2007-08-29

Vilks teckningar...historien tycks rulla på. Och bli alltmer absurd. På fredag blir det en stor demonstration mot Nerikes Allehanda i Örebro.

DN:s konstkritiker Dan Jönsson skrev bra om cirkusen; Vilks har i själva verket ritat en karikatyr av det hycklande konstetablissemanget. Och "Sekulära muslimer" (bestående av en jeppe) fick förstås för sig att dra in sin väntade publicering (surprise!). Annars har inte så mycket spännande hänt.

I själva sakfrågan: Det är självklart att även religioner/profeter ska få kritiseras och förlöjligas. I en mångkulturellt samhälle accepteras ALLAS (inte bara Allahs) uppfattningar. Lika självklar som religionsfriheten är friheten från religion. Kränks folk av slöjor är det deras problem, och kränks folk av karikatyrer är det deras problem. Svårare än så är det inte.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Helt rätt Sakine!

Mycket bra skrivet/motiverat. Och en stor eloge för ditt mod att publicera kariaktyren. Nu torde ingen längre tveka på att du verkligen är för full yttrande, konst och åsiktstfrihet. Hoppas att du genom detta inspirerar det stora flertalet intellektuella, medmänskliga och framåtsträvande muslimer (och andra) vilka ändå önskar samma sak, men inte "vågar" ge uttryck för detta.

PS. Undrar om flertalet av dina e-post och sms meddelanden kommer att bestå av det mer romantiska slaget den närmaste framtiden?

Helena sa...

Jag gav mig i denna eviga yttrandefrihet(för nästan alla)-diskussionen efter att Mats-Eric Nilsson, tf ansvarig utgivare på SvD, gjort en bra sammanfattning av deras policy angående yttrandefrihet och pressfrihet.

http://sandklef.blogspot.com/2007/08/lars-vilk-konsten-fr-att-provocera-och.html

Fick då en sån tröttsam kommentar att jag inte fortsatte (eller mest för att jag var på semester).

Kolla in om du vill.

Tack för min blogg-omnämning, jag känner mig verkligen hedrad (wow, av Sakine! ha ha)

Jag har träffat Petra några gånger i samband med hennes boksläpp förra året och jag säger dig, det är en kvinna som kan få den största hetroabsolutisten att tvivla!

Ha det bra å hoppas vi ses snart, över lit sprit kanske...

sakine sa...

Johan K, jag tycker inte att det är ett dugg "modigt" att publicera bilden. Men om det har ett symboliskt värde så fine. Då är det bara att ta ställning.

Jag tror faktiskt att rädslan för "aggressiva muslimer" är lite överdriven. Själv har jag som sagt aldrig fått hot från muslimer, däremot har fanatiska kristna reagerat starkt (på en enda text, om lucia).

I vilket fall som helst: jag vill ju att muslimer ska behandlas som vilka andra grupper som helst. Först då är man jämbördig.

Ulf Johansson, chefredaktör på Nerikes Allehanda, argumenterade väl för samma ståndpunkt i morgonsoffan på Svt i morse.

sakine sa...

Helena,

Petra är bra hon. Vi var med i en TV-debatt en gång. Efteråt skulle hon ropa på mig och sa något jättekonstigt (typ "sakåjni"), men det gör inget så länge det sägs med norrländska :)

Bra bloggpost f.ö! Man kan självklart tycka vad man vill om karikatyrer, det finns många riktigt osmakliga. Det är helt upp till publisisten hur han/hon väljer att göra. Bara man inte hamnar i censurfällan och självcensurerar en massa saker på grund av rädsla.

Hoppas Vilks-debatten leder till att fler funderar kring yttrandefrihetsfrågor.

Och självklart borde vi ses snart, det var trevligt senast!

Grue sa...

Vänsterns reaktion på detta är skrämmande "man ska inte förödmjuja", bla bla. Som alltid är yttrandefriheten ett underordnat värde hos SAP. "Man får tycka vad man vill så länge man inte avviker från partilinjen", eller hur var det nu.

Lennart Nilsson sa...

Man kan välja att inte publicera något för att det är lågt, plumpt och osmakligt, man kan välja att inte publicera något för att det sårar och förnedrar enskilda eller grupper, men man det får aldrig gå så långt att man väljer att inte publicera något pga. rädsla. Om någon hotar med våld för att man inte ska publicera något, då har alla en skyldighet att publicera det.

Tobias Struck sa...

Sakine. Det är många som har publicerat denna bild. Hoten riktas främst mot den som har pekats ut av mullor och andra religiösa ledare i den muslimska världen. Det kallas hierarkisk diciplin. Utan sådan hierarkisk diciplin, så kan inte en rörelse vinna mark. Fotfolket reagerar mot den som ledarna har pekat ut. Men den som får hårda ord eller en fatva över sig lever ingalunda säkert, bara för att personen är europeisk icke-muslim. Det har vi många exempel på, som Theo van Gogh.

Farligast lever dock en "avfälling", alltså en muslim som går ut offentligt och avsäger sig sin tro. I Iran döms detta till döden, precis som hädande, dvs. tal om att Gud inte finns, är löjlig etc.

Senast sedda iranska film: Rött guld (Folkets bio). Betyg: 4 av 5.

Publicerar nedan en bild av M i Harry Potters osynlighetskåpa.


Där ser du.

Anonym sa...

Sakine,

Jag tycker personligen att de där bilderna är enormt töntiga och blir inte påverkad av dem men däremot så kan jag förstå folk som känner sig kränkta eftersom det trots allt finns folk inkl. världens kristna, buddhister, hinduer osv som lever med sin tro varje dag .

...och det här förstår man egentligen bättre när man ser folk ligga på dödsbädden (har tidigare i "min ungdom" sommarjobbat på sjukhus vid flera tillfällen) och gärna vill ha en präst/imam/ samt Bibeln/koranen/och andra heliga böcker bredvid sig.

Om du besöker onkologen på ngt sjukhus så kommer du att inse att både nära anhöriga och den döende patienten fäster stor vikt vid sin tro och vill helst av allt inte se ngn annan kränka hans/hennes trosuppfattning...och detta egentligen oavsett vilken religion det är

Tobias Struck sa...

Min dikt om döden

Bortom bitterhet,
bortom fåfänga,
bortom längtan, hopp och förtvivlan:
Ett andetag följt av ännu ett, därefter ett ingenting
som släpper ljus mot himlen.

Anonym sa...

Härligt TS!

Tjusiga rader!

Nu behöver jag inte längre frukta vad som slutligen (förmodligen) även väntar mig en mindre vacker dag.

Tobias Struck sa...

JK. Jag tror på reinkarnation. Men den måste ha en sorgligt taskig fantasi som håller fast vid Abrahams tradition efter att kroppen har släppt och jaget breder ut sig i hela Kosmos med själens uppmärksamhet flygande likt en fågel mellan tinnar och torn i astralvärlden under tillståndet mellan död och ny födelse.

Anonym sa...

TS!

Underbart att återigen få se dina rader online!

Fåglarna flyttar nu i dagarna, ja. Jag såg en hel "arme" från grannens balkong igår. Önskar att jag vore lika fri som dem. Det kommer nog, eller vad tror du?

Har ni fått höst i Falkenberg ännu?

Tobias Struck sa...

JK. Jodå, herr Höst är här. Och nu är min bredbandsuppkoppling klar! Så nu är det full fart igen.

Anonym sa...

TS!

Bra, då kör vi hårt igen, ok?

Ngt nytt från Kid, Catalina eller Tibor?

Anonym sa...

Vadå Muhammed, det är ju en bild på min morfar efter badet. Det ser ju vem som helst!

Ge fan i min morfar!! Morrr.......

Anonym sa...

Hur reagerade Kurderna i Diyarbakir i östra Turkiet på Vilks "konst" som profeten Mohammed som rondellhund, jo det var stora protester:

http://youtube.com/watch?v=NhEdtNA87Yc