2007-08-08

Sveriges pinsammaste studentrepresentanter

Tänkte blogga om tomtarna på DN debatt, men varför uppfinna hjulet? Bra inlägg även här.

11 kommentarer:

Hellström sa...

Ja, herre min skapare!

Nu vet jag inte riktigt hur situationen ser ut i just Stockholm men i Lund ska det i alla fall inte vara några problem att klara sig på det studiemedel som delas ut, och om man dessutom ser till att jobba lite på sommaren så har man till och med råd till extra öl (utöver den del av studiemedlet som en stor del studenter redan spenderar på dessa nöjen).

Jonas Barkå sa...

Inga problem i Linköping heller. Om det nu är det i Stockholm så får de som väljer att studera där skylla sig själva.

sakine sa...

Jonas, jag var nära att söka en kvällskurs där men valde i stället att söka en annan kurs på Södertörn (som förvisso också är en röd skola, men färgen är långt från lika klibbig).

Det kan inte vara en smart strategi för Petter & kompisar att haverera i media. Även om det är (för läsarna) underhållande.

Anonym sa...

en liberal uppvisning i ad hominem. tänk om ni kunde attackera argumenten i stället för personerna. ni är enbart trötta, kalla och dåligt pålästa.

TOMMY RYDFELDT sa...

När jag läser en artikel vill jag alltid veta vem som står bakom den. Tidningar brukar ju skriva ut att XX är ordförande i XX och representerar XX. Det gjorde inte DN och enkelt kollade jag via nätet vilka dessa för mig okända personer var.

Och deras uttalanden m.m. var inte svåra att hitta.

Jag sätter alltid partibeteckning eller annat bakom mitt namn så den som läser mina artiklar vet var jag står. En slags varudeklaration.

Varför gjorde inte de tre detta? Medvetet? Eller varför gjorde inte DN det?

Börjar undra eftersom man tydligen är djupt upprörda över att få beteckningen vänster. Skäms? Och Esbati tycker jag är förvirrad. Rätt komiskt.

Håller helt med din sista mening i kommentaren:

"Det kan inte vara en smart strategi för Petter & kompisar att haverera i media. Även om det är (för läsarna) underhållande"

Bra blogg förresten. Hoppas du inte har något emot att jag länkar till dig.

Hellström sa...

kucku: Det stora problemet med artikeln är väl att det inte är något problem. Argumenten om att studenter inte skulle ha råd att studera är skitsnack. Visst, du kan inte roa dig jämt, men det kan ingen i verkliga livet. Så enkelt är det.

sakine sa...

Rydfeldt, självklart kan du länka (jag jag lär göra detsamma när jag uppdaterar min länklista). Instämmer i det du skriver, det börjar bli vanligt med "bloggare", "studentrepresentanter" och "medborgarjournalister" som gärna 'låter bli' att avslöja politisk koppling.

Hellström, exakt. 95 % av alla studenter vet ju att det är så. De andra procenten vet det också, men vill ändå tjata till sig mer pengar.

Anonym sa...

ni borde plugga matte.
lägg ihop utgifter för hyra, mat, hygien, kurslitteratur och internet.
alla får inte csn att räcka till.
vilket flera undersökningar visar. om jag inte minns fel hänvisade studenterna till några av dess undersökningar.
en annan grej är att det INTE finns extrajobb för alla. för mig tog det ett år innan jag lyckades få ett extrajobb. och jag hade en jävla tur!
so what, om studenter vill ha mer pengar? de tillhör en ekonomisk grupp, ska de bara sitta och vara nöjda och fogliga och hålla käften?
era attityder påminner om bobbys adoptivsmorsas.

Anonym sa...

Bra att du förföljer dessa grupper, dom kommer alldeles för billigt undan. 10 % röstar i kårvalen, det är ett skämt att det inte påtalas av media. Gör en opinionsundersökning om vad studenterna faktiskt tycker om förslaget istället?

Det enda som är synd är att allt kommer på slutet. JAg skulle vilja se fler stipendier under hela studietiden. Dessa bör naturligtvis endast delas ut till duktiga studenter, men man kan också tänka sig högre stipendier för studenter med dålig ekonomi eller med föräldrar med dålig ekonomi (om dom inte är duktiga ska dom dock inte få nåt förutom CSN, förstås). Så är det i många andra länder. Studenterna måste gå från att vara ett bidragsproleteriat till att kunna påverka sin egen situation mer konkret.

Förutom att det är sunt för både samhället och dom själva kommer det som en välkommen bouns göra dom mer benägna att rösta borgerligt. Studenterna är allt sedan den stora ökningen av medel- och i viss mån arbetarklasstudenter "strukturella socialister" - nåt som bäddade för -68. Att ha lite pengar, ingen möjlighet att få mer pengar genom hårdare jobb, och att umgås med andra i samma situation dagarna i ända, plus att ens ekonomiska band till föräldrarna (som är rikare) skärs av gör att studenterna blir mycket benägna att rösta socialistiskt. Övervikten för vänsterblocket var 11 % i valet 2006 enligt VALU:

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=56752

sakine sa...

Grue, intressant! Håller med om att få ifrågasätter detta oändliga gnällande från "studentrepresentanter".

De vill ju anpassa omvärlden efter eget tycke, inte utifrån dem de påstår sig representera.

Mest osmakligt är Petters lilla grupp "osäkrade studenter" som kallar vanliga arbeten för "skitjobb" (te x lagerarbeten). Sällan ser man klassförakt/förakt mot arbete så tydligt.

Joel S sa...

Jag måste gå emot den allmänna tonen här, själv har jag ett helvete med att få studiemedlet att räcka, första månaden efter sommaren får man visserligen lite mer pengar än resten av terminen, men det rör sig fortfarande om kurslitteratur för mellan 1000 och 1500 kr per delkurs, sedan SL-månadskort för 650 kr (som de gärna hade fått sätta studentrabatt på istället för ett terminskort som blir en såpass dyr engångskostnad att ingen har så mycket pengar på en gång ändå), kåravgift på ett par hundra och en filmavgift på 400 kr för kursen. Redan nu har vi passerat de 3200 kr man får i det första bidraget för terminen. I de enstaka fall det blir något över får min mor hälften då inte heller hon har mycket pengar kvar av lönen efter hyra och räkningar. Jag vågar inte ens tänka på hur det hade sett ut om jag hade haft egen bostad. Lån från csn är det inte tal om eftersom jag, likt många andra i förorten knappast kan hoppas på ett jobb direkt efter avklarade studier. Vi som inte har ärvt en plats i familjeföretaget eller bor granne med någon VD har jävligt svårt att klara oss på det nuvarande studiestödet, och jag vet med säkerhet om att jag inte är ensam, lika säkert som jag vet att det finns många som på ett eller annat sätt lyckas klara sig.