har en befolkning på 70-75 miljoner invånare och har lidit av terror i över 25 år. Mycket finns att göra för att landet ska bli en fullvärdig demokrati, men utvecklingen sedan 2000 har varit snabb. Landet är en del av Europa och Europa behöver Turkiet.

Istället för att stödja demokratiseringsprocessen i Turkiet så väljer liberalerna att sluta upp bakom stalinister och vänsternationalister för att propagera mot landet.

Intressant måste jag säga! Är det turkfobi som driver dom eller vad?

Nyanser era argument kära Turkiet kritiker. Ni hänger verkligen inte med i utvecklingen!

För övrigt så är jag en ännu större kritiker av kemalismen än vad du är Sakine. Så bespara mig ditt snack om att jag skulle försvara någon nationell identitet eller vad du nu babblar om.

Turkiet är en suverän stat. "Skalet" för att bygga upp en stark demokrati som kan inhysa en mosaik på 75 miljoner invånare finns i form av en modern republik. Utifrån det "skalet" ska Turkiet demokratiseras.

sakine sa...

Osman, ditt sista inlägg är så snurrigt och full av konstiga antaganden att du får nöja dig med ett leende från mig.

Anonym sa...

Sakine:

Det tycker jag inte.

Du skriver att kurder förtrycks, men är inte förmögen att ge en nyanserad bild. Du skriver bara att kurder förtrycks. Vilka källor tar du till din hjälp för att hålla dig updated i kurdfrågan i Turkiet?

Du försvarar yttrandefrihet. Men när turkar och turkiska föreningar riktar kritik mot dig så avfärdar du dom som extremister. Inte förenligt med etikens regler.

Du använder dig av exakt samma argument som PKK vänsterfascister när du kritiserar Turkiet, vilket jag tycker är intressant. Därmed så legitimerar du terror indirekt. Så framstår det i mina ögon i allafall. Detta gäller inte bara dig, utan även andra liberaler. Men jag kan vara ute och cykla.

Låt mig se vad du går för. Låt mig ställa ett par enkla frågor för att mäta dina kunskaper i kurdfrågan i Turkiet:

Majoriteten av Turkiets kurder bor i västra Turkiet och det bor minst 15 miljoner kurder i Turkiet:

Varför tror du att DTP inte vågade ställa upp som ett parti i hela landet? I det senaste valet valde man att endast ställa upp med oberoende kandidater i östra Turkiets kurdiska valkretsar.

Varför tror du att 54% av kurderna i ÖSTRA TURKIET röstade på regeringspartiet AK P?

Varför tror du att DTP endast fick mellan 25-30% av rösterna i östra Turkiet?

Anser du att DTP bör ta avstånd från PKKs terror?

Anser du att PKKs terror är legitimt?

sakine sa...

Terror är aldrig legitimt oavsett om "målet" är "turkisk enighet" eller "kurdisk enighet". Dessvärre har den kurdiska befolkningen plågats från alla håll.

Att kritisera turkisk facism är inte att stödja "terror". Precis tvärtom.

Faktum är att PKK (stödet för PKK) skulle försvinna mycket snabbt om kurder tilläts leva i lugn och ro utan trakasserier från Turkiet.

sakine sa...

Att rösta på AK är inte heller så konstigt, med tanke på fascistiska alternativ.

Anonym sa...

Kritisera turkisk fascism och även statsideologin kemalism skriver jag under på alla dagar i veckan.

Du skriver skälj att stödet för PKK skulle försvinna mycket snabbt om kurder tilläts leva i fred och i lugn och ro och utan trakasserier från Turkiet.

Hur många kurder lever i Turkiet?

Minst 15 miljoner blir mitt svar.

Hur många röster fick DTP:s föregångare DEHAP i valet 2002?

Svar: 2 miljoner i HELA Turkiet.

Hur många röster fick PKKs politiska parti DTP i det senaste valet den 22 juli 2007?

Svar: 1 miljon.

Menar du alltså att det fanns 2 miljoner kurder år 2002 som ansåg att "Turkiet trakasserar och inte låter dom leva i lugn och ro" och att den siffran halverades mellan 2002-2007? Menar du att endast 1 miljon av Turkiets 15 miljoner kurder ser på sin situation såsom du beskriver den åt dom?

Nej, du kan ju rättfärdiga din linje med att AK P är ett alternativ till fascistiska alternativ. Men du är inte förmögen, eller så vill du helt enkelt inte, förklara för mig och dina läsare varför PKKs politiska parti DTP endast fick 1 miljon röster i östra Turkiet i det senaste valet.

Varför tror du att endast 25-30% av kurderna i östra Turkiet röstade på PKK/DTP, medan 54% röstade på AK P och resterande 30% på de övriga "fascistiska alternativen"?

Valutgången blundar ni för eftersom den absolut inte passar er inskränkta turkfobiska linje. Detta är stötande. Jag vill gärna tro att det är ärliga avsikter som driver er när ni kritiserar Turkiet i skarpa ordalag. Men ni vägrar ju att svara på dom knepiga frågorna. Vilka mekanismer är det som driver er?

Du skriver att kurder trakasseras

Jag har svaret till varför PKK och deras politiska partier sedan 1984 ALDRIG har representerat det kurdiska folket i Turkiet.

Jag har även svaret till varför majoriteten av det kurdiska folket i östra Turkiet/Turkiska Kurdistan slöt upp bakom ett enat och demokratiskt Turkiet i det senaste valet.

Nu får du ta och forska lite och komma med bra svar till mina frågor.

Du har fortfarande inte förklarat varför DTP/PKK endast har en miljon kurder bakom sig i ett land där det bor minst 15 miljoner kurdiska medborgare.

Eller menar du att det inte finns så många kurder i Turkiet?

AK P är Turkiets största kurdiska parti idag. 75 AK P riksdagsmän är kurder idag.

Hur gick detta till?

Och ja Sakine! Jag är liberal. Jag föraktar gränser och är emot folkomflytningar, ett marxist leninistiskt Kurdistan eller en Konfederation där stalinister (PKKare) skulle styra. Jag är för ett enat Turkiet som är demokratiskt och där mänskliga fri och rättigheter stärks.

Ett enat och demokratiskt Turkiet som en dag blir medlem i EU.

sakine sa...

Osman, jag tror att du överskattar mitt intresse för turkiska parlamentsval (jag brukar tröttna ganska snabbt av allt patriotiskt babbel).

Du får vara för vad du vill. Personligen är jag inte lika intresserad och besatt av statsgränser, men för att kommentera Kurdistan:

Kurdiskt självstyre skulle hindra Turkiet från att förfölja och tvångsassimilera kurder.

"Låt oss skilja oss från våra grannar för att komma varann närmre" är ett klokt ordspråk. Tvångsäktenskap ingen bra "lösning".

Därför återstår två alternativ: antingen självstyre för kurder alternativt att Turkiet demokratiseras och slutar att förfölja människor som inte är turkar inom Turkiets gränser.

Och har du inte begripit att kurder förföljs är du förmodligen så pass hjärntvättad att jag hellre ödslar min tid på annat.

Anonym sa...

Sakine:

Din blogg må vara svartvit men världen är det inte.

Jag har precis redogjort för dig att 54% av östra/sydöstra Turkiets kurder röstade på partiet vars slogan var:

EN NATION!
EN FANA!
ETT FOLK!
EN STAT!

Och du fortsätter att skriva att kurder förföljs. Hur menar du att dom förföljs? Misshandlas dom på gator och torg? Får dom inte tala sitt språk? Får dom inte arbeta vid myndigheter? Vad menar du?

Men Sakine, hur många kurdiska klaner med medlemmar på tusentals människor har inte slutit upp bakom den turkiska staten och krigat mot PKK sedan 1984?

Varför är det så få kurder som reagerar på den turkiska statens "förtryck" och "förföljelser" av det kurdiska folket?

DTP/PKK har inte fler än 1 miljon kurder bakom sig i Turkiet.

Du är emot gränser, men inte i kurdfrågan. Intressant.Tänkte du längre än vad näsan räcker innan du tog ställning för ett kurdiskt självstyre?

Vet du att DTP/PKK fick 225.000 röster i östra Turkiets största kurdiska stad Diyarbakir.

AK P fick 216.o00 röster.

Skapligt delad stad måste jag säga. Ponera att kurderna får självstyre en dag men PKKarna ändå inte vinner. Vad tror du att dom kommer att göra då?

Mitt svar är att dom kommer göra det dom gjorde i slutet av 70-talet, dvs rensa ut alla motståndare. Detta gjorde man i slutet av 70 och början av 80-talet. PKKs som kräver ett marxist leninistiskt Kurdistan eller en konfederation mördade först kurdiska meningsmotståndare innan man utlyste sitt krig.

Bara 70-80 kilometer från Diyarbakir ligger den kurdiska staden Bingöl. Stadens befolkning är känd för sin konservatism och där fick AK P sitt största stöd i hela Turkiet (73%).

Stadens befolkning har även aktivt motarbetat PKK ända sedan 1984. Och du vill ha ett Kurdistan eller en konfederation.

PKK och deras marxism leninism skulle köra över hundratusentals kurder om dom fick igenom sin vilja om ett Kurdistan eller Konfederation. Alla kurdiska klaner som motarbetat PKK skulle få en hämnd över sig.

Men tillbaka till det här med att kurder förtrycks.

Majoriteten av kurderna i Turkiet bor i västra Turkiet där dom är väl integrerade i samhället. De senaste månaderna har PKK mördat såväl soldater som civila i Turkiet, men ändå kunde vi inte läsa några rapporter om angrepp på kurder i turkiska städer.

Kurderna finns i samhällets alla skikt i Turkiet. Dom är affärsmän, butiksägare, politiker, domare, åklagare, idrottsmän, konstnärer, musiker och soldater i den turkiska armen.

Du målar upp fan när du skriver att kurder föröljs. Det är inte sanning och jag uppmanar dig till att läsa på bättre innan du kommer med dina utsagor.

För det enda du har att komma med är floskler. Floskler utan någon som helst substans.

"Och har du inte begripit att kurder förföljs är du förmodligen så pass hjärntvättad att jag hellre ödslar min tid på annat."

Jag är uppenbarligen mycket mycket bättre insatt i kurdfrågan än vad du är. Jag har inte heller förnekat att kurderna ännu inte har fått alla de kulturella rättigheter som dom har rätt till.

Men att påstå systematisk diskriminering och förtryck av kurder är skitsnack idagens Turkiet. Under 90-talet var det andra bullar dock. Men jag talar om idag! Dagens Turkiet.

Häng med i utvecklingen! Landet är ett kandidatland till EU för sjutton! Varför tror du att man fick bli det? För att man förföljer och torterar kurder?

Och förklara för mig hur Turkiet förtrycker kurderna när landet mellan 2002-2007 satsade 2/3 av sin budget för infrastruktur i östra/sydöstra Turkiet!

Förklara för mig hur Turkiet förtrycker kurderna när man har börjat sända på kurdiska på statlig television.

Förklara för mig hur Turkiet förtrycker kurderna när kurdiska musiker kan sjunga på kurdiska på turkisk riks TV.

Förklara för mig hur Turkiet förtrycker kurderna när man kan öppna skolor i Turkiet för att lära ut det kurdiska språket.

Förklara för mig hur kurderna förtrycks när dom har slutit upp bakom regeringspartiet som fick 47%av rösterna i det senaste valet.

Du kan lika mycket om kurdfrågan i Turkiet som om det som utspelade sig i Turkiet under första världskriget och som du benämner som ett folkmord.

I fallet Turkiet hoppar liberalerna i säng med marxist leninister och stalinister.

Oerhört intressant!

Anonym sa...

"Osman, jag tror att du överskattar mitt intresse för turkiska parlamentsval(jag brukar tröttna ganska snabbt av allt patriotiskt babbel)."

Haha, klockren "Sakine" svar. Här drar man generaliseringar så det ryker, när någon tar upp det senaste valet där kurdnationalister endast lyckades skrapa ihop 3.7%, då är hela frågan plötsligt ointressant.

Nä, läs på Sakine, du har betett dig på samma sätt varje gång frågan Turkiet har tagits upp här. Alla turkar som inte tycker som dig och tar upp argument som ovan blir avfärdade automatisk som "turk-nationalister", chuvenister etc. etc.

TRF frågan är också intressant, trots att din egen tidning gick ut och fick be om ursäkt för din turkofobi så kan du inte klara av självrannsakan utan måste smutskasta människor som du egentligen alldrig har träffat i ditt liv...

MTK

Anonym sa...

"Kurdisk självstyre skulle hindra Turkiet från att förfölja och tvångsassimilera kurder."

Du vet väl att majoriteten av kurderna bor i västra Turkiet i städer som Mersin, Ankara, Izmir och Istanbul?

Hur hade du tänkt dig i din genialiska plan att självstyre i ett hörn av Turkiet skulle hindra att dessa inte blir "förföljda och tvångsassimilerade"? :-P

MTK

sakine sa...

MTK, jo det är väl känt att miljontals kurder flyttat till storstäder när byarna bombades av turkisk militär.

Och om det inte finns någon betydande "kurdisk nationalism" har ni ju inget problem. Inte sant?

Apropå förföljelse kan ni testa på att säga att ni är kurder inför turkar ni ännu inte känner. Kom igen, gör en snabb studie.

När min kompis säger att hon är kurd i Turkiet hotas hon att bli nerslagen. När min andra kompis säger att hon inte kan turkiska, "trots att hon är född i Mardin", skriker en caféägare att han ska ha ihjäl henne.

Även i Sverige finns det gott om idioter, som ni själva vet (ni har inte missat det jag skrivit om i över ett år, hoppas jag). Särskilt i Stockholm.

Listan kan göras lång.

Vore ni verkligen intresserade av en förbättring i Turkiet skulle ni inte så envist blunda och angripa dem som faktiskt säger hur det är.

Vill ni läsa på om MR finns alltid Amnesty och HRW. Bespara mig ert tomma gnäll.

Snart har ni gett mig tillräckligt med stoff för min nästa krönika/artikel.

sakine sa...

Osman, jag är inte nödvändigtvis mot gränser.

Läs det jag skriver.

Och om kurder nu inte var ett hot, varför ger sig Turkiet på södra Kurdistan? (Och kom inte med pajasbortförklaringen "pkk").

Anonym sa...

Till samtliga!

Ngn skrev tidigare att det fanns och spelades kurdisk "motståndsmusik". Jag tolkar det som att detta skulle kunna vara ngn form av motsvarighet till den "frihetsrock" som spelas av eurpeiska nationalister, typ Dave Hannan från BNP, eller varför inte ur ett afrikanskt perspektiv med Simon Bikindi som sjöng antitutsi sånger och smädade Belgien. Vet ni ngt mer om detta, finns det filer på nätet eller dyl?

Har alltid intresserat mig för musikens inverkan på människors känsloliv och dess praktiska följder/konsekvenser.

PS. Turkarna har väl ochså sådana trubadurer antar jag?

Anonym sa...

"Och om kurder nu inte var ett hot, varför ger sig Turkiet på södra Kurdistan? (Och kom inte med pajasbortförklaringen "pkk")".

Men Sakine, du kan inte ha missat att PKK infiltrerar Turkiets gräns till Irak från sina läger där. Inte alltför länge sedan dödade ett 10 tal republikanska soldater och tillfångatog 8 för att sedan ta de tillfångatagna till sina kamper i Irak. Du kommer väll ihåg vad Israel gjorde med Lebanon bara för en enda tillfångatagen Israelisk soldat ? Det landet har ännu ej återhämtat sig efter bombningarna.

PKKär väll inte en pajas förklaring ?

Anonym sa...

"Apropå förföljelse kan ni testa på att säga att ni är kurder inför turkar ni ännu inte känner. Kom igen, gör en snabb studie."

Din okunskap är förskräcklig! I Turikets riksdag sitter det folkvalda människor och hyllar terroristledare, kallar PKK terrorister för bröder och uppmanar medborgare i landet att ta till våld för att bilda en marxist leninistiskt stat inom landets gränser.

Du tar upp ett par exempel där din kompis har fått skit för att hon var kurd.

Men hur många kurder har mördats i Turkiet av turkiska rasister bara för att dom var kurder? PKK mördar och lemlästar i egensakp av det kurdiska folkets representant. Men turkarna gör en klar åtskillnad mellan PKK och Kurder!Kurderna är jävligt måna om att man inte beblandar dom med PKK:s extremism.

I Europa mördas svarta av nazister. I östeuropa misshandlas och diskrimineras romer dagligen. I Europa diskrimineras muslimer.

I Turkiet finns dom i samhällest alla hörn.

Tyvärr Sakine, men jag sitter fortfarande här och undrar varför 75% av kurderna i östra Turkiet inte röstade på PKKs politiska parti DTP, vars propaganda du sitter och redogör för här på din blogg.

Idag låter den turkiska staten PKK medlemmar åka till Turkiet från EU länder. Man vet vilka dom är men låter dom ändå få komma in i landet och inte råkar dom illa ut.

Nyansera din bild av Turkiet Sakine!

Det finns en anledning till att PKK överhuvudtaget uppstod och hade ett massivt stöd bland kurderna i östra Turkiet under 80 och 90-talet.

Men det finns även en anledning till varför PKK och DTP inte längre har något stöd bland kurderna i Turkiet idag.

För övrigt så bedrivs kriget mot stalinisternas terror på ett mycket effektivt sätt just nu i norra Irak!

Turkiet kan inte ha terrorister som sprider våld och terror under sin demokratiserings process! Ska östra Turkiet rustas upp kan man inte ha en massa fanatiska terrorister som hotar befolkningen till underkastelse.

Du får kvida vidare med samma onyanserade bild av Turkiet!

Turkiet är på rätt väg!

Turkiets liberaler har slutit upp bakom regeringspartiet som är det största kurdiska partiet i Turkiet idag.

Detta medan Sveriges liberaler hoppar i säng med marxist leninister.

Vilka mekanismer driver er?

Ser fram emot din nästa krönika!

Själv ska jag bli medlem i Folkpartiet. Er bild av Turkiet är ju minst sagt dålig. Får ta mig tusan upplysa er lite om landet!

Jag hade mer än gärna suttit här och diskuterat det som fortfarande är odemokratiskt i Turkiet, men det finns ta mig bövelen inget utrymme för det. Floskler och innehållslösa tramsslogan som PKKurder brukar slänga ur sig. Det är vad du och även Fredrik Malm till viss del mäktar med när ni diskuterat kurdfrågan i Turkiet. Jävla synd alltså!

Sakine:

Min far är kurd! Han är en mörk och ståtlig kurd med buskiga ögonbryn ska du veta. Hans by har 4000 invånare och ligger i Konya. I över 150-200 år har dom levt omgivna av turkiska byar.

Inte har dom assimilerats! Inte har dom diskriminerats! Tvärtom så är dom välbärgade som troll!

Men jag är inte bara kurd Sakine, utan även turk. Min mor är turk.
Nu undra jag vad det ska bli av mig och dom miljoner och åter miljoner turkurder som finns i Turkiet idag.
Får vi välja mellan Turkiet och Marxist Leninistiska Kurdistan om det skulle bli av?

Eller får vi dubbela medborgaskap?
Du är inte mot gränser. Nej det var ju synd.
Men jag och mitt slag kommer ligga en aning risigt till om PKKurderna får något självstyre. Framförallt ligger det kurdiska folket risigt till om den dagen kommer.

LÄS PÅ Sakine!

Du är journalist!
FÖRKLARA FÖR MIG VARFÖR 75% av befolkningen i östra Turkiet INTE röstade på DTP?
Känner dom sig inte förtryckta? Eller vad beror det?

ETT ENAT TURKIET!
ETT LIBERALT TURKIET!
ETT TURKIET I EU EN DAG!
Med språngsteg marscherar det turkiska folket mot demokrati!
Enade vi stå och alla demokrater och liberaler i synnerhet bör ge landet sitt aktiva stöd i kampen för ett demokratiskt Turkiet!
Och ge stöd gör man inte när man leker spåtant och siar om att extremnationalistiska turkar varit i farten när forskare mördas.

Anonym sa...

"Europa mördas svarta av nazister. I östeuropa misshandlas och diskrimineras romer dagligen. I Europa diskrimineras muslimer."

Har du nga tillförlitliga källor till ovan? Så vitt jag förstått så begås de flesta mord och gruppvåltäkter osv av ovan nämda grupper mfl övriga icke vita, och oftast riktade mot
ursprungsbefolkningen. Sakine har ju oftast källor till sina uttalande om en i det nämaste strukturell diskriminering av kurder framför allt i vissa delar av Turkiet.

Anonym sa...

Till samtliga!

F Malm skriver idag ytterst tänkvärt i tidskriften "Dagen".

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=147144

Artikeln är i de flesta avseenden helt objektiv, bla omnämns vissa kurdiska klaners inblandning i fördrivning och massmord på kristna under WW1.

Läs och ha en trevlig helg!

Anonym sa...

Peter:

I Turkiet förekommer ingen strukturell/systematisk diskriminering av kurder på samma sätt som det gör av invandrargrupper och minoriteter i många EU länder. Det står inte "Kurd" i pannan på kurderna och turkar och kurder har turkiska namn. Hatbrott där rasister dödar kurder bara för att dom är kurder sker inte i Turkiet. Däremot sker det i Europa.

Däremot har du rätt i att den turkiska staten inte bara har förnekat den kurdiska identiteten, utan även diskriminerat östra Turkiet ekonomiskt ända sedan republiken bildades 1923.

Jag har full förståelse för att PKK kunde växa fram och få ett massivt stöd bland kurderna i östra Turkiet. Däremot har det hänt en hel del saker i Turkiet sedan i varje fall slutet av 90-talet. Positiva saker vilket fick kurderna att vända ryggen till PKKs politiska parti DTP i det senaste valet. Detta bör Turkiet kritiker också nämna.

54% röstade på det nuvarande regeringspartiet!

30% på partier som Sakine definierar som fascistiska.

medan endast 25% röstade på DTP.

1 miljon kurdiska röster lyckades PKK få i ett land med en kurdisk befolkning på minst 15 miljoner.

PKKare brukar peka ut den kurdiska staden Diyarbakir som sin huvudstad i ett framtida Kurdistan.

225.000 röster fick DTP i valet senast.

AK P fick 216.000.

Vad berodde detta på? Detta är Sakine och även Fredrik Malm oförmgna att svara på.

Sen ska vi komma ihåg att Turkiet har uppfyllt Köpenhamnskriterierna och förhandlar om ett EU medlemskap idag. Vissa grundläggande krav är uppfyllda!

Johan:

Som någon slags självutnämnd historiker sätter han en etikett på en historisk händelse. Dessutom påstår han att Turkiet vägrar öppna sina arkiv. Det är fel! Det är armenierna som vägrar att göra det!

EU ger Turkiets kristna minoritet ny framtidstro

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_178144.svd

Det finns kristallklara krav för att få bli medlem i EU. Ingenstans i EUs lagstiftning finns något krav på att ett kandidatland måste erkänna något Folkmord.

Artikeln är inte objektiv för fem öre. Han ger uttryck för sin subjektiva övertygelse.

I mitten av 90-talet påstod man att 3 miljoner hade dödats. Sedan reducerade man den siffran till 1,5. Nu vet jag inte vad den ligger på.

Fredrik Malm är politiker. Men i det här fallet gör han liksom Sakine anspråk på att vara doktorer i historia.

Jag köper det inte! Gör det inte ni heller. Lyssna på den andra sidan och ta ställning sedan!

Anonym sa...

Osman.

Sk "hatbrott" är ytterst sällsynta i Europa, och i synnerhet i Sverige. Däremot så begår många invandrargrupper så pass många grova brott att vi tvingas lägga ner våra äldreboenden och istället satsa på specialstyrkor inom polisen för att hålla ordning på sk "ungdomsgäng". Ronna och Botkyrka säger väl allt och mycket mer!? Lintottar tvingas bära bruna linser och färga håret svart för att slippa bli ofrivilligt "berikade" av de nya svenskarna. Khaled Odeh halalslaktade tex en sk "nazist" i Salem år 2000. James White osv.

Och hur kommer det sig att vissa främlingar är mer skötsamma och "klippskare" än svenskarna och resten av europeerna själva? Flertalet av de asiatiska befolkningarna/grupperna sköter sig tex bättre än de ursprungliga
befolkningarna, och dessutom dominerar de inom flera näringar såsom universites och restaurang. Detta kan jämföras med som du nämner romer eller mer korrekt: zigernare. Dessa har oftast knappt sett ett jobb ens på vykort. Är vi selektiva i vår sk diskriminering eller vad menar du?

När det gäller Turkiet så läste även jag artikeln, och det handlar som bekant naturligtvis inte enbart om kurder och folkmordet (för snart hundra år sedan), utan om den aktuella situationen för minioriteter i landet, i synnerhet "kristna". Är allt verkligen helt ok, handen på hjärtat?

Anonym sa...

Kära Osman!

"Artikeln är inte objektiv för fem öre. Han ger uttryck för sin subjektiva övertygelse.

I mitten av 90-talet påstod man att 3 miljoner hade dödats. Sedan reducerade man den siffran till 1,5. Nu vet jag inte vad den ligger på."

Självklart är ingen artikel eller ens "etablerad historisk sanning" fullt/helt objektiv, långtifrån. Forskning är tillskillnad från andlighet/tro en själkorrigerande verksamhet. Historia är inget undantag. Allt eftersom teknologin framskrider, arkiven öppnas och (nya) vittnen träder fram osv så klarnar helhetsbilden allt mer. Du känner väl till att även siffrorna över eliminerade i (F)örintelsen och Rwanda 1962-63 och 1994 varierar kraftigt i olika källor? Om inte så kan jag uppvisa legitima källor vid en ev begäran.

Svårigheterna med att ange en exakt siffra är flera. Framförallt rör det sig om den geografiska spridningen, bristfällig bokföring och mindre "samarbetsvilliga" myndighetsrepresentater. Såväl Polen, Turkiet som Sovjetunionen uppvisade tydliga tecken på detta. I Rwanda bar samtliga medborgare ett id kort vilket klassicerade om personen var Hutu, tutsi, twa eller "utlänning". Trots detta varierar siffran mellan 500-900 000 likviderade tutsier, moderata hutuer, twaer och "utlänningar".

Varför "hänga" upp sig på en siffra? Detta gör förvisso såväl etablerade som revisionister, men är inte insikten om själva tankesystemet bakom händelserna av större vikt?

Du skriver vidare att armenierna ännu inte öppnat sina arkiv. Detta vet jag inget om. Det jag däremot vet är att Sakine alltid får massbesök av meningsmotståndare då hon uttalar ngn form av Turkiet kritik. Däremot är det nästan helt tyst och relativt få kommentarer då andra ämnen avhandlas. Hincha Bolas kör med förintelseförnekelser och Tobias Struck vräker ständigt ur sig att nga muslimer i Sverige utgör en "krutdurk" redo att smälla när som helst. Antingen har ni rent mjöl i påsen eller så har ngn annan det.

Anonym sa...

Peter:

Flera kända kristna personligheter har mördats i Turkiet. Det är väldigt mörka krafter som ligger bakom dessa mord. Deras tentakler sträcker sig in till staten. Men det går att råda bot på dom! Det kan jag lova!

Vad vi diskuterade var relationen mellan turkar och kurder. Sakine framställer en dyster bild där det råder misstänksamhet och en stor klyfta mellan folken. Detta är kvalificerat bulshit. För det första lever majoriteten av Turkiets kurder i västra Turkiet och dom fortsätter att leva där medan PKK spränger soldater och dödar civila.

Jag har själv en far som är kurd och en mor som är turk.

1 miljon kurder har PKK/DTP bakom sig i Turkiet idag.

När man målar upp fat på väggen blir det väldigt svårt att föra en givande diskussion om landet. Själv är jag en inbiten kritiker av kemalismen, den vidriga personkulturen som regimen byggt upp kring Mustafa Kemal, landets utbildningsväsende, landets militär, landets diskriminering av aleviter mm. Men i fallet Sakine måste jag ju göra klart så simpla saker som att "alla turkar är inte extremnationalister" "men Sakine det finns ju miljoner som är turkkurder i landet" "det största kurdiska partiet i Turkiet är AK P". Sådana har banala saker tar min tid på Sakines blogg när hon skriver om Turkiet!

Förskräckligt låg nivå!

Johan:

Jag säger att det inte var ett folmord! PUNKT SLUT! Egentligen skulle jag vilja resevera mig. En sak står säkert och det är att människor, såväl muslimer som kristna mördades. Men den armeniska lobbyn sprider ut detta som en absolut sanning och då tvingas jag till att inta den ovan beskrivna ställningen.

Turkiets arkiv står tillgängliga för forskare att ta del av. Antingen ljuger Malm eller så är det en grov miss. Inte nog med att landets arkiv står öppna, Turkiet har även erbjudit armenierna att bilda en gemensam kommitte för att tillsammans bringa klarthet i vad som hände. Detta vägrar armenierna gå med på eftersom upphovet till att osmanerna överhuvudtaget slog till från början var armeniska mördarligor som åkte från by till by och mördade muslimska bybor. Däremot erkänner den turkiska staten att flera hundratusentals armenier mördades. Men inget folkmord!

Armeniernas forskare säger en sak och andra forskare en helt annan.

Jag vet inte, men en sak står klart och det är jag ALDRIG kommer att erkänna, eller ens vara öppen för att erkänna något folkmord, så länge det finns krafter som vill pracka på en hel nation ett sådant brott. Vad dom gör är att dom kommer och säger: Erkänn detta! Detta är den absoluta sanningen!

Lägg väl märke till försvarställningen som Turkiet och vanliga svenskturkar som jag intar i frågan. Vi gör gärna upp med vår historia, men då kan vi väl åtminstone få en syl i vädret och säga vår mening. Men det är dom totalt ointresserade av.

Förintelsen där 6 miljoner människor dog har fastställts av en folkrättsdomstol.

Folkmordet på tutsierna har fastställts av en folkrättdomstol.

Tror du det som utspelade sig under första världskriget i östra Turkiet skulle fastställas som ett folkmord av en domstol?

Inte en chans. Därför har den armeniska lobbyn aldrig varit intresserade av gå den vägen.

Detta är den heliga sanningen säger dom och sen propagerar sådana som Sakine för detta som ett led i sitt förakt mot en nation med en befolkning på över 70 miljoner människor.

Tror du att Sakine och Fredrik Malm har tagit del av den andra sidans version av det hela?

Inte en chans!

Och så står vi i en återvändsgränd.

sakine sa...

Osman, ja kurder förtrycks: kastas godtyckligt i fängelser och trakasseras av militär, polis, myndigheter och skola.

Jag tycker att ska ta och umgås med några kurder.

Och då syftar jag inte på den sorten som du själv tillhör (som söker bekräftelse hos turkiska vänner).

Osman sa...

"Osman, ja kurder förtrycks: kastas godtyckligt i fängelser och trakasseras av militär, polis, myndigheter och skola."

Vi kan gå tillbaka till 90-talet och redogöra för alla godtyckliga gripanden, dom tusentals nedbrända byarna och alla illdåd som den turkiska militären begick. Samtidigt som vi gör det kan vi även passa på att nämna alla civila kurder som civila hade ihjäl. Jag förnekar inte att det kurdiska folket har förtryckts och att den kurdiska identiteten förnekats av den kemalistiska regimen! Men det är inte bara kurderna som förtryckts, utan även sunniter som värnat om sin muslimska tro, aleviter och meningsmotståndare i allmänhet. PKKs krig har dock varit förödande för det kurdiska folket i östra Turkiet. Folket har som i alla krig hamnat i kläm!

Men tiderna ändras och din bild av landet är kvar på 80 och 90-talet. I Turkiet har det hänt mycket positivt! Kan du försöka anstränga dig lite och se den positiva utvecklingen också? Det skulla öka förtroendet för dig och det behöver du verkligen ska du veta. En onyanserad bild är det enda som du är förmögen att leverera till dina läsare när det kommer till turkiet.

"Jag tycker att ska ta och umgås med några kurder."

Så tramisgt skrivet. Min far är kurd! Jag har en stor fet släkt där folk är kurder. Vilka ska jag umgås med? PKKurder? PKKurder är kurdiska varianter av Gråa vargarna i slutet av 70-talet och under 80-talet. Skillnanden är att Gråa Vargarna har tagit sig i kragen och reformerat sig, men PKKurderna drivs fortfararande av sin etno fascism.

"Och då syftar jag inte på den sorten som du själv tillhör (som söker bekräftelse hos turkiska vänner)."

Hur i allsin dar har du lyckats slå dig fram i journalist världen! Jag finner inga ord!

Jag skriver för sjtton att jag är kurd och turk. Jag är ju turk också.

Jag är en av dom miljoner och åter miljoner turkkurder (saliga blandningar) som lever i Turkiet.

Vad är det för nivå på dig Sakine? Sluta upp nu!

Min pappar är KURD! En gammal socialist som bodde i Fittja i början av 80-talet. När PKK i början av 80-talet etablerade sig i Sverige gick han på ett av deras första möten. Det tog inte lång tid förrän han kunde avfärda PKK som ett gäng inskränkta extrema vänsternationalister.

Mina farbröder var under hela 90-talet sympatisatörer till PKK! Den ena var mer än så i Danmark.

Idag tänker dom annorlunda!

Min fars kurdiska by i Konya röstade i majoritet på DTPs föregångare DEHAP 2002.

2007 var AK P som gällde! Inte en endaste röst lyckades PKKurderna få.

Varför?

För Turkiet demokratiseras! Se det med!

Nu är du välkommen till min blogg för att skriva kommentarer!

Jag tror inte att du har några svar eftersom du inte är insatt i kurdfrågan.

Men man vet aldrig! Överraska mig!

sakine sa...

Osman, vad tjänar du på att komma hit och förneka förtryck mot kurder? Det är lite som att envisas om att "Gud finns" hos Humanisterna.

För övrigt är jag inte "journalist" i bredare bemärkelse. Jag är en tyckare.

Jag ska med andra ord argumentera för mina ståndpunkter, det är själva poängen.

Osman sa...

Vi kan gå tillbaka till 90-talet och redogöra för alla godtyckliga gripanden, dom tusentals nedbrända byarna och alla illdåd som den turkiska militären begick. Samtidigt som vi gör det kan vi även passa på att nämna alla civila kurder som PKK hade ihjäl. Jag förnekar inte att det kurdiska folket har förtryckts och att den kurdiska identiteten förnekats av den kemalistiska regimen! Men det är inte bara kurderna som förtryckts, utan även sunniter som värnat om sin muslimska tro, aleviter och meningsmotståndare i allmänhet. PKKs krig har dock varit förödande för det kurdiska folket i östra Turkiet. Folket har som i alla krig hamnat i kläm!"

Detta skriver jag i kommentaren ovan din senaste kommentar där du anklagar mig för att förneka den kemalistiska statens förtryck av det kurdiska folket.

Snälla Sakine, min far är kurd! Han har fått både en och två lusingar som liten pojskpoling av kemalistiska lärare när han pratade kurdiska i skolan.

Jag känner även till hur militärjuntan under 80-talet skapade det som idag är PKK.

Jag har koll vännen! Så varför anklagar du mig för det ena och det andra när jag är mer än kristallklar i mina kommentarer?

Du är alltså tyckare?

Vad tycker du om att 75% av östra Turkiets kurder inte är i samma linje som DTP och dig i kurdfrågan?

1 miljon röstade trots allt på DTP/PKK.

Resten då?

Tyck till nu!

sakine sa...

Osman, om du nu är så kunnig är det bara att gratulera. Men som sagt: ska du "övertyga" folk med dina åsikter är du på helt fel ställe.

Sorry.

En sak till om det här med att vara tyckare: jag tycker som jag vill, när jag vill och hur jag vill. Inom lagens ramar.

Som tur är är det inte inom turkiska lagens ramar. Då vet du ju hur det hade gått.

Jag skulle inte stå ut en sekund.

Osman sa...

"Men som sagt: ska du "övertyga" folk med dina åsikter är du på helt fel ställe."

Menar du att jag inte får skriva här längre?

"En sak till om det här med att vara tyckare: jag tycker som jag vill, när jag vill och hur jag vill. Inom lagens ramar."

Turkar förtrycker kurder skriver du och sedan lägger du dig på latsidan och är nöjd! Intet sägande blogginlägg av hög klass måste jag säga. Du kan väl anstränga dig lite åtminstone?

Varför DTP/PKK endast har 1 miljon kurder bakom sig i ett land med en kurdisk befolkning på minst 15 miljoner människor är du inte förmögen att svara på.

Är det verkligen så mycket begärt att få ett svar?

"Som tur är är det inte inom turkiska lagens ramar. Då vet du ju hur det hade gått."

Vad babblar du om nu? Ja! Paragraf 301 i Turkiet utnyttjas skickligt av kemalister inom det turkiska rättsväsendet för att försöka tysta demokrater, liberaler och andra meningsmotståndare. Det har dom gjort på ett mycket skickligt sätt men har inte kunnat legitimera sin tillämpning av lagrummet bland det turkiska folket. Paragrafen som tystar kritiker ska nu ändras. Det har regeringspariet AK P deklarerat!

Sen ska du komma ihåg att det finns författare, akademiker och TV personligheter som kommer med mycket mycket fränare kritik än vad du gör och dom bor i Turkiet. Inte åtalas dom för det. Men visst händer det!

Snälla Sakine! Jag var i Turkiet 2000 och snackade med en civil polis om mina teorier om den turkiska militären och PKK. Det enda som hände var att han tog min adress och förmodligen registrerade mig. Jag har varit i Turkiet flera gånger sedan dess och det är alltid lika trevligt.

Tom aktiva PKK medlemmar som bor i Sverige och resten av Europa åker ner till Turkiet idag på semester.

Du är lite paranoid?

Jag forstätter att skriva här på din blogg länge du tillåter det. Dessutom är det ett ypperligt tillfälle för mig att göra lite "PR" för min blogg "Euphrat".

Du och Fredrik Malm må vara liberaler! Det är bra att vara liberal! Det är jag själv men när ni disktuerar Turkiet så nivån oerhört låg! Jag ska bidra med en lite mer nyanserad och "objektiv" bild av Turkiet!

sakine sa...

Du får skriva så länge du inte bara skriver för att spamma (och det upplever jag inte att du gör under den här bloggposten).

Ge länk till din blogg då.

Osman sa...

Sakine:

Låter bra!

http://www.euphrat.blogspot.com/

Tanken är att jag ska leverera egna bloggtexter om Turkiet, men även att bemöta både dig och Fredrik Malm genom bloggen. Jag syftar på blogginlägg om Turkiet som jag upplever som alltför onyanserade. Kan vara bra för debatten med en "Turkiet-vänlig" blogg. Dock kommer jag inte bara sitta och skriva positiva saker om landet! Skiten ska också fram! Det kommer jag vara angelägen om att den gör!

Tilläggas skall är att jag är en hängiven AK P fantast! Det kommer framgå ganska tydligt i mina bloggtexter.

Hoppas att du blir en flitig besökare!

sakine sa...

OK, lycka till med bloggandet!

Fler och olika åsikter och bloggar är välkommet.

Anonym sa...

Malm kan väl skänka spriten till de hemlösa så här i juletider?

Anonym sa...

Osman.

Jag tycker att man behöver gå längre tillbaka i tiden för att få en djupare insikt i de händelser vilka du är kritisk till inträffade.

Ta del av denna konversation, framförallt det som Niklas (en bit ner säger) skriver.

http://tobiasstruck.blogspot.com/2007/10/att-vara-mot-islamisering-av-sverige-r.html

Det handlar om själva grundfundamentet rörande islam. Sen är även detta intressant.

http://www.nd.se/ni/visa/default.asp?notisID=5402

Jag tolkar det som att forskaren menar att om Turkiet väl blir EU-medlem så har muslimerna lyckats Förinta oss vita en gång för alla. Efter tre försök.

Anonym sa...

Jag menar självklart inte en fysisk förintelse utan snarare vad gäller språk, seder/traditioner, tro, gemensam värdegrund och rättsuppfattning etc.

Eftersom enbart Turkiet består av ca 70 miljoner individer blir det svårt att klara sig i konkurrens. Kanske tre miljoner kommer till Sverige och med sig har de minst tio släktingar vilka vi förvisso få men ändå flitiga infödingar skall försörja.

Anonym sa...

Snälla Osman!

"Förintelsen där 6 miljoner människor dog har fastställts av en folkrättsdomstol.

Folkmordet på tutsierna har fastställts av en folkrättdomstol."

I det första fallet rörde det sig om en strikt militärdomstol upprättad av segrarmakterna, och i det andra en kombination av lokala bydomstolar sk cacacas, det reguljära rättssystemet och en internationell domstol i Arusha (Tanzania). Men visst, dessa brott är erkända av såväl respektive land och internationellt.

Du har väl läst definitionen på/för folkmord efter 1948? Bla räknas även tvångsförflyttning och fördrivning av diverse etniska eller religösa grupper till detta. Antagligen kom armeniernas småskaliga pogromer vilka du omnämner och även erkänns av bla Bengt Sjögren som författat "Svärdets år" som den bästa gåvan muhammedanerna kunde erhålla. Detta då de nu ansåg sig ha en giltig anledning att rensa ut "främlingarna" en gång för alla. Kollektiv bestraffning med andra ord. Bara för att konflikten kanske hade karaktären av ett inbördeskrig så betyder ju inte detta att inte den ena parten begått värre och ibland direkt systematiska övergrepp på den andra sidan (tex i Rwanda eller Balkan 1994). Med andra. Även om armenierna ochså begick övergrepp så utesluter ju inte detta att turkarna inte kunde vara betydligt värre.

Och så till min tidigare fråga. Varför tror du att Madon och Malm säger och skriver det de gör? De är ju vare sig "kristna", nationalister eller troende muslimer.

Anonym sa...

Förlåt!

Jag är helt säker på vem som skrivit "Svärdets år". Var ett tag sedan jag läste den.

Och Malm och Madon är ju inte heller armenier, assyrianer eller kaldeer.

Anonym sa...

Osman, ja kurder förtrycks: kastas godtyckligt i fängelser och trakasseras av militär, polis, myndigheter och skola.

Jag tycker att ska ta och umgås med några kurder.

Och då syftar jag inte på den sorten som du själv tillhör (som söker bekräftelse hos turkiska vänner).


Det låter på dig som om Osmans turkiska vänner har bara haft det bra och mysigt i Turkiet och detta lands väg till demokrati sedan 80 år.

Det låter på dig som om det inte finns en gemensam kamp mellan folken i Turkiet för en bättre gemensam framtid i ett odelad och oberoende land.

Den "Kurdiska frågan" är bara en del i Turkiets demokratiseringsproblematik- och som egentligen handlar om grindläggande mänskligarättigheter- och därför en i högsta grad alla turkiska medborgares angelägenhet.

Osman umgås redan med många kurder... Det gör vi alla tro mig, säkerligen med större utbud av olika åsikter än de kurder du umgås med... tro mig. Vi umgås även med armenier och syrianer- utgå inte ifrån att vi inte gör det.

Osman öppnar hela sitt hjärta här och du hävdar att han söker bekräftelse hos oss turkar... Doesn`t make sense, does it- att komma hit och söka bekräftelse hos oss i ditt blogg, does it !

( Osman och jag går långt tillbaka- PS. Han har snott namnet Osman från mig :)- Han är en inbiten liberal och AKP:ist som utan nåd har gett sig på mig vid flera tillfällen eftersom jag är CHP kemalist- du skall veta att jag fick pisk vid sommarens val).

Osman behöver inte eller söker någons bekräftelse, tro mig Sakine...

Men det verkar du behöva... Någon annans bekräftelse menar jag.

sakine sa...

Alla behöver väl någon form av bekräftelse för att göra det man gör (i form av lön, beröm, investering etc.).

Kurder som lägger ner flera timmar på att förneka att kurder förtrycks söker uppenbarligen bekräftelse från sina turkiska vänner. Mitt förslag var att han skulle presentera sina tankar för kurder, och då kurder som inte söker bekräftelse från andra folk. Kurder som faktiskt har levt sina liv som "öppna" kurder och som inte anpassat sin nationella identitet till vad "känsliga turkar" anser.

Man ska inte underskatta vikten av att lyssna på människor med andra erfarenheter.

Osman sa...

Sakine:

Jag vet redan att PKKurderna är i minoritet i Turkiet. Dom har alltid varit det. Jag kan peka på flera stora kurdiska klaner i östra Tukriet som har varit inbitna kemalister sedan 1923 och bekämpat PKK.

Jag kan peka på kurder i Malatya som inte bara är kemalister, utan även Gråa Vargar (turk nationalister).

Eller varför inte ta en titt på dom kurdiska städerna Urfa och Gaziantep och se hur stödet för PKK.s marxism och separatism har sett ut? Den är obefintlig! Dom har endast haft stöd i vissa kurdiska städer i sydöstra Turkiet. Nu tappar dom stöd även där.

Jag kan peka på AK partiet som idag är Turkiets största kurdiska parti.

Du skriver att jag bör umgås med PKKurder. Jag har en farbror som var PKKare (han kanske är det fortfarande). Under 90-talet så ville fanskapet åka upp till bergen. Alla i min fars kurdiska by i Konya röstade på DTP:s föregångare DEHAP i valet 2002.

PKK:s politiska parti fick 2 miljoner röster i valet 2002.

I valet 2007 fick man endast 1 miljon röster.

Finns det inte fler än 1 eller 2 miljoner kurder i Turkiet?

Anser du att alla dom kurder som röstade på andra partier i valet den 22 juli lever i självförnekelse?

Dina inlägg är stötande. Jag tar illa vid mig. Hur kan du påstå att jag säker bekräftelse hos turkar? Det turkiska och kurdiska folket har levt ihop i 1000 år. Det finns miljoner turkiska medborgare som antingen har en mor som är kurd/turk eller en far som är turk/kurd.

Vilken stad har PKKarna alltid påstått vara deras starkaste fäste? Vilken stad har dom pekat ut som den framtida huvudstaden i ett marxist leninistiskt Kurdistan?

Svar: Diyarbakir som dom även brukar kalla för Ahmed av någon lustig anledning.

Hur såg röstfördelningen ut där efter valet den 22 juli 2007?

DTP/PKK: 225.000 röster.
AK partiet 216.000 röster.

Andra partier: 57.066 röster.

Och så sitter du och försvarar och står bakom PKK/DTP:s politik.

Tyvärr Sakine, men 75% av kurderna i östra Turkiet slöt upp bakom denna slogan:

EN NATION!
EN FANA!
ETT FOLK!
EN STAT!

Varför har det kurdiska folket vänt ryggen till PKK och DTP?

Vad tror du? För att dom vill vara turkarna till lagts?

Nej du! Östra Turkiet har försummats och befolkningen har lidit så in i helvete! Nu blåser liberalismens vindar i hela Turkiet! Nu ska AK partiet med stöd av såväl det turkiska och kurdiska folket demokratisera landet och bygga upp östra/sydöstra Turkiet! Diyarbakir ska bli en vacker och utvecklad stad.

OrhanOsman: Hallå där din kemalist! När jag tänker efter så stämmer det ta mig fasiken! Jag har ju stulit nicket "osman" från dig! Snart är det kommunalval och då ska AK Partiet soppa mattan med både CHP och DTP.

Vänstern har bara skapat problem i Turkiet!

sakine sa...

Osman, om du tror att enbart PKKare är icke självförnekande kurder, ja då har du inte mött många kurder.

Jag är för övrigt från Maras och vet att det finns många olika sorters kurder som har olika uppfattning om det mesta som rör politik och identitet. Men jag snöar inte in på ETT spår, utan ser till att möta oliktänkande från olika delar av Kurdistan.

Det borde du också göra.

Osman sa...

"Osman, om du tror att enbart PKKare är icke självförnekande kurder, ja då har du inte mött många kurder."

Varför tar du dig friheten att sätta etiketter på mig? Vaddå självförnekande kurder? Vad menar du med det?

Har du någon lista med kriterier som man måste uppfylla för att kunna kvalificera sig som en "icke självförnekande" kurd?

Du sitter och slänger ur dig floskler som att "turkar förtrycker kurder" och Turkiet är en "odemokratisk stat".

Är världen antingen svart eller vit i din värld eller?

Nu undrar Osman varför 14 av Turkiets 15 miljoner kurder slöt upp bakom följande slogan:

EN NATION!
EN FANA!
ETT FOLK!
EN STAT!

Är DTP/PKKurderna upplysta kurder medan dom övriga kurderna lever i självförnekelse?

sakine sa...

Läs vad du själv skriver, och glöm inte eventuella piller.

Osman sa...

"Läs vad du själv skriver, och glöm inte eventuella piller."

Du ordbajsar ju något oehört. Jag hänger ta mig bövelen inte med när du skriver en massa konstiga saker.

Och piller? Varför gå till personagrepp?

Vad menade du med ditt "självförnekande kurder" kommentar?`

Anonym sa...

"MTK, jo det är väl känt att miljontals kurder flyttat till storstäder när byarna bombades av turkisk militär."

Miljontals turkar flyttade också till storstäderna, blev också deras byer bombad av militären? Miljontals Svenskar flyttade också från byar till städer, blev också deras byar bombade av svensak militären?

Varför flyttade de till västra Turkiet av alla ställen om de nu har det så dåligt i Turkeit? Jag hade hellre flytt till nån angränsande land personligen i så fall...

"Och om det inte finns någon betydande "kurdisk nationalism" har ni ju inget problem. Inte sant?"

Problemet är att det finns en del som spränger människor i luften och en del i Europa som stödjer dessa. Resten kan man alltid lösa inom demokratins ramar i Turkiet.

"Apropå förföljelse kan ni testa på att säga att ni är kurder inför turkar ni ännu inte känner. Kom igen, gör en snabb studie."

Har alldrig varit problem. Folk har snackat tex kurdiska eller kört kurdisk musik på bussar etc. när jag varit där. Ingen har reagerat. Tråkigt att debatten om Turkiet förs av personer som du som egentligen inte har en aning om läget i landet.

"När min kompis säger att hon är kurd i Turkiet hotas hon att bli nerslagen. När min andra kompis säger att hon inte kan turkiska, "trots att hon är född i Mardin", skriker en caféägare att han ska ha ihjäl henne."

Det finns personer som blir nedsparkade i Sverige för att de är svartskallar. Jag har hört ett och annan gång att jag ska "Åka hem" i Sverige. Tom dina "liberala" vänner här i den här bloggen har uppmanat mig att "åka tillbaka" då de inte har klarat av en diskussion. Inte gör enstaka sådana fall Sverige till nån rasistland, eller hur?

"Vore ni verkligen intresserade av en förbättring i Turkiet skulle ni inte så envist blunda och angripa dem som faktiskt säger hur det är."

Vore du verkligen intresserad av läget i Turkiet hade du åkt dit själv och skaffat lite kunskaper innan du sprider dina fördomar. Bli inte förvånad när folk reagerar mot dina vanliga floskler när du oftast ljuger om landet.

"Vill ni läsa på om MR finns alltid Amnesty och HRW. Bespara mig ert tomma gnäll."

Nä, jag tycker att du är underhållande med din bristande kunskaper. Speciellt när du ballar ur så här då dina argument tryter...

"Snart har ni gett mig tillräckligt med stoff för min nästa krönika/artikel."

Bara din tidning inte går ut och ber om ursäkt för din turkofobi den här gången.. ;-)

Anonym sa...

"MTK, jo det är väl känt att miljontals kurder flyttat till storstäder när byarna bombades av turkisk militär."

Miljontals turkar flyttade också till storstäderna, blev också deras byer bombad av militären? Miljontals Svenskar flyttade också från byar till städer, blev också deras byar bombade av svensak militären?

Varför flyttade de till västra Turkiet av alla ställen om de nu har det så dåligt i Turkeit? Jag hade hellre flytt till nån angränsande land personligen i så fall...

"Och om det inte finns någon betydande "kurdisk nationalism" har ni ju inget problem. Inte sant?"

Problemet är att det finns en del som spränger människor i luften och en del i Europa som stödjer dessa. Resten kan man alltid lösa inom demokratins ramar i Turkiet.

"Apropå förföljelse kan ni testa på att säga att ni är kurder inför turkar ni ännu inte känner. Kom igen, gör en snabb studie."

Har alldrig varit problem. Folk har snackat tex kurdiska eller kört kurdisk musik på bussar etc. när jag varit där. Ingen har reagerat. Tråkigt att debatten om Turkiet förs av personer som du som egentligen inte har en aning om läget i landet.

"När min kompis säger att hon är kurd i Turkiet hotas hon att bli nerslagen. När min andra kompis säger att hon inte kan turkiska, "trots att hon är född i Mardin", skriker en caféägare att han ska ha ihjäl henne."

Det finns personer som blir nedsparkade i Sverige för att de är svartskallar. Jag har hört ett och annan gång att jag ska "Åka hem" i Sverige. Tom dina "liberala" vänner här i den här bloggen har uppmanat mig att "åka tillbaka" då de inte har klarat av en diskussion. Inte gör enstaka sådana fall Sverige till nån rasistland, eller hur?

"Vore ni verkligen intresserade av en förbättring i Turkiet skulle ni inte så envist blunda och angripa dem som faktiskt säger hur det är."

Vore du verkligen intresserad av läget i Turkiet hade du åkt dit själv och skaffat lite kunskaper innan du sprider dina fördomar. Bli inte förvånad när folk reagerar mot dina vanliga floskler när du oftast ljuger om landet.

"Vill ni läsa på om MR finns alltid Amnesty och HRW. Bespara mig ert tomma gnäll."

Nä, jag tycker att du är underhållande med din bristande kunskaper. Speciellt när du ballar ur så här då dina argument tryter...

"Snart har ni gett mig tillräckligt med stoff för min nästa krönika/artikel."

Bara din tidning inte går ut och ber om ursäkt för din turkofobi den här gången.. ;-)

MTK

sakine sa...

MTK, jag har ingen särskild tidning utan frilansar lite varstans.

Senast jag skrev om Turkiet var i Expressen, ska leta fram länken om du missade den!

Har märkt att många turkar oftare läser gratistidningar än kvällstidningar.

sakine sa...

Jag vill ju inte att ni ska missa mina artiklar. Här är en av texterna:

http://www.expressen.se/1.750061

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Osman sa...

""Har märkt att många turkar oftare läser gratistidningar än kvällstidningar."

Vad är detta för nivå! USCH! Tramsiga uttalanden som inte är värdiga dig!

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna

En lång rad reformer har vidtagits som ett resultat av närmandet till EU. Stora delar av såväl konstitutionen som strafflagstiftningen har reviderats i linje med Köpenhamnskriterierna. Internationella konventioner om mänskliga rättigheter har nu överhöghet över nationell lagstiftning. Såväl straff- som civillagstiftning har reviderats i syfte att ge kvinnor samma rättigheter som män. Den av regeringen deklarerade nolltoleransen mot tortyr har gett resultat i rätt riktning. Det är lättare att bilda föreningar och politiska partier. Möjligheterna att officiellt använda andra språk än turkiska, såsom kurdiska, har förbättrats. Omfattande utbildning av advokater, domare och åklagare genomförs, och åtalade har bättre tillgång till advokater och läkare. Alltfler domare hänvisar till internationella konventioner eller Europadomstolens praxis. Det finns en livaktig debatt i media. Även om många frågor fortsatt är känsliga utgör de inte längre tabun.

http://www.manskligarattigheter.gov.se/dynamaster/file_archive/070306/6dae74acf5e5f1fbf9a760e3f67d200b/Turkiet%5fMR%5f2006.pdf

Utrikesdep.rapport om de mänskliga rättigheterna 2006.

Sakine: Vem ska jag tro på? Dig eller regerinskansliets rapport om Turkiet?

Vackra ögon du har! Det menar jag verkligen!

sakine sa...

Inga anonyma inlägg! De ryker.

Att turkar läser gratistidningar är inget konstigt, det gör många storstadsbor och i synnerhet invandrare. Inget unikt bland turkar.

Snälla rara.

Osman, jag tror på Amnesty mer än statliga institutioner i den här frågan. Som du vet tycker jag att Carl Bildt är ute och cyklar.

Anonym sa...

Oboy!

Turkiet har nog långt kvar till dess att de är fullvärdia europeer.

http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/utrikes/2007/12/20/kristet_kors_pa_fotbollstrojor_vacker_mu

God fornnordisk helg på er alla!

Anonym sa...

Sakine,

Varesig Osman, jag, MTK eller någon annan bland dina meningsmotståndare söker någons bekräftelse. Detta har i det närmaste blivit en samvetsfråga för de flesta, eftersom den hetskampanj som bedrivs mot sverige- turkar och Turkiet har börjat uppnå anti- semitiska nivåer.

Du kanske förnekar att det finns en solidaritet mellan turkiska medborgare i Turkiet mot de orättvisor som har förekommit där under den demokratiseringsprocess som har pågått i detta land sedan 80 år tillbaka.

Fortsätt att göra det, du kommer bara att marginalisera dig själv ytterligare och tillslut endast trivas i det akvarium som ni själva skapat och som är helt främmande verkligheten.

Turkiets grundproblematik har hela tiden varit hur bekämpa fördelningsorättvisorna, hur utöka kvinnorättigheter, hur bekämpa det patriarkala/feodala systemet, hur sprida ljus med mera utbildning, hur bekämpa arbetslöshet mm.

Grundproblematiken har drabbat alla i Turkiet- det märks att du inte känner till några Kurder som har det välställt i Turkiet, och några Turkar fattigare än fattigast. Att dra gränser och rita färgglada kartor trollar liksom inte bort problemen. Att söndras och härskas förvärrar problemen.

Turkiet, som den enda icke- koloniserade landet i mellan- östern har haft en turbulent historia... Men det är vår historia och vi- Osman, jag och MTK samt 70 millioner andra tvekar inte att vi kommer att klara av de utmaningar som väntar oss även i framtiden med gemensamma krafter och genom demokratisk process... Det är just denna tro som gör oss till en nation- inte en etnisk tillhörighet, inte en hudfärg, inte en trosuppfattning.

-0-

Följande är et utdrag ur talet till Hrant Dink`s minne som lästes upp 23/1 kl: 17:00, på Sergelstorg. Sammankomsten organiserades av Turkiska Riksförbundet. Inom citationstecken, Hrant Dinks egna ord översatt till svenska i följande utdrag.

”Att stanna och leva i Turkiet är vår uppriktiga önskemål”- adresserande sina turk- armeniska landsmän.

”Att kämpa för demokrati i Turkiet, att kämpa tillsammans med tusentals bekanta och obekanta för detta ändamål är vår uppgift som är född ur ömsesidig respekt.
Om vi någonsin skulle vara tvungna att lämna vårt land skulle det bli... som 1915... som våra förfäder... utan att veta vart vi är på väg... gåendes längs vägar... med tusentals plågor.
Om vi någonsin skulle vara tvungna att lämna vårt land, skulle detta ske med hjälp av fötter och inte med hjälp av våra hjärtan”.

Det är svårt att inte bli berörd av Hrant Dink`s sista inlägg. Det är svårt att inte känna med honom när han beskriver sin rädsla som en duvas. Det är svårt att acceptera att en människa som Hrant Dink som trodde på solidaritet lämnades så ensam och utan skydd.

Men konstigt nog kände han sig trygg ändå...

Såsom han skriver: ”Men jag känner mig trygg ändå. Även om jag är lika rädd och orolig som en duva vet jag att människor i detta land aldrig plågar duvor”.

Anonym sa...

Peter,

Jag förstår att du försöker göra någonslags entre i diskussionen... men glöm inte, tomten är turk och jesus en blatte...

God jul på dig din gamle väring :)

Anonym sa...

OrhanOsman!

Ja, jösse är ingen svenne direkt men att tomten var turk visste jag faktiskt inte.

Detta var dock ytterst intressant.

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/existentiellt/artikel_712177.svd

Anonym sa...

"Osman, jag tror på Amnesty mer än statliga institutioner i den här frågan. Som du vet tycker jag att Carl Bildt är ute och cyklar."

Sakine: Jaha, men skriv en artikel på Expressen där du kritiserar Utrikesdepratimentets rapport om mänskliga rättigheter i Turkiet.

Du är ju en proffstyckare. Artikeln skulle säkert ge eko.

OrhanOsman: Jag förstår exakt vad du menar kära meningsmotståndare.
Det finns massor som förenar oss.
Sakine skriver att hon är från Kahramanmaras. Där finns en stor alevitisk befolkning.

Sakine är du alevit? Om ja, då känner du till att dom mest inbitna kemalisterna i Turkiet är aleviter.

Turkiet är inte svart eller vit!

Peter: Tycker att du är en frisk fläkt. Dra igång en blogg där du skriver om din asatro. Men blanda för sjuttsan inte in islamofobi, rasism och sånt skit för då slåt du undan bena på dig själv ganska snabbt!
Jag gillar att du håller dia förfäders tro högt! I like it! Tor med sin hammare var en legend!

Anonym sa...

"Kurder som lägger ner flera timmar på att förneka att kurder förtrycks söker uppenbarligen bekräftelse från sina turkiska vänner."

Det här är intressant. När den svenska invandrarministern kritiserades för exakt samma sak av några kurdiska debattörer så tyckte du att detta var en ganska fånigt sätt att debattera om jag inte minns fel. Nu använder du exakt samma debattfor.

Tänk på vad Turkiethatet kan driva vissa till... :-D

Ett annat vanligt "anklagelse" kurdnationalister bruka köra med annars är att kurder som inte tycker exakt samma som de är inte "riktiga kurder". När ska du köra det där?

MTK

Anonym sa...

Peter, det är onekligen mycket du känner till :) Har du någongång läst Snorre ?

Se på följande... Du behöver nog putsa din Norska ...

Oden var Tyrker ! :) Oden var onekligen mörk ( blatte för dig), blind i ena ögat ( ganska grym utseende antar jag) och vis ( som jag) :)

http://www.skolewebben.no/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=244

Jösse, Jultomten och tom. Oden- alla Turkar !

Anonym sa...

Mera läsning för Peter... och det får räcka just här på denna tråd...

http://www.kultorg.com/index.php?articleId=132

Se där... Asar= Asiater, hela bunten :)

Anonym sa...

Osman.

Tack för dina upplysningar, men jag nöjer mig nog ändå med "turk på burk" dvs pepparkonfekten vilken man köper på Finnlands båten, i plåtburk.

Fler gör nog detta.

http://uk.rayezlaturquie.com/

Anonym sa...

Osman.

Jag tror faktiskt att du fått det hela om bakfoten när det gäller oss/dem vilka du benämner som främlingsfientliga, rasister och högerextremister. Såväl i Turkiet som i Sverige. Vi anser helt enkelt att välfärden i första hand skall gå till våra egna gamla, sjuka och handikappade osv. Innan vi låter pengarna regna över sk "flyktingar" eller att hålla Kongos befolkning vid liv. Den som har möjliggjort kalaset borde rimligtvis ha första tjing eller hur? Ni liberaler vill ju hellre att framförallt storföretagen skall "må ännu bättre", och av det som ändå finns kvar så kommer givetvis främlingarna före den infödda befolkningen. Mycket likt vänstern faktiskt, fast de inte vet om det eller erkänner det. Nationalismen är stark i Turkiet idag liksom i Ryssland mfl tidigare diktaturer, längtan efter ren och riktig frihet är stor. Låt turkarna själva folkomrösta om ett ev medlemskap. Eller låt de övriga gamla länderna göra detta.

Den sk mångkulturen vilken sannolikt skulle öka vid ett turkiskt inträde i unioen frambringar en stor rotlöshet hos såväl infödda som hos främlingar. Detta vet storföretagen om och därför trycker de på för mer av detta, för att kunna sälja sina produkter friktionsfritt över hela världen. Samma Mcdonalds, Coca-Cola och Ikea i såväl Turkiet som i Sverige. Iran är ett bra exempel på ett land som inte böjer sig för flumliberalism och 68:orna. De säljer ju tom sin olja i euro numera. Och snart övergår de till nukleär energi vilket är betydligt hälsosammare för miljön. Japan, Finland och Grekland är ochså relativt patriotiska och detta har lett till hög välfärd, låg brottslighet och enorm kulturell rikedom. Genom unioner blir vi alla förlorare. Vi förlorar vår särart och det som binder oss samman. Vänsterns klasskamp kan aldrig leda till någon genuin folkgemenskap då den inte har några djupa rötter. Men inte heller blir vi en enda stor och lycklig familj bara för att vi dricker samma cola och äter samma hamburgare, i både USA, Turkiet och Sverige.

"EN NATION!
EN FANA!
ETT FOLK!
EN STAT!"

Kunde inte sagt det bättre själv!

Anonym sa...

Det var så lite Peter,

Men som sagt "Turk på burk" säger mer om din nivå än någon annans. Fantasilös och tråkig rim utan betydelse får du gärna köpa... Vi kan tom komma på flera tjusigare rim med olika nationsbenämningar... Men vem fan tycker att det är kul ?

Hur som helst, Peter... Du behöver inte dyrka mig eller någon annan turk bara för det Snorre författat för >1000 år sedan :) Hörru, ta och läs Snorre innan du snackar om Oden- ett het tips till din nästa SD- Kamikaze attack. Veck nu från Sakine`s blogg din förbannade rasist.

Anonym sa...

Haha, och du skall tala om "nivå"!?

Nu visar du samma attityd som när du saknade bärande argument rörande Folkmordet, dvs raseri och allmänt irrelevant pladder. Fin liberal du är som vill tysta dina meningsmotståndare, och dessutom på mark som inte är din egen (bloggen alltså!).
Nej, skaffa dig ett liv istället. Och varför skulle jag dyrka dig eller någon annan turk? Jag dyrkar inte ens mitt eget folk eller mig själv. Läs på vad etnopluralism egentligen innebär så inser du snart vem som är rasist. Ni liberaler vill nämligen Förinta alla folk och kulturer, assimilering innebär faktiskt folkmord. Om du blandar alla färger i en färgpalett så erhåller du inte många färger utan endast en. En gång till!

EN NATION!
EN FANA!
ETT FOLK!
EN STAT

Tack för dessa rader, det finns alltså ett starkt motstånd mot rasismen och er liberala högerextremism.

Anonym sa...

Osman

Jag känner själv flera assyrier, turkar och kurder osv. Dessa är väldigt bra människor. Och vi har bla diskuterat detta med att känna stolthet över sitt etniska och kulturella ursprung. Du kan väl gissa vad svaret på frågan oftast är? Självklart är de flesta detta med all rätt. Om du ser dig omkring så märker du snart att de flesta föredrar folk av sin egen "sort". Detta är sanning, närmast biologiskt grundad sådan. Speciellt kurder, zigenare och judar är extra speciellt måna om att bibehålla och utveckla sin särart. Detta görs genom att de umgås mest med sina egna, gifter sig med varandra och anställer varandra i sina företag osv. Men praktiskt taget alla grupper söker sig till de egna. Assyrierna kallar ju tom Södertälje för "sin stad". 90% av dem vill ju leva där i väntan på att erhålla ett eget land i framtiden. Politikerna och myndigheterna vet om detta och ser till att efterleva detta. När jag läser vad du skriver så har jag i baktanke att du är liberal men jag ändå inte låta bli att undra varför du inte återvänder till Turkiet om detta land nu verkligen är så friktionsfritt och bra som du beskriver det? Är det våra bidrag eller låga straff om du/man skulle "råka" göra något dumt som bidrar till att du stannar kvar? Vi har ju enligt dig dessutom gott om sk "diskriminering" och "rasism" vilket inte återfinns i Turkiet. Självklart är det svårt att förstå varför de (mest) uttalade nationalisterna (tex Alexandra Pascalidou) bland främlingarna i Sverige stannar trots att deras hemländer "är" bättre än Sverige. Ett annat illustruerande exempel på hur vi Svenskar diskrimernas/föraktas i vårat eget land är hur identiska uttalanden och uppfattningar upplevs och bedöms olika av politiker och myndigheter. Tex detta.

http://www.patriot.nu/artikel.asp?artikelID=832

Det är den syrianske prästen Josef Dag som vädjar till syrianerna att endast gifta sig med sina egna. Detta fick ett ljumt mottagande utan att Barbiedockan Mona muslim gick itaket. Vad tror du reaktionen skulle blivit om vi ND:are/Svenskar gjorde något liknande för att få våra lintottar att välja oss istället för rasfrämlingar?

Anonym sa...

Originalartikeln (prästen):

http://www.lt.se/index.asp?kat=st&i1=index_red.asp&i2=1&Id=18151&isp2=hela

Och varför raserna skall/måste hållas rena:

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/science/article3031104.ece

Anonym sa...

Peter,

Du är ju bra efter Peter. Jag är ju inte ens liberal. Och rasister som du har jag inte så stor respekt för. Det märks väll.

Du förstår inte ens när jag driver med dig- det gör sällan rasister.

Veck med dig din eländiga rasist ! Gå läs lite Snorre först.

Det enda som du har gemensamt med Sakine är turko- fobin. En fantastisk ohelig allians har ni ingått :) Tro mig, er allians gynnar mig ...

Anonym sa...

Osman gamle kompis!

Veck med dig själv. Har du inte märkt att du knappt får något stöd alls från vare sig Sakine eller någon annan här, tvärtom. Sade du inte tom med att hon hade vackra ögon för att vinna sympati för din sak? Du är för go du. Som barn brukade jag ochså antingen köra med falskt smickeri, hot, allmänt gnäll och tycka synd om mig själv mentalitet då mina argument inte bar. Du har ju knappt svarat konstruktivt på en enda fråga du fått av oss. Att du dessutom gastar om "rasism" och "turkofobi" mm underlättar ju knappast, tvärtom. Vi inser ju därigenom ännu bättre vem som egentligen är den desperate. Mannen utan argument. Och ingen humor? Turk på burk, varför var det då så hemskt?

Läs vad som skrivits om oss först.

http://www.nd.se/nyheter/dokument.asp?dokID=345&q=nabila&x=0

Jag vet inte om jag ingår i någon "ohelig" allians? Jag har aldrig nämnt turkar som varken bättre eller sämre än någon annan folkgrupp. Det enda jag har hävdat är att den samlade forskningen och människors allmänna beteende visat de flesta väljer sina egna före andra. Och detta gynnar samtliga parter. Japan säger väl väldigt mycket. Världens lägsta kriminalitet, högst levnadslängd, en välutbildad relativt välbärgad medelklass, forskning i värdsklass osv. Trots att de helt saknar viktiga mineraler och övriga naturtillgångar så ropar de aldrig på hjälp vid de återkommande naturkatastroferna, främst jättevågor och jordskalv. Varför är det då så? Jo, därför att det finns en verkligen folkgemenskap byggd på kultur och etnicitet. Jämför med Haiti. Mycket naturtillgångar och utlandsbistånd men inget fungerar ändå. Varför? Ja, här är det förvisso något svårare att svara kortfattat. Vissa forskare menar ju att det är den genomsnttliga intelligensnivån hos befolkningen som avgör dess levnadsstandard och förmågan att hålla hop nationen. Vissa asiatiska grupper/raser har ju enligt dssa experter den allra högsta iq nivån varför det fungerar bäst hos dem Men jag tror dock att det lika gärna kan vara språklig, religös eller något annat som orsakar detta.

Anonym sa...

Peter: Helvete Peter! Det är en sak att du inte ser skillnad på turk och turk, men du kan väl se skillnad mellan OrhanOsman och Osman. Jag är Osman som tycker att Sakines ögon är vackra.

Osman sa...

Peter: Gå in på youtube.com och lyssna på Chris Langan. Den har karln är förmodligen världens smartaste nisse. Lyssna igenom noga på hans åsikter om hur vi ska lösa världens problem. Svårt att väfärda honom och du skulle nog hålla med hono. God fortsättning!

Anonym sa...

Okej boys!

Jag beklagar om jag tog fel, men jag skrev ju faktiskt: "Sade du inte tom med att hon hade vackra ögon för att vinna sympati för din sak?"

Det är väl inget fel tycka detta? Jag tänkte "erkänna" att jag ochså delvis är "svartskalle". Morsan kommer från Spanien men farsan är tvättäkta Svenne så jag känner mig ändå helt Svensk, inte minst därför att jag är född här. Vidare har jag vallonskt och tyskt påbrå långt tillbaka. Det är dock den europeiska/västerländska kulturen som ligger mig varmast om hjärtat. Kristedomen är ok då den är reformerbar tillskillnad från islam och judendom. Dessutom var det svenskarna själva som tog till sig kristendomen genom mission. Det var inte någon massinvandring av redan övertygade muslimer. Protetantismen är vår version av denna ökenlära. Vikingarna tyckte alltid att man skulle få tillbe vilka gudar man så önskade. Även synen på kvinnan är mer jämlikt i vår version av kristedomen. Mer eget ansvar, och mindre hierarki helt enkelt.

Tack för länken!

PS. Hur kan man ta reda på om Sakine har vackra ögon?:)

Osman sa...

Peter: Du har dina åsikter. Respekterar jag!

Kan inte länka till artikeln. Det är en onyanserad artikel om Turkiet! Då får det vara. haha

Men dom är gyllenbruna och vackra. Helt klart!

Kollat in länken? Han vill samla alla överintelligenta människor i värlen och bilda en "Manhattan-prjekt" som ska råda bot på världens problem. Hur kan man inte enas kring logik och matematik blir svaret när man frågar hur alla ska gå ihop. Vidare är han emot att människor bara forplantar sig med vem som helst. Han vill tex inte att människor som har genitiska fel ska kunna föröka sig. Ganska radikala åsikter.

Anonym sa...

Osman.

Ja, jag vet inte riktigt det där med att man inte skulle få fortplanta sig om man har genetiska defekter. Självklart har de blivande föräldrarna rätt att få veta så mycket som möjligt om det ofödda barnets preferenser, som de önskar. Idag kan man se det mesta mycket tidigt. Visar det sig då att det tex skulle komma att erhålla/ha en svår hjärnskada eller dåligt hjärta så ser jag inga moraliska komplikationer/problem med att abortera det. Detta sparar förmodligen en hel del senare lidande för såväl barnet, föräldrarna som samhället. Men detta är som sagt upp till var och en att avgöra detta. Jag tar ingen generell ställning i frågan. Detta har dessutom inget med etnopluralism att göra. Den forskningen jag tidigare presenterat via länkar har aldrig påvisat/hävdat att tex turkar, kurder eller judar skulle vara mer genetiskt defekta än oss vita nordbor. Den visar bla på generella intelligenskillnader och övriga olikheter såsom hudens möjlighet att absorbera starkt solljus osv. Vi steriliserade i Sverige och övriga västeurioa tidigare bla svagsinta, obildbara, zigenare och homosexuella. Detta tar jag avstånd, framförallt homosexuella och zigenare. Däremot så tycker jag att samhället bör uppmuntra "svaga" människor till att hitta andra kvaliteter i livet än att skaffa familj. Helt enkelt för de vanligtvis inte klarar av detta. Barnen placeras allt som oftast på HVB hem osv. Jag vet att man bla i USA har diskuterat i termer av möjligheten att sterilisera barnet väldigt tidigt om det tex skulle uppvisa en "brotts" eller "alkoholistgen". kanske det. Men detta har ändå inget att göra med att man kanske kunda bromsa invandringen en smula.

God fortsättning själv förresten!

PS. Ska du inte bemöta Sakine igen på den färskaste tråden?