2007-08-30

Tryckfrihetens dag

Riksdagsledamöter vill begränsa tryckfriheten.

Hyckleri, skriver Expressen efter sin undersökning (dagligen har en riksdagsledamot intervjuats i tidningen).

För exakt ett år sedan publicerades min krönika "Pippi kränker kanske Atatürk" i Stockholm City, som ledde till en hel cirkus med bland annat en anmälan mot mig. Ärendet lades naturligtvis ner, kritik mot en stat är inte detsamma som "hets mot folkgrupp". Men med våra folkvalda och deras (bristande) känsla för tryck- och yttrandefrihet vet man aldrig hur det slutar.

Nu är Vilks teckningar på tapeten. I vanlig ordning duckar makthavare. Tryckfrihet? Mjaa...det är väl bara något vi säger?

16 kommentarer:

Grue sa...

Nåja. Det som är viktigt är att man får framföra sin åsikt i politiska frågor, inte att man får plåta kändisar i diverse pinsamma situationer. Det är intressant att pressen, som är så förbannat indignerad över kameror och liknande "kränkningar av den personliga integriteten" likväl inte har några som helst problem att själva göra exakt samma sak. DET är hyckleri.

Vad som är ännu mer hycklande är att Expressen talar vitt och brett om yttrandefrihet men när man skriver Sd-positiva saker på kommentarssidorna så censureras man fritt. Yttrandefrihet...det är väl bara något vi säger.

Vidare anser jag att Petersons förslag i hans bok är mycket bra. Det är inte rimligt att pressen ska ha starkare skydd än vanliga medborgare och enda anledningen till att det är så är att pressen har en speciell maktställning. Vidare går hela grejen med teknikberoende grundlagar emot idén med grundlagar, som ska vara enkla och ideologiska och nåt man testar vanliga lagar mot.

Läs Petersons o co:s "Medierna och yttrandefriheten." Rätt torr bitvis men det finns en del intressant i den.

sakine sa...

Grue, intressant - tack för tips. Men VAD är det som censureras på Expressen?

Vore kul om du gav något exempel. Jag får snarare uppfattningen att det är väldigt högt i tak i kommentarsfälten.

Grue sa...

Jag har inte sparat alla mina censurerade inlägg. Men generellt, invandringskritiska inlägg. Hade bl a en diskussion om invandringen och begreppet kultur igår där jag hävdade att invandrare var väldigt överrepresenterade i brottsstatistiken, i kommentarerna i debatten om "Musse". Vidare menade jag att det inte alls berodde på videovåldet eller utanförsskapet eller några andra dumheter. Det fick man tydligen inte skriva. Men det finns massor av andra inlägg som inte kommit igenom, och det är så där hela tiden för oss invandringskritiska.

Grue sa...

Fanns förresten en kille som t o m hade en blogg förut som hette "mina censurerade inlägg på expressen.se". Nog censureras det friskt alltid.

HertzaHaeon sa...

Yttrandefrihet handlar om att inte staten ska få hindra någon att uttrycka sig fritt, inte att en privat webbsajt måste släppa igenom allt som folk skriver där.

Men som förespråkare av tryckfrihet är det dumt att vara selektiv. Aftonbladets hyckleri når nästan samma låga nivå som deras journalism. Kan vi inte bara sluta köpa blaskan istället för att försöka försköna skiten lite med lagar?

Lennart Nilsson sa...

Det som slår en när man läser kommentarerna är att en hel del (moderater antar jag) skjute in sig på Janne Josefssons valstugereportage i förra valet, som ju i mitt tycke var ett lysande exempel på god jornalistik. Det verkar som en del politiker tycker att det viktigaste att skydda är deras möjlighet att ha en åsikt privat och en offentligt (som ju också undersökningen i sig visar).
Offentliga personer är offentliga därför att de valt att vara offentliga, var sig det gäller politiker (som är beroende av demokratin), sportstjärnor (som inte skulle tjäna en spänn utan mediauppmärksamheten) eller alla b-kändisar där uppmärksamheten är belöning nog, som jagar fotografer mer än de blir jagade av dem. Dessutom om man förbjuder något så blir det bara mer attraktivt...

Anonym sa...

Något måste du ha klart för dig Sakine,

Protesterna mot din ganska groteska föreställning att "Ataturk skulle vara mot Pippi" var för att du faktiskt hade skrivit en urusel och vinklad krönika med felaktiga uppgifter, så pass att många faktiskt tyckte var nog.

Nog kan man få skriva urusla krönikor som gör folk ursinnig, men då skall man kunna tåla kritiken och ta till sig något av detta. Det är liksom en del av yttrandefriheten.

Det är naturligtvis mycket beklagligt att du fick även diverse hot om jag har förstått det rätt. Men då vill jag påminna dig om att även hot mot mig i just detta blogg förekom utan att du agerade.

De som censurerade dig var dina sk. medarbetare och ingen annan.

Det är också besynnerligt att du inte tagit upp det där med Pippi böckerna och vad som egentligen hade hänt med de. De lär vara framme nu när diverse tullpapper hade ifyllts så som de borde ha gjorts.

Att kränka, vränga och ljuga är inte en självklar rättighet- särskilt om du kräver dina meningsmotståndare att bara hålla käften.

sakine sa...

Denge, självklart ska alla få kritisera mina åsikter!

Jag står för allt i texten.

Du tycker uppenbarligen att proportionerna (hundratals som ringer ner en liten gratistidning, spridda lögner till turkiska medier) var lagom. Det gör inte jag - och det var sorgligt att se att det finns så många antidemokrater bland svensk-turkar.

Anonym sa...

Sakine,

Att få ringa och uttrycka sig är en demokratiskt rättighet.

Däremot att ljuga och förvränga är något som är brottsligt, ffa i demokratier.

De som valde att censurera dig, var dina arbetsgivare och vänner som till och med och å dina vägnar bad om ursäkt.

Du är naturligtvis fri att stå för vilken fånig åsikt du vill. Ganska likt en struts faktiskt :)

Anonym sa...

"Du tycker uppenbarligen att proportionerna (hundratals som ringer ner en liten gratistidning, spridda lögner till turkiska medier) var lagom. Det gör inte jag - och det var sorgligt att se att det finns så många antidemokrater bland svensk-turkar."

Turkiska medier agerade som du, manipulerade och ljög. Nu vet du hur det känns...

Skriver du att turkar är nazister så ringer hundratals människor, kryddar du med fördomar och lögner så blir ännu fler arga. Det är en demokratisk rätt och reagera på det sättet. Demokrati innebär inte att du ska kunna skriva vilka lögner som helst medan de som "anklagas" ska bara sitta tyst och lyssna på.

Det är många som ställt dig frågor här, utan att du har kunnat svara. Du kan stå hur mycket du vill för dina åsikter, men du verkar inte kunna försvara dessa. Därför kallar du automatisk alla turkar som inte håller med dig för "fascister", "ultra-nationalister", "anti-demokrater" etc. Patetisk...

För övrigt så vad det inte turk-svenskar som cencurerade dig. Det var tidningen som säkert ansåg att texten var turkofobisk...

Micro

sakine sa...

Att kalla modifierad historia - den "turkiska tolkningen" - för "sanningar" är korkat. Det är en förljugen historia i syfte att upprätthålla en förljugen nationalism. Jag hoppas att ni försöker öppna er lite mot omvärlden, ni bor ändå i en demokrati.

Apropå vetenskap och sanningar:
Vänd er till David Gaunt om "myterna" om folkmordet!

Anonym sa...

Den sanna historien om Pippi böckerna finns att läsa i Svd vilket Sakine medvetet håller tyst om för att dölja sina lögner.

Enligt tidningen och Svenska Ambassaden i Turkiet gick Komar (kurdförening i Sverige) flera månader innan ens böckerna hade blivit skickade till Turkiet om falska uppgifter om att böckerna inte har blivit insläppta i Turkiet...allt detta för att skapa opinion på falska grunder om Turkiet och Turkar vilket Svenska Aambassaden i Turkiet starkt föredömer.

Böckerna hade inte blivit insläppta eftersom de saknade tulldeklaration. Lagar och förordningar som finns i Sverige och i Turkiet gäller även kurder inkl. Sakine.

Läs gärna följande artikel: http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_15409383.asp

Anonym sa...

Sakine

Apropå vetenskap och sanningar:
Vänd er snarare till FN och EU (brottsmålsdomstolen=ICC)om "myterna" om folkmordet! Dessa är de enda legitima instanserna som kan döma et land för folkmord eller inte och i Turkiets fal har bägge instanser kommit fram till att det var ottomanska rikets befrielsekrig inom sitt eget territorium där 5 miljoner Ottomaner förlorade sina liv pga Armeniers konspiration med invaderande krigsmakter som Frankrike och Ryssland i förhopningen om att ha regionen kring det heliga berget Ararat för sig själva.

Se gärna följande länkar

Armeniska statsvapnet med Ararat i mitten sammat skeppet högst upp på bergstoppen...det heliga berget Ararat ligger i östra Turkiet:

http://www.armenica.org/armenia/se/gerb.html

www.tallarmeniantale.com

http://www.ermenisorunu.gen.tr/english/intro/index.html

Anonym sa...

"Att kalla modifierad historia - den "turkiska tolkningen" - för "sanningar" är korkat."

Det är lika korkat att hänvisa till David Gaunt som är finansierad av Assyriska Riksförbundet. Hans arbete är i bästa fall ett partsinlaga i debatten.


"Jag hoppas att ni försöker öppna er lite mot omvärlden, ni bor ändå i en demokrati. "

Du kan vända dig till Justin McCharty, Stanford Shaw, Halil Inalcik, Bernard Lewis mfl som är ansedda historiker om Ottomanska Riket.

Samtliga namn som jag har gett har gett ut böcker i ansedda Universitet i Väst.

Micro

Anonym sa...

David Gaunt är en forskare som är övertygad om att det som hände assyrier 1915 var ett folkmord. Han får naturligtvis ha denna åsikt och försvara det med de bevis han har, helst i diskussion tillsammans med sina kollegor av motsatt åsikt för att sedan klarlägga för oss alla vad det var som hände. Det är inte bara det David Gaunt som bestämmer vad det var som hände. Det finns faktiskt en diskussion som du mörklägger.
Att du finner David Gaunts påståenden mera sannolikt innebär inte att alla som tycker att han är tillkrysstad, onyanserad och subventionerad blir direkt "fascister", "ultra turk nationalister", "folkmordsförnekare" osv osv. Du som tom hade förståelse över den föreslagna förbudet i Frankrike för att straffa de som inte trodde på det där med Armeniska folkmordet är närmare en fascist än någon annan av dina motdebattanter här.

Åter till ditt patetiska krönika om "Pippi och Ataturk"... Ja, du måste naturligtvis stå bakom den :) Tänk om du skulle backa, vad har du då kvar ? ... annat än patetiska dig själv och din värld uppbyggd på förvrängningar.

Även om du självklart förstår att det hela var helt och hållet avsändande förlagets fel, även om du självklart borde känna till att Ataturk inte har haft något med händelserna i östra Turkiet 1915 ( Fräga Gaunt) så hävdade du allt detta och mera därtill i din krönika. Stå för de du och fortsätt. Du ger oss ypperliga tillfällen att rätta till det hela... Om du naturligtvis inte censureras av dina egna kollegor dvs.

Anonym sa...

Hur reagerade Kurderna i Diyarbakir i östra Turkiet på Vilks "konst" som profeten Mohammed som rondellhund, jo det var stora protester:

http://youtube.com/watch?v=NhEdtNA87Yc