2006-12-13

...why me, why now?Jag går in i badrummet för att borsta tänderna och hör ett tydligt klickljud. Tänker att "hoppsan, det var nog badrumslampan" (en sån där jobbig historia lysrör i skåpet) men ser till min glädje en annan lampa i taket som säkert går att piffa till och använda.

Men nej. Det är en PROPP det handlar om. "Köket" (pentryt) och hallen funkar nämligen inte heller. Jag får koka kaffe med kannan på golvet. Vet inte ens om mitt kylskåp...hmm, det kändes ganska normalt och spisen ovan fungerar ju. Suck. Vad ska man göra? Halva "huset" har ju dött.

Det finns ett konstigt skåp i hallen. Under det en lapp (texten ovan). Jag fick peta bort elverkets fjantlapp för att se att det är nr. 4 (!!) som är aktuell. Jag gissar: Man ska slå av med den där fällbara "knappen". Sen ska man byta ut den där proppen där det står 4. Var köper man proppar (har för mig att det finns på Ica och liknande)? Jag kan väl skruva ur den och gå med den till affären (vore just så typiskt, om det fanns MASSVIS av OLIKA sorters proppar)? Är det bara att skruva loss eller ska man fälla ner den där ensamma saken på skåpet?

Elverkets fula lapp från 70-talet är katastrofal. Jag hatar den.

37 kommentarer:

Redaktör Slätt sa...

Alltså Bobby på riktigt nu Saki ;)

Ja, flippa på den switchen. Ta med proppen och tjacka en ny på ica eller var som helst. Gå hem. Sätt i ny propp. Slå på switch. Man behöver inte slå av och på switchen men risken är att ytterligare en propp pajar om du inte gör det.

Gör det själv eller gå in till en granne och förnedra dig själv med att be om hjälp.

Anonym sa...

Du bör gifta dig. De flesta karlar klarar att byta en säkring.

Lubbe Ferrysson

Johan Hedin sa...

Se till att köpa en proppp med samma styrka som den som poppade - det står på märkningen.

På bilden ser det dock inte alls ut som att propp nr 4 har gått... Är du säker på att det är den?
Det syns genom att den lilla centrala röda pricken har poppat ut och ligger löst bakom glaset.

.... åh de är fina de här gamla skåpen! För att inte tala om Elverkets skylt!
Lyllo!

Johan Hedin sa...

För övrigt bör du ju fundera lite på vad som fick proppen att gå. Det är ju inte så att de bara ger upp helt godtyckligt utan det beror på för hög strömbelastning, som t.ex. kan beror på att en av dina elprylar hemma är paj på något sätt.

Anonym sa...

Visst skall du byta propp, men du behöver knappast flippa på switchen...för det ser ut som huvudströmbrytaren. Om du gör som Slätt säger och flippar på den innan du går och handlar nya proppar har du nog inte speciellt mycket mat kvar i kylskåpet när du kommer hem - maten hinner gå ut av sig själv :D

Anonym sa...

Intressant, vi killar kastar oss på tangenterna i dessa situationer, lite som att rädda ungmöer från drakar typ...

Nu är det säkert försent, men det ser ut som om bara grupp 1, 4 och 6 är inkopplade på dit första foto, men det verkar sitta proppar i alla nummer, dom kan du använda som reservproppar när dom inkopplade flyger...

Redaktör Slätt sa...

Sociallibertarian:

Nu är det ju dock så att hon faktiskt inte bor i en bergsby utan i Flempan. Och ett kylskåp som är stängt lär inte påverkas mer än max en grad om hon knatar ner till affären, såvida hon nu inte faktiskt bor i en bergsby för tillfället - men i så fall är det coolt att de har bredband.

Anonym sa...

Johan Hedin har helt rätt, om man tittar noga så framgår det att en utav huvudsäkringarna som har gått, längst till vänster i mitten...

När man är hemma och sjuk så har man absolut inget bättre för sig än att stirra på högupplösta bilder av proppskåp...

Johan Hedin sa...

Med tanke på att Elverkets supersnygga med ack så gamla lapp sitter ÖVER informationsn om inkopplade grupper så skulel jag nog inte lita alltför mycket på den senare informationen.

Dessutom: Om man förstorar bilden syns det ju tydligt att det är den mittersta proppen i den vänstra kolumnen som poppat.

Byt denna - men kolla först om du inte någon elapparat som är kortsluten.

PS. Jag är rätt säker på att man inte kan googla efter denna typ av bild-analys. Dessutom är det rimligt. En bra mailinglista ger alltid rätt svar betydligt fortare än google.

sakine sa...

Vaaaaa!! Huh.

Tack för alla svar. Kylskåpet fungerade sist jag kollade, allt tyder på att nr 4 är problemet (hallen, badrummet och "övre köket"). Ja stängde inte ner ngt när jag gick hemifrån idag. Köpte proppar (4-pack) på Vi (fridhemsplan, gammal gubbe på övre plan hjälpte mig).

Jag byter ut den där 4:an OCH huvudproppen som alla menar ser ut att vara paj?

OM nu en apparat pajat, vad ska jag göra åt det?? Förstörs fler proppar då? Jag vågar inte pilla på läskiga lysrör.

Jag skiter badrumslampan om den pajat och inte stör ngt annat, den kan gå och dö för tillfället. Det finns en taklampa i badrummet också.

Krohnman, men snälla du fattar väl att sånt här går snabbare? Dessutom tänkte jag att fler som jag kanske vill lära sig. Fjant! Kasta ciggen och hjälp till i stället.

Ps. Jag fick tag i farsan tidigt på morgonen, han sa att jag kan stänga av strömmen när proppfan ska i och att världen inte har gått under. Ds.

sakine sa...

Slätt, btw, mina grannar undviker jag! Läskigt. Vi kan gå igenom varför imorgon.

Lubbe, killar under 30 är inte bättre än tjejer, snarare tvärtom. Jag lovar! De fattar ingenting. Speciellt inte om de bor i Stockholm.

Johan Hedin sa...

Som sagt ovan (och av Robin som lyclkades parallelposta strax före mig) så behöver du inte byta propp #4. För säkerhets skull kan du ju ta ut den och se om den är hel - behåll den isf.

Om en elpryl är trasig på det sättet lär du märka det direkt då proppen går direkt igen.

Jag hade tidigare en gammal dammsugare (oh - varför görs inte så snygga kantiga dammsugare längre!? Hugin!) som gav en kraftigt strömstöt genom nätet då den startades, vilket ofta pajade proppen. Men efter start funkade dammsugaren fint.

gudmundson sa...

Alltså. Jag noterar att du hånats grundligt redan, Saki, så jag säger ingenting. Ingenting.

Anonym sa...

proppar är skräp. ersätt alla med lite ståltråd.

Redaktör Slätt sa...

Gör som David säger fast gör det på riktigt. En femtums spik och slå den jävligt hårt rakt in i lådan, sedan behöver du ALDRIG byta proppar - dock kan du behöva byta boende när skiten brinner ner, men man kan inte få allt här i livet.

sakine sa...

David och Slätt, ingen överkurs nu. Antingen åker man hit och GÖR JOBBET eller så förvirrar man inte mig. Slå spikar och leka med ståltrådar, kom igen! Vilken normal människa håller på med sånt på egen hand? Gick ni elprogrammet på gymnasiet?

Gudmundsson, erkänn att du är på samma proppnivå som jag. Och Krohnman vet säkert inte ens hur man byter en liten glödlampa.

Jonathan Leman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Jonathan Leman sa...

"Lubbe, killar under 30 är inte bättre än tjejer, snarare tvärtom. Jag lovar! De fattar ingenting. Speciellt inte om de bor i Stockholm."

Fan vad det där stämmer bra på mig. inte nog med att jag saknar erfarenheter som en karl ska ha, i detta fall begränsad ellära, jag saknar också den där manliga skammen i att be om hjälp.

hade inte dragit mig en sekund för att banka på dörren hos mina keffa grannar och be om hjälp;)

sakine sa...

Jonathan, det hade jag väl luskat ut! Behövde inte ens gissa.

Hur som helst. Slutet gott, allting gott! Goda nyheter: Jag klarade byta proppar nyss. Bytte ut nr 4 och den där som såg konstig ut. När jag slog på lådan igen lyste hela rummet upp och någon sekund trodde jag väl att jag fick elstötar och skulle dö. Men det tror jag av att bara byta glödlampa, så det gick över snabbt.

Tack alla för hjälpen!

Säg till om ni någon gång skulle behöva hjälp med...eh...inte vet jag. Svära på turkiska eller kurdiska kanske? Eller krångliga korrelationsanalyser på SPCS, strategiplattformar, kommunikationsplaner...ja, fråga bara (obs, bara ni som hjälpt till här ovan, inte Krohnman t ex).

Anonym sa...

Bara två saker:

1. Den här typen av proppar har begränsad livslängd och går efter ett tag även om ingenting är fel. Bara om den nya går omedelbart kan det vara värt besväret att tänka efter.

2. Popparna är utformade så att man inte kan sätta i en för stark propp av misstag.

Anonym sa...

och en tredje:

Den lilla färgpluppen i mitten är till för att identifiera den trasiga proppen. Den är fjäderbelastad och hålls kvar av den tråd som går sönder när proppen går. Det är tyvärr inte alltid det är lätt att se.

sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...

Neeeeej!! Badrumslampan fungerar inte!

Nu orkar jag inte mer. IHGBTRsvukft eywvf uwfrtbua5cftrbvgu drgvfbgtwy sfuegtwucbtr cbegfbvyrbvtgrh

Jonathan Leman sa...

har du provat att byta glödlampan? om inte det funkar och du inte pallar med propparna mer kan du ju ta en ficklampa, slå på den och bara lägga den nånstans i badrummet, uppgiften löst

sakine sa...

Jonathan, jo det gick bra att byta glödlampa (lampan lite skum, jag är rädd att den ska ramla ner i handfatet eller på mig när jag står där) men lysrören (inbyggd i badrumsskåpet) tänker jag inte ge mig på.

Ficklampor är väl inte vattentäta...

Och vem vet var jag har en ficklampa gömd? Senast vann jag en avancerad från Vattenfall som jag gav bort. Dumt gjort.

Usch...ångestfyllda saker. Men nu är allt löst för tillfället.

Anonym sa...

...Slå spikar och leka med ståltrådar, kom igen! Vilken normal människa håller på med sånt på egen hand?...

Ja vadå? ...så brukar bönderna göra när dom tröttnar på att den underdimensionerade proppen går så fort dom svetsar lite inne i höladan.

...och du inte pallar med propparna mer kan du ju ta en ficklampa, slå på den och bara lägga den nånstans i badrummet, uppgiften löst

Ännu bättre. Gå ner till en elfirma och köp en sladdlampa, sätt i den i en elkontakt (en som funkar), sen hänger du bara sladdlampan över wc-dörren, och vips! problemet löst. Ok det går inte att stänga dassdörren, men man kan ju inte få allt :o)

sakine sa...

Ah! Naturligtvis. RL, du borde få en egen TV-kanal som sändes opp hit till storstan med en massa tips om sånt här.

Men det där med svetsa i hölador behövs inte fördjupas i..

Anonym sa...

Öhh, har vi fortfarande ett problem att lösa eller lyser allt nu? proppen kan teoretiskt ha gått när badrumslampan gav upp/fick kortis...

Var ska vi skicka fakturan?

sakine sa...

Jonas, vänta bara när du själv hamnar i knipa. Då ska jag glädjas.

Robin, skicka faktura till ELVERKET. Lägg till en bra slant för skadestånd. Jag fick en ångestattack när jag gav mig på deras lapp. Baka in skadestånd för diskriminering också!

Nä alltså, jag vet inte vad jag ska göra med den ordinarie badrumslampan, det ser jobbigt ut att byta ut den. Jag fixade den andra (i taket, en vanlig). Jag borde dra till Ikea och fixa några som ser normala ut.

Inget ser normalt ut hos mig.

Slätt! Behövs en ensam människa på 24 kvm i Stockholms konstigaste förort till valfritt gör-om-mitt-hus-program står jag till förfogande!!

Jag borde fota skiten någon gång och gråta ut. Inga tavlor, en skrikig turkspegel och strykbrädan är husets "bord". Till och med min farmor, som bor i södra Turkiet och verkligen har sett missär, tyckte synd om mig när hon hälsade på.

Det blir en snyftig bloggpost om även mina inredningsproblem framöver.

Redaktör Slätt sa...

Saki:

Tyvärr, tror du att vi vill visa upp förorten i TV? Tror du vi vill visa upp en etta? Tror du vi vill visa upp en singelblatte?

Tror du att det är den bilden som de kommersiella kanalerna vill kommunicera med sina sponsorer och tittare?

Säger som TV4:s tidigare nöjesansvarige, Angelique Brulée

"man ska inte prata med fula människor. de kan få för sig att det är OK att se ut så".

sakine sa...

Slätti, lilla närförortare. Du har 2 fel ;)

Att jag inte är ful är en av sakerna.

Redaktör Slätt sa...

jag menade givetvis att det skulle översättas till de andra sakerna jag skrev... pucko!

Nu ska jag snart till P1 och babbla mot Jan Björklund om yttrandefrihet och om lärare som ifrågasätter förintelsen ska ha kicken. Kan bli intressant att höra om en liberal vill inskränka yttrandefriheten för lärare. 17.20 är det och sedan taxi direkt till NG Shoes. Jag och Jenny kommer vara där någon timme men sedan måste vi vidare på en annan fest, invigning av ett produktionsbolag... just so you know...

kram

Johan Hedin sa...

Saki:
Om du nu endast har en "skrikig turkspegel" så kan det ju vara så att den inte ger hela saningen om ditt utseende i samband med spegling, utan snarare återger en revisionistisk bild av din ev. fulhet/snygghet.

PS. Ser fram emot att du kommer över och lär mitt SPCS-program att svära på kurdiska.

sakine sa...

åååh....very funny!

Fredrik Lindholm sa...

Well, att stoppa in en spik eller ståltråd i proppurtaget är lika intelligent som att konstruera en komplett okrossbar hjälm...

sakine sa...

Lindholm....eh, ja kanske det. Richard fick förklara för mig att de SKOJADE om spiken.

Tänk om jag hade tagit tipset seriöst?

Jag varnar er: INGA skämt om sånt här. Nu hade ni tur.

Fredrik Lindholm sa...

Well, vissa dumheter slår jag ned på som en fiskgjuse oavsett.

Andra dumheter är att det är säkert med dubbla kondomer eller cykelhjälmar där frigoliten är naken på utsidan. Nyckelordet är "friktion".