2007-08-07

Greider och sd samt Eu och yttrandefrihet

...skriver jag om i dag.

Uppdatering: Dennis skriver bra, Louise P likaså. Två personer med bättre koll på sd och sd-frågor än de flesta. Dennis skriver b la mycket riktigt att "Det är mer tal om hur hemska Sd är, var på den politiska skalan de befinner sig, än om den politik de vill föra löser några problem. Som det påpekats tidigare så finns det grundläggande problem med den svenska arbetsmarknaden som gör att invandrare, ungdomar och långtidssjukskrivna har det svårt att komma (tillbaka) in på marknaden och få ett jobb. Sverigedemokraterna har inte mycket till lösning på det problemet, men det kommer inte fram för debatten förs på fel sätt."

I övrigt; att harmonisera yttrandefrihets- och tryckfrihetslagar med Eu är dumt. Vi har redan lagen hets mot folkgrupp som måste reformeras/slopas, att inskränka yttrandefriheten i högre utsträckning vore idiotiskt. I Frankrike och i Tyskland bl a får man inte förneka folkmord. I Turkiet får man inte erkänna folkmord (på kristna, under första världskriget). Det är två sidor av samma mynt.

35 kommentarer:

Wille sa...

Vi har redan lagen hets mot folkgrupp som måste reformeras/slopas
...men, men.. Då kan ju folk säga elaka saker om varandra, och någon kan bli ledsen i ögat! ;)

Anonym sa...

Hej Sakine
Dina artiklar i Expressen tycker jag håller allmänt låg klass.
De är för ryckiga och repetativa, du drar bl a upp ett gäng gammla ihåliga påståenden och presenetrar som dina. Sedermera är det för mycket smutskastning och illa dold aggression och bitterhet. Om det nu är väcka opinion du vill så krävs det mer finess. Lite smartare texter helt enkelt.
/matte

Anonym sa...

Matte:
Vad är den "illa dolda" aggressionen och bitterheten riktad mot? Jag ser den tyvärr inte med samma klarsyn som du, så jag skulle uppskatta ledning.

Anonym sa...

Det finns en del som erkänner det som hänt i östra Turkiet 1915 som folkmord i Turkiet utan att åkt dit. Det hölls även ett konferans om detta inte för länge sen. Det finns ingen direkt lag som förbjuder detta. Däremot så finns det åklagare som tolkar detta som "förolämpande mot turkiskheten", för övrigt ett lag som också förekommer i vissa andra Europeiska länder.

Alltså är det inte lagstifningen som är problemet såsom i fallet Frankrike, det är tolkningen av dessa av åklagare(som vill ha sitt "five seconds of fame") som är problemet.

För övrigt är ett fritt diskussion även förbjuden i Armenien.

Keke

Anonym sa...

Det gäller att uppdatera sig då och då om...

Turkiet kan INTE skyllas för ngt folkmord i fortsättningen i enlighet med den nya lagen som är antagen april 2007!!!

Här kommer artikeln om den nya EU-lagen:


EU har äntligen fattat beslut om det så kallade armeniska folkmordsfrågan...och Turkiets fall. Det så kallade "armeniska folkmordet" kommer i fortsättningen att hamna UTANFÖR EU's DEFINITION av folkmord och det kommer dessutom INTE att kunna leda till rättsliga påföljder...vilket innebär att alla 27 EU-länder måste anpassa sina lagar efter EU-lagarna om vad som gäller som folkmord.

Eu definierar folkmord som det som hände

1.Judarna under andra världskriget,

2.Det som hände 800 000 Tutsier i Rwanda(Frankrikes inblandning med vapen, pengar och utbildning av HUTUER)

3.Samt det som hände i Yugoslavien på 90-talet.

Dessutom så KRÄVER EU att för att det i fortsättningen ska stämplas som folkmord måste ICC (International Criminal Court-Internationella Brottmålsdomstolen))tar ett JURIDISKT BESLUT om det.

Alltså det som hände under första världskriget i Ottomanska riket dvs Armeniers KONSPIRATION med invaderande krigsmakter som Frankrike och Ryssland i förhoppningen om att ha egen stat inom Ottomanska riket, räknas INTE som folkmord utan snarare som OTTOMANSKA RIKETS BEFRIELSEKRIG enl. den senaste EU-lagen som blev antagen april 2007.

Gratulerar Turkiet! Deras enorma insatser i historiebeskrivning har äntligen gett resultat.

Går att läsa mer om den nya EU-lagen i följande länk:

http://business.timesonline.co.uk/tol/business/law/article1680192.ece

Anonym sa...

Matte/ Trams. Sakine skriver bra och hennes artiklar är allt annat än bittra, speciellt i jämförelse med det mesta gnället tidingskrönikörer brukar komma med.

Bra artikel om Greider och Sd. Kul med en Sd-kritisk artikel som för en gångs skull är seriös.

Greiders artikel i DN var mer än lovligt förvirrad. Det fåniga är att såna som han och LO skruvar upp tonläget mot Sd JUST FÖR ATT man är relativt ideologiskt lika. Man är rädd för att tappa väljare helt enkelt. Liberaler som predikar fri invandring ligger i så fall betydligt längre ifrån Sd - och för också en justare debatt mot dom (delvis beror detta också på att vänstern i största allmänhet debatterar på extremt låg och ful nivå).

Anonym sa...

En till kommentar. Det talas alldeles för mycket ekonomi i den politiska debatten i allmänhet och när det gäller Sd och invandringen i synnerhet. Sd fick inte 23 % i Landskrona för att landskronaborna ville ha både högre skatter och lägre bidrag genom stoppad invandring. Hade det varit så borde ju Sd haft lika mycket röster i hela landet, eftersom konstnaden i stort sett bärs av hela landet.

Nje, anledningen till att Sd fick så mycket röster där var den utbredda kriminaliteten och antisociala beteendet i Landskrona. Folk bryr sig mer om det än om dom får några kronor mer eller mindre i plånboken. Brottsligheten och övrigt antisocialt beteende är den verkliga knäckfrågan i integrationspolitiken, och den löses inte på nåt sätt helt genom "arbetslinjen". Även standardiserat för sånt som inkomst är invandrare grovt överrepresenterade i brottsstatistiken.

Det finns överdrivna föreställningar om vad man kan göra med politiska styrmedel. Det kunde man kanske vänta sig av socialister men liberaler? Börja inse att lika lite som man kan trolla med knäna i ekonomiska frågor kan man göra det i integrationspolitiken. Det går inte att bygga upp ett land på en dag, och lika lite går det att integrera stora invandrargrupper jättesnabbt, oavsett politik. DEN ENDA LÖSNINGEN HETER ATT LÅTA DET TA SIN TID, OCH FÖR ATT DET SKA VARA MÖJLIGT MÅSTE INVANDRINGEN MINSKA KRAFTIGT. Om det kommer nya grupper hela tiden kommer vi inte hinna integrera dom gamla grupperna innan nya kommer och då riskerar dom gamla att snarare gadda ihop sig med dom nya - och så får vi ett tvådelat samhälle. Det vill ingen ha.

Anonym sa...

Grue skrev: "...och så får vi ett tvådelat samhälle. Det vill ingen ha. "
Precis ett sådant samhälle är ju högerns/liberalernas våta dröm. Vem tror du är pigan i pigavdraget?! :)
/Matte (som förstår att ni retar er på någon som pulveriserar era svaga argument. go Greider go)

Anonym sa...

Håller med Grue. Skönt att se en svensk journalist som för första gången faktiskt på ett seriöst sätt analyserar vad Sd:s politik står för. Och inte ger de vanliga standardfraserna hämtade från socialism.nu eller Expo.

All beundran till journalister som kan tänka själv. De är få och de skall vi vara rädda om.

Anonym sa...

Men matte, allvarligt talat. Du kommer med ounderbyggda argument om varför Sakines texter är dåliga. Varför? Tror du hon ska ta illa upp och sluta skriva pga en att halvanonym tycker illa om henne?

Du kan ju åtminstone komma med konstruktiv kritik om du har någon. Om inte kan du ju höra om någon annan i Göran Greiders fanclub har utvecklat tankarna mer.

ogeretla sa...

Glöm inte att Greider bara är en förvirrad posör som klätt ut sig till "arbetare" - tomt nonsens alltsammans.

Läste din artikel. Intressant ämne (som jag skulle kunna gå loss på).. med folkhemmet, 40-tal, Per Albin etc etc. Men...... nää det är en aning för varmt!

Anonym sa...

Gustav: i den mån man har en kritisk genomgång av Sakines tyckerier hemma på laptopen så publicerar man den nog någon annan stans än här i kommentartråden. Vad Matte gör är heölt enkelt att han uppmanar folk att läsa S's texter med litet andra ögon än de rosenblankt nyliberala som hejaklacken här riktar mot dem. Korkat aggressiva, bittra och oskarpt klatschande är också min bild av hennes texter.

Och nog är SD ett högerparti alltid, deras problemanalyser och deras trubbiga retorik rider uppenbart på Mauricio Rojas och diverse Timbroidéer, precis som att Ny Demokrati tog Bo Söderstens distinktion "närande - tärande" (privata jobb - offentliga jobb) och använde den för att stapla ölbackar ute på sin valturné 1991. Bert & Ian fick f ö en hel del inflytande med tiden, man kan lugnt påstå att de lyckades vrida en hel del av den svenska flykting- och invandarpolitiken åt sitt håll.

Hellström sa...

Magnus: Ja, Socialdemokraterna har ju hunnit med att genomföra i princip allt vad Ny demokrati ville under de 12 år som de regerat nu...

Anonym sa...

Ohh Sakine,vad hemska sverigedemokraterna är.
Du kan inte låta bli att spilla ditt hat.
Du försöker ibland spela objektiv i dina artiklar,men alla vet om att du är kompis med den där "poohl" på expo.
Etablissemangets gullegris Nr1.

Hellström sa...

Sverigedemokraterna är väl inte speciellt hemska. Däremot vore de förödande för Sverige om de fick lov att försöka regera. Så... nej tack.

Anonym sa...

Gustav:
Du visar ju just att Sakine har rätt genom att tro att Sverigedemokraterna har Timbroidéer. Du och Göran Greider har precis samma okunskap om skillnaden mellan Sverigedemokrater och liberaler (för att inte tala om oförmågan att se likheter mellan Sverigedemokrater och Socialdemokrater).

Höger tycks för vänstern bara ett tomt skällsord för allt ni inte tycker om. Det är - om något - trubbig retorik, och det var just det Sakine beklagade sig över i sin ledare.

Anonym sa...

Jag menar förstås Magnus!

sakine sa...

"Keke" och "EU-lag", det är bra om lagarna kring att man inte får "kränka turkiskheten" ändras.

EU-lag, man kan tycka vad man vill om ansvar etc, men det är inte det jag syftar på här. Det är att det inte ska bvara brottsligt att nämna folkmordet.

sakine sa...

Grue mfl, tack. Till min förvåning verkar många sd-sympatisörer välkomna sansad kritik (bortsett från de "patrioter" som alltid tycker att man ska utvisas etc.).

Intressanta kommentarer. Gustav har rätt, en del kommentarer visar att föreställningen om att sd har något med nyliberalism att göra verkligen gäller bland somliga. Vad är det ni inte har begripit?

För övrigt känner jag inte Pool, däremot har jag andra bra vänner som har varit aktiva i Expo.


Håller även med Hellström, sd är ett litet parti med en rörig politik. Det är ingen bra politik, men det är lätt att se varför de finns och vad de reagerar mot. Här får övriga samhället klura på alternativ och egna visioner. Att gapa högst och att demonisera folk övertygar få.

Anonym sa...

Den famösa lagparagrafen 301...

Enligt denna ÄR DET TILLÅTET att KRITISERA men INTE FÖRTALA den
1.turkiska staten,
2.dess institutioner och
3.türklük, ett svåröversatt begrepp med betydelsen det turkiska väsendet eller stoltheten över att vara turk.

En NÖDVÄNDIG paragraf eftersom Turkiet redan har problem med PKK-kurdterrorister och PKK-kurdseparatister...

PKK-kurdernas terroristorganisation har krävt 40 000 människoliv, de har utfört 46 000 bombattentat och kostat turkiska staten 300 miljarder dollar de senaste 20-åren...

Turkiet har varit seklets värstdrabbade land vad gäller terrorism.

P.S. En jämförelse...Pingstpastorn Åke Green blev ju också åtalad för att han hade kallat homosexuella för cancersvulst...(hets mot folkgrupp)

...och Mikael Persbrandt väckte åtal mot Exprressen med åberopande av FÖRTAL...Förtal i Sverige kan ge upp till 6 månaders fängelse...

I en rättstat är det tillåtet att väcka åtal men det är inte säkert att man blir fälld!!!

PKK-kurdernas terrorattentat och mördade människor...från PKKs egen hemsida:

http://www.hpg-online.net/eng/news/news_34.html

Anonym sa...

Gustav: apropå varför SD är ett högerborgerligt parti (även om deras ekonomiska analys förstås inte är speciellt genomarbetad, mne vem ahr sagt att den skulle behöva vara det?):
Det finns vissa saker man måste vara idiot eller nyliberal för att inte se.

(ett annat exempel på det, hur johan ingerö vred sig som en mask för att inte kännas vid att den ekonomiska krisen i USA har något att göra med mångmiljardrullningen till Irakkriget)

F ö är jag inte sosse, men som Per T Ohlsson påpekade för några år sen så är moderater och unga folkpartister pfta sjukligt fixerade vid socialdemokraterna, det är som om den lede (s) fyller hela deras politiska horisont

sakine sa...

Magnus, Sd är ett konservativt parti. Att vara konservativ i Sverige innebär bland annat att drömma tillbaks till folkhemmet och socialdemokrati. Läs deras principprogram (det är kort, handlingsprogrammet lite maffigare).

Som Grue skrev tror jag dessutom att vi fäster lite för stor vikt vid ekonomi ibland. Det är bara att se på vilka som strömmar till sd.

När kan den riktiga debatten dra igång, kan man undra.

Ps.
Just ja, någon skrev om min "bitterhet". Mycket riktigt; jag är en tjurig gnällspik. Särskilt då jag vet att jag har rätt :) Ds.

Anonym sa...

Magnus:
1) Återigen kommer du inte med något annat än att säga att man är "idiot" eller "nyliberal" (synonymer i din ordbok eller?) om man inte tycker som du.

2) Vad USA:s krigspolitik har med svensk höger att göra förstår jag inte, men upplys mig gärna.

3) Jag har heller inte sagt att du är sosse (och jag är för övrigt inte moderat eller folkpartist heller, eller ens så värst ung).

Anonym sa...

EU-lag skrev
*Den famösa lagparagrafen 301...

Enligt denna ÄR DET TILLÅTET att KRITISERA men INTE FÖRTALA den
1.turkiska staten,
2.dess institutioner och
3.türklük, ett svåröversatt begrepp med betydelsen det turkiska väsendet eller stoltheten över att vara turk.*
Vaför lagen bara förstoltheten över att vara turk.*
? inte för att vara armenıen eller kürt,laz, arab, suryani eller bara för menniska?
lagen ska gella alla som bor i ett land eller hur?
Gul

Anonym sa...

Saki

Att vara konservativ i Sverige innebär bland annat att drömma tillbaks till folkhemmet och socialdemokrati.

Fast hellre drömmer jag om hur folkhemmet kunde blivit om vi sluppit socialdemokrati på 30-talet :o)

Kul känga åt Greider iaf :)

Anonym sa...

Sakine du säger att flera av dina vänner har arbetat på expo.
Expo är till för att "synliggöra odemokratiska tendenser" i samhället,för den som inte vet.

Mycket märkligt då att expo enbart rapporterar och hänger ut de såkallade "högerextremisterna".
Vad jag vet så finns det väldigt många oroliga element som försöker ta makt i sverige bla genom våld och hot mot meningsmotståndare.

Sakine du skriver så här om Sd "men det är lätt att se varför de finns och vad de reagerar mot. Här får övriga samhället klura på alternativ och egna visioner."

Hur länge har inte övriga samhället klurat på dessa alternativ och visioner?
Men så fort någon gör det,jo då är mediepatrasket framme och lägger sig i.

Sakine du är en del av just den kulturen.
Du kallar dig en samhällsskribent,hur kan du kalla dig själv det?
Du är ju en av dem som demoniserar människor som är trötta på den förda massinvandringspolitiken.
Varför kommer inte just du med några fräscha förslag och visioner?

Det är så enkelt för proffstyckare som du att täppa igen truten på meningsmotståndare genom att kalla dessa för rasister.
T.o.m du inser säkert att detta ej är hållbart i längden.

Mvh.

Anonym sa...

Viktigt!

Sakine har vid ett flertal tillfällen försvarat SD:s och andra ytterligheters rätt att få verka fritt i den offentliga svären, utan att riskera att bli fysiskt misshandlade och/eller verbalt attackerade med förtal osv.

Läs tidigare poster och gör en ny bedömining. Tex denna:

http://sakine.blogspot.com/2007/03/lstips.html#comments

Här redogjorde jag för min oro om ökat våld från de bruna och svarta efter SD:s och ND:s senaste valframgångar (oron byggde främst på uppgifter från Brå och professor J Sarnecki).

Sakines svar: "Johan Kamari, hmm. Samtidigt är våldet inget som högerextrema har patent på - med tanke på hur vänsterextrema grupper beter sig mot oliktänkande.

Inget våld är bra. Att misshandla sverigedemokrater är inget annat än att åsiktsförföljelse.".

Även direkta "personangrepp" motverkas, som här:

http://sakine.blogspot.com/2007/04/gubbklder-och-politik-ger-dig-rynkor.html#comments

Det handlar alltså om J Åkessons "atletiska drag". Läs Willies kommentar och därefter Sakines.

Det finns inte många som har en högre generell toleranströskel än Sakine, i varje fall inte inom den svenska bloggsfären.

Här tex: http://syrran.wordpress.com/om-kommentarer/
är det milt sagt diktatur som råder.

Att inte dela andra människors/gruppers värdegrund och åsikter är inte likställt med att demonisera och i övrigt svartmåla dessa. En bloggs, tillika en ledarsidas främsta ambition är att framföra och framhäva den egna värdegrunden, och de åsikter vilka man själv sätter främst. Detta leder naturligtvis till att man måste profilera sig själv och sina likar som ett adekvat och konkurrenskraftigt alternativ till de övriga alternativen vilka man omger sig med. Detta "måste tyvärr" göras på de andras bekostnad.

Anonym sa...

About a Sakine für ALLES!

Ledsen, jag missade detta:

"Länspolismästare Karin Göthblad tycker att hatbrott är ”värre” än annan misshandel och ska därför prioriteras. Kanske har hon tänkt sig att larmcentralen ska fråga våldsoffer om de misshandlades på grund av hudfärg, tro eller sexuella läggning innan fallet behandlas. Och om den misshandlade råkar vara en vit, heterosexuell medelålders man, är det då läge att prioritera ner fallet?
Det är ju inte klokt, man följer en utbredd särbehandlingslogik så fort minoritetsgrupper kommer på tal.".

Citatet är hämtat härifrån:

http://www.expressen.se/ledare/1.782610/1-0-till-glenn

Nå, Sakine ängade de facto en betydande del av sin ledarsida till att "försvara" dessa msk vilka SD och andra självutnämnda "vita riddare" alltid sätter främst. Detta ("försvaret") dessutom på en ledare vars främsta syfte var att få oss att reflektera över och motverka homofobi. Har SD kurirens ledare någonsin gjort detta? Dvs "tagit parti" för nysvenskar och/eller homosexuella, då dessa på diverse sätt och i skilda sammanhang hanterats illa av vita (heterosexuella medelålders) män?

Tillåt mig att tvivla.

sakine sa...

JK, kul att du orkar. Själv pallar jag inte.

Anonym sa...

GUL!Kurden!

En som bor inom Turkiets gränser och uppbär turkiskt medborgarskap kallas för Turk (Nationell identitet). Det är inget konstigt med det...

Jämför gärna med följande exempel:

En som bor inom Förenta STATERs gränser (USA) kallas för AMERIKAN OAVSETT etnicitet (grek,turk, italienare, afrikan osv) eller en som i Australien kallas för AUSTRALIENSARE, återigen OAVSETT etnicitet....och det här kallas för NATIONELL IDENTITET.

Men du kan slippa kallas för amerikan, turk, eller australiensare OM DU FLYYTAR TILL BARZANIS LAND Kurdistan i Norra Irak...där kan du dessutom ha ALLT på kurdiska och på kurdiskt sätt ...och vifta runt med kurdiska flaggan hur mycket du vill utan att ngn lägger sig i...
Skönt vad!? Kurden!!!

Anonym sa...

Usel goddagyxskafts-ledare i socialdemokratiska Folkbladet kommenterar din artikel:

http://www.folkbladet.se/GEN_Utmatning.asp?ArticleID=1599814

Sd:s politik är inte alls så ogenomtänkt som många vill ha det till. I sociala frågor har man en sällsynt rak hållning - det är konservatism rakt igenom. Jmf med t ex Folkpartiet som är betydligt vingligare - är dom batongliberala eller socialliberala? Eller Kd som just svängt i abortfrågan - den var ju en stor del av dess raison d'être. I dom frågorna är Sd:s politik snarare mer genomtänkt och tydlig än många andra partiers.

Däremot behöver man till viss del klargöra var man står ekonomiskt, och jag hoppas att det kommer såna förklaringar snart. Men även där är många andra partier minst lika flummiga. Vad vill moderaterna egentligen, dom bråkar ju inbördes om försvaret och fastighetsskatten?

Det behövs lite perspektiv på saker och ting. Sd är ett parti som alla andra och ska inte särbehandlas på det här sättet. Som jag skrivit om förut, Sd särbehandlas i media, det är belagt. Gunanr Nygren, medieforskare vid Sthlms universitet:

"Vår undersökning visar att dom särbehandlades starkt negativt."

Anonym sa...

Johan K. Vem fan är du?
Jag har inte bett om din åsikt.
Sakine kan väl svara själv.

Anonym sa...

EU-lag skrev:
Jag bor i tukiet jag er inte kurd eller turk eller arab...jag er blandat för tillfelle natıonalitet har ingen betydelse för mıg jag er kvinna menniska o avsett vad du tror och tycker, jag accepterar inte din försvar som aldeles för rasistisk
gul

Anonym sa...

Svar till EU-lag.

Ehh förstår inte vad du menar.
Kan du skriva lite tydligare.
Kan du skriva på svenska?

Anonym sa...

sista anonymos
Det var svar till EU-lag
Han/hon skrev om den om dıskuterade lagen 301...jag ville sega att detta lagen er rasistk och oretvist mot andra nationer och oliktenkande som bor i turkiet.

"Jag bor i tukiet jag er inte kurd eller turk eller arab...jag er blandat för tillfelle natıonalitet har ingen betydelse för mıg jag er kvinna menniska o avsett vad du tror och tycker, jag accepterar inte din försvar som aldeles för rasistisk"

gul