2006-12-01

Red Ribbon & kyrkans omoral

...idag är det den internationella HIV-dagen. Min morgon börjar med att lyssna på en präst och en jöns från Svenska Kyrkan, som "analyserar" varför HIV och Aids sprids.

Med all respekt för religioner och jadajada. Problemet i samhällen där Hiv sprids är ju till stor del...*trumvirvel*...KYRKAN! Det är de religiösa tomtarna som tutar i folk dumheter som att Hiv är "Guds straff" och "Det finns ingen otrohet", trots att det snarare är regel än undantag att gifta män har flera kvinnor utöver äktenskapet. Och tror någon att kyrkan någonsin tagit upp jämställdhetsproblemen, där kvinnor tvingas acceptera otrohet (spider Hiv) inom äktenskap (som de också är tvugna att ingå i)?

Löjligt. Nästa gång kanske man kan bjuda in någon annan än snuttegulliga präster som bara försvarar kyrkan i länder där Hiv sprids och där kvinnor dör på grund av kyrkans "abortpolicy".

13 kommentarer:

Anonym sa...

"Problemet i samhällen där Hiv sprids är ju till stor del...*trumvirvel*...KYRKAN!"

…för att inte tala om kyrkokören som sjunger ’negro spirituals’ . Hallalujah!

Anonym sa...

http://www.esquire.com/features/articles/2006/061105_mfe_December_06_Oster.html

Finns andra åsikter. Kulturen är inte roten till allt liksom..

(även Berghs betraktelser och andra har kommenterat artikeln)

OH

Anonym sa...

Sakine skrev: "... trots att det snarare är regel än undantag att gifta män har flera kvinnor utöver äktenskapet" UR-fucking-SÄKTA? om det skall stämma med verkligheten bör du lägga till i öknen / i mellanöstern / i muslimska länder... Kul dessutom att du kommit fram till att det är kyrkan som sprider HIV och alltså inte afrikaner, bögar och knarkare. Resten av världen måste blivit lurade alltså?

sakine sa...

Anonymous & Co, nej självklart är en enda variabel inte tillräcklig.

Jag skrev en hel del om det här (bloggposter, dec 2005) efter min resa i bl a Zambia för ett år sedan. Mitt intryck är att kyrkan har en stor del av skulden till att det ser ut som det gör. Man har makt över människor och blundar in i det sista för alla problem som uppstår. Nej förresten - man fortsätter att blunda även efter det.

Sista anonymous, det slog mig hur lika kvinnoförtryck ter sig i olika samhällen. Jag var i Zambia (ett kristet land), men är fullt medveten om kvinnoförtyck i muslimska länder. Men nu var det Hiv och "den hjälpsamma och välvilliga kyrkan" som diskuterades.

Er (ni som är religiösa och inte ser ett problem med religionen i Hiv-problematiken) naivitet och moralism dödar.

Anonym sa...

Uhmm... tror inte otrohet i sig är orsaken, utan otrohet (och allmänt "runtpippande" utan kondom som är problemet... och, ja, där har vi ju kyrkan, i alla fall den katolska, som inte vill förespråka kondomanvändande. Varför? Jo, tydligen skulle det uppmana till sex. Känns igen lite från de Amerikanska abstinence only förespråkarna. Retoriken är i vilket fall som helst den samma.

/Joi

sakine sa...

Nineve, jag gör inte en sådan uppdelning? Vild fantasi...

Joi, ja.

Som tur är är det fredag och strax dags för synd i alla dess former.

Rola Brentlin sa...

Men sakine, glöm inte att det finns en bra sak med denna dag, du kan byta ut ditt rosa band mot ett rött! Hurra!! Haha=)

Anonym sa...

Lite historik:

…Den här lilla lokala afrikanska sjukdomen spreds och blev en global epidemi OCKSÅ genom att promiskuösisera folkgrupperna ”av humanitära skäl” samtidigt som knullaruntliberalismens avarter predikades i alla världens mediala mainstreams(k)analer.

…Men här e de min själ ordning å reda:

”Islamiska ledare i Somalia har förklarat att kondomer är olagliga i landet. Enligt ett beslut i Somalias Ulema-råd ska sharia-lagar, däribland spöstraff, användas för att straffa den som säljer eller använder kondom.
Rådets beslut kom sedan en FN-finansierad kampanj för att höja medvetenheten om aids hade använt en lokal radiostation för att föra ut sitt budskap.
Schejk Nur Barud, ordförande i Ulema-rådet, sade vid ett offentligt möte att användande av kondomer kommer öka antalet äktenskapsbrott och att de som vill uppmana till användande av kondomer förtjänar att straffas.”

…de behöver säkert litta demokratibomber di åsså
.

~Popoffer~ sa...

ANONYMOUS: Hur kommer det sig att du måste vara anonym för att våga säga "Kul dessutom att du kommit fram till att det är kyrkan som sprider HIV och alltså inte afrikaner, bögar och knarkare." Om du verkligen tycker att det är så skulle du väl inte behöva vara anonym?

Sakine: lika bra som alltid. Men det egentliga problemet är väl snarare att man inte separerar kyrka och stat? Religion istället för en ansvarsfull och liberal statsapparat kan aldrig leda till något gott. Att ens privata religion inte uppmuntrar till kondomer är väl en sak - men det skall alltid vara lagligt att använda dem om man vill. Ett bra exempel känns ju som Sverige kontra USA/Sudan/Polen m.fl.

Anonym sa...

Kan alla bara sluta klaga på att folk är anonyma! Hur jävla oanonym är du själv Ella, inte ens en bild på din blogg. Känns det bättre för er om jag kallar mig Redaktören, Professorn, Egoisten eller andra bloggnamn?
Vet att ni är högerspöken men försök bemöta mina argument sakligt och utan att dra in personangrepp eller flumma iväg i ett pragmatiskt yrväder.

~Popoffer~ sa...

Anonym: jag kanske formulerade mig slarvigt, men eftersom du själv använder mitt nick i din kommentar borde du förstå min poäng. Det handlar om att veta vilken anonym som skriver vad. Och du lyckades ju - trots din upprördhet - faktiskt hitta på tre nicks på rak arm. Så svårt verkade det ju inte vara?!

Anonym sa...

"Med all respekt för religioner och jadajada."
Nej varför respektera det? Skit ska skit ha.
"Alla är religiösa....varför skulle din världsbild och livsåskådning stå fri från dem stämpeln?"

För att hon är en rationell och fritt tänkande människa? Till skillnad från ologiska undermänniskor som kopplar ihop sjukdomar med tomtar och troll.

Wille sa...

trots att det snarare är regel än undantag att gifta män har flera kvinnor utöver äktenskapet.
..för kvinnor är så oskyldiga dunungar i sammanhanget eller? :D

Men korrekt i sak, illusionen om livslång monogami är i de flesta fall inget mer än en romantisk dröm. De flesta samhällen genom världshistorien har varit polygama/polyamorösa.. Vår nuvarande modell är baserad på kristen etik, och i rätt kraftig strid med människans natur.
Personligen blir jag imponerad varje gång folk klarat 4-5 år i ett förhållande utan sidosteg, om jag tror på dem..