2007-08-30

Heja Mana

Vänstertidningen Mana tänker publicera rondelhundarna.

"För att uppmärksamma tryckfrihetens dag, kungör vi på Mana-Antirasistisk tidskrift nu att vi i kommande nummer av tidskriften kommer att publicera konstnären Lars Vilks Muhammedbilder.

Vi väljer att publicera bilderna dels för att försvara yttrandefriheten, dels för att debatten runt dem blivit rasistisk och stereotypisk. Protesterna mot bilder av Muhammed, har kommit att förvandlas till ammunition åt den intoleranta högern.

Vi menar att det inte är bilderna i sig som kränker muslimer, utan det är den förmodade reaktionen hos muslimer – som i sig återger svenska samhällets föreställning av muslimer – som är kränkande och djupt rasistisk.

- Visst ser vi med oro på att muslimer idag behandlas på samma sätt som judar behandlades i 30-talets Tyskland. Men det faktum att Irans despotiska president, Mahmoud Ahmadinejad, haft synpunkter på Lars Vilks bilder har förvandlat det till en plikt att publicera dem, säger ansvarig utgivare Babak Rahimi."

23 kommentarer:

Unknown sa...

Men Sakine då, har du läst Mana någon gång? Det är en tidning som får Lars Ohly att framstå som mörkblå.

Även om det är bra att de vågar publicera bilderna så ska du inte tro att det är yttrandefrihet de förespråkar. Skulle Manas chefredaktör Babak Rahimi bestämma över svensk historieundervisning så skulle Pol Pot vara en revolutionär hjälte istället för en sadistisk barnmördare.

Anonym sa...

Ja men Zarrasvand då. För en liberal spelar det inte så mycket roll vad en människa tror, utan det är vad han gör som räknas.

Så om en kommunist ställde sig upp och hyllade (den liberala!) yttrandefriheten, så applåderar självklart liberaler och säger 'Bra sagt! Så roligt att du håller med oss. Gör du det nästa gång också, när vi säger något du inte gillar?'

Anonym sa...

Björn & co:
Fy fan i helvetes jävla skit vad jag börjar bli trött på att ni liberaler snor åt er äran för
allt bra i samhället. Snart är det väl en liberal tanke att andas också...

Anonym sa...

En sak till Björn, du säger att det är vad som faktiskt görs som spelar någon roll: Varför i helvete publiceras inte bilderna av alla frihetskämpande tankesmedjor och tidningar då???

Lennart Nilsson sa...

Spindelmannen, kul att du har lagt märke till att vi tar åt oss äran för allt som är bra i samhället. Det beror på att det är vi som åstadkommit det. Rent definitionsmässigt...

Anonym sa...

Lennart Nilsson: Ni är ju helt otroliga. Det går inte ens att nå fram till er. On Topic: Varför publicerar inte Timbro eller Neo bilderna som säger sig värna om "friheten" så in i helvetes mycket?

Anonym sa...

Det är muslimernas FÖRMODADE reaktion som är rasistisk? Men herregud hur idiotisk får denna eviga ordlek bli?

Sen gör det ju inte saken bättre att muslimerna tar betet varje gång och bekräftat därmed dessa "fördomar".

Där har vi också ett sånt ord som det ofta leks med till leda. Alla har fördomar, den som säger annat ljuger.

Anonym sa...

Det var en bra debattartikel i Expressen idag som tar upp om islam och åsiktsfrihet

http://www.expressen.se/debatt/1.819136/sjalvmordsbombare-varre-an-muhammed-karikatyrer

Anonym sa...

Hej Sakine.
Titta och lyssna på det här.
Mvh Lars.

http://www.na.se/naplayer/fakeframeset.aspx?id=1271

Anonym sa...

Liam:

"Där har vi också ett sånt ord som det ofta leks med till leda. Alla har fördomar, den som säger annat ljuger."

Eller så saknar man totalt självkännedom. Buntar man ihop människor och tillskriver dem egenskaper är man, per definition, fördomsfull. Men samhället är extremt tolerant för vissa typer av fördomar oavsett hur grova de än må vara.

Det är fascinerande att se någon som på fullaste allvar tar avstånd från rasism och islamofobi i ena andetaget för att i nästa andetag spy galla över borgare, amerikaner, stockholmare, adelsmän, vita, kristna, Danderydsbor, företagare, höginkomsttagare, brats, republikaner, scientologer, Sydstatsbor osv.

Lennart Nilsson sa...

Spindelmannen:
En god liberal är utrustad med en gnutta själviroini...

Anonym sa...

Babak Rahimi: "Visst ser vi med oro på att muslimer idag behandlas på samma sätt som judar behandlades i 30-talets Tyskland."


Vilket fullkomligt uridiotiskt uttalande! Borde vi inte skicka honom en historiebok som en gåva till någon med särskillt behov därav? Vilket inte hindrar att det hedrar honom att han står upp för yttrandefriheten.

Anonym sa...

"Vilket fullkomligt uridiotiskt uttalande! Borde vi inte skicka honom en historiebok som en gåva till någon med särskillt behov därav? Vilket inte hindrar att det hedrar honom att han står upp för yttrandefriheten."

Nazi-Tyskland hade också en väldigt "liberal" attityd till anti-semitiska karikatyrer som liknar Muhammed-teckningarna. Så visst finns det paraleller...

Micro

Anonym sa...

De nazistiska karikatyrerna på 30-talet gjorde narr av folkgruppen judar. Mohammedkarikatyrerna har gjort narr av den muslimska profeten Mohammed och de som dödar och förtrycker i hans namn. Det är en väldigt stor skillnad.

Så länge som den muslimska profeten Mohammeds läror används för att rättfärdiga våld och förtryck, mot människor med avvikande världsåskådning, är narr och osmaklig satir av Mohammed och hans läror helt i sin ordning. Så länge som islam anses vara den Gudomliga Sanningen är det helt i sin ordning att narra och håna religionen islam och dess heliga figurer. Så länge som militanta islamismister förtrycker de otrogna och använder våld mot dem är det helt i sin ordning att narra och håna militanta islamister. Osv.

Anonym sa...

Islam som relgion skall inte hamna i en fredad zon, från kritik och satir, bara för att många muslimer har annan hudfärg än genomsnittseuropéen.

Anonym sa...

gunnar ii, vill man betee sig som nazisterna i 1930-talet så kan man alltid hänvisa till olika oförrätter.

Jag kan tex hänvisa till Israels ockupation av Palestina för att lägga ut osmakliga anti-semitiska karikatyrer. Jag är övertygad om Goebbels levde idag, så skulle han motivera sina anti-semitiska karikatyrer på samma sätt...

Jonas Barkå sa...

"Nazi-Tyskland hade också en väldigt "liberal" attityd till anti-semitiska karikatyrer som liknar Muhammed-teckningarna. Så visst finns det paraleller..."

Klockren parallell. Men nazifieringen av det svenska samhället slutar tyvärr inte där.

Det fanns poliser i Nazi-Tyskland. Är det inte dags att stoppa detta nazistiska påfund här i sverige?

För att inte tala om stängsel! Hur kan vi acceptera att något som användes för att utrota judar får säljas helt fritt i vårt demokratiksa land?

Tänk på barnen! Jag känner mig KRÄNKT!!!

Anonym sa...

Sakine,

Jag tycker personligen att de där bilderna är enormt töntiga och blir inte påverkad av dem men däremot så kan jag förstå folk som känner sig kränkta eftersom det trots allt finns folk inkl. världens kristna, buddhister, hinduer osv som lever med sin tro varje dag .

...och det här förstår man egentligen bättre när man ser folk ligga på dödsbädden (har tidigare i "min ungdom" sommarjobbat på sjukhus vid flera tillfällen) och gärna vill ha en präst/imam/ samt Bibeln/koranen/och andra heliga böcker bredvid sig.

Om du besöker onkologen på ngt sjukhus så kommer du att inse att både nära anhöriga och den döende patienten fäster stor vikt vid sin tro och vill helst av allt inte se ngn annan kränka hans/hennes trosuppfattning...och detta egentligen oavsett vilken religion det är.

Anonym sa...

"Klockren parallell. Men nazifieringen av det svenska samhället slutar tyvärr inte där."

Jag tror knappast att det var poliserna eller stängseln som ledde till folkmordet på judarna.

De anti-semitiska teckningnerna däremot hade en roll i att hetsa upp majoritetsbefolkningen mot den här gruppen...

Micro

Jonas Barkå sa...

"De anti-semitiska teckningnerna däremot hade en roll i att hetsa upp majoritetsbefolkningen mot den här gruppen..."

Nej, det är klart. Polisen som grep dem eller stängslen som fänglade dem hade ingen som helst betydelse. Utan dem hade judarna själv vandrat in i lägren och stannat där av egen vilja, så det spelde ingen roll. Det var helt klart teckningarna som tog kol på judarna! Så nu gäller det bara att förbjuda karrikatyrer så får vi aldrig mer se ett folkmord.

Anonym sa...

"Nej, det är klart. Polisen som grep dem eller stängslen som fänglade dem hade ingen som helst betydelse. "

Poliser och stängsel används till annat också, förutom att gasa judar.

Anti-semitiska karikatyrer däremot har ett enda syfte, att "demonisera" judar. Vad en sådan sammhällsklimat leder till, det vet ju vi... ;-)

Micro

Jonas Barkå sa...

"Anti-semitiska karikatyrer däremot har ett enda syfte, att "demonisera" judar. Vad en sådan sammhällsklimat leder till, det vet ju vi..."

Säg det till de israeler som annordnade en tävling i grenen. Helt utan protester. De har en bra mycket bättre bättre uppfattning om yttrandefrihet än du.

Anonym sa...

"Muhammed är Guds apostel, och de, som följa honom, äro fruktansvärda mot de otrogna, men barmhärtiga mot varandra"

"De, som äro otrogna, både de som fått skriften, och månggudadyrkarne, äro förvisso hemfallna åt helvetets eld att där evinnerligen förbliva. Dessa äro de sämsta varelserna."

"Striden mot dem, som ej tror på Gud och den yttersta dagen, ej helighålla vad Gud och hans apostel förklarat heligt och ej bekänna sanningens religion, dem, som fått skriften, nämligen, tills de villigt giva skatt och ödmjuka sig!"

Jag anser att dessa tre stycken ovan är djupt kränkande. Därför undrar jag: Om vi förbjuder sånt som muslimer finner kränkande ska vi då också förbjuda sånt som ickemuslimer finner kränkande?Eller gäller skyddet mot kränkningar bara åt det ena hållet?