2007-08-02

Greider, Glenn och i morgon kl 9.20

Göran Greider skriver på DN Kultur; "...sverigedemokraterna - sakpolitiskt ett högerparti där företagarintressen går före allt annat..."
Som liberal kan man ju bara skratta. Samtidigt kan man fråga sig om vänstermänniskor verkligen tror att Sd är ett ekonomiskt högerparti? På riktigt alltså.

Om Glenn och HBT-rörelsen skrev jag i dag. Glömmer ofta att länka och Expressens hemsida har kråglat lite.

Sist men inte minst: Glo på Tv4 (Stockholm) kl 9.20 i morgon. Jag ska - hör och häpna - vara med i en nöjespanel.

12 kommentarer:

Sven Holmström sa...

Saken är väl den att SD är ganska splittrad i ekonomiska frågor. Åtminstone i ungdomsförbunde finns det ju en del som har ägnat energi åt att propagera för frihandel.

Jag ränker särskilt på Martin Kinnunen. Han verkar vara riktigt slipad. Om han är representativ för den generation som tar över efter den nuvarande ledningen så är jag rädd att SD slutar att framstå som idioter så fort de uttalar sig i media.

Fast jag tror å andra sidan inte alls att han är särskilt representativ.

Wille sa...

Angående krönikan: Man kan ju fråga sig hur toleranta RFSL och HBT-rörelsen är, när de ser troll och homofobi i allt..

Påminner mig inte så lite om när jag gick på högstadiet, och en kille av libanesiskt ursprung blev helt hysterisk och kallade mig "rasist" när jag smällt till honom på käften.
I självförsvar efter att han gått loss på mig med en bandyklubba för att jag gjort mål på hans lag och han inte gillade att förlora..

Anonym sa...

Saki och co!

Om SD är ett "ekonomiskt högerparti"? Tja, mig veterligen talar de (bortsett från nysvenskarna förstås) främst om pensionärsfrågan. Det är pensionärerna som nästan alltid står i fokus då skuggbudget etc skall tas fram. Vilket vi "alla" känner till så vill ju vänsterfolk finansera hela den offentliga sektorn genom skattesedeln. Men varifrån medlen skall tas brukar vanligtvis inte preciseras ngt närmare. Jag gissar att starka privata näringsgrenar kan vara en viktig pusselbit i spelet. Om SD gör samma bedömning kan jag tyvärr inte svara på, men det vore roligt att veta. Om de verkligen vill värna om pensionärena så vore ett hett tips att satsa på företagen.

PS. Ohly och Åkesson kan väl slå sina kloka huvuden ihop, det blir nog suprima, tror ni inte?

Anonym sa...

Det är lustigt att vänsterfolk hela tiden skriver om att Sd är ett "högerparti" medan högern skriver att dom är vänster. Det där är bara försök att blanda bort korten eftersom man vet att man är sorgligt svag i den fråga som är Sd:s raison d´être: invandringsfrågan. Där är det Sd som har folket med sig, som flera undersökningar visar. I sann PK-anda fular man sig på miljarder sätt för att hindra rationell debatt i den frågan.

Greiders artikel var väl i övrigt mer än lovligt förvirrad. Direkt korkad människa vars enda kvalitéer är ett stort hårburr och extremistiska åsikter. Det räcker tydligen för att slå igenom i Ankdammen.

Anonym sa...

Här är lite fakta om mångkulturens "välsignelser" förresten - lägre tillväxt, lägre tillit, mer brott, mm, mm. Det är en sorgligt idiotisk idé som det saknas varje form av rationellt argument för. Hade debatten om dessa ämnen varit fri och seriös hade det mångkulturella samhället kastats på samma historiens soptipp som andra stora ideologier som vill förändra samhället i grunden på otroligt ovetenskaplig grund som t ex kommunismen.

Anonym sa...

när jimmie åkesson debatterade med erik ullenhag sa han att alliansen hade genomfört många av de reformer som sverigedemokraterna önskat sig.
andra högt uppsatta företrädare för sp har öppet erkänt att de röstat på folkpartiet för att deras hjärtefrågor ska få plats i riksdagen. i valet 2002 har jag för mig att någon/några inom sd uppmanade folk att rösta på folkpartiet.

Anonym sa...

> Samtidigt kan man fråga sig om
> vänstermänniskor verkligen tror
> att Sd är ett ekonomiskt
> högerparti? På riktigt alltså.

Nej det tror jag knapast. Generellt sätt används ord som höger och marknad i betydelsen "dåligt". Vänstern har varit mycket framgångsrik när det gäller att skapa ords värdeladdning. Greidner är naturligtvis inte så korkad att han tror att SD är ett "högerparti där företagarintressen går före allt annat" utan detta är en del av en distansering. När Våran Måna depatterade Åkesson Tyckte jag mig också se att målet inte var att vinna debatten utan att kladda ihop SD med sina motståndare.

Detta är ganska viktigt för sossarna. S och SD konkurerar i hög grad om sama väljare och SD har taktiskt nog plankat sossarnas politik i alla områden de inte begriper sig på vilket är de flesta. Immigrationsretoriken skiljer sig dramatiskt men den grundläggande synen på immigration som en dyrbar allmosa som skall begränsas och regleras för att hindra social turism har de gemensamt. Här finns en väsenskillnad mot Alliansen.

Andra trevliga nyspråk är att marknadshyror betyder *dyrt* istället för alltäckande utbud. Detta även när en myndighet, som till exempel uppsala länstyrelse, är förbjuden att byta hyresvärd. Biltullarna har blivit en marknadslösning till och med borgerlig vokabulär trots att en marknadslösning knapast kan finnas utan en marknad. Det finns massor av exempel. Marknadsfolk kallar det visst för framing när man medvetet förändrar ords betydelse, värdeladdning och associationsbild.

Anonym sa...

"När Våran Måna depatterade Åkesson..."

Jag måste ha missat den delen av debatten, när hände det? Låter spektakulärt.

I alla fall, när Sd ska utpekas som högerparti hänvisas det allt som oftast till att de vill ta bort diverse lagar på arbetsmarknaden. Samtidigt som de inte ville ha en sänkning av arbetslöshetsersättningen. Det är mer av en flexicurity-modell, som inte är helt enkel att peta in på en höger/vänster-skala.

Snarare är det så att de hämtar förslag som tilltalar både de till höger och vänster, det finns inget givna åsikter mer än i invandringsfrågan.

sakine sa...

"Låter spektakulärt."

He he he...

Dennis, helt riktigt. Och de vill att Sverige ska bli "själlvförsörjande" samt att svenska bolag inte ska "säljas ut" (mins hur sd:are havererade kring försäljningen av Volvoaktier - å andra sidan gjorde nästan alla det).

Jag skrev nyss ut deras principprogram och handlingprogram. Hej å hå...

Anonym sa...

"När Våran Måna depatterade Åkesson..."


Kan detta uttryck vara kongruent med defenestrering? Ett försök att avvänja Åkesson?

Jag har aldrig kunnat stava.

Anonym sa...

Jag tycker faktiskt att deras handlings- och principprogram är bra - jag blev överraskad hur bra och floskelfritt (i jämförelse med andra partiers) det var. Det höjde min respekt för Sd markant - tidigare, innan jag läste det och började toksurfa hade jag nog gått på mediabilden en smula. Vad var det du tyckte var dåligt?

sakine sa...

Grue, ej läst ännu! Återkommer med kommentarer.