2007-08-20

Ledare om sd

Jäklar vilken debattråd. På frågan om sd kommer in i riksdagen svarar de flesta ja.

Egentligen är det viktigaste inte om de kommer in eller ej, det viktigaste är att bekämpa deras unkna åsikter.

30 kommentarer:

Anonym sa...

Jag undrar varför ingen tar debatten med sd om alla andra frågor förutom invandringsfrågorna, då kommer många inse hur tomma de är. Man kommer inse att det inte finns någon seriös eller hållbar politik i det partiet.

Anonym sa...

Vad är alternativet då, för alla dessa svenskar som känner att ingen lyssnar på dem medans deras land förvandlas till något oigenkännbart framför deras ögon? Politikerna, som ofta är för invandringen, bor sällan själva i dessa förorter, hyckleri och dubbelmoral!

Ni som är så allvetande och kunniga - vad göra istället för att rösta på SD?

Jag tycker det snarare är konstigt att SD inte fått mer röster tidigare. Sverige är sist i hela Europa med ett sådant här parti. Som vanligt är svenskarna dumsnälla intill dåraktiga.

Att ta in alltför mycket folk från kulturer med synsätt som är mer eller mindre inkompatibla med en modern, västerländsk kultur, som Sverige faktiskt är, är vansinne. Förut kom många valloner, tyskar, fransmän - från snarliknande europeiska länder och kulturer. Det är en ganska stor skillnad.

Sen ligger en del av felet hos Sverige självt då vi gick från att invandrarna skulle assmimileras till att integreras, det var då det hela började att gå käpprätt åt...

Anonym sa...

tommy:

Jag undrar varför ingen tar debatten med sd om alla andra frågor förutom invandringsfrågorna, då kommer många inse hur tomma de är. Man kommer inse att det inte finns någon seriös eller hållbar politik i det partiet.

Det spelar nog ingen större roll hur 'tomma' de än framstår, i Skåne är SD mer än ett s k främlingsfientligt parti, det är mycket mer en reaktion mot stockholmsfixerad makt-media o kulturetablissemang.

Och vad skulle förresten motargumenten vara? Vad gäller 'hållbar politik' har väl inget av de sju brödrapartierna visat sig på styva linan ...och nu har dessutom Mona S nyligen utlovat 15 nya miljarder att plöja ner i de svarta hålen i förortsghettona, var finns det 'seriösa' i detta utspel? och var ska dessa slantar tas ifrån?

Anonym sa...

Samer: "Att ta in alltför mycket folk från kulturer med synsätt som är mer eller mindre inkompatibla med en modern, västerländsk kultur, som Sverige faktiskt är, är vansinne."

Jag förmodar att du kan argumentera för att den åsikten är kompatibel med en modern, västerländsk kultur. Lycka till.

Jon Millarp sa...

Om många flyktingar och invandrare kommer som inte är väldigt högutbildade och färdiga för extremt kvalificerade arbeten kommer till Sverige, så innebär det en ökad priskonkurrens på arbete. Med en friare arbetsmarknad leder det till sänkning av lönerna. Vid en mer reglerad till arbetslöshet. Jag tror att Sd faktiskt delvis kan ses som representant för svensk underklass och svenskar i utanförskap.

Det enda som långsiktigt kan undergräva den ideologi Sd står för tror jag är:

1) ökad arbetskraftsinvandring och friare invandring generellt

2) successiv liberalisering och privatisering av arbetsmarknad och socialförsäkringssystemet

Grue sa...

Jon/ Mer invandring skulle bara leda till ännu mer motsättningar. Bombarna i England senast var ju arbetskraftinvandrare (läkare!) från Irak, t ex.

Det är liberala önskedrömmar att allt löser sig bara man luckrar upp arbetsrätten och får folk i arbete. Det där är bra saker iofs men det kommer inte att lösa integrationsproblemen. Det är t ex en stor myt att allt är så sabla bra i liberalernas favorit multikultiland England - dom har till skillnad från oss bl a haft ett flertal kravaller.

Det ENDA sättet att om inte lösa så iaf förbättra situationen är genom att stoppa tillflödet. Andra generationens invandrare funkar oftast bättre, så tiden talar för integrationen. Problemet är att vi tagit in FÖR MÅNGA FÖR SNABBT. Det är vad folk i allmänhet inser, men vad arroganta och folkföraktande politiker och journalister vägrar att inse.

En sista grej: folk röstar inte på Sd för att invandrarna "tar våra jobb" eller några såna dumheter. Det är kriminaliteten och andra sociala problem folk är förbannade på, inte diverse ekonomiska problem.

Anonym sa...

Till samtliga!

Egentligen tror jag (i varje fall teoretiskt) att det torde vara relativt simpelt att hindra/bromsa SD:s fortsatta framfart. Vi har ju faktiskt en hyfsad bild av vilka grupper som främst attraheras av SD:s politik. Dessa är framförallt: arbetslösa, "lågutbilade" och sjukpensionerade. En förkrossande majoritet är dessutom manspersoner. Varför inte satsa extra mycket på just dessa individkategorier? Nystartsjobben är ett recept som onekligen verkar fungera tillfredställande. Varför inte utveckla detta/dessa ytterliggare så att ännu fler kan få ta del av dem? Det vet finns säkerligen betydligt mer man kan göra för dessa grupper. Men man måste vara innovativ och pragmatisk för lyckas.

Poängen med resonemanget är i varje fall att försöka "täppa" till dessa (farliga) hål vilka annars riskerar att växa ytterliggare och bli ännu djupare. Med ännu fler arbetslösa, sjukpensionerade och "mindre bildade" (vilket kommer att bli följden om inget görs väldigt fort) ökar även SD:s inflytande. Det föreligger i skrivande stund naturligtvis ingen betydande risk att andra på olika sätt "bättre beställda grupper" skulle börja attraheras av SD. Akademiker, kvinnor och ekonomiskt sett välbeställda individer skulle förmodligen endast välja SD om de helt och hållet tappade greppet om sin tillvaro och därmed hamnade i b-laget av medborgare. Detta sker dock ytterst sällan, då framförallt formell utbildningsnivå är en viktig faktor för ens position på samhällsstegen, och därigenom hur nära ruinens brant, dvs i form av arbetslöshet, missbruksproblematik och sjukskrivning man tvingas vandra. Dessa faktorer relaterar/korrelerar dessutom i högsta till varandra, vilket förvärrar saken ytterliggare.

Byggaren sa...

"Det är kriminaliteten och andra sociala problem folk är förbannade på, inte diverse ekonomiska problem."

Håller inte ofta med Grue i hans slutsatser men här måste jag nog tyvärr göra detta. Har själv vuxit upp i en invandrartät Stockholmsförort och måste nog tillstå att det var mycket motsättningar då vilket skapade en hel del rasism.
Jag såg inte heller att man umgicks speciellt mycket över gränserna utanför arbetstid utan man höll sig mest till sina egna landsmän.

Som boende sedan 15 år i innerstan där man slipper mycket av de konfrontationer som man hade då så är det kanske lätt att peka finger åt de mindre vetande i förorten och tro att man är så pass mycket godare/upplyst än dem. Men egentligen så lever man ett betydligt lättare liv och slipper slåss på vägen hem från krogen vilket faktiskt skapar en del aggressioner.

Men: Även med denna erfarenhet så är jag faktiskt för en liberal invandringspolitik men med klara regler. Det bästa man kan göra för att öka acceptansen för invandrare i Sverige är att visa att man inte accepterar buset varken bland svenskar eller invandrare. Det skulle nog mota de flesta rasist-Ollar i grind.

Anonym sa...

Till samtliga!

Jag tror faktiskt att vissa av er är ute och cyklar en smula när ni inte anser/tror att många SD väljare röstar på dessa just på grund av ekonomiska aspekter. Varför annars denna väldigt kraftiga överrepresentation av arbetslösa, sjukskriva och förtidspensionerade?

Jag misstänker att de är rädda för att mista det lilla de ändå har, om invandringen fortsätter i samma eller ännu snabbare takt än idag. Om det snarare var sk "rasmedvetetnhet" som lockade så finns det ju faktiskt betydligt tyngre alternativ, såsom SMR, ND, NRP eller NSF osv.

Förövrigt går det inte att skilja ut ekonomiska aspekter från resten i/av kontexten. Bortsett från att Hagamannen, Helge Fossmo, Tommy Belmonte (fd Zethreaus), Tony Byström (fd Ohlsson), Sara Svensson och resten våra mest ökända busar orsakat ett milt sagt obeskrivbart lidande för offren och dessas anhöriga så kostar/belastar de samtidigt samhället ekonomiskt i den milda grad att våra äldre och unga knappt har möjlighet att erhålla ett halvt paket nudlar om dagen. Dubbelt upp, rätt och slätt!

Grue sa...

Johan/ Är det verkligen så att arbetslösa och sjuka är så överrepresenterade bland Sd-väljare? Det skulle jag vilja se siffror på.

Om det skulle vara den enda förklaringen, varför fick Sd då 23 % i invandrartäta Landskrona men 1 % i invandrarglesa Norrland? Arbetslösheten är ju hög i Norrland!

Johan Hedin sa...

En av de stora anledningarna till att (vissa) folk kommer att rösta på (sd) är nog att de vill se några politiker som är "anti-etablissemang". Dvs samma anledning till att (mp) och (nd) första gången de kom in i riksdagen.

Givetvis kan man "avslöja" sd's okunnighet och inkompetens inom bredare politik, men det kommer ju inte påverka dessa väljare ett smack. De röstar ju ändå på anti-etablissemanget och rakt emot traditionell politisk kompetens.

Däremot kommer de säkert att åka ut lika fort som de kom in när de visar sig tandlösa och menlösa i riksdagen. Precis som skedde med mp och nd (not: mp kom dock tillbaks i bättre skepnad senare).

Tobias Struck sa...

Citat, Samer: "Att ta in alltför mycket folk från kulturer med synsätt som är mer eller mindre inkompatibla med en modern, västerländsk kultur, som Sverige faktiskt är, är vansinne."

Citat, Dennis: "Jag förmodar att du kan argumentera för att den åsikten är kompatibel med en modern, västerländsk kultur. Lycka till."

Prova detta perspektiv: Nationen är att likna vid en klubb med särskilda regler och minsta gemensamma moraliska/kulturella riktmärken, där medlemmarna bör ha rätt att i demokratisk ordning SJÄLVA avgöra vem och hur många från ett visst ursprung som de vill ta in i klubben.

Det perspektivet är åtminstonde förenligt med den liberala nationalismen hos exempelvis den engelske professorn David Miller.

... Och det är en god idé, då grupptrycket gör att en för stor invandring från en efterbliven kultur med etiska riktmärken som kontrasterar mot de västerländska, gör den enskilda inflyttade grupp-medlemmen benägen att stanna i sin sociala utveckling.

Anonym sa...

Själv tycker jag att Sverige ska importera även de resterande kurderna till Sverige. Sedan ska de nysvenskarna/kurderna börja diktera över svenskar om vad som är rätt eller fel.

Anonym sa...

Bäste Grue!

Nej, självfallet är inte alla SD väljare arbetslösa eller sjukpensionerade, även om de onekligen utgör ett betydande antal. Jag nämnde enbart vad jag har läst i diverse tidningar, och hört från vissa statsvetare som tex Sören Holmberg. I fallet Landskrona är det väldigt hög arbetslöshet och dessutom en hög kriminalitet. Kriminaliten begås till stora delar av kosovoalbaner samt romer, detta gynnar självfallet SD. Hur hade det varit om flertalet busar istället hade varit skandinaver? Det är förmodligen en kombination av dessa två faktorer som medfört att SD fått vind i seglen i just Landskrona. I Norrland är antalet nysvenskar lägst i hela landet varför liknande assimileringsproblematik som på vissa andra håll inte uppstått (i varje fall inte ännu).

Byggaren sa...

"Hur hade det varit om flertalet busar istället hade varit skandinaver?"

Nu begås en hel del av buset i förorten av svenskar så så oskyldiga är inte svenskarna heller.

Grue sa...

Well, det stämmer inte:

http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article258156.ece

"Den gängse bilden av Sverigedemokraternas väljare är yngre män utan högre utbildning. Men det stämmer inte, visar ny forskning. I Skåne har partiet goda röstsiffror i alla åldersgrupper upp till 60 år. Bland de medelålders, det vill säga de mellan 40 och 49 år, finns flest Sd-väljare, skriver Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet."

"För att sammanfatta: bilden av Sverigedemokraten som en ung och kanske arg man stämmer inte längre. I Skåne har partiet stöd i alla åldersgrupper, med sjunkande stöd bland dem över 60 år. Det är precis lika rätt att tala om ett parti för medelåldern som ett parti för de yngre. Partiet har starkare stöd bland män, men också en stor skara kvinnliga väljare. Och bland de yngre finns inga skillnader mellan kvinnor och män."

Tobias Struck sa...

JK. Ponera att vi gör en massa fina saker för etniskt svenska förtidspensionerade, arbetslösa etc. Detta skulle inte förändra det faktum att grupptrycket gör kulturellt lika nysvenskar benägna att ty sig till varandra och hämma varandras assimilation, med följden att de förblir i utanförskap och osämja med den svenska majoritetskulturen, som ju ligger till grund för vår lagstiftning (en liten tid till, hoppas vi). Alltså skulle problemen bestå - och även missnöjet med politikerna, således...

Problemen orsakas av att för många från kulturer med annorlunda rättsuppfattningar har kommit hit på för kort tid. Skälet till den förda invandringspolitiken kan du läsa om i Frihetsguidens manifest http://frihetsguiden.blogspot.com

Det rör sig ytterst om de rikastes planer på en global imperialism: Marknadsanpassad, statligt kontrollerad, bankägd underklass och medelklass världen över, från vilka de rikaste kan suga livets blod.

Vem är det så om då? Jag skall säga vem det är synd om. Det är synd om en god fattig på flykt. Tyvärr tar inte Sverige emot så många flyktingar: Bara 7 % av alla som får uppehållstillstånd är flyktingar (migrationsverket.se). Istället tar Sverige in mängder av anhöriga till flyktingar, som bäddar in flyktingarna i det där grupptrycket som jag beskrev. Så hålls nysvenskarna nere på mattan, där de kan tjäna banker, storföretag och staten bäst i form av okvalificerad arbetskraft, tröstkonsumenter, skattebetalare och bidragstagare mutade att välja om systemet.

Sveriges kulturarv och frid, skiter de rikaste i. De bor inte där det smäller.

Anonym sa...

Byggaren!

Jag tror du missade min poäng!

Vad jag menade var vad SD skulle eller inte skulle säga om majoriteten av busarna i Landskrona var nordbor och inte romer och kosovoalbaner. Jag tror för egen del att de inte skulle beröra det överhuvudtaget. Självklart begår även en hel del skandinaver bus, men jag är däremot tveksam till att det finns så många av dessa i de mest ökända förorterna. Landskrona är däremot vad jag förstått en "stor småstad", som inhyser allahande människokategorier.

Byggaren sa...

Johan K: Det är mycket möjligt att jag missade den. Nu vet jag inte hur det är nere i Karlskrona då jag är uppvuxen i Stockholm. Men min erfarenhet är att folk i Stockholms "sämre" förorter inkl. jag själv hade en större våldsbenägenhet oavsett om man är svensk eller invandrare än folk i Stockholms "bättre" förorter. Skillnaden som jag upplevde det var väl främst att invandrarbusar hade en större benägenhet att göra detta i lite större grupper än svenska busar om man bortser från fotbollshuliganerna. Jag vet dock inte hur det är nuförtiden. Saker och ting kan ha förändrats.

Att SD gärna bortser från fakta som inte stödjer deras nationalromantiska syn på världen förvånar mig inte det minsta. De har ju arvet från BSS att förvalta.

Anonym sa...

The builder!

Jag är ochså till största delen uppvuxen utanför Sthlm, närmare bestämt i Jakan (i Järfälla). Mina erfarenheter från detta område är relativt goda. Trots att var femte individ har utländskt påbrå så är kriminaliteten förvånansvärt låg, i varje fall enligt polis och media. Jag tror vidare att du har rätt i att strukturerna i omgivningen snarare än vilka individerna är, är avgörande för vålds och drogbenägenheten. Däremot så tror jag våldet i flera avseenden blivit grövre under de senaste tio åren. Vapen floerar förmodligen numera bland allehanda gruppkategorier, även om vissa grupper/individer är mer överrepresenterade än andra. Fotbollshuliganer, nynazister, vänsterextremister och sk ungdomsgäng i Botkyrka eller Angered mfl "sämre" förorter torde vara mer benägna att beväpna sig än tex du, Struck, Saki eller jag. Jag bedömer ochså att diverse kriminella element snarare attraheras än repelleras av/till varandra.

Anonym sa...

Jo, jag glömde!

Vad gäller att utnyttja/använda brottslighet som ett argument för att vinna opinion på så är min uppfattning att den nationella rörelsen har koncentrerat sig på ett fåtal väldigt grova brottstyper, tex sk hedersmord och gruppvåldtäkter. Dessa är ju tack lov (relativt) ovanliga, men dessvärre är förövarna till en majoritet nysvenskar varför det är ett lönsamt koncept att använda. Detta började ju egentligen i mitten på 1990-talet. Det första exemplet är det numera klassiska "Rissnefallet" där SD med Anders Steen i spetsen bedrev en mkt kraftfull kampanj vilket förmodligen bidrog till att partiet erhöll flera mandat i valet 1998. Även om denna typ av brottslighet är ovanlig så är den ytterst användar i propaganda syfte, inte minst i tider av hög arbetslöshet och/eller i områden med allmänt stora problem. Att då sprida denna till dessa, och även till de "ännu icke drabbade" med budskapet om att "våga generalisera" (myntat och flitigt använt av William L Pierce) har onekligen viss träffsäkerhet.

Det jag skulle vilja se mer av är istället mindre av att "våga generalisering". Att makthavarna, media och vi civila medborgare blev mer reflektiva i den bemärkelsen att inte vi inte ständigt utmålar samtliga individer i en viss grupp eller område som en homogen och i det närmaste genetisk organism. Om inte denna bild förändras radikalt kommer det att bli betydligt enklare för diverse ytterligheter att "övertyga" många av oss att samtliga kurder eller syrianer mfl stöder gruppvåldtäkter och hedersmord. Det blir då inte första ggn svåra tider i kombination med negativ stigmatisering i form av propaganda lett till svåra följder. Rwanda och Tredje riket torde vara de mest kända exemplen men det finns tyvärr ännu fler.

Tobias Struck sa...

JK. De flesta fattar att inte alla ur en viss etnisk grupp hänger sig åt sin kulturs värsta uttryck. Men det finns många sega diskursiva strukturer inom vissa invandrargrupper - i synen på aga, styrning av barns äktenskap och studier, kvinnors ställning etc, som dessvärre är mer utbredda och svåra att komma ur för den enskilda invandraren, just på grund av grupptrycket. Dessa diskurser sätter käppar i hjulet för assimilationen.

Anonym sa...

TS!

Håller med dig. Vi har ju redan diskuterat alternativa lösningar på problematiken. Det gäller nu "bara" att pröva dem i praktiken.

Tobias Struck sa...

JK. Det är ett problem att allt fler kan tänka sig att rösta på SD, som verkar vilja vrida samhället i en oliberal riktning i vissa avseenden (synen på hbt, aborter, repatriering etc.)

Men de effekter av svensk invandringspolitik som gör att allt fler kan tänka sig att rösta på SD, löses inte på något annat sätt än att invandringspolitiken ändras. Det är lönlöst att försöka övertyga etniska svenskar i stora städer och dess förorter att allt är OK. Det är också lönlöst att muta dem med ökade bidrag eller liknande. Deras missnöje kommer att fortfara så länge etablissemanget fortfar att vika sig för marknadens krav på en vidgad underklass och arbetarklass till priset av social trygghet, sammanhållande nationella värderingar och solidaritet mellan nationens medborgare.

Regeringens migrationspolitik är usel: De vill försämra asyl-möjligheterna för flyktingar och ta in mer arbetkraftinvandring. Detta är migrationsminister Tobias Billströms linje!Anhöriginvandringen omtalas som något positivt, medan vi vet att väldigt många farbröder, kusiner och vänner till klanerna kommer hit genom att sätta press på släktingar och sedan stärker patriarkaten inom nysvenska kollektiv.

Sverige ger fler invandrare uppehållstillstånd per år än hela Europa tillsammans. Ändå har vi en så plågsam situation för flyktingar (lång väntan på besked, ovisshet, avvisningar till säker död etc.) - och en så gynnsam situation för etablerandet av patriarkat här. Det är detta som måste ändras!

Men det kommer inte att ändras, så länge folket sitter i etablissemangets knä och håller käft.

Anonym sa...

TS!

Vi får hoppas på FG. Om folket vill ha en kontrat mot etablissemanget kan de väl välja FG i stället före SD. Dessutom med garanterat gott samvete.

Tobias Struck sa...

JK. Helt rätt. Frihetsguiden är den bästa huvudkudden.

Anonym sa...

Johan K

Vi har ju faktiskt en hyfsad bild av vilka grupper som främst attraheras av SD:s politik.

Har vi?

Dessa är framförallt: arbetslösa, "lågutbilade" och sjukpensionerade

Hehehe, har du läst detta i expressen eller aftonbladet?

Anonym sa...

RL!

Läs nga rader upp!

Dvs: "Bäste Grue"

Men det finns förmodligen ännu fler kategorier av "förvirrade nötter" vilka är beredda att göra detta.

Håller för tillfället på med att svepa lite "nyttigheter från gröna skylten", hinner tyvärr inte jaga nga precisa länkar eller övriga bevis för vilka dessa busar är.

Grue sa...

Även Sifo visar att Sd:s väljare inte ligger i andra inkomstskikt än andra. Det är helt enkelt en myt att Sd:s väljare skulle vara i speciellt mycket "utanförsskap". Skriver om det på bloggen också.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article645906.ab

Anonym sa...

Ur artikeln:

’Ett exempel på sverigedemokratisk förvirring är när Jimmie Åkesson friskt varierar siffran för ”invandringens kostnader”. I fjol sa han att kostnaderna uppgick till 100 miljarder kronor om året (13/6-06 SVT 24), i år säger han 30-40 miljarder (12/4-07, TV8). Orsaken är att sd blandar olika uträkningar; de hänvisar i ena sekunden till seriösa ekonomer, i den andra till oseriösa, som har räknat på ett groteskt ohederligt sätt – vilket sd mycket väl känner till – i syfte att överdriva kostnaderna. På så vis framstår det som om sd hänvisar till seriösa källor, samtidigt som de kan slänga ur sig osakliga siffror. Sådant gör det svårt att ta dem på allvar.’

Man kan ju undra hur pass seriösa och hederliga Expressen är som inte kollar upp siffrorna själva.